Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
A kínai UNO R3 tapasztalat:
- 10 db-ből 2 azonnal kuka (rövidzáras), 1 db 1 hét után. Ha neked ez megéri...... Az ISP felejtős! Ez Doper vagy ASP. Ne olcsójánososkodj, mert megbosszulja magát!
Köszi, megfogadom.
ISP-vel mi a gond? Sok nagy gyártó használja... És mit takar ez a mondatod, mert nem értem: Az ISP felejtős! Ez Doper vagy ASP. Ne olcsójánososkodj, mert megbosszulja magát!
Az olcsó AVR ISP programozókban nincs hardveres USB támogatás. Szoftverből szórakozik az az USB-vel, az IO lábak piszkálásával, TavIR-AVR erről írt.
Míg a PIC gyárt furatszerelt tokozású USB chipeket, addig az Atmel ilyet kizárólag SMD-ben forgalmaz. Ha megnyitod a Hestore oldalát, találsz egy "EM-60301 (AVR-ISP)" nevű 5000 Ft-os AVR programozót. A képen furatszerelt chipeket látsz, ami egyértelműsíti, hogy nem hardveres programozóról van szó. Ezek az olcsójános programozók. Az mscbp.hu 9400 Ft-ért adják az eredeti Atmel-es programozót, azt használom, bajom nem volt vele. Kapsz olcsóbban is utángyártottat, nekem olyan nincs, ezért nem tudok róla véleményt mondani.
Köszönöm, így ez kerek!
Megtanulom az alapokat, s majd belefektetek egy komolyba, addig meg az olcsó, majd meglátom. Az AVR jó, ha az ember ért hozzá, egyszerűbb áramköröket egyszerűbben meg lehet oldani, bonyolultba meg majd beletanul az ember!
Pont fordítva.
Amikor vezetni tanulsz, nem a 30 éves Lada 1200-ason kell kezdeni. Tanulni jó eszközön kell. Amikor már 10-15 éve vezetsz, akár egy Ladát is kipróbálhatsz.
Szia Robi! Tudsz segíteni egy olyanban, hogy célszerű ezt a kis időzítőmet összeállítani? Felteszem amit elkezdtem, de egy ilyen egyszerű kis körben nem szeretnék áthidalásokat csinálni. De Másoktól is szivesen veszem a segítséget. SMD alkatrészeket nem szeretnék használni. Az Atmega328P-PU hoz az ICSP csatlakozót, hogy célszerű elhelyezni? Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2014
Lay helyett valami emberi formátum, és akkor hátha tudnak segíteni....
JPG, GIF, PDF.... ? Énnálam Eagle, és tervezze magénak a nyákor a kapcsolási rajz alapján .
Üdv
Szereztem egy készüléket, amelyben atmega8 van, aminek az egyik lába valahogy letört. ISP-vel ki szeretném olvasni belőle az adatokat, de mindig párosával 00 és FF közt növekvő byteokat olvas "00 00 01 01 02 02 ... EF EF FF FF" Ez mitől lehet? Le van tiltva a soros programozás? A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2014
Idézet: „You might want to add that while the lock bits prevent reading the actual flash memory contents, you won’t get an error message. The binary file will be created just as it would without the lock bits set, but it contains nonsense (or, more precisely, the lower 8 bits of word address of the memory location). So you will have to open the binary file with a hex editor (I recommend frhed for windows and dhex for linux/console, if you’re using KDE then khexedit might be a good choice). If it contains a pattern like 00 00 01 01 02 02 03 03 04 04 and so on, the AVR is most probably locked.” Magyarul lokkolva van. Programozni tudod, de csak úgy, hogy újraírsz mindent, kiolvasni a meglévő kódot/eepromot nem lehet. A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2014
Tudsz példát mutatni, hogy hogyan, mert nekem is van egy ilyen Mega16-om (DIP), aminek hiányzik egy lábacskája.
Sziasztok! Az Atmega168 at lehet szimulálni a Tinában. Van lehetőség program feltőltésére? Köszi.
Persze a fő kérdésem az lett volna, hogy az a progi amit feltettem az Atmega 328P-PU ra az futtatható e az Atmega168 on.
Próbáltam volna videót is készíteni, de akkor nem láttam mit csinálok.
Lényege, hogy a tokot vissza kell vésni egy kicsit PVC késsel, így már van akkora felület, hogy rá lehet forrasztani egy vezetéket. Kb 10-15 perc alatt meg lehet csinálni. Igaz, most csak egy TQFP 0,5mm-es tokon próbáltam ki, de DIP tokkal még egyszerűbb. A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2014
Egy kis műanyaggal visszatömve nem is látszik szabad szemmel, hogy volt ott valami.
Köszi, valószínűleg akkor megpróbálom életre kelteni.
Nem.
Más a chipek regiszterkiosztása.
Szia Robi! Kösz a választ. Akkor még hátha tudsz segíteni, Atmega 328P-PU -t hogy lehetne bevinni a Tinába és szimulálni?
Passz. Nem használom a Tina szimulátort.
Egy egyszerű fényképezővel mikroszkópon keresztül.
Bővebben: Link
Üdv!
Pár hete sikerült megsütnöm első AVR-em. Így kénytelen lettem egy másikat elővennem a(z) ATMega1284P-t. Mivel én eddig csak WinAVR-t használtam AVRDude-dal szembesülnöm kellett azzal a ténnyel, hogy az AVRDude nem ismeri az adott ICt. Szóval megpróbáltam átírni az AVRDude config file-ját, ami úgy néz ki, hogy bizonyos szintig jó lett. Ezalatt azt értem, hogy kipróbáltam, hogy felismeri e.... felismerte , és ezután nagy lelkesedéssel fel is programoztam egy egyszerű kóddal. 2:0 ide. 3 a magyar igazság, így nem mertem még kipróbálni a FUSE bitek módosítást. Előtte kikérném a véleményeteket, hogy az átírt kód ott is működhet e? Amit módosítottam(amire biztosan emlékszem): id = "m1284P"; desc = "ATMEGA1284P"; signature = 0x1e 0x97 0x05; ill. az adatlapjában található "25.9 Serial Programming Instruction set" (308. old. 25-17 tábla) kódokkal módosítottam a config filet. Alapnak a config file-ból az ATmega128-at használtam. Programozónak egy módosított DASA programozót használok COM portról(a mellékelt file-ban SAJAT néven) egy CD4050-es személyében. Szóval kell e még módosítani valamit, vagy használhatom bátran? SB
Frissítsd a AVRDuDe-t. A 2011-12-04-i kiadás már ismeri.
A kódconfig mellékelve.
Bővebben: Link
Sziasztok! Valaki megnézné, hogy jól csináltam meg az időzítő kapcsolásom az Atmega328 al? Köszi.
Sziasztok! Azt szeretném megkérdezni, hogy a következő kapcsolást szeretném megépíteni attiny2313-hoz, tulajdonképpen azt akarom hogy a PC lpt portja kiküldjön egy adott impulzus sorozatot az rf adó áramkörre és az rf vevő átadja a MCU nak ami kiértékeli és csinálna egy adott parancsot.
Pl. 1001 bemenő impulzusra PB1 et bekapcsolja. Valami olyasmi kéne hogy volna egy 4 elemű egész típusú tömb és gondolom valami órajel segítségével lépkedve benne beolvassa azt a portot amire az rf vevő van kapcsolva, és miután a 4 diket is beolvasta jön egy elágazási struktúra amivel kiértékeli, azután lenullázza és kezdi az egészet előröl. Hogyan lehet ezt megvalósítani?
Sorosporton nem tudnál inkább adatot küldeni? Sokkal egyszerűbb lenne.
Sőt, inkább hazsnálj kész RFmodult. Adatvédelem, teljesítménykezelés, hangolás gyárilag kész. HopeRF modulokból van sokféle, az uNL02 (?) is egész dícért. Ha precízet akarsz, minimáltudásod van hozzá: XBee/ZigBee. Nálam ezek váltak be. Azonnal működik, kb. 3 perc a beállítása. Azonnal megy.
Nem.
Az AVR kimenetre nem tehetsz közvetlenül relét. Nem bírja meghajtani. Kapcsolási rajz nélkül ennyit látok (nem tudtam visszarajzolni - időhiány miatt).
Robi már átrajzoltam. Íme. Ez így már jobb lesz?
Sziasztok!
Gondom támadt a AVR Studio 4-el. Újra kellett telepítenem a gépemet. Minden látszólag jól működik, a programozót is látja a program, de a fordításnál hibaüzenetet dob olyan programokra, amit eddig hiba nélkül fordított. Nagy nehezen rájöttem, hogy az include-k nem kerülnek be az External dependencies könyvtárba. Ezeket hiányolja fordító. A Win AVR fent van. Milyen beállítást hiányolhat még? Segítsetek! Miso
OK de nem szeretnék modult használni, mert egy versenyre indulnák vele és nem nézik jó szemmel a kész modulokat.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |