Fórum témák
» Több friss téma |
ellenállatok jook bár abban a bifilálisan tekert 0.091ohmban kételkednék....de az is joo nak tünik igy müszerrel...
az nem lehet hogy arcon csapta a tranyokat de nam annyira hogy teljesen meg dögöljenek csak épp annyira hoyg ne szoljanak jool??? bár ez hülyeség...
Nem tom nekem nehéz-e ennyire a felfogásom de te most mit is írtál?
Én azt is hallottam hogy azt a 0.1r-es ellenállást valaki csak úgy lezárta. Tehát most valaki rácsapott a tranyókra?
Én arra a két 510-vagy530-vagy560 Ohmos ellenállásra gondoltam hogy nem szakadt e valamelyik?
nem szakadt egyik se...aza 0.091ohm az meg annyi, csak ugy van tekerve ellenállás huzalbol...vagy miböl igy már elég nehéz megmondani pontoan
Nem tudom, hogy valaki észrevette-e, hogy a Quad 405 végerősítő INVERTÁLÓ !!! Lehet hogy a gyári kivitelben van egy szintén invertáló előerősítő, vagy hangszín szabályzó???
Mert önmagában csak fordított polaritással bekötött hangfallal szól fázishelyesen...
Egy sima sztereónál igen de ha négy csatorna van akkor már nem jó ha akár egyetlen hangszóró is fordítva van mert nem szól szépen
Hy
megint én írok nekem már működik a quad-om de még pár dolog kellene hozzá mivel tudjátook h kezdő vok azt szeretném megtudni hogy skory oldalán van egy huzalozási rajz ahol vannak biztosítékok is na most a kérdésem az lenne hogy hova mekkora biztit tegyek mert ezt skory oldalán nem találtam válaszokat köszi. u.i.:a ki mit építet topicba tettem fel képet a félkész quadról nézzétek meg és írjátok le a véleményeteket tök kiváncsi vok rá. Köszi mindent.
Panelonként a + - 1-1 db 4A-os a hangfalvezetékre 6A-ost tegyél
kimenetre?? oda inkább védelemet tennék.
Na nekem lenne egy pár kérdésem a kapcsolássl kapcsolatban. Nekem Lm 301a ic-m van és ahhoz akko be kell tennem az R9-et és az R11-et. Az R10 értékét akko meg kell változtanom 1k-ról 1k8-ra? És ha az nincs megváltoztatva akko mi lesz? (csak kiváncsiságból kérdezem) Én BD249-et és BD244-et rendeltem akkor mennyi kimenő teljesítményre számíthatok szinuszba? A kapcsolást csatolom.
Szerintem ne a "gombhoz vegyél kabátot". Vagyis vegyél másmilyen IC-t (TL071, LF356) egyik sem drága. A BD-kkel az a gond, hogy alig lehet eredetit beszerezni, a kinai utángyártott vackok meg negyedannyitól elpukkannak. BD esetén a táp mindenképpen legyen +-50V alatti, különben szinte biztosan elpukkan, az elsö nagyobb terheléskor. Elvieg közel 100W szinusz kijöhet belöle 8 ohm terhelésre, de ez attól is függ mennyi a tápfesz és mennyire terhelhetö a tápegység. Ha szerencséd van akkor a tranyók is bírják, de ha eldurrannak akkor már ne BD-t tegyél be végtranyónak (meghajtónak még elmegy).
"kimenetre?? oda inkább védelemet tennék."
Úgy bizony. A bizti a kimeneten torzítást okozhat, mert höfokfüggö ez ellenállása, a hömérséklete meg áramfüggö. A tápágakba F4A kell. Az F a gyors bizti jele.
Nekem valami pow márkájú tranyóm van. Szerintem nem nagyon hamis. Amúgy az LM 301a-val nem jó mert már itt van belőle 4db. Jah és a tranyókra visszatérve néztem és az van ráírva hogy 115voltot bír. A hqvideo-nál rendeltem ez az Na és lenne egy 1kw-os trafo és 2x42 voltot ad le azt mondták sok lesz. Az biztos hogy bd-k nem bírnák? Vagy akko cseréljem le mj-re?
A végtranyóknak a tápfesz dupláját kell kibírniuk, tehát a + és a - táp közti feszt, nem a föld és az egyik tápoldal köztit! Gondold el, a szinuszjel egyik félperiódusában teljes kivezérlésnél az egyik tranzisztor teljesen kinyit, és a kollektorán lévő feszt (majdnem) teljes mértékben az emitterére engedi, ami a két nagyonkicsi értékű emitterellenálláson át a másik végtranyó emitterébe jut, aminek a kollektorán pedig ott van az ellentétes polaritású feszültség. Ezek közti különbséget bírnia kell. A 2x42V AC-ből egyenirányítva, pufferelve 2x55-60V lesz, és 110-120V nagyon a határa annak, amit még kibír a tranyó, és nem kéne kipróbálni, hogy mégis bírja-e. Lehet szerencséd, de egyáltalán nem biztos az eredmény. Nagyobb maximális feszültségű MJ-kkel működne a dolog.
(Amit itt példaképp leírtam az komplementer végtranyókat használó erősítőkre igaz, a quad meg kvázikomplementeres, így a negytív tápfeszen lévő tranyó kollektorát és emitterét felcserélve kell értelmezni.) Üdv!
Akkor a BD 249 felejtős. Akko MJ lesz benne ahhoz nem kell átmértezni valamilyen alkatrészeket hogy bírják? Akko a teljesítmény is növekedni fog nem?
hello,
Én is építettem már több quadot. Szerintem nagyon jó. Nekem mondjuk pont az Urbán féle jött be inkább. Megépítettem az eredetihez hasonló (talán HE) panelre, 2N tranyókkal, de nem akart megszólalni. 2-t is építettem, de egyik sem szólt. Az urbánosok elsőre mentek. Illetve ami probléma volt, hogy azon a részen, ahol két IC láb között kell elvezetni a szálat, ott megszakadt a szál. nem lehetett látni hibát, de a műszer jelezte. Ilyenkor az erősítő kimenetén a teljes táp egyenárama jelent meg
Hangra milyen? Mert van itt a falumba egy gyerek aki most vett egy gyári 2X100w 4ohm-os végfokot na én meg azt szeretném hogy az enyém jobb legyen Nem tudom miért de szertek versenyezni. Már a trafót 1000w-os kinéztem a többi meg már meg van csak még a doboz nincs a végfokokat már csak össze kell rakni. Csak az a baj hogy a végtranyókat nem most rendeltem hanem a múltkor és azok bd249 csak valószínűleg azok akko nem lesznek jók. Lehet hogy meg se kellene próbálni? Ha MJ-k lesznek benne akko gondolom nőni fog a teljesítmény mivel a 200w-os quadba is MJ van.
Hali mindenkinek
Szóval lenne egy kis problémám..., egy haver el akart készíteni egy quad 405-öt...(vagyis 2 csatornát..).. (a srác elég kezdő) Szóval az egyik csatornát elkészítette azt nem műkszik (csak búg..és egy ellenállás feketedett), és elhozta nekem h meg tudom e csinálni, Hát én elsőnek jól átnéztem mielőtt feszt attam neki,...ami a panelon volt 22k-s ellenállás azt ő mind 220ohm-osra cserélte... aztén 2 bc212-est tök rosszúl kötött be. Kijavítottam ezeket a hibákat...és ráküldtem +-30V-ot..továbbra sem műkszik..búg mint állat...ha kivezsem a 709es IC-t akkor a kimeneten -30V-t mérek..ha benne van az IC akkor is búg..de multival nem mérek semmi feszt a kimeneten.és piszkosul melegszik a T7-es tranyó.. ..kösz..én már nem tudom mi lehet a baja..ááááááá
Jah ott már bisztos elszállt valami. Amúgy azokat a bc212 tranyókat kimérted amit rosszúl tett bele? Me mindent mert azé csk nem jó ha "egy kicsit" más értékű ellenállások. Jah és hogy a T7 melegedik azt írja hogy az természetes de szerintem nézd át azért hogy minden jó-e.
kösz
T7 nem kicsit meleg...égetően forró..de még aszem bírja..mert kiszedtem azt megnéztem multival.. A bc212-ket meg nem is forrasttottam vissza...azt írja h jó a 2N2905-ös--azokat tettem helyükre...és már átnéztem a panelt is egy csomószór...de 1 kicsit lenyugszom (addig szerelek mást) azt nekifutok még egyszer....
Gábor: Tök fölösleges 1000W-os trafót használni. 2x100W-os QUAD-hoz 400W-os traró böven elég. De ha nem szinuszjeleket akarsz hallgatni rajta hanem mondjuk zenét, akkor kb. 300W-os trafó a minimum.
Viszont a túl nagy tápfesz nem szerencsés, ha nem akarsz nagy termet hangosítani vele akkor a 2x100W is böven elég. A QUAD amúgy sem hangosításra való, viszonylag gerjedékeny (oda kell figyelni a megépítéskor) és nem annyira strapabíró mint a kifejezetten hangosításra észült cuccok. (azért ha jó kivitel akkor ez is bírja) Viszont cserébe sokkal szebben szól (és sokkal kisebb a torzítása). Szerintem keress másik trafót, talán még olcsóbb is lesz. A saját cuccomban 2db 300W-os trafó van, de csak azért mert ez ingyen volt és mindkettönek csak 1db 40V-os szekundere volt. Szépen letekercseltem belölük pár menetet, hogy 35V-ot adjon le...
A quad mesterre hallgatok az biztos Le a kalappal a te munkád elött. Na de most ez a trafó amit kinéztem az akko nem lesz jó? Mert ezt elég olcsón eltudnám hozni 5eFt-ért. Ha tudnál nekem egyet olcsóbban akkor megköszönném de nekem egy 500w-os kell Nem szeretém ha egy erősebb mélynél hallani lehetne hogy küszködik a gép. Akko csak jó lesz a BD 249 De lehetlesz terhelni 4ohm-mal is nem? !ohm-nál lejebb is lehetlesz? Valószinú hogy gyakran fog fullon menni azt bírja a kapcsolás?
5eFt tényleg nem rossz egy 1000W-os toroid trafóért. De attól még a feszültsége túl sok a quadhoz.
"Nem szeretém ha egy erősebb mélynél hallani lehetne hogy küszködik a gép." Akkor célszerü jó nagy elkókat tenni a tápra. (2x 22000µF vagy még több), több kisebb kondiból is össze lehet rakni. "Akko csak jó lesz a BD 249" 2 lehetöség van........: igen vagy nem , de majd kiderül "De lehetlesz terhelni 4ohm-mal is nem?!" Lehet éppen terhelni 4 ohmmal is, csak nem fogja szeretni Föleg BD-vel nem. Az a kapcsolás eleve 8 ohmra keszült. Ha mindenképp "szadizható" változat kell, akkor valami izmosabb (MJ) végtranyó kell bele. (vagy nem quadot kell építeni ) "Valószinú hogy gyakran fog fullon menni azt bírja a kapcsolás?" Ha normálisan van megcsinálva, jó alkatrészekböl, jó a hütése és nem melegszik túl akkor igen, de ez általában mindegyik erösítöre igaz.
Találtam mégegy trafót a vaterán nem toroid 600w 2x35v az pont jó lenne a quadhoz ez az mintha pont a quadhoz lenne gyártva De nem néznék ki ebből a trafóból 600va-t. Na lenne még egy lehetőség fullon 4ohm-os terheléssel
Idézet: „De nem néznék ki ebből a trafóból 600va-t.” Hát én se, elég barkácsnak tünik. Idézet: „A tl071-hez melyik értéket kell megváltoztatni már mint R9, R10, R11-re gondolok.” R9 kihagyható (rövidzár), R11 kihagyható (szakadás, nincs beépítve) a legtöbb IC-vel így kell használni. Ha teszel bele IC foglalatot akkor ki tudod próbálni többféle tipussal. A korábbiakban említettekkel is megy, de szeritnem ez a két fel bemenetü a legjobb hozzá (TL071 ill. LF356), persze még sokféle tipussal jó lehet. Az NExxx-el pl. az a gond, hogy kis impedanciás (ami itt felesleges), és nagyobb áramfelvétele van. Ennek bipoláris tranyó bemenete, de itt a fetes jobbnak tünik. Az LM egy régebbi tipus, az újabbaknak jobbak a paraméterei. Anno még 741-es IC-vel is kipróbáltam, müködött is, de elég borzalmasan szólt
Hello megépítettem Skory weblapján található kapcsi alapján a quadomhoz az előerősítőt a gond az hogy nagyon halkan szól (csak fülesen lehet hallani) lehet az a probléma,hogy csak az egyik oldalba vannak beépítve a potik? Vagy szerintetek mi lehet a gond Mit kellene mérnem? bármi ötlet érdekelne én már kifogytam.
előre is köszi |
Bejelentkezés
Hirdetés |