Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2052 / 3999
(#) jani1987 hozzászólása Júl 12, 2013 /

Nem tudja valaki véletlenül, hogy mennyibe kerül egy ilyen? CD2025CP. Ha nem péntek lenne, akkor elmennék egy boltba megkérdezni.
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2013
(#) mesti87 válasza jani1987 hozzászólására (») Júl 12, 2013 /

Helló.
Csak ennyit kéne beirni a keresödbe.

CD2025CP árak

Bővebben: Link]Bővebben: Link[/url]
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2013
(#) jonatani01 válasza Hilo hozzászólására (») Júl 12, 2013 /

Ja bocsi, az lemaradt. Igen, PIC-re gondoltam.
(#) Andris0110 hozzászólása Júl 12, 2013 /

Hello!
Nagyon kezdő vagyok, az lenne a kérdésem, hogy lehet mondjuk 9V-os elemről működtetni az egészet? Mer ha egy ledes rendszert készítek és hordoznám, akkor nem áll rendelkezésre tápellátás...
(#) proli007 válasza Andris0110 hozzászólására (») Júl 12, 2013 /

Hello! Esetleg ha elárulnád mit? Lehet válaszolni is lehetne.. üdv!
(#) uv142 hozzászólása Júl 12, 2013 /

Sziasztok!
Egy tápegység egyenirányítója, aminek nem tudom a problémáját. Egy tápegység és egy CPU ventilátort kellene üzemeltetnie, de azok meg sem mozdultak (nem hibásak).Serintem rossz helyre kötöttem valamit a kimenetnél, a bemenet biztos.
Segítsetek mit hova tegyek.
Köszi!
(#) BEMcorp válasza uv142 hozzászólására (») Júl 12, 2013 /

Ha jól látom a képen, a bemenet az alsó bevágások közül a két szélső (ide jön a váltófesz), a kimenet pedig a két felső vízszintes hosszú vezetősáv (a bal képen).
Azok közül is a felső a pozitív, a középső a negatív (ami a váltó bemenet közé is ki van hozva).
(#) mesti87 válasza uv142 hozzászólására (») Júl 12, 2013 /

Holló.
Hasonló véleményen vagyok mint BEMcorp. Viszont azzal ki kell egészitsem h a hiba forrása lehet a gréc híd valamejik diódája halott sajna sűrűn találkozni ezzel a hibával.
(#) laszlo raduj válasza uv142 hozzászólására (») Júl 12, 2013 /

Szia ! Vagy roszul irtad vagy roszul gondoltad a dolgokat. Azt irod ,hogy "Egy tápegység egyenirányítója" kene mukodtesen 2 dolgot idezem "Egy tápegység és egy CPU ventilátort kellene üzemeltetnie" de ez igy nem mukodhet vagy en nem ertem jol.
(#) jani1987 válasza mesti87 hozzászólására (») Júl 12, 2013 /

Nincs mese: egyesével ki kell mérni. Én viszont a múltkori tanács után vettem egy KBL 406-os Graetz-et.
(#) Andris0110 válasza proli007 hozzászólására (») Júl 13, 2013 /

Ezt akartam megcsinálni úgy, hogy ledek legyenek a szemében, és ehhez kéne a rendszer... Ezzel ha kimegyek az pl. az utcára, akkor nem tudom 220V tápellátásba dugni...
(#) laszlo raduj válasza Andris0110 hozzászólására (») Júl 13, 2013 / 1

Szia! Ha neked kerdeses hogyan lehet mukodtetni 9v elemrol ledet , akkor en azt ajanlanam ,hogy vegyel 1db 3v gomb elemet es kosd ra a ledet(ket), esetleg 2db 1.5v -tosat, mind hely mind sulyra is baratsagosabb mind a 9V elem egy harisnyabol keszitett maszkban. Egy feher nagyfenyu led siman mukodik rola.
udv
(#) hpsamsung8 hozzászólása Júl 13, 2013 /

Sziasztok.
Az lenne a kérdésem hogy van nekem egy autos rádiom és azt erősitőnek akarnám használni.
Akárhogy probálom be kőtni a 12+v sehogy se jó!
Piros led ég de az LCD kijeljző nem reagál. :/
Tudna nekem valaki segíteni?
(#) k_h válasza laszlo raduj hozzászólására (») Júl 13, 2013 /

Azért 3V-os telepre se ildomos direktbe rákötni ledet. Egyszer piacon vettem ledes lámpát, amibe direktbe mentek róla a ledek. -Hát szép sorban adták fel a küzdelmet.
(#) proli007 válasza Andris0110 hozzászólására (») Júl 13, 2013 /

Hello! Ha két fehér Led-ed van, akkor azt sorba kötöd, és velük sorba egy 150ohm-os ellenállást. Már mehet is a 9V-ról.. üdv!
(#) Csupasz válasza hpsamsung8 hozzászólására (») Júl 13, 2013 /

Szia
Látatlanba, vagyis nem tudom pontosan milyen készülékről van szó,de valószínüleg 2 bemenő + tápt igényel.Az egyik az üzemhelyzet, a másik a memória.Valószínüleg azzal van gondod.
(#) hpsamsung8 válasza Csupasz hozzászólására (») Júl 13, 2013 /

Igen.
Meg lehet valahogy csinálni?
(#) Csupasz válasza hpsamsung8 hozzászólására (») Júl 13, 2013 /

Persze, mindent meg lehet csinálni....
Próbáld megkeresni, hogy melyik a másik tápkábel ( + ), kösd össze a hármat, Ube+a két rádiótáp, és mennie kell.
Egyébként az autórádiós topicban biztos kapsz konkrét segítséget......
A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2013
(#) Robi98 hozzászólása Júl 13, 2013 /

Sziasztok!
Nem igazán értem a BC182-es tranzisztor erősítési értékének a kiszámolását. Az adatlapot megnéztem és láttam, hogy ha 2mA kollektor áramot használunk akkor minimum 120-as erősítési tényezővel rendelkezik. Viszont volt ott egy másik táblázat amiből azt lehet kiolvasni, hogy ekkora kollektor áramnál mindössze 1-szer-es bétával lehet dolgozni.

Na most, hogy is van ez?
(#) proli007 válasza Robi98 hozzászólására (») Júl 13, 2013 /

Hello! Legalább mutattad volna mit nézel! Mert biztos elnézed. 2mA kollektoráram mellett, még ha fordítva kötöd be a kollektor-emittert is több a béta mint 1. (Grafikont kell nézni) üdv!
(#) nedudgi válasza Robi98 hozzászólására (») Júl 13, 2013 /

A normalizált erősítésre gondolsz? Az annyit jelent, hogy ha eltérsz megadott áramtól, akkor szorzóként kell értelmezni.
(#) Robi98 válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 13, 2013 /

Ja, mert ezt kéne néznem?
Current−Gain — Bandwidth Product
Mert én eddig ezt néztem:
Normalized DC Current Gain

Csak mert így már 150 jött ki.
(#) Hilo hozzászólása Júl 13, 2013 /

Sziasztok, A kérdésem az lenne hogy mi a különbség a BS170 és a BC337 között?
Elsősorban a működésük közti különbség érdekelne, vagy hogy hol tudok utána olvasni.
Köszönöm előre is!
(#) kadarist válasza Hilo hozzászólására (») Júl 13, 2013 / 1

Szia!
Itt utána tudsz olvasni a bipoláris és a térvezérlésű (FET, MOSFET) tranzisztorok működéséről.
(#) laszlo raduj válasza k_h hozzászólására (») Júl 13, 2013 /

Szia! Az nem 3 elemrol ment? 1.5X3=4.5, ugy bisztos hogy tul van hajtva a led, de 1 erosfenyu led 2.7 vagy 3.2 voltot is elbir siman . Szzerintem.
(#) c27 hozzászólása Júl 13, 2013 /

Sziasztok!
Nem igazán találtam megfelelő topikot a kérdésemnek így ide teszem fel:
Ma olcsón hozzájutottam egy forrasztóónhoz a neve fluidel5 brevete tous pays M.B.O. dijon-france van ráírva. A kérdésem az, hogy ez mennyire márkás forrasztóón? Arra gondoltam, hogy francia szóval annyira rossz nem lehet. Az eladó nem tudta 100%-ig megmondani milyen forrasztóón ólmos vagy ólommentes. Valaki tud segíteni? (Szerinte talán ólmos lehet, de nem biztos.)
A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2013
(#) k_h válasza laszlo raduj hozzászólására (») Júl 13, 2013 /

Most, hogy mondod.. Igazad van tényleg három elemről ment. Attól függetlenül áramkorlátozás nélkül nem kötnék be ledet semmilyen feszültségre. Annak idején ki is cserélgettem benne a ledeket és kötöttem sorba velük egy egy smd ellenállást. Bár így is kettő megadta magát. Illetve néha az egyik amikor kedve van akkor világít.
(#) resystance válasza k_h hozzászólására (») Júl 13, 2013 /

Nekem is van ilyen "amikor kedve van" ledem. Ez miért van?
(#) laszlo raduj válasza resystance hozzászólására (») Júl 13, 2013 /

Ezt pontosan nem tudom , de nagyon reg ota (tobb 100 led gyilkolasa utan ) rajotem ha egy ledet egyszer tulhajtotam, akor megno a nyito feszultsege, es/vagy esik a belso ellenalasa, ezeket a ledeket sorba kotve nem hasznalhato jo ledekel, mert ha szepen kiszamolod a 2 led (vagy tobb) elotet ellenalasat akkor kinyirja a jo ledeket , ha azok rovidzarosok letek majd csak akor gyulnak fel a meggyotort ledek.
(#) Kovidivi válasza laszlo raduj hozzászólására (») Júl 13, 2013 /

"de 1 erosfenyu led 2.7 vagy 3.2 voltot is elbir siman ." - Ilyeneket ne írj! LED-et nem feszültséggel hajtunk, hanem áramot korlátozunk! Előtét ellenállás pedig minden esetben kell, kivétel, ha rendes áramgenerátorral hajtjuk. Mondok egy példát: 2.4V-on 10mA-t vesz fel a LED, 2.405V-on már 25mA-t, ami már túlhajtásnak számít. Nézz meg egy LED adatlapot.
Következő: »»   2052 / 3999
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem