Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Igen, mindegyik megy rendesen. Üdv!
Szia. Szétszedtem, látszólag nincs semmi baja. Se púpos kondik, se szétégett inverter. Más ötlet?
Próbálj meg valahogy mögé világítani lámpával , hogy képtartalom van e a kijelzőn , és csak a háttérvilágítással lesz gond.Vagy eleve nincs képtartalom sem.
Ha ki-be kcspaolgatni lehet (reagál a gombokra), akkor nem agyhalot, valószínű, csak a háttérvilágítás ál le. Mérd meg az inverter trafók szekunderének ellenállását.
Szia!
Hát változott a felállás... Ugyanis utánajártam a kondiknak és árban csak az a kettő majdnem annyiba került volna (szállítással), mint egy ledesítés, ezért inkább ledesítettem Viszont most ott tartok, hogy kiváló a háttérvilágítás, működik a ki-bekapcsoló gomb (világít a bekapcsolást jelző led és standby-ba is átmegy jel nélkül), viszont nincs kép A mainboard-on kimértem, hogy a két feszstab ic-nél megvan a bemeneti 5V és a kimenetökün az 1,8 és a 3,3V is. A táp board-on, pedig megvan a 12V és az 5V is. Vajon mit ronthattam el? Üdv!
Fehér vagy feketeség van a képen? Mi a kijelző típusa?
Jó kérdés... Ha megy a háttérvilágítás, akkor fehérség, ha nem, akkor ugye sötét minden.
A kijelzőre ez van írva: Model No:M170EG01 AU Optronics
Nyílván az a lényeg, hogy, ha megy a világítás, akkor milyen a kép. Ha fehér, akkor vagy nem kap tápot a kijelző, vagy teljesen halott, esetleg a rajta lévő DC-DC átalakító döglött meg.
Huhh, ezek szerint ezt elintéztem. Most már tudom is, hogyan. A kiforrasztott kondikat nem tettem vissza a helyükre és így teszteltem. Csakhogy ennek a monitornak nagyon rövid az lvds kábele, így a teszt alatt túl közel volt a burkolatlan táp panelhoz. Amikor ráadtam a feszültséget a kondik nélkül szép nagy ívet húzott a kimenő táp, amin most ugye nem lógott az eredeti fénycső. Akkor ennek nem tulajdonítottam nagy jelentőséget. De már látom, hogy valószínűleg egy ilyen kóbor szikra átjutott a kijelző panel áramkörét védő lemezborításon (vagy csak indukált benn egy kevés oda nem illő áramot).
Már csak az a kérdés, hogy vajon mekkora kárt okoztam magamnak... Mivel magának a kijelzőnek az áramköréről kb. nulla kapcsolási rajz lelhető fel, azért érdemes még nekiállni méregetni? Bár holnap már csakazértis nekiugrok, hátha...
Sziasztok!
Egy Samsung monitorral kapcsolatban szeretném tanácsot kérni. A monitor tápjának trafója tönkrement. Mivel nem tudtam szerezni megfelelőt a helyére, ezért raktam bele egy univerzális tápot. Bár ez csak 19"-ig írják, de talán még elboldogul a 20"-os csöveivel. A lényeg nem is ez, hanem a következő hiba. Mielőtt kicseréltem a táp paneleket, a vezérlést labortápról elindítva azt tapasztaltam, hogy a háttérvilágítás ki-be kapcsolgat folyamatosan. Először nem is foglalkoztam vele, mivel a panel úgyis cserés volt, gondoltam, az inverter vezérlése is rossz lehet, a 220-as trafón felül. Viszont az univerzális panellal egyáltalán nincs háttérvilágítás. Eleinte először még felvillant és le is kapcsolt egyből, mintha csőhiba lenne. De nem csőhiba, mert kipróbáltam másikkal is. Később, már fel sem villant. A vezérlés on/off csatlakozóján nincs mérhető jelkülönbség a be és kikapcsolás között. Valamint van az ADJ és az analog csatlakozó, egyiken van +2V körülbelül, a másikon ugyanúgy semmi (fejből most nem tudom, hogy melyiken). Ezért két dologra gyanakszom. 1. vezérlés hiba és nem ad bekapcs jelet 2. az univerzális táp 12V-ot csinál a gyári 13 helyett és ez a valóságban csak kb 11,4-11,5V, ami a mellékelt kapcsolási rajzban lévő 11V-os küszöböt lehet, hogy néha alulról súrolja, így ez okoz problémát. bár ez lehet butaság Tudnátok ötletet adni a hibakeresésben? Előre is köszönöm a segítséget. Üdv: spgabor
Ellenőrizd, hogy a inverter alacsony, vagy magas szinttel indul, mert ez is mindegyiknél más. Amúgy ha valóban trafóhiba volt, nem lepődnék meg, ha teljesen halott lenne a main.
Trafóhibás volt, full zárlat lett. Viiszont a háttéren kívül máködik rajta minden. Kép is van, gombok is mennek, pc is felismeri, úgyhogy az a része rendben van szerencsére. Az univerzális tápról csak a típusát tudom egyenlőre: Hisense jsi-190411a.
Gondolom Et-n vetted, nem tudom mitől lenne univerzális ugyan, de mindegy is. Keresd meg a bekapcsoló szálat és nézd meg, hogy alacsony (GND) vagy magas szintre kapcsol be a világítás (5V).
Igen, ott vettem. Azért hívom univerzálisnak, mert pont erre a célra vettem, ha ilyenbe futok bele. Helyettesíteni bármely eredetit.
A lényeg a lényeg, hogy akkor szerintem magas jelet kérhet, mert az on/off-on nem kap semmit és nem megy. De majd kipróbálom, hogy ha lehúzom testre, valamint 5V-ra, akkor melyikre mi lesz a reakció.
Ha az a kimenet megdöglött, akkor kösd a kijelző tápjára, legfeljebb látszódni fog felbontás váltáskor egy picit a széteső kép.
Oké, köszi a tanácsot. Megnézem otthon, hogy mit tudok tenni velük.
Sziasztok! Egy olyan ügyben kellene segítség, hogy van nálam egy HP L1706 monitor, és a táp panelján az egyik SMD ellenállás elfüstölt. Nincs véletlenül valakinek egy ilyen monitora, aki megnézné, hogy milyen értékű az alkatrész, és hogy a környéken a vezetősávok hova futnak? Valami nagy bumm lehetett itt, mivel a sávok is felégtek Nagyjából ki lehet venni, hogy hova mennek, de biztos, ami biztos. Az R814-es ellenállat lenne a hunyó. A panel száma pedig PW-0897-01. Találtam egy kapcsrajzot, viszont az nem ehhez való sajnos :/ A panel alsó részén, a tüskéktől jobbra található. Ha valaki segítene, és nem találja, akkor dobok fel képet, hogy hol is van. Köszi szépen!
Sziasztok!
Az előző oldalon írtam egy Captiva monitorral kapcsolatban. Sikerült szereznem egy megfelelő szalagkábelt, amivel "működik" a monitor. Egy hibája még van, rendkívül zajos a kép. Az LCD jó, mert még a nyár elején volt alkalmam egy másik monitoron kipróbálni. A vezérlő panelen a kondikat kicseréltem. Merre keressem a hibát? Csatoltam képet a hibajelenségről. Az középső képen paint-ben befeketítettem a kijelzőt, így valamennyit csökkent a zajosság. Így a menüben sikerült a színeket is beállítani.
Most írtam a TV-s topikba is hasonlót, eddig ha nem javul meg kondicserére, akkor kicseréltem őket, egy időben érkezett sok törött és voltak paneljaim. Az enyémen az inverter egyik nap elindul 154 szer is, ha hagyom órákra napokra hülni akkor is, de gondol egyet és nem indul napokig, majd megint és melegre nem ragál. Ha nem lenne szép álapotbana kijelzője kivágtam volna az udvarra már az biztos. Ezek ilyenek, sokat kínlódtam velük, de nem jöttem rá ennek az okára, gondolom döglött a processzor. Esetleg a kvarcot cseréld ki, hátha, vagy eprom resetet is próbálhatsz, én ezeken ilyet nem csináltam, hátha valamelyik bejön és mindketten jól járunk.
.
Kerlek, fenykepezd le, mikor rahivod a kepernyore a menut. Mert ott lehet eldonteni, hogy a jel oldalon van-e a hiba vagy a megjelenitesi oldalon.
A szalagkabel ehhez valo vagy csak szereztel valamit, amivel eppen ad valamilyen kepet?
Ez olyan, mint amikor egy olyan frissítési frekvenciát választok a windowsba amit a monitor nem képes leadni.
Üdv
Ez egy olyan monitor volt, amit úgy vettem, hogy nem ad képet egyik napról a másikra. Aztán szétszedés után kiderült, hogy a szalagkábel hiányzik, valamint a szalagkábel csatlakozó a main-on el van törve. Ezért azt levettem róla, egy hibás mainról pedig átraktama helyére egy jót. Neten rákeresve a main-re, mindenhol sima 30pines szalagkábellel láttam, amiből van itthon, ezért azzal próbálkoztam. Valószínűleg nem véletlenül adta így el az előző tulaj...
A menüt ha benyomom, az sem éles, ugyanilyen zajos. Buvarruha: Megpróbálom amit írtál, csak vennem kell üres epromot, meg egy kvarcot, így az köv hétre marad. zsoltee0001: Frekvencia nem lett állítva, gépre rádugva az alapértelmezett 60Hz volt szerintem, de ezt is megnézem még egyszer. A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2014
OK, akkor eloszor probald az erintkezesi hibara visszavezetni a gondot, mert az lehet a legkonnyebben. Ha nyomkodod vagy mozgatni probalod a szalagkabel csatijat vagy a szalagkabelt (akar a lap, akar az LCD oldalon), akkor valtozik a zavar jellege?
Ha hozzafersz, elsokent vegezz el egy 30-30 pines atvezetesi tesztet. Sipolos multimeterrel gyorsan megvan. Aztan merj ra az adatvezetekekre, a parok kozott kb 100Ohmnak kell lennie. Ha veletlenul megvan az LCD kiosztasa (szerintem tipus alapjan a gyarto adatlapjat megleled), akkor a parok kozul a negativ az elso altalaban. Igy van ez az ado oldalon is? Mivel a monitort hibasan es ganyolva kaptad, elvilag barmi disznosag lehetseges. Pl. ramerhetnel a tap zajossagara. Probalhatod a PC oldalrol kulonbozo frekvenciaju, kenyszeritett modokban. Igy valtozik-e a zavar jellege? Ha sok a feher vagy ha a fekete sok, akkor valtozik? Mi az a ket kek borzalom a korabbi kepeiden? Szerintem csinalj ket tesztabrat, pl. egy fekete kozepen magyar es olasz zaszlo. Feher szoveg, piros, zold, kek szoveg. A harom szin kulonbozo telitettseggel, stb. Szoval valahogyan probalj rajonni, mitol valtozik a kep, mitol lesz a hiba jobb vagy rosszabb. Ugyanis az LVDS kodolasnal az utolso adatpar szokta hordozni a kek szininfot egyutt a szinkronjelekkel. szerk: a tap alatt a fo tapot es az LCD tapot is ertettem. A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2014
Az LCD dokumentációját néztem már, viszont a vezérlésről sajnos nem nagyon találtam semmit.
Amikor a csatlakozót meg a szalagkábelt összeraktam, végig csipogtattam. Viszont most megint ellenőrzésképpen megcsináltam és valamelyik pin tényleg kicsit kontaktos, de ha mindegyik jó és összerakom, akkor is zavaros a kép. Viszont ha mozgatom a szalagkábelt, akkor ez változik ide-oda. A kék kép csak menübeállítás miatt volt. A főtápot még átnézem, de sztem nincs baja. Valamint ennek a kontaktos dolognak nekifutok még egyszer.
Pedig benne van a dokumentacioban. Ahol a pinout van, latod, hogy az egyes parok melyik adatot hordozzak. Furcsa, mert ebben csak DE jel van, hacsak a ket NA egymas mellett nem a vsync,hsync, de szerintem az fenntartott hely. A DE jel mondja meg, hogy uj kepernyo kezdodik. Ez szerintem rendben van, bar a statikus kep nem mutat esetleges villogast.
Amennyire latom, az Odd-Even meghajtas csuszik el, vagyis minden masodik pixelnel a gond, es mivel ezek kulon vezetekparban utaznak, igy en arra gyanakodnek, hogy megis kontakthiba valamelyik parnal. 100 Ohmos lezaro ellenallasok rendben vannak? Az a lapra forrasztott csati csak a folyasztoszer miatt tunik olyan piszkosnak a labaknal? Az a gond, hogy a muanyagjuk igen vacak, szerintem egyszer rakhato fel, utana mar deformalodik, hosszaban teknosodik, igy esetlegesen egyes pinek melyebben ulhetnek. Esetleg probalj meg a szalagkabel vegebol kb 0.5-1mm-t levagni, igy a szabadon allo fem kicsit melyebbre megy, es a korabbi tuske nyoma mashova kerul, igy jobban erintkezik.
Folyatószer miatt piszkos. Már nem vagyok otthon, de holnap este, ha hazaérek a kontakt hibával megpróbálok kezdeni valamit. Ezeket ragasztópisztollyal oda is szoktam taknyolni, hogy még véletlenûl se mozduljanak el. Remèlem megoldja ez a hibát.
Ellenállásokat nem néztem. Eddig ilyen hibám nem volt, ezért nem tudtam merre induljak.
Sziasztok!
"küzdök" egy Neovo F-419 es lcd monitorral. a gondom, hogy nem indul a táp (cm-998)...legalább is a kisfeszültség nincs meg. Kondik cserélve, U801 ic és Q801 N-mos cserélve. segítséget kérnék! Mit nézzek át? Előre is köszi!
24C-t keress, az SCL-t és SDA-t kösd ösze egy csavarhúzóval bekapcsoláskor. Akkor sikeres a művelet, ha lassabban kapcsol be, esetleg magától újra is indul..
Csak akkor taknyold oda, ha mar megbizhatoan mukodik. Egyebkent bent nagyon keves az elmozdulasi lehetoseg es a mechanikai serules veszelye. Talan a hotagulas az egyetlen ok.
Méregesd át az összes kis ellenállást és cseréld az optot is. Ellenőrizd, hogy nem szakadt-e a trafó valahol, illetve kap-e tápfeszt az IC, a környékén biztos van egy 10-20uf elkó, olykor nagyobb. Ha a kondit cserélted és nagyobbra, akkor azért nem megy, akkorát kell belerakni, amekkora előtte is volt, külöben nem töltődik fel eléggé induláskor és letilt az IC, mielőtt elindulna.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |