Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   1084 / 1318
(#) mate_x válasza _vl_ hozzászólására (») Júl 19, 2012 /
 
Csináltam egy rajzot, hogy mire vagyok kíváncsi, szerintem ebből minden kiderül.

skicc.JPG
    
(#) pjg válasza mate_x hozzászólására (») Júl 19, 2012 /
 
Opto leválasztás a műv. erősítő elé.
Olyan optocsatolót kéne választani amiben fotoellenállás van.
(#) Hp41C válasza mate_x hozzászólására (») Júl 19, 2012 /
 
Szia!

Inkább a mellékel ábrán látható módon. A lényeg, hogy az analóg mérőkör vezetékein (táp és föld vezekékeket is beleértve) ne kerüljön rá a digitális áramkörök gyors áramváltozásaiból keletkező zaj.

skicc.jpg
    
(#) mate_x válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 19, 2012 /
 
Szia!

Értem, köszi. Ezek szerint nem lehet a PIC tápfeszültségét referencia feszültségnek használni, hanem külön kell a Vref+-ot és a Vref--t a csillagpontnak használni, a PIC tápfeszültsége pedig a digitális egységek közé tartozik igaz?
(#) Hp41C válasza mate_x hozzászólására (») Júl 19, 2012 /
 
Szia!

Ha a Vref- a Vss, akkor a csillagpont a PIC Vss lábai közül az legyen, amelyik a Vref- -hoz a legközelebb van, ha a pic-nek van AVss lába is, akkor az ahhoz legközelebb levő Vss láb. Az analóg csillagpont a Vref- vagy az AVss láb legyen. A kettő között csak egy vezeték legyen. Persze így nehéz kivezetni, de egy kellően nagy föld felülettel meg lehet oldani.
A Vdd táp, AVdd és a Vref+ lábakat is hasonlóan kell megoldani, ha a Vref+ a Vdd.
A pic összes Vss és Vdd valamint AVss és AVdd lábait (külön a digitálisakat és künön az analógokat) be kell kötni a legrövidebb lehetséges úton - ne haladjionát áram a tokon belüli összekötéseken.

Az analóg részen a csillagpontos táp és föld rendszer a jó, a digitális részen a teliföld az alkatrész oldalon vagy a hálós földrendszer a jó. A digitális táp vezetése nem túl kritikus, használj jó vastag (min 1mm) vezetékeket. A digitális táp vezetése is lehet hálós. Sokan idegenkednek tőle, de nem csak a vezeték ellenállása (áramterhelhetősége) számít, hanem az induktivitása is. Végülis a réz úgyis rajta van a panelen, már ki van fizetve. Semmibe nem kerül rajta hagyni...
(#) mate_x válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 19, 2012 /
 
Nagyon köszönöm a részletes leírást Még néhányat kérdezek, ha nem gond Az egyszerűség kedvéért most vegyünk olyan PIC-et, ahol csak simán van egy Vdd és egy Vss, a referenciafeszültség számára pedig egy Vref- és egy Vref+.
Idézet:
„Ha a Vref- a Vss, akkor a csillagpont a PIC Vss lábai közül az legyen, amelyik a Vref- -hoz a legközelebb van”

Idézet:
„Az analóg csillagpont a Vref- vagy az AVss láb legyen.”

Van sima csillagpont és analóg csillagpont is? Ezt nem értem. Nem csak az analóg csillagpontnak van értelme? Tehát simán a Vref- a negatív csillagpont és kész. A sima vss pedig a digitális áramkörökhöz tartozik, tehát oda menne egy vezetősáv a Vref- ból és itt ezen a ponton, akkor már nem annyira kritikus a digitális áramkörök huzalozása.
És még egy utolsó kérdés(remélem nem gond):
Amit átrajzoltál rajzot, azon a táp egy vezetéken érkezik a Vref- és a Vref+ csillagpontokra(ha eddig jól gondoltam). Na de az összekötő vezetéknek is van ellenállása(impedanciája), tehát ha valamelyik digitális elem változtatja a terhelést, akkor a csillagponton csökkenni fog a feszültség. Tehát ha jól gondolom törekedni kell arra, hogy a táp és a csillagpontok egymáshoz nagyon közel legyenek és minél vastagabbak legyenek az összekötő sávok igaz?
(#) El_Pinyo válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 19, 2012 /
 
Kövezzetek meg, de szerintem abban az esetben, ha a PIC tápja szolgál referenciaként, nem sok értelme van túl sokat görcsölni a huzalozással. Amit Hp leírt az tök jó, de csodákat nem kell várni tőle. Ha pontosan akar az ember mérni, akkor a referenciát nem nagyon lehet megspórolni.
(#) mate_x válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 19, 2012 /
 
Most jöttem rá, hogy azt magyarázod, hogy akkor mi van ha a pic tápfeszültsége a referencia feszültség is egyben . Ez esetben az első kérdésem nem érvényes, de a második azért még érdekel Még egyszer köszönöm a segítséget.
(#) Hp41C válasza mate_x hozzászólására (») Júl 19, 2012 /
 
Szia!

Amit rajzoltam, ott minimum három - három vezeték meg a PIC Vss ill Vdd pontjára.

Ez pontosabban úgy néz ki:
Az összes analóg rész (több csatorna is lehet) tápja és földje az analóg Vdd és Vss csillagpontokra megy. Az összes digitális egység (különösen a (multiplexált) LED kijelzők) tápja és földje a digitális Vdd ill. Vss csillagpontra megy. Mindkettő a pic közvetlen közelében van. Az analóg Vss és a digitális Vss között egy és csak egy vezeték van. A digitális csillagpontra megy a táp az analóghoz lehető legközelebb levő részre. Ugyan így kell megoldani az analóg és digitális Vdd összekötését.

Igenis van digitális csillagpont: Legyen a kijelzés egy sokdigites, multiplexált hétszegmenses kijelző, szegmensenként 100mA, digitenként az 500 - 700mA is előfordul. Nem igazán jó, ha ezek az áramok átfolynak más digitális áramkörök föld (táp) rendszerén.

Az újabb fejleszésú, soklábú pic -eken külön van AVss és AVdd kivezetés, sokszor több is van belőlük...

Ezzel a kialakítással a 12 bites A/D -vel rendelkező PIC (18F2523) is működtethető. Ekkora felbontásnál már egy újabb probláma jön elő. A panel felületi átvezetése miatt fellépő áramok a bemeneti erősítőknél hibát okozhatnak. Guard ring alkalmazásával hatásuk csökkenthető.

Igazad van, a táp és a csillagpont közötti vezeték legyen rövid és vastag. Nagy áramú részegységeknek lehet önálló tápteszültséget is használni. Sőt az igazi tápok feszültség érzékelő bemenetei ezekről a pontról veszik le a visszacsatoló jelet.
(#) _vl_ válasza mate_x hozzászólására (») Júl 19, 2012 /
 
Nem az a baj, ha a PIC tápfeszültsége a referencia, hanem az a baj, hogy egy olyan tápfesz a referencia, ami mérés közben is el-elmozdul (mivel a digitális tápot rángatja kb. minden FET a PIC-ben, meg azon kívül is a digitális oldalon).
További probléma, hogy ugyan a Vref+ kihozható (meg a Vref- is), így a referencia létraáramkör függetleníthető, azonban az A/D-ben van belül egy tartóáramkör (amiben van egy műveleti erősítő), meg egy komparátor. Ezeknek tápja is van... Ha ez nincs kihozva külön AVdd/AVss lábakra, és így nem függetleníthető a digitális táp zajaitól, akkor hiába a fenti Vref-es játék, ugyanúgy befolyásolja a mérést a digitális kapcsolási zaj. Ezt ugyan lehet csökkenteni bizonyos keretek között megfelelő kondikkal, meg leállítani perifériákat, SLEEP-elni a CPU-val, de teljesen megszüntetni akkor sem lehet.

Meg persze az is a kérdés, hogy mekkora jelet szeretnél mérni, és milyen pontossággal. Mert attól függ, hogy mennyit érdemes ezeken erőlködni. A műveleti erősítő pl. egységnyi erősítésű lenne, vagy szeretnél ott is erősíteni?
(#) mate_x válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 19, 2012 /
 
Köszönöm szépen mindenkinek a válaszokat Nagyon rendesek vagytok. Már lassan összeáll a kép, de azért még egy kicsit emésztem, mert még a végén elalvás előtt túlterhelődik az agyam
(#) mate_x hozzászólása Júl 20, 2012 /
 
Szia!

Idézet:
„Az összes digitális egység (különösen a (multiplexált) LED kijelzők) tápja és földje a digitális Vdd ill. Vss csillagpontra megy. Mindkettő a pic közvetlen közelében van. Az analóg Vss és a digitális Vss között egy és csak egy vezeték van.”

Akkor van digitális és analóg csillagpont is, de azt írod, hogy mindkettő közvetlen a PIC közelében van. Akkor miért nem lehet a kettő közös? Akkor egyszerűen egy csillagpont lenne.
(#) Hp41C válasza mate_x hozzászólására (») Júl 20, 2012 /
 
Szia!
A lényeg az, hogy a digitális áramkörök működésénél előálló áramlökések ne okozzanak hibafeszültséget az analóg mérőkörben.

Ha egyetlen föld csillagpont van, akkor a felülethez való kötés megvalósításából már keletkezhetnek hibafeszültségek. Pl. a pic digitális kimeneteinek árama már az analóg földpontok hozzávezetése után csatlakozik a földpontra. Egy 40 lábú tok 35 digitális kimenete darabonként 25 mA árammal már 875 mA -es áram ugrást produkál, ha mindet egszerre kapcsoljuk ki vagy be. Ez a 875 mA átfolyna azon a kis vezetéken, ami az egyetlen csillagpont és a pic Vss lába között van. Ha két föld csillagpont van, az összes analóg föld vezeték a pic Vss lábáról kapja a jelet. Nincs az analóg és a digitális csillagpontot összekötő vezetéken digitális jelből származó áram.
(#) mate_x válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 20, 2012 /
 
Tehát, akkor ideális esetben, ha a csillagpontnak nem lenne ellenállása, akkor jó lenne az egy csillagpont is. De a valóságos esetben úgy van, ahogyan rajzoltam igaz?

rajz.JPG
    
(#) Hp41C válasza mate_x hozzászólására (») Júl 20, 2012 /
 
Így van.
(#) mate_x válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 20, 2012 /
 
Szuper, akkor már értem Köszönöm a segítséget még egyszer.
(#) mate_x válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 21, 2012 /
 
Szia!

Bocsi, hogy még kérdezek valamit, de ez még érdekelne.
Idézet:
„Az analóg részen a csillagpontos táp és föld rendszer a jó, a digitális részen a teliföld az alkatrész oldalon vagy a hálós földrendszer a jó.”


Eltudnád mondani, hogy ez a teleföldes módszer miért jó? A hálós és a teleföldes földrendszer miben különbözik egymástól? Leárnyékolják a zavarokat gondolom. Csak az alkatrész oldalon érdemes alkalmazni és csak a digitális egységeknél? Analóg áramköröknél és a forrasztási oldalon is lehet, csak ott fölösleges? És az még fontos gondolom, hogy a teleföldet is csak a csillagpontba szabad bekötni. Csak a teleföld miatt az ember hirtelen azt gondolja, hogy mindenhova "telibe", de akkor megszűnne a csillagpont.
(#) Hp41C válasza mate_x hozzászólására (») Júl 21, 2012 / 2
 
Szia!
Analóg áramkörök:
A teliföldet a nagyfrekvenciás analóg áramköröknél is használják. Pontos mérőáramköröknél is lehet alkalmazni zavarcsökkentőként, de csak 1 pontban lehet összeköttetésben az analóg földdel, az analóg csillagpontban. Külső mágneses terek örvényáramokat kelthethek benne, ami már a mérések pontosságát befolyásolhatják.

Digitális áramkörök: A zavarvédettség néhányszor 100mV, így az esetlegesen fellépő 100mV nagyságú zavarfeszültség nem jeelnt akkora problémát, mint az analóg mérőkörökban. A táp és föld vezetékeknél nem az egyenáramú terhelés miatt használnak vastag vezetékeket, hanem az áramlökések miatt. A CMOS áramkörök statikus fogyasztása mininális, de ha sok kimenet vált egyszerre, jelentős áramfogyasztás keletkezik egy rövid időre - egyrészt a bemenetek, kimenetek és vezeték kapacitások feltöltése / kisülése miatt, másrészt a CMOS kimenet átvezetése miatt.
Egy 100*160 mm Europa kártyán, a szélen kialakított vékony vezeték induktivitása 1uH, ha ezen 10mA áramot 1ns alatt kikapcsolunk, akkor Ui=L*dI/dt szerint kb. 10V nagyságú indukált feszültség keletkezik. Jóval nagyobb, mint a zavar feszültség tűsés. Ha az idő 10ns, akkor is 1V nagyságrendű az indukált feszültség. Pedig a 160mm nem is olyan nagy távolság.
Az induktivitás csökkentésére több megoldás is kínálkozik:
- Sűrű huzalozású digitális panel - belső föld és táp réteg a minimum 4 rétegű panelben. Drága, otthon nem lehet elkészíteni.
- Közepes sűrűségű digitális panel: Vastag vezetékekkel megvalósított hálós föld és táp hozzávezetés. Az IC -k nél levő szűrőkondenzátorok ahhoz a táp / föld vezetékhez csatlakozzanak, amiről az IC kapja a tápot. Kétoldalas huzalozás kell, furatfémezéssel.
- Alacsony sűrűségű digitális panel: A jel és a táp huzalozás egy rétegen megoldható. A másik oldal teli digitális föld. A földre kötött lábakat az alkatrész oldalról kötjük be bárhol is vannak.
- Hobby szintű áramkörök. Egy oldalon van a táp, föld és jelhuzalozás. Vastag vezetékezésű, hurkokba zárt föld és táp huzalozás, esetleg átkötésekkel alakítjuk ki a hurkokat.
(#) mate_x válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 21, 2012 /
 
Köszönöm a gyors és pontos választ. Összefoglalva tehát a lényeg, hogy nagy frekvenciás analóg áramköröknél csökkenti a zavarokat, de káros hatása is lehet, ha nem a csillagpontba van kötve, mert akkor az induktivitása miatt külső mágneses mező kis feszültséget indukálhat benne, ami a mérés pontosságát rontja. Digitális áramköröknél pedig az induktivitás csökkentés a cél, hogy a hirtelen áramlökések ne okozzanak feszültség indukálódást. Tehát digitális áramköröknél ha az egyik réteg teljes egészében föld, akkor ez a réteg egyben megfelel a csillagpont szerepének is gondolom, mivel kicsi az ellenállása. A hobby szintű áramköröknél pedig azért vannak hurkokba zárva a föld és a táp, mert így egyszerűbb a kialakítás, mintha csillagpontos lenne.
(#) Hp41C válasza mate_x hozzászólására (») Júl 21, 2012 /
 
Szia!
Idézet:
„...de káros hatása is lehet, ha nem a csillagpontba van kötve, mert akkor az induktivitása miatt külső mágneses mező kis feszültséget indukálhat benne, ami a mérés pontosságát rontja.”


Ez nem pontos: Az a baj, hogy a külső mágneses tér örvényáramot kelt a teli földben, ami a különböző pontokon bekötött analóg föld hozzávezetések között feszültséget kelthet. Ezek a feszültség különbségek bejutnak a mérőerősítőbe, ahol zavarjeleket kelthetnek. A bemeneti erősítők ezt a zavarjelet is erősíthetik tovább. Így a zavar felerősítve juthat az A/D bemenetére...

A teli föld mező csak egyetlen pontban lehet a mérőkörökben bekötve - az analóg csillagpontban.
(#) mate_x válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 21, 2012 /
 
Értem, most már ezt is megtanultam. Nagyon köszönöm a segítségedet
(#) brumibali hozzászólása Júl 21, 2012 /
 
hellosztok
segitsetek, nekem:
Hogyan lehet pwm-et csinálni a picen bármelyik i\o pinből?
köszönöm
(#) trudnai válasza brumibali hozzászólására (») Júl 21, 2012 / 1
 
Ki-be kapcsolgatod mikozben a kapcsolgatasok kozott a megfelelo idozitest / varakozast biztositod -- ezt hivjak szoftveres PWM-nek...
(#) brumibali válasza trudnai hozzászólására (») Júl 21, 2012 /
 
Köszi, akkor jót szivok az időzítés beállításával.
egyszerre 4-et kellxd csakhoyg könnyű legyen..
(#) _vl_ válasza brumibali hozzászólására (») Júl 21, 2012 /
 
Hát, 200-300 forintért lehet olyan PIC-et kapni, aminek van 4 db HW-es PWM-je...
(#) Hp41C válasza brumibali hozzászólására (») Júl 21, 2012 /
 
Szia!
Ha közös lehet a periódusidő, akkor akárhány PWM láb könnyen megy:
Mindegyik kimenethez kell két változó, az egyik a növekményt , a másik az aktuális értéket tárolja.
Kell egy ciklus, amiben sorban minden növekményt hozzáadsz a neki megfelelő aktuális állapothoz. Ha a C jelzőbit 1, akkor bekapcsolod az aktuális portbitet, ha 0, akkor kikapcsolod. Ha egy portra teszed a 8 bitet, akkor a C jelzőbiteket rlf vagy rrf utasítással egy 8 bites változóba léptetheted, aztán csak ki kell írni a portra...
(#) Zsora válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 21, 2012 /
 
Nem egészen értem hogy miért kell a növekmény. Ha azonos a periódusidő, akkor csak egy darab számláló kell - amit adott időközönként növelünk -, ill. minden kimenethez egy küszöbérték állandó. (vagy változó)
Tehát kezdésnél bekapcsolunk minden kimenetet. Ciklusonként növeljük a számlálót, és ha az értéke eléri (vagy meghaladja) valamelyik küszöbértéket, akkor kikapcsoljuk a hozzátartozó kimenetet. Ha a számláló túlcsordul és nullázódik, akkor kezdődik minden elölről - azaz újra bekapcsolunk minden kimenetet.
(#) Hp41C válasza Zsora hozzászólására (») Júl 22, 2012 /
 
Szia!

Minden feladatot sokféleképen lehet megcsinálni. Az egyik megoldás ezért jó, a másik azért... Kinek a pap, kinek a papné...
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 22, 2012 /
 
8 csatornára ennyiből megoldható (indirekt elréséssel rövidebb is lehet).
  1. movf  Nov7,w
  2.   addwf  Akt7,f
  3.   rlf  Pwm,f
  4.   movf  Nov6,v
  5.   addwf  Akt6,f
  6.   rlf  Pwm,f
  7.   movf  Nov5,w
  8.   addwf  Akt5,f
  9.   rlf  Pwm,f
  10.   movf  Nov4,w
  11.   addwf  Akt4,f
  12.   rlf  Pwm,f
  13.   movf  Nov3,w
  14.   addwf  Akt3,f
  15.   rlf  Pwm,f
  16.   movf  Nov2,w
  17.   addlw  Akt2,f
  18.   rlf  Pwm,f
  19.   movf  Nov1,w
  20.   addlw  Akt1,f
  21.   rlf  Pwm,f
  22.   movf  Nov0,w
  23.   addlw  Akt0,f
  24.   rlf  Pwm,w
  25.   movwf  PORTB
(#) kissi válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 22, 2012 /
 
Szia!

A rotálást én még nem használtam erre ( igaz, nem is kellett 8 független PWM csatorna!), de egyébként én is ezt a fajta szoftveres PWM-et használom ( benne volt a Kónya-féle könyvben és nagyon megtetszett ).

Steve
Következő: »»   1084 / 1318
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem