Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   353 / 507
(#) generátor24 válasza gulyi88 hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Meg is találtam a mágnest.
60x30 x5mm N50 es anyagból.
5100ft darabja.

a 60x20x5mm es N45 ös anyag 2800ft/db.

Kérdés vajon a nagyobbik mágnessel érnék e annyival több eredményt el mint amennyivel drágább?
(#) lehar válasza generátor24 hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

A neodim mágnesek köbcentijére számolj 7-9 wattot:Kb. enyire számithatsz jó esetben.
(#) gulyi88 válasza lehar hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Légmagosnál talán, de ez nem olyan lesz, egyébként is a fordulatszám kritikus (dupla fordulat dupla teljesítmény, ugyanannyi mágnes...)
(#) lehar válasza gulyi88 hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Igen,a légmagosnál számolják igy a várható átlagos teljesitményt.
(#) btoti válasza gulyi88 hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Elnémulásom oka családi "nyaralás" volt PC és rádióhullám mentes, de annál esősebb és sarasabb Tisza parton. Kivételesen szél nélkül is meglettem volna. Átnézem a fejleményeket és rövidesen visszazökkenek.
(#) pudding1 válasza lehar hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

A gyári 2kw-os generátoron 50x40x5mm-es mágnesek vannak négyesével sorba rakva.
(#) generátor24 válasza pudding1 hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

négyesével sorba?Ezt hogy kell elképzelni?
(#) btoti válasza gulyi88 hozzászólására (») Aug 2, 2011 /

Nagyon jó, hogy megnézted szimuláción. Egyértelműen igazolja a sejthető különbséget a két-mágnestárcsás javára. A szim. szerint fele akkora (db-árban is közel fele) mágnesekkel szerintem is 1,5-2-szeres teljesítmény várható azonos fordulaton és pólusszám esetén. Kicsit bonyolultabb a kivitelezés, de ez megtérül. Így a gyűrűvasmagos a dobogó második helyére szorult vissza, de a két magnestárcsással egyetemben messze lekörözve a szimpla mágnestárcsás légmagosokat.
A fedés kérdése szerintem is még megrágandó téma. Mivel légmagos tekercseink vannak lehet, hogy a tekercsoldalak közt távolságot (kisérleti meghatározásnak látom értelmét) kell hagyni a jelentős szórási indukció és a tekercsek egymásra hatása miatt. Véleményem szerint a maximálisan ellapított tekercsek nem biztos, hogy a legjobb megoldás lesz. Én tekercsoldal átmérőnyi, de min. a felényi, 2/3-adnyi távolságokat hagynék akár a légrés növekedés rovására is. Mérni kellene az ideális arányokat!
(#) generátor24 hozzászólása Aug 2, 2011 /

Elöástam ma egy villanymotort.
Az adattábláján 1.5 kw 960/perc van.Szétszedtem és a tekercselést vizsgálva kicsit meglepödtem.
Ugyanis ehez a fordulathoz 6 polusu tekercselés kell, de ez valamiért nem annak tünik.
Ha jol tudom a 36 hornyos állórészbe ugy csinálják a tekercselést hogy a tekercs egyik fele az 1. horonyban a másik fele a hetedikben és ez van végig csak mindig eltolva.
Namost ebben az állórészben a tekercs egyik fele az 1. horonyban a másik fele az 5.ben Ezt nemértem hogy ebböl hogy lesz 6 polus.
Szemre is lehet látni hogy több a tekercs fázisonként mint 6db.
(#) pudding1 válasza generátor24 hozzászólására (») Aug 2, 2011 /

(a méretre lehet hogy rosszul emlékeztem, a kép alapján inkább 50x30-as a mágnes.) A harmadik képen látni hogy soronként 4 mágnes van egymás mellett.
(#) erbe válasza generátor24 hozzászólására (») Aug 2, 2011 /

Pólusonként nem egy-egy tekercs van, hanem osztott tekercs. Egymástól 1-1 horonnyal eltolt 2, 3, vagy akár 4 részből álló tekercsek. Minél kevesebb a pólusszám, annál nagyobb területen osszák el a tekercseket, minél több a pólus, annál kevesebb horony jut. 10-12 pólusnál már egyrészesek a tekercsek.
(#) rozsda válasza gulyi88 hozzászólására (») Aug 2, 2011 /

Szia.
Nem akarlak sürgetni de szerintem sokan várják azt a FEMM tutorialt.Én kifejezetten,és érdeklődnék hogyan áll a dolog.
Egész jól elboldogulok vele.Sokmindenre rájöttem de azért volna egy pár kérdésem.
Például egyáltalán nem tudom mi az a boundary és mit tudok vele kezdeni.A problem menü alatt sem tudom mire jó a frekvencia paraméter.És hogyan kell mozgást vagy vezetékekben különböző feszültség jelalakokat szimulállni.Pl.:hállózati trafó szimulálása.Vagy ilyeneket nem tud?
A lényeg hogy jó vele szórakozni de egy bizonyos pont után nagyon hasznos dolog tud lenni.
(#) gulyi88 válasza rozsda hozzászólására (») Aug 2, 2011 /

Még nem kezdtem neki, most elég sok a munka, de jövő hét kicsit lazább lesz, akkor esélyes, hogy nekiállok.
Azért én sem értek hozzá a legfelsőbb szinteken, csak azt tudom elmondani amit tanultam. De a program jóval többet tud. Frekvencia paraméter gondolom a vasveszteség meghatározásához (is) kell.
Szerintem mozgást és jelalakot nem tud szimulálni.
Boundaryt arra használtuk, hogy hozzáadtunk egy zero nevű propertyt (praméterek= alapból felkínált ), és a szimuláció keretvonalát kijelölve+szpész beállítottuk zeronak, ezzel megadva a szimulációs területet.
(#) gulyi88 válasza generátor24 hozzászólására (») Aug 2, 2011 /

Megnéztem, 30mm széles mágnessel a horonyoszlop indukció 1,6T koszorú indukciója 1,3T, ezt már jónak mondanám. 3mm vastag mágnessel ugyanakkora az indukció mint 6mm vastaggal.
(#) sziriusz válasza pudding1 hozzászólására (») Aug 3, 2011 /

Az állórész hornyai egyenesek, vagy meg vannak csavarva?
(#) sziriusz hozzászólása Aug 3, 2011 /

Valakinek van mért adata arról, hogy a hordóból kialakított szélgépnek mennyi a gyorsjárása terheletlenül?
(#) sziriusz válasza gulyi88 hozzászólására (») Aug 3, 2011 /

A mágnessaruk ha vastagabbak lennének, és a mágnes síkjában összeérnének, akkor az átmérő megesztergálása után befűrészelhető lenne a ferde forgórész horony. Ez biztos jót tenne az indulási nyomatéknak…
(#) pudding1 válasza sziriusz hozzászólására (») Aug 3, 2011 /

Sima egyenes horony van. Lehet hogy a csavart horonnyal hamarabb indulna, de így is forog már 2,1km/h-tól....
(#) generátor24 hozzászólása Aug 3, 2011 /

Na holnapra meglesznek a mágnesek és akkor összeszerelhetem véglegesre a forgórészt.
Ez egy 6 polusú evig villanymotor a robbanásbiztos fajtából.
Viszont ami ma meglepett hogy a kapocsdeknit leszerelve nagy megdöbbenésemre csak 3 kivezetés van.
Namost ez hogylehet?

Akkor ez a motor most csillagba van kötve vagy deltába?
Generátor üzemben melyik a jobb a csillag vagy a delta?
(#) dobo válasza generátor24 hozzászólására (») Aug 3, 2011 /

Ha csak három kivezetés van akkor a tekercsek a motorban vannak összekötve .
Azt hogy csillagba vagy deltába azt csak a tekercsek összekötésénél elhelyezett kötésekből állapíthatod meg.
Én a helyedben olyan kötést keresnék a tekercsfelyen amibe 3 szál megy be ha ilyenből csak eggyet találsz akkor az a csillagpont és akár ki is vezetheted mert úgy tudsz egyfázisú fogyasztót is rákötni.
Ha több kötés is van amibe 3 szál megy vagy a bekötő vezetékeknél ahol a tekercseknél 3 szál van akkor az delta kötés.
(#) generátor24 válasza dobo hozzászólására (») Aug 3, 2011 /

Hát vizsgálom erösen, annyit látni hogy az egyik kötésen 3 tekercshuzal folytatódik a 3 vezetékben ami ki van vezetve.
(#) sziriusz válasza pudding1 hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Légy szíves, tegyél fel a generátorod állórészéről is fényképet, és ha nem látszik a képen, akkor írd meg a hornyok számát is. Érdekel az alkalmazott „ragadás” csökkentés módja. Kár hogy nincs adat a generátorod indító nyomatékáról.
(#) pudding1 válasza sziriusz hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Szerintem egy normálisan megtekert generátornál nincs ragadás, az egész túl van misztifikálva. Az más kérdés hogy mindegyiknek kell valamennyi induló nyomaték. A 300w-os generátoromnak is van "ragadása, 5km/h-tól már forog, de 10 alatt nem termel, tehát az hogy van vagy nincs ragadás, az itt semmit sem jelent. Ez akkor lenne csak gond, hogy ha a generátor a ragadást leküzdve az első fordulatra már töltési feszültséget nyomna, akkor már lényeges lenne a ragadás csökkentése, de úgy emlékszem ilyen tapasztalatot korábban senki sem írt. Sajna csak ez az egy képem van róla:

DSCF4100.JPG

(#) Barret válasza pudding1 hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Ami ragad,az nem generatornak valo,az maradjon villanymotor.Nekem meg nem volt ragados generator felrakva,a mostani sem ragad semmit.
szerintem is tul van misztifikalva,gondolom a legmagos iranti tulzott elfogultsag teszi...
Ha ez a "generator" ragadna,meg sem mozditana a szel Igy is kell neki inditonyomatek az 1:5.5-ös attetel miatt.

rozsda.JPG

(#) gulyi88 válasza sziriusz hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Szerinetm se kell itt a ragadással foglalkozni, 36horony -> 10 fokonként egyensúlyi állapot, az állórész belső felületén a vas/levelgő arány legalább 6 az 1 hez.
Szóval ami itt összejön ragadás az jelentéktelen a szerkezet szempontjából.
(más lenne a helyzet, ha egy HP-be dugdosnánk vasat, ott a vas levegő arány maximum 1az1 hez, vagy még rosszabb).
Ettől függetlenül ha mégis túl ragadós, akkor csak a sarukat kell újra megcsinálni (nem nagy veszteség, nem nagy többlet munka, sőtt az eredetiek is módosíthatóak körmös kialakításúra).
(#) erbe válasza generátor24 hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Idézet:
„Akkor ez a motor most csillagba van kötve vagy deltába? Generátor üzemben melyik a jobb a csillag vagy a delta?”

Lehet csillag is, delta is. Csak a tervezőjén és a tekercselőjén múlott a dolog. Az adatlapjából ki lehet deríteni.
Generátorként is teljesen mindegy. A kötésmód a kívánt feszültségtől függ. Esetünkben a csillag jobb lehet, mert hamarabb eléri az elvárt feszültséget. De kisebb árammal terhelhető, mint a delta.
(#) gulyi88 válasza erbe hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Egyáltalán nem biztos, hogy jól működne deltában is.
Más forgórészt kap, a fázisfeszültségek pillanatértékének eredője esélyes, hogy nem nulla lesz -> köráram, veszteség...
Nincs öteltem hogy lehetne bontás nélkül megállapítani a körési módját. De kis gép révén szerintem csillag kötése lehet.
(#) btoti válasza erbe hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

"De kisebb árammal terhelhető, mint a delta."
Gondolom ezt azonos tengely nyomaték, a mi eseteinkben szélsebességre érted, és nem a generátorból kivehető max. teljesítményre?
(Ugyanaz a tekercs ugyanakkora árammal terhelhető akár csillagba, akár deltába van kötve. Ugyanakkora fordulaton a csillagba kötött tekercsekről nagyobb feszültség, így kellő meghajtó nyomaték esetén nagyobb teljesítmény vehető le. Ezt a vasmagtelítődés korlátozhatja. - Csak egyértelműsítés miatt, ha jól tudom?)

A ragad, nem ragad szerintem is túlragozott kérdés. ~3m/s alatti szeleknél közömbös, hogy forog-e? Ha e felett nem indul el, ott inkább a túl nagy áttételi veszteség, vagy legtöbb esetben a túl kicsi szélkerék a probléma okozója. A tragikusnak gondolt ragadást a pólusszám-tekercskiosztás "eltolásával", horony ferdítéssel ki kell küszöbölni. Ha ez nem történik meg, az egyszerűen tervezési hiba. A nagyobb teljesítményű stepping motorok pedig nem alkalmasak szélgenerátorhoz.
(#) btoti válasza generátor24 hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Biztos-e, hogy 3fázisú motorról van szó? Igen szokatlan lenne, ha kizárták volna a csillag/delta átkötés, átkapcsolás lehetőségét.
(#) zolika60 válasza btoti hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Amikor nekem áttekercselték a kompresszorom motorját, bizony kizárták. Úgyhogy előfordulhat.
Következő: »»   353 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem