Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás

Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   23 / 182
(#) pepe33 válasza Bagi Zoltán hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Szia!

M2481 max 1,2Ampert tud. Az emlegetett chipcados kapcsolásban az induktivitás 2A-es úgyhogy nem kell cserélni , a kijövő áramot úgy tudod emelni hogy az ellenálást kisebb érétékűre cseréled lehetőleg 1%-os pontosságút kell ide használni. Javaslom probáld meg 0,1 ohm vagy 0,22 ohm értékeket. Én ezeket használom. A többi dologról meg privátban írok neked.
De azért majd frissitem az oldalamat , kiteszek pár kapcsolást meg trükköt, úgy is készül a lámpám burkolata.
(#) csezoli21 válasza cimopata hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Helló
Ezt láttad? Ebben vannak trafó nélküliek is, szerinted ezek használhatók? Véleményeket várok róluk,...
Köszi
Helló

TND370-D.pdf

(#) pepe33 válasza pepe33 hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Dobtam fel egy kis frissitést az oldalra.

http://www.peti.webege.com/projekt_LED_v2.html

Az elején a kapcs rajznál kell keresni.
(#) t-dani válasza pepe33 hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Azt kérdezném, hogy próbáltad-e már hosszabb távon üzemeltetni a szerkezetet, LED-ekkel együtt, maximális áramon (mennyi is a max. áram, amit használni akarsz a jövőben a lámpában? 1 A pl. Cree LED-ekhez?)? Olyasmire gondolok pl., hogy 5-10 perc működési idő.

Amennyiben igen, a vezérlő IC hőmérséklete hogyan alakult mondjuk 10 percnyi működés után, maximális LED-áramnál? És az induktivitás melegedett? Ha igen, mennyire?
(#) pepe33 válasza t-dani hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Igazából nem melegszik, legtöbb amit ment 2,5 óra kb. 900mA-el.
(#) t-dani válasza pepe33 hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Értem, ez jó hír, és köszönöm a választ.
(#) cimopata válasza csezoli21 hozzászólására (») Feb 8, 2010 /

Helló!

Csak 1 trafó nélkülit találtam a 14. oldalon.
Maga az elv jó (Buck, Step-Down) ki hogy ismeri, de ezzel az alkatrésszel kétlem hogy működne.

Tegnap összeraktam egy áramgenerátort.
Már képes 4V ból előállítani a szükséges 3,6V-ot.
A panelen 2 darab DC-DC konverter van.

Az egyik egy boost konverter ami akár már 1,8V ról megy és előállítja az UC3843-nak a minimális 8V tápfeszt.
Valamint maga az UC3843-al felépített buck konverter ami 2,5A-t fog szolgáltatni.
Mindez 2x3cm-es panelon.
Egyenlőre 10-12V-ról megy 0,7A-el hajt, hatásfokot még nem mértem, de eléggé magas.

P7 SSC 10W-os ledet hajt ami már ezen 0,7A-en elég jól világít.

Íme egy kép:

DSC01489.JPG

(#) csezoli21 válasza cimopata hozzászólására (») Feb 8, 2010 /

Helló
Gratulálok az áramgenerátorhoz!
És örülök hogy foglalkoztat a dolog,...
Sajnos én azóta semmit sem tudtam foglalkozni a dologgal mert kevés szabadidőm van,...
de a pdf ek közül kettőt néztem ki amik érdemesek lennének a megépítésre: DN06027-D, DN06040-D !
De én még mindig úgy hiszem hogy ennél is egyszerűbben meg lehetne ezt a dolgot oldani,...
Majd lesz valami!
Helló
(#) fotomen32 válasza csezoli21 hozzászólására (») Feb 8, 2010 /

üdv
szerintem ha a leg egyszerübbet keresed akkor neked erre van szükséged
AW3231 ACRICHE 4W-PCB 2 625 Ft+áfa chipcadnál kapható 2 szál drótot ráforrasztasz bedugod a konektorba és már világít is.
(#) sprofan válasza csezoli21 hozzászólására (») Feb 8, 2010 /

Miért nem veszel deal-ról? 4-500Ft-ért szórják utánad őket, igaz "csak" 80% az effeciency de ennyi pénzért jobbat nem is várnék. Ráadásul még olcsón vannak led-ek is. Ha nem bízol bennük én nemsokára rendelek onnan, ha kell rendelek neked is 1-et próbának és ha tetszik kifizeted azon az áron ami ott van.
(#) Merida hozzászólása Feb 9, 2010 /

Sziasztok, egy bringa fényszórót szertnék barkácsolni amiben egy creed led világítana és 2 cerka akksi biztositaná a feszültséget. Az áramgenerátoros kapcsolásban szeretném segítségeteket kérni mivel nem kaptam ilyen alacsony feszülségre megoldást. DC-DC konverterben gondolkozok de az ic-k többsége 6 V. igényel.

Üdv.
(#) MolnarG válasza cimopata hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Szia!

Én is összeraktam már a Skori-féle áramgenerátorom, 4 A-ig mertem csak tekerni, de kb. menne 4,5 - 5 A-ig is. 12 V-ról megy, ráakasztottam egy darab SSC P7-et, nagyon jól világít, ~2,5 - 2,8 A között már nem sok változást véltem felfedezni, 1 A-en is már eléggé melegszik (hűtőcsillaggal), majd ha lesz egy kis időm 3 db-ot rászerelek egy procihűtőre és kipróbálom őket együtt...
(#) cimopata válasza MolnarG hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Nem mértél egy áram hullámosságot?

Nehogy véletlen túlhajtsad!
(#) MolnarG válasza cimopata hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Nem, nem mértem. De ha leírod, hogy hogyan mérjem akkor megmérem, meg hatásfokot is, de azt sem tudom, hogy hogyan kell csak sejtésem van..
(#) Milan90 válasza Merida hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Van ilyen ic. MAX1646-ot nézd meg! Ez van a HQ-ban is. Ez ! 0.7V-ról is megy ! Kötsz utána valami pwm áramgenerátort, és tökélétes lesz.
(#) cimopata válasza MolnarG hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

Beteszel a leddel sorba egy kis ellenállást és azon megnézed szkóppal a jelalakot.

Hatásfokhoz meg mérj be/ki menő áramot/feszt
(#) pipi válasza Milan90 hozzászólására (») Feb 9, 2010 /

MAX1676-ra gondoltál?
(#) Merida hozzászólása Feb 20, 2010 /

Sziasztok, a következő ic-vel szeretnék megépíteni egy powerledes kapcsolást, a kérdésem az lenne, hogy elég-e ha megépitem a pdf-ben ajánlott kapcsolást vagy ki kell egészíteni egy áramgenerátorral is.

Köszönöm
(#) kadarist válasza Merida hozzászólására (») Feb 20, 2010 /

Szia!
Ez csak egy feszültségnövelő konverter. Igen, kell hozzá egy árambeállító kiegészítő kapcsolás.
(#) Merida hozzászólása Feb 20, 2010 /

Köszi a gyors választ, olvasgattam és az MP2481-es ic-t találatam alkamasnak, gondolom be is tudom szerezni...
(#) Bagi Zoltán válasza Merida hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Szia!

Szerintem az MP 2481-nek is van step-up down üzemmódja, vagyis helyből tud feszültséget növelni, és áramgenerátor is lenni! Egyébként a chipcad-nél 300Ft/db az ára. Nemrég vettem. Sőt, 2000Ft-ért kész megépített áramkört is lehet kapni!

Bagi
(#) csezoli21 hozzászólása Feb 25, 2010 /

Helló
Jelenleg melyik powerlednek a legjobb a lumen/watt értéke?
Köszi
helló
(#) t-dani válasza csezoli21 hozzászólására (») Feb 25, 2010 /

Ha jól tudom, Cree XP-G.
(#) csezoli21 válasza t-dani hozzászólására (») Feb 25, 2010 /

Helló
Köszi a gyors választ!
De viszont ha az ember nagyobb fényerőt akar elérni kevesebb leddel akkor meg célszerűbb az MC-E választani nem? Vagy ki hogy van ezzel?
(#) MolnarG válasza cimopata hozzászólására (») Feb 25, 2010 /

Hali!

Ma volt egy kis időm és megméretem a hatásfokot, 3 db P7-est kötöttem sorba, így:

bemenet: 12,2 V @ 1,94 A => 23,668 W
kimenet: 9,74 V @ 2,29 A => 22,304 W
Hatásfok: 94,2369%

Szerintem ez elég jó... Jövő héten bekötök négyet, kettőt-kettőt sorba és azokat párhuzamosan 4 A-ről. Majd mérek hullámosságot is és teszek fel képeket is.
(#) pepe33 válasza csezoli21 hozzászólására (») Feb 25, 2010 /

XP-G hajtható 1.5 A -el is igy már 497lumen / led a fénye ha legjobb BIN ből sikerül venned.
Ha ebből 2-t raksz akkor ez már sokkal több mint 1db MC-E és sokkal olcsobb is.
(#) csezoli21 válasza pepe33 hozzászólására (») Feb 25, 2010 /

Helló
A BIN az mit jelent?
Ha jól értelmezem akkor ebből a ledből 2 vagy mondjuk 3 darabbal már el lehet érni egy 100Wattos izzó fényerejét?
(#) pepe33 válasza csezoli21 hozzászólására (») Feb 25, 2010 /

http://pct.cree.com

Itt nézgesd melyik led mit tud.
FLUX mellet találhato BIN sorszám

XP-G ből jelenleg S2 legjobb.
Ezen az oldalon még csak 1A -ig van írva, de CREE kiadott egy közleményt miszerint a XP-G ledek hajthatók 1,5A-el is és így majdnem 500 lumen fényt tudnak leadni.

Tapasztalataim alapján az XP-G ledek kevésbé melegszenek mint pl. az MC-E vagy az XR-E típusok, és valóban nagyon fényesek, és sajnos icipicik....
(#) cimopata válasza MolnarG hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Üdv!

Közben én is összeraktam az enyémet:
Hatásfok 93% 1 leddel 10V-ról

ui: áramot mivel/feszt mivel mérted?

Ilyen kapcsüzeműt ha van rá mód deprezzel kell mérni mert a digit multi hajlamos hülyeséget mutatni.
(#) t-dani válasza cimopata hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Ha jól látom, a vezérlő NYÁK jobb alsó sarkában egy picike csavar van. Az mi célt szolgál, mit rögzít?

Az a 93% nem is olyan rossz, sőt!
Következő: »»   23 / 182
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem