Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Áramgenerátor

Témaindító: DuMatyi, idő: Aug 28, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   17 / 24
(#) dxzo4z hozzászólása Okt 6, 2013 /

Speciális területre kellene nekem áramgenerátor: 1-20Hz tartományban érkező 0.1-10ms hosszúságú digitális 5V-os jelre kellene azonos frekvenciával, ill. azonos impulzushosszal 100uA-10mA tartományban áramot leadnia. Elég gyorsak ehhez a kereskedelmi forgalomban kapható regulátor IC-k?
(#) pucuka válasza dxzo4z hozzászólására (») Okt 6, 2013 /

Az áramgenerátor állandó áramot ad. Most mennyit?
(#) proli007 válasza dxzo4z hozzászólására (») Okt 6, 2013 /

Hello! Azért ez így elég hiányos.
- Milyen regulátor IC-re gondoltál? Háromlábú stabira? Mert hol lesz ott 100uA?
- Nem írtad a maximális feszültséget, vagy terhelő ellenállást.
- Nem írtad, milyen precíz áramkörre gondoltál.
- Egyszerűbb lett volna megírni, mihez kell, akkor talán fogalmunk lenne mit lehetne ajánlani. Mert lehet más megoldás is szóba jöhet.
üdv!
(#) dxzo4z válasza proli007 hozzászólására (») Okt 6, 2013 /

Idegvégződések kísérletes ingerléséről lenne szó. Persze egyszerre egy adott stabil áramérték kellene, de nem baj, ha az a fenti 0.1-10mA tartományban tetszőlegesen állítható. Egy jelenlegi berendezés nagyjából 90V-ból gazdálkodik, s olyan 6-8kohm mérhető a két ingerlőelektród között, kb. így facsarható ki belőle 10mA. A szoftver vezérli az impulzusgenerátort, annak TTL kimenete van, s amikor ez magas, akkor a stimulátor leadja a stabil áramot. A pontosságot illetően 10% simán belefér.
(#) proli007 válasza dxzo4z hozzászólására (») Okt 6, 2013 /

Akkor esetleg lehet egyszerű tranyós áramgenerátort alkalmazni, a kapcsolását meg söntöléssel megoldani. Akkor tud megfelelően gyors lenni. pld. így..
(#) dickheadz hozzászólása Okt 9, 2013 /

Sziasztok,
Egy kisteljesítményű autós (T10) LED-es "izzóban" levő ellenállást (mint áramkorlátozó egységet) cserélném ki egyszerű áramgerátorra (a 4ből csak 1 csatornára van szükségem). A korlátozott hely miatt 1.5 V-os Zener-diódát használnék a 2 sima dióda helyett. Hőfokfüggés szempontjából mennyire lenne jó ötlet (autós használat) ?
(#) proli007 válasza dickheadz hozzászólására (») Okt 9, 2013 /

Hello! Nem lehet megmondani, mert nem tudni milyen zénert fogsz használni és annak milyen a hőfokfüggése. De ha egy csatornát használsz, célszerűbb diódák helyett egy tranyós áramkorlátot kialakítani. Annak hőfokfüggése jobb lenne. üdv!
(#) dickheadz válasza proli007 hozzászólására (») Okt 9, 2013 /

Köszönöm a választ.
Az alternatív megoldásom a két-tranyós verzió lett volna, pont az, ami a Te rajzodon is szerepel
(#) proli007 válasza dickheadz hozzászólására (») Okt 9, 2013 /

Természetesen a kívánt Led-áramot az emitter ellenállással be kell állítani.. üdv!
(#) Kovidivi válasza proli007 hozzászólására (») Okt 9, 2013 /

Szia!
Csak érdekességképpen kérdezem. A két kapcsolás hőfokfüggése a grafikonon nagyon hasonló (a meredeksége szinte párhuzamos). Jól látom? Miért érdemesebb a tranzisztoros áramkorlátot használni a diódás helyett?
Köszönöm válaszod!
(#) proli007 válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 10, 2013 /

Hello! A válasz a kérdésedre, Dickheadz kérdésében és az én válaszomban van.
Egyébként a diódás Led-áram növekedése 10..15V között, 8% körüli, míg a tranzisztorosé 3% körüli. üdv!
(#) crazybob hozzászólása Okt 11, 2013 /

Sziasztok van egy kis problémám egy kapcsolóüzemű áramgenerátorral. A tervek skory weboldaláról vannak, de őt nem tudom elérni. Valaki meg tudná nézni, hogy mi a rossz benne, vagy Én mit rontottam el. Ha kiveszem az időzítőt nem indul el, ami rendben van viszont ha bent van akkor a FET állandóan nyitva van még, ha közben meg is szakítom a FET gate-jét. És természetesen az áramot sem tudom szabályozni. A FET nálam egy IRFZ48N.
(#) crazybob hozzászólása Okt 11, 2013 /

Ami esetleg probléma lehet nálam, hogy az én tranzisztorom 2A terhelhetőségű és ahogy a szimulátorom mutatja a bázisára csak uA-e jutnak. Lehet, hogy nem képes meghajtani a tranzisztort ennyi áram?
(#) trancemaster hozzászólása Okt 12, 2013 /

Sziasztok!
Kezdő elektrósként szeretnék segítséget kérni.
Megépítettem a következő, Skori féle kapcsolást, ahol az R1=39Ohm, R2=27kOhm, tranzisztorok BC182B típusúak, a LEDek 3,1-3,3 nyitófeszültségű kék LEDből 3 darab. Az áramforrás egy autó elektromos rendszere, azaz 14 V körüli.
Miért van az, hogy kb félperc működés után elkezd villogni az egész. Túlmelegednének a tranzisztorok? Jobb lenne a BC546A tranyó?
Előre is köszi a segítséget!
(#) _vl_ válasza trancemaster hozzászólására (») Okt 12, 2013 /

Lehet. Mérjél feszültségeket minden alkatrészen, aztán neki lehet állni számolni. Elvileg bírnia kéne.
(#) trancemaster válasza _vl_ hozzászólására (») Okt 13, 2013 /

Köszi, megnyugtattál.
Közben megtaláltam a hibát. Az egyik smd led forrasztása volt hibás és néha nem érintkezett.
Azt megcsináltam, most jól működik.
(#) djloui hozzászólása Nov 7, 2013 /

Sziasztok segítségeteket kérném, ilyen ledhez kellene nekem áramgenerátort gyártanom 8db-ot nem kell rá poti csak világítson max fényerőn. Valakinek van ötlete?
(#) kadarist válasza djloui hozzászólására (») Nov 7, 2013 / 1

Szia!
Ha nem akarsz sokat szerelni, akkor vedd meg hozzájuk a hozzávaló kapcsolóüzemű meghajtót.
(#) _vl_ válasza djloui hozzászólására (») Nov 7, 2013 /

Az előző hozzászólásban leírtakon felül még a megfelelő hűtőborda szükségességére is felhívnám a figyelmedet...
(#) djloui válasza kadarist hozzászólására (») Nov 7, 2013 /

Az a baj majd 4000 forint és a költség éghatékonyság érdekében akartam építgetni.
(#) proli007 válasza djloui hozzászólására (») Nov 7, 2013 /

Hello! Költséghatékonyabb szinte soha nem leszel, mint egy gyári sorozatgyártás.. üdv!
(#) elyelibator hozzászólása Dec 16, 2013 /

Sziasztok! Az akku töltő topicból jöttem át ide, mert a téma inkább ide való. Tervezgetek, egy feszültség figyelő áramgenerátort, egy impulzustöltőhöz. Proli úr észrevételeit módosítottam az eredeti kapcsolásban. Jó ez így?
A lényeg, hogy 28,8voltot elérve minimumra áll, de addig viszonylag magas árammal tölt.
Az áramkorlátot hogyan tervezzem bele?
Köszi a segítséget.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2013

4.GIF

(#) kisedison hozzászólása Jan 13, 2014 /

Üdv!

Nézegettem a rajzokat de nem igazán találtam nekem megfelelőt. Tehát van valakinek olyan ami jó lenne egy 30W-os PowerLED-et hajtani? 30-33V a LED feszültsége, de ami fontosabb hogy 1A kell neki.
(#) proli007 válasza kisedison hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

Hello! Nem baj, hogy nem írtad, mekkora tápról? üdv!
(#) kisedison válasza proli007 hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

Van egy 100W-os trafóm erre a célra amin a szekunder még nincs rajta, ezért tekinthetjük úgy hogy bármekkora. De mondjuk ha 40V rendelkezésre áll akkor annak más elégnek kell lennie gondolom. Egyébként, elnézést amiért ezt lehagytam.
(#) proli007 válasza kisedison hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Hello! Analóg disszipatív úton pld. én így csinálnám.. üdv!

LED33V1A.png

(#) kisedison válasza proli007 hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Köszönöm szépen! Amint megjön a LED (sajnos még kb 2-3hét) azonnal kipróbálom. Az ellenállások hány wattosak legyek?
(#) proli007 válasza kisedison hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Miért nem számolod ki? Nem lehetsz ennyire lusti..
(#) kisedison válasza proli007 hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Igazad van.
(#) kisedison válasza proli007 hozzászólására (») Jan 22, 2014 /

Megfordult valami a fejemben, és kíváncsi vagyok a véleményedre. Ha elvetném az analóg módot, fognék egy MSP430-as kontrollert egy mosfetet meg egy söntöt, ami a következőképp működne: A kontroller a söntön mérné az átfolyó áramot, ami jelen esetben egy amper. Majd egy mosfeten keresztül hajtanám a LED-et pwm jellel, úgy hogy az 1 A-es áramot tartsa. Ez a megoldás életképes lenne? A tápfeszltség pedig lehetne a LED feszültsége ami 30-33V. Mi a véleményed/véleményetek?
Következő: »»   17 / 24
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem