Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   217 / 782
(#) bakaruha válasza lorylaci hozzászólására (») Szept 11, 2011 /

Szia stabilizált kel hogy legyen méret nem számít költségvetés annál jobban terhelés szakaszos egy amatőr rádió tápja lenne tehát hatásfoka is minél jobb kel hogy legyen ! Itt van egy de csak kép van róla http://adisolo416.blogspot.com/2009/08/power-suplay-switching-138-volt.html
(#) Ge Lee válasza bakaruha hozzászólására (») Szept 11, 2011 /

Ha 13,8V akkor gondolom hogy szabályozott kell hogy legyen. Egy átalakított PC táppal úszod meg a legolcsóbban.
(#) mahoo válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 12, 2011 /

Helló, keresek valakit, aki készítene nekem egy 12V-os tápot 15-20A terhelhetőséggel mivel én nem állok megfelelő "tudás" bitrokában. Természetesen nem igyen kérném!
Ha valakit érkel a dolog keressen meg legyen szíves.

A táp egy akkus csavarhúzóhoz kell. A méret sajnos elég kicsi: 8x8x3.5cm, ha megoldható egyáltalán...
(#) laszlokunstar válasza mahoo hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Gondolom az akkupakkba szeretnéd beépíteni a cellák helyére ilyen teljesítménnyel ilyen méretben.
Én egy pc tápról oldottam meg egy nagy keresztmetszetű hajlékony hangszórókábellel. A fúró tartós használata esetén többek között a táp melegedése miatt is javaslom ezt a módszert. Tudom, hogy nem ez volt a kérés, de ez is egy járható út.
(#) mahoo válasza laszlokunstar hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Köszi az infót!
Igen, pontosan azt szeretném amit írtál... és gondolom, hogy lesz is melegedés... de talán 'elviselhető'.
Az áramkör amit belinkeltél szinte tökéletesen megfelelne, de nem lehet alkatrész cserével egy kicsit strapabíróbbra alakítani?
(#) Ge Lee válasza mahoo hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Elég strapabíró az, csak alkatrész kérdése. Egy 2x300W-os végfokot gond nélkül ellát kb. 2 éve, pedig nyúzzák rendesen.
(#) mahoo válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Szia, Ge Lee! A kisméretű tápról beszéltél (lorylaci) vagy a nagyobbról (Skori)?
(#) Ge Lee válasza mahoo hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Skoriéról természetesen. Kísérleteztem egy keveset az IR-ekkel is, de maradok inkább a Skori féle önrezgőnél.
(#) gabilow hozzászólása Szept 13, 2011 / 1

Üdv Mindenkinek!
Alkottam egy másik tápot, minél egyszerűbbre törekedtem. Skori alapkapcsolásra épül de nincs benne fojtó. Csak kísérletezgettem, nincs szkópom se LC mérőm. A kis trafó meneteit változtattam, először 2-1-2 menettel próbáltam érdekes így is működött csak nagyon melegedett a kistrafó meg a két fet. Aztán 9-1-9 menet, már egész jó lett aztán 14-1-14-nél maradtam és szinte tökéletes lett. PC táp-trafóval megy látszik a videón a FET-ek (irf840) hőmérséklete nem érte el a 40 fokot pedi itt a tetőtérben 28°C van.
Egyébként a kistrafó menetszám növeléssel csökken a rezonancia frekvencia. A két rezonáns kondi 2x100n. Majd nyákot is próbálok tervezni ahogy időm engedi
(#) hibbantpasi válasza gabilow hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Sziasztok!

Tetszik az ötleted gabilow!
Megtennéd, hogy felteszel egy skiccet róla (én is szivesen kisérleteznék vele).

üdv: hp
(#) laszlokunstar válasza gabilow hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Ez a "deszkamodell"
Mennyi volt a maximális terhelési idő, amíg terhelted? A hőfok miatt érdekelne. A tekercs hőmérsékletét mérted-e, és ha igen, mennyi terhelési idő után? Zárt dobozba építve lenne érdekes igazából a hőfok.
(#) gabilow hozzászólása Szept 13, 2011 /

Ez az alapkapcsolás csak én nem tettem bele fojtót(L4). A kis trafó hosszú terhelésnél egy kicsit melegedett de most próbálkozom énis másfajta maggal, esetleg nagyobbal. A Fet-eket is lehet jobban hűteni. Majd meglátjuk.
(#) ladislave válasza gabilow hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Helló!
Ugyanezzel a táppal szórakoztam több héten át,sikertelenül.Működött,le is adta a kért feszültséget,de ahogy terhelni kezdtem,őrületesen melegedni kezdett.
Rájöttem,hogy megfelelő multiméter nélkül a beállítása lehetetlen.Miután beszereztem egy frekvencia és induktivitás mérőt,rámértem!
Rendesen meglepett. 65kHz helyett 200kHz-en működött (13-1-13) ,50uH helyett,4uH.
Szerencsés vagy,hogy neked ilyen lazán összejött.
(#) gabilow válasza ladislave hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Gratulálok szép, gondos munka. PC trafóval megy vagy Te tekerted? Hány voltos, mennyi ampert bír, milyen tranzisztorral megy?
(#) ladislave válasza gabilow hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Köszönöm!
A paraméterei:
TR1: 38/1/38
Frekvencia:75kHz
Rezonáns kondi: 2x47nF
Fetek: IRF740
Induktivitás:48uH
Feszültség: 2x40V
Izzóval vagy bármilyen fix terheléssel nem teszteltem,simán rákötöttem egy 2x100wattos erősítőt.A hangerőt rátekertem koppanásig és hagytam.Azon kívül,hogy földrengést csináltam a szobába,nem sok minden változott.A fetek hidegek maradtak,a trafó picit belangyosodott a diódákkal együtt.
Skori szerint 300W-ot simán produkál.
(#) AMD hozzászólása Szept 13, 2011 /

Sziasztok!
Én a sima önrezgővel kisérletezgetek mostanában. Forrasztó állomáshoz akarnám felhasználni így maximum 50W szakaszos terhelésre. A TR1 6-1-6 menetes, a kondik 2x47nF, IRF740 fetek, a trafó induktivitása 50uH. Üresjáratban a frekvencia 160Khz, kb. 40w terhelésre felmegy 360kHz-re. 13 menetes tekercsekkel el sem indul az oszcilláció. Nem tudom, hogy tudnám lentebb vinni a frekvenciát. 75kHz-re méreteztem a trafót 4A/mm^2 áramsűrűség és 0.4225cm^2 vaskeresztmetszetre. Működik csak melegszik a trafó.
(#) emmzolee válasza AMD hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Próbáld meg 23 , 2 , 23 menettel. Nálam is voltak ilyen gondok, hogy nem akart beindulni. Azért volt, mert nem volt közel egymáshoz a kis tosoidos kör rezonanciája, és a nagy trafó, rezonáns kondik rezonancia frekije.
(#) Lac364 válasza emmzolee hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

hali m)Ennél a primer bekötésnél fél tápvesszel kell számolni a primer menetszámot?
(#) emmzolee válasza Lac364 hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

igen.
(#) lesliewednesday válasza ladislave hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Nem árultad el a titkot, hogyan sikerült végül összehoznod. Nekem is hasonló, rossz tapasztalataim voltak, ezért abbahagytam a próbálkozást. 25-1-25 menet eredeti kompakt fénycső gyűrűvasra, IRF740 FET-ek. Frekvencia legjobb esetben is csak 80kHz-re ment le és egy 24V/20W izzóval eléggé melegedett minden benne. Többféle vassal, menetszámmal próbáltam - eddig sikertelenül- lentebb vinni a rezonanciafrekvenciát. A kapcsolás Skori-féle. A rezonáns tagok(soros fojtó és a 2 kondi) nekem nem sokat változtattak a frekin, kivéve, hogy a primer áram alakja változott. Látom, mások is küzdenek a magas frekvencia lejjebb vitelével.
(#) ekkold válasza lesliewednesday hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Tipp: próbálj 2db kicsi gyürüvasmagot összeragasztani, és ezt megtekerni - a kicsit nagyobb vaskeresztmetszet lassabban telít be, ezért kisebb lesz a freki.
(#) ladislave válasza lesliewednesday hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Ekkold jó tippet adott.Kipróbáltam ezt a módszert és jónak bizonyult,de nem hagytam úgy,mert szükségem volt a másik magra
(#) AMD válasza emmzolee hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Köszönöm! Kipróbálom. A TR1 kb. 1cm átmérőjű toroid amit a kompakt fénycsőből bontottam. Akkor lehet, hogy nálam is az a baj, hogy a kis vasmag miatt túl hamar betelít. Még kisérletezgetek vele.
(#) lesliewednesday válasza ladislave hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

Ezt kipróbálom én is. Érdekes, hogy az eredeti kompakt fénycső kapcsolásban tranzisztorokkal a freki 40-60kHz-re adódik, csak FET-el lesz túl magas. Nyilván mások az áram/feszültség viszonyok.
Már azt is gondoltam, hogy meghagynám a tranzisztoros verziót, de nagyobb teljesítményhez mindenképpen a FET lenne célszerű.
(#) Ge Lee válasza lesliewednesday hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

Nézd meg jobban Skori oldalát, a freki fettel is 60-70kHz-re adódik. Nekem a kompaktcsőből bontott gyűrűkkel 85kHz-en, a Tali-s 1cm-es gyűrűkkel pedig 75kHz-en szoktak menni, függetlenül attól hogy milyen fetet használok. Rezonánsat nem csináltam, azzal nincs tapasztalatom.
(#) lesliewednesday válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

Nekem a 80kHz már a "letornázott" frekvencia. Alapból kb. 100-120kHz-re állt be. Sajnos ezen a frekvencián tapasztalatom szerint túlságosan melegszik minden félvezető (IRF740-ek) és a trafók is(fő trafó PC tápból, rezonáns trafó kompakt cső elektronikából). Ha 60-70-re le tudnám vinni, elégedett lennék. Ezért eddig még nem is használtam Skori tápját. Helyette IR2151-el csináltam eddig. Azzal oda állítom a frekit, ahová éppen célszerű, viszont annak a tápellátása plusz energia és nem is annyira olcsó.
(#) emmzolee válasza lesliewednesday hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

Meg nagyobb is a holtideje az ic-nek. Így fojtót fog kelleni használni.
(#) ekkold hozzászólása Szept 17, 2011 /

Az önrezgő tápra elég érdekes frekvenciákat írtok, ezek minden esetben a terhelt állapotban mért frekvenciák?
Ugyanis a hatásfok és a rezonáns üzem szempontjából az lenne a mérvadó.
(#) ladislave válasza ekkold hozzászólására (») Szept 17, 2011 /

Én mindig terheletlenül mértem a frekvenciát,de most csak azért is rámértem terhelten.Az erősítőre ráeresztettem szinusz 25Hz-et.
Így már nem tudtam lemérni.71kHz-el kezdte és össze vissza ugrált 140 és 100 között.
(#) ekkold válasza ladislave hozzászólására (») Szept 17, 2011 /

Mondjuk pl. egy izzólámpa talán stabilabb terhelés lenne...
A frekimérő amúgy is sokszor félrevezető értéket mutat, sokkal jobb oszcilloszkóppal mérni.
Következő: »»   217 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem