Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv!
Kaptam egy PCA-6144 típusú "kártyapécét" viszont a VGA jelet nem tudom hol, és hogyan kellene kicsalogatni belőle. A kártyán van VGA vezérlő, de VGA csatlakozás egy szál sem. Akinek van ötlete, kérem ossza meg velem! Előre is köszi!
Szia! Itt egy összehasonlító táblázat ezekről a processzor-kártyákról. Ebből egyértelműen kiderül, hogy az említett tipuson nincs se grafikus vezérlő, se csatlakozó. Tehát - nyomdahiba. Úgy tudsz hozzá monitort kötni, hogy szerzel 1 hozzá való ISA adaptert, vagy készítesz magadnak egyet. Ebbe aztán bele dughatsz tetszőleges videókártyát.
Egyébként ezért felesleges volt új témát nyitni, egyrészt mert a mai világban már ez semmire sem jó, másrészt csak a tipusszámot kellett volna beütnöd a keresőbe és magad is fellelhetted volna az összes elérhető dokumentumot. Én is így tettem. Honnan akarsz hozzá perifériákat szerezni, az operációs rendszerről, szoftverekről, driverekről nem is szóltam... Ezeket már szinte mindenki kidobálta a kukába. Üdv: SzervízMacska
Köszönöm a választ!
A fellelhető összes dokumentumban VGA vezérlőnek van jelölve a VIA VT82C496G chip a kártyán, ami valóban nem az... Ilyen passive ISA backplane építésében esetleg tudnál segíteni? (Vagy valaki más?) Rögtön eszembe jutott egy hasonló alkatrész, ami lényegében az ISA slotot osztotta szét egy régi alaplapon. Azzal esetleg működhet? (persze a tápok bekötése után) Ha jól emlékszem, egyszerűen párhuzamosan volt kötve rajta 3 ISA slot, meg volt rajta 1-2 kondi, de semmi több. Egyébként nem érzem feleslegesnek a témát. Egyrészt azért nem, mert ez az oldal nem arról szól, hogy "elmészboltba-megveszed-használodörülsz", hanem arról, hogy magunknak építsük meg ezeket a dolgokat. Másrészt, én gyűjtöm az ilyen régi ketyeréket, (és még sok ilyen elvetemült ember van..), szóval ezúton is jelzem, hogy hasonló "szemetet" szívesen átveszek.
Ennyit sikerült találni róla hirtelen. Ahogy a neten fellelhető képeken kivehető, itt is párhuzamosan vannak a slotok kötve és semmi elektronika, csupán pár kondi - valószínűleg a tápoknál. Azt, hogy értelmetlen az egész, azért gondolom, mert nincs használati értéke igazából. De hogy Neked mennyi időd, energiád és pénzed van erre, az már a Te dolgod. Nyilván át kell nézni az ISA felület specifikációját, a fellelhető doksik alapján megállapítani, melyik is a proci kártyán az ISA-slot csatlakozója és ha szerencséd van, na de félrebeszélek, két bontott ISA csatlakozó párhuzamosan kötve, aztán próba. Egyiket a kártya aljára, másikat a VGA vezérlőre - szerintem. Ennél egyszerűbb lehetőség nem nagyon van.
Nem hagyott nyugodni a dolog...
Előtúrtam, beforrasztottam, kipróbáltam. Jól gyanítottuk, simán párhuzamosan vannak az ISA slotok kötve. Kipróbáltam 4 különböző ISA VGA kártyát, de egyik sem csinált semmit, aztán rájöttem, hogy valószínűleg egy CNC vezérlésnél nem kellenek színek, így beledobtam egy Herculest. Pöccre indult. Köszönöm a segítséget! Használati értéke valóban nem sok van, de nem használni akarom, csak működtetni. (Egyébként ha sikerülne tovább bővíteni, akár router vagy webszerver is lehetne) Időm volt, pénzbe nem került. Megszállott vagyok.
Lehet az is a baj, hogy a VGA már többféle tápfeszt igényel, mint a Hercules. Járj utána! Ha jól láttam, ez a cucc sima 5V DC-ről üzemel, lehet hogy kell hozzá 12 is... Gondolom, egy vinyót sem hajt meg külső táp nélkül.
Szerk: most néztem a képet. látom, azt még nem is próbáltad.
Mindenféle tápot adtam neki, amit ISA busz igényel. (+/-12V; +/-5V) Volt egy régi, csatlakozók nélküli AT-s tápom, azt használtam fel, így a vinyó is a tápról megy.
De ahogy mondani szokás, a csúcson kell abbahagyni. Most pihentetem a dolgot kicsit. De azt már tudom, hogy a következő, egy hangkártya+DOS bővítés lesz, MP3 lejátszás céljából. |
Bejelentkezés
Hirdetés |