Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   758 / 1385
(#) JZoli válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 22, 2012 /
 
Én ugyan beleszólni nem akarok, de régebben én is alkohollal mostam le a paneljaimat vasalás előtt, de azok nekem sem sikerültek! Mióta víz-karcmentes súroló-esetleg 1000-es csiszolópapír-papírtörlő-szárítás-vasalás azóta minden panel sikerül.Nem állítom, hogy ez a módszer a tuti, de nálam bevált!
(#) pepe091 válasza JZoli hozzászólására (») Márc 22, 2012 /
 
Az alkoholban nem lehet a hiba, ezt a módszert használom én is minden nyákom előtt, és az utóbbi időben hiba nélkül. Kevés 97%-os alkohollal áttörölni a panelt közvetlenül vasalás előtt, és ahogy elillant az alkohol lehet is rátenni a papírt és vasalni.
(#) karaszbandi válasza pepe091 hozzászólására (») Márc 22, 2012 /
 
Jó jó, de az alkohol csak a zsírt szedi le a panelról! Az oxidációtól nem szabadítja meg.
Én nem vasaláshoz hanem fóliázáshoz folyó víz alatt 2000-es vízpapírral csiszolok. Nem karcos a felület, mert folyamatos öblítés alatt van. Fényes lesz, mint a tükör. Azt azért tudni kell, hogy minél karcosabb annál inkább nem tapad rá semmi, mert csökken az egybefüggő sík felület nagysága.

Próbálj üveglapra vagy reszelőre ragasztani. Nem mindegy.
(#) storm válasza pepe091 hozzászólására (») Márc 22, 2012 /
 
Én épp az előbb vasaltam fel 1 nyákot, és 1 kcisit újítottam. Gondolom aki vasal előbb a panel egyik felét, majd a másik felét vasalja váltogatva. Az újjítás annyi volt, hogy miután befejeztem a fél nyák vasalását, utánna kcisit erősebben megdörzsöltem zsepivel. A másik oldalnál is ugyan így. Előbb vasatam, aztán jól átdörzsöltem zsepivel. Hibátlan lett, a legvékonyabb vezetősáv is. A nyák mérete 26 x 5cm volt.
(#) pepe091 válasza karaszbandi hozzászólására (») Márc 22, 2012 /
 
Nem mondtam hogy nem csiszolok előtte, a zsírtalanításról volt szó. Előtte én 600 as csiszolópapírral csiszolom meg szintúgy folyóvíz alatt, majd megtörlöm, és utána alkohollal letörlöm, így 100%-osan tiszta.
(#) tibistor válasza hotib hozzászólására (») Márc 22, 2012 /
 
Idézet tőled:
"Régebben (15-20 éve) a P20 flakonon megtalálható volt a recept, előhívó is, marató is."
Nos, a napokban lapozgattam egy réges-régi szakkönyvet, és meglepetésemre a lapjai között találtam rá a mellékelt leírásra.
Akkoriban úgy emlékszem nem volt kapható Magyarországon a P20, a leírás nem tudom kitől származott. Tussal rajzoltam a nyákot, és csak álmodoztam a leírásban szereplő "csodaszerről". Ez lassan nem 15-20, hanem legalább 30 éve történt.
Én nem P20-at használok, ezért nem tudom milyen leírást adnak most hozzá, de gondolom nem ilyen részleteset.
Ezért a leírást beszkenneltem, ezúttal közreadom. Igaz, német nyelven íródott, de a használatára vonatkozó leírás nagyon részletes, és sok hasznos infót tartalmaz.
Remélem valakinek segítettem vele.
Üdv.
(#) lac08 válasza Bari- hozzászólására (») Márc 23, 2012 /
 
Nem egyszerűbb a vegyszerboltban nátriumhidroxidot venni?
Egy dobozzal csak 900 forintba kerül ... és egy kis falunak ezer évig elég!

Vegyszerbolt - Budapest, VIII. József krt. 69.
(#) lac08 válasza hotib hozzászólására (») Márc 23, 2012 /
 
Én a H2O2-t teljes ipari töménységében használom
- de egy-két csepp bőven elég a sósav (kb. 10%-os) maratóoldat aktiválásához.

A H2O2-t egyébként jól záródó sötét (barna) üvegben illik tárolni, mert fény hatására szeret elbomlani.
... és akkor tényleg ajajj!
(#) lac08 válasza tibistor hozzászólására (») Márc 23, 2012 /
 
Valamikor én is vettem P20-at.
Nem volt olcsó mulatság, aztán voltak vele bajok - a végén már ki sem akart jönni a flakkonból, stb.
Az Üllői úti Kontha elektronikai alkatrészboltban már lehet készen kapni méretre szabott és P20-szal belakkozott (fényérzékenyített) nyáklapot.
Csak rá kell fotózni a tervet és utána mehet a többi mutatvány.

Valóban 7%-os NaOH oldattal kell előhívni a "képet"
(1 liter vizben 7 g NaOH.)
(Ha jól zárható üvegben tároljuk és nem kap levegőt, akkor nem karbonátosodik el a levegő CO2-jától, így a bekevert előhívó sokáig használható)
(#) lac08 válasza pepe091 hozzászólására (») Márc 23, 2012 /
 
Alkohol helyett nem lenne jobb az aceton? Jobban zsírtalanít és hamarabb szárad.

Na persze ilyenkor nem ám az asszony körömlakk-lemosójára gondolok, mert abban is van némi aceton - nyomokban a sok más * között, köztük olyan zsírosító anyagok is, amelyek azt a panelhoz nem jóvá teszik. A körömlakk-lemosóba ugyanis gyárilag mindig tesznek bele ilyeneket, hogy ne szárítsa ki a bőrt.
Ezzel azonban nagyon hazavágják azt az "acetont", mint acetont.

AZ TEHÁT EGYÁLTALÁN NEM JÓ!
(#) Bari- válasza lac08 hozzászólására (») Márc 23, 2012 /
 
Nem mindenki lakik Budapesten, hogy el tudjon menni a vegyszerboltba, de ha tudsz mondani Miskolcon az Azurhoz hasonló vegyszerboltot akkor ... . Egyébként a felsorolt anyagok tökéletesen használhatóak és a kisebb településeken is beszerezhetőek. Magam is SziTi-t használtam P20-hoz, most meg a dry fólia eltávolításához, a dry előhívásához meg festékboltban vásároltam mosószódát.

Bari
(#) Zoli_bácsi válasza pepe091 hozzászólására (») Márc 23, 2012 /
 
Vasalás előtt marasd elő a panelt. Nagyon nagy csodára képes. Tehát tisztítás után azonnal egy híg marató oldatba, majd ha egybefüggő oxidréteg kialakult, akkor öblítés, szárazra törlés és mehet nyomban a vasalás. Nálam anno ez 100% sikert hozott mindig.
(#) pjg válasza lac08 hozzászólására (») Márc 23, 2012 /
 
Előre is bocsánatot kérek. Nem bactatni akarlak, de az elmúlt 30 év alatt senkinek sem tűnt fel az a hiba amit a gyári használati utasításban ejtettek, s azóta szinte mindenki ezt ismétli. 1 liter vízbe 7 gramm NaOH az nem 7% hanem 7 ezrelék!
(#) pjg válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Márc 23, 2012 /
 
Én nem kerítek ilyen nagy feneket neki. Azt a vékony rézréteget szeretném megóvni a tovább vékonyodástól.
Egyszerűen meleg vízzel leöblítem, majd csurgatok rá egy kevés ZIF súrolószert. Ezt a közönséges mosogatószivacs hátlapján lévő dörzsivel csiszatolom, míg tükörfényes lesz. Majd a szivacs puha részével, a benne lévő habbal áttörlöm. Leöblítés után papír törlővel szárazra törlöm. Ezután mehet rá a vasalás. Annyira rátapad a festék, hogy fémszivaccsal nem lehet tisztességesen ledörzsölni. Nitró hígítóval szoktam lemosni. A végére mehet az SK10 forrasztó lakk.
(#) hotib válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 23, 2012 /
 
Mint tibistor topictárs hozzászólásában, a P20 második lap mellékletében is olvasható az ajánlott marató összetétel: 770ml víz, 30ml hidrogén peroxid. Ez ~26-szoros higítás.
Persze 200ml sósav is kerül bele, de nem vagyok vegyész, ezért nem akarom magyarázni, amihez nem értek.
Alapvetően - természetesen - nyák maratáshoz használom
Bár a 20 forintost is szép csillogóvá varázsolja...
(#) hotib válasza tibistor hozzászólására (») Márc 23, 2012 /
 
Én sem használok már P20-at. És pontosan erre a német nyelvű leírásra gondoltam, lehet, volt már 25 éve is, hogy így vettem. Szerintem hasznos információ.

Kapható volt Magyarországon, legalábbis Győrben, Révfaluban, Somogyi Jancsinál volt. Ebből a garázs boltból lett a ma is ismert Somogyi Elektronika, bár a tulaj ma már más.
(#) storm hozzászólása Márc 23, 2012 /
 
Vasalós módszernél ki hogy szokott 2 oldalas nyákot csinálni? Gondolok itt a 2 oldal pontos illesztésére.
(#) maestro hozzászólása Márc 23, 2012 /
 
Na kipróbáltam ezt a hideg zsíroldót és azt kell, hogy mondjam elég meggyőző. Pár mp alatt elő is hívta a nyákot, bár nagyobb levilágítási időnél eléggé fakó, hiányos a rajzolat. Most próbálom ki, hogy mi van ha tovább ázik benne. Lehet ha még hamarabb szedem ki az oldatból, akkor szebb lesz? Most olyan 30 mp elteltével szedtem ki a panelt. Oldatnak 10 rész meleg vizet és 1 rész hideg zsíroldót használtam, levilágításnál meg a jó öreg napocskát hívtam segítségül. Bár már lassan elkerül engem az is.
(#) Bari- válasza storm hozzászólására (») Márc 23, 2012 /
 
Két lehetséges megoldás van, régebben mind a kettőt használtam, de kb 1-1,5 éve már fotózok.
Az első megoldás, hogy erős fény előtt összeilleszted a két oldal rajzolatát (135g-os műnyomónál nem volt olyan egyszerű, főleg kis viákkal volt probléma), tasakot képezel belőlük és ebbe helyezed bele a megtisztított nyákot, majd a szokásos módon vasalod/laminálod.
A másik megoldás kicsit macerásabb. Első körben csak az egyik oldalt vasalod, a másik oldalt telibe védeni kell én lefújtam sima színtelen akril lakkal. Az első oldal vasalása és kimaratása után készítettem pár illesztő furatot, a lakkozott oldalról lemostam a lakkot, és a furatokhoz illesztve felvasaltam a második oldalt is és a már kimaratott oldalt lakkoztam le. A papír miatt nehéz itt is a furatra illesztés.
Sosem sikerült 100%-ban pontosan a 2 oldal rajzolata legtöbbször csak annyi volt a gond, hogy az egyik oldalon nem a forrszem közepén volt a furat, de volt olyan is hogy teljesen elcsúszott, így az adott oldalt újra vasalni kellett, egyrészt e miatt is tértem át a fotózásra

Bari
(#) storm válasza Bari- hozzászólására (») Márc 23, 2012 /
 
Én most úgy próbálkoztam, hogy előre furtam pozició lyukakat, és ahhoz illesztettem, de sajnos a papír könnyen szakad, nem lesz pontos az illesztés. Próbálkozok 1 kicsit, hátha sikerülni fog, amúgy 200g-os fényes fénymásoló papírt használok, de fény felé tartva sikerülni fog illeszteni szerintem.
(#) maestro válasza maestro hozzászólására (») Márc 23, 2012 /
 
Na ilyen ronda lett. A 2 perces levilágítás volt a legszebb, bár azt sem nevezném olyan szépnek. A 14 és 16 perces részeket még pár perccel tovább hagytam az oldatban, hogy megnézzem mi lesz, de most már tudom, hogy egyből ki kell venni az oldatból és lemosni.
A 2 perces részt ti kimaratnátok, vagy még az is nagyon rossz?
Meg ha élesben megy a nyák akkor új oldatot csináljak, vagy jó lesz ez is?
Ja meg ha elteszem holnapra a már lefújt, megszárított nyákot, akkor igaz annak nem lesz semmi baja? Természetesen le van takarva.

teszt.JPG
    
(#) Bari- válasza storm hozzászólására (») Márc 23, 2012 /
 
Ha nem is elsőre, de biztos sikerülni fog.
Nekem a 135g-os fényes műnyomó papír vált be, dekorációval foglalkozó boltban vettem A1-es méretben és magam daraboltam kb A4-esre. 100W-os izzó előtt tudtam értelmesen illeszteni a két rajzolatot, az már eléggé átvilágította a papírt. Sok sikert hozzá.

Bari
(#) pjg válasza maestro hozzászólására (») Márc 23, 2012 /
 
Szerintem hígítani kéne az előhívó oldat töménységét.
(#) mazi válasza storm hozzászólására (») Márc 23, 2012 /
 
Egy kérdés vasalni szoktad , vagy laminálni ?
(#) storm válasza mazi hozzászólására (») Márc 23, 2012 /
 
Vasalóval szoktam, a 'tasakos' módszerrel most szépen sikerült átvasalni
(#) mazi válasza storm hozzászólására (») Márc 23, 2012 /
 
mindenféleképpen 3 vagy 4 pozicionáló furatot készíts lehetőleg egymástól távoli helyeken.
Ha ráhelyezed mindkét oldalra a papírokat , akkor a széleken lefogatod ragasztó szalaggal , első műveletek óvatosan mihelyt látod , hogy aránylag megtapadt a papír utána lehet bátrabban is . Sosem csúszik így el meglátod. A tasakos megoldás is biztos jó , de ott mindig fenn áll a veszélye annak , hogy egymáshoz képest eltudnak a papírok csúszni , mert annyit enged a papír . Vasaló , illetve lamináló meleg hatására meg pláne enged a papír annyit , hogy az pont nem lesz teljesen korrekt.
(#) maestro válasza pjg hozzászólására (») Márc 23, 2012 /
 
És mégis mennyivel hígabb kellene?
(#) CHZ válasza maestro hozzászólására (») Márc 23, 2012 /
 
Meleg vízbe óvatosan adagolsz a töményebb oldatból és amikor beindul a folyamat megállsz, kész a megfelelő keverék. Arra ügyelj, hogy a nyáklemezre ne kerüljön a tömény lötyi. Ezt a beállított oldatot ne öntsd ki sokszor felhasználható, nem baj ha rondán néz ki, működik sokáig..
(#) pjg válasza maestro hozzászólására (») Márc 23, 2012 /
 
Eredetileg 1 l vízbe 7 g NaoH kell. Ki kéne találni, hogy az általad használt lúgos anyag milyen töménységű.
(#) pjg válasza CHZ hozzászólására (») Márc 23, 2012 /
 
Igen! Ez egy jó eljárás. Annyit hozzá, hogy közben kevergetném, hogy gyorsabban elegyedjen a vízzel.
Mondhatnám lehet csinálni provizórikus, merülő fajsúlymérőt, de ha nincs etalon, mit sem ér.
Következő: »»   758 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem