Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Házi feladat elmélet - tételek
Látom, de nem értem...
Próbáltam. Sajnálom. Általában a legkönnyebbeket nem tudom felfogni elsőre.
Szia! A két szélső ellenállást forgasd el jobbra 90°-kal, a középsőt pedig balra!
Lehet hogy azért, mert hiányzik egy vonal a rajzról.
(Írtam szépen a hozzászólásban, hogy a képen valamiért nem látszik, de ott kéne legyen így meg így)
Valóban, ezen átsiklottam. Esetleg számozd be az ellenállások "A" csomopont felöli részét 1-nek, a "B" felölit 2-nek, és így próbáld meg átrajzolni a hármat egymással párhuzamosan kötve.
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2015
Én ennyi idő alatt összeraktam volna 3= R-t így, és mérek, hogy értsem.
Köszönöm szépen. Kár, hogy ennyire nincs látásom (sokszor meggyűlt már a bajom miatta). Így valóban R/3...
Hello! Valaki megtudná oldani?
Mert én nem értem! Idézet: „Legalább hány, közvetlen egymás utáni pozitív egész számot kell kiválasztanunk, hogy biztosan legyen köztük néhány olyan, amelyek szorzata osztható 2009-cel?” Előre is köszönöm! A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2015
A mellékletben csatoltam a további feladatokat! egyiket sem értem!
Szia!
1. Bontsd törzstényezőire a 2009-et! 2. Az ék hosszúságának a fele egyenlő a teljes hosszúság 2/7-e, 2/14-e és még 5cm összegével. 3. Rendezd az egyenletet x=(p+2)/(p-1) alakba. A feltételünk akkor teljesül ha p-1 abszolút értéke nagyobb vagy egyenlő mint p+2 -é. 4. Pitagorasz tétel. Nézd meg a C-hez húzott magasságvonal milyen két háromszöget hoz létre, melyeknek ismert az oldalhossza A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2015
Az első az egy "Attól függ" legalábbis én nem tudtam stabilan értelmezni. Ha én választhatok ki egy tetszőleges sort, akkor egyértelműen kiválasztom a 2009-et. Ha nem, akkor gondolkodni kell
A másodikra: van egy X hosszod, annak a hossznak a 2/7-ed részét beütötted a talajba(maradt 5/7-ed ed). A második ütésre még 1/7-edet beütöttél(a 2/7-ed fele), így beütötted a 3/7-ed ét(ami 30/70-ed). Az utolsó ütéssel 5 cm-t ütsz beljebb, amivel pontosan X/2 hosszúság fog kilógni, tehát 35/70-ed. Ami azt jelenti, hogy 5 cm az a 5/70-ed. Tehát 70 Cm hosszú éket használtunk. A 3-ra -1 a megoldás, egyszerűen próbálkozásokkal. A 4-re most nincs lelki erőm, de a derékszögű 3szögek egybevágóságait kellene kihasználni.
Köszönöm szépen reloop-nak és sastas01-nek is!
Reloop akkor pl: 2000 és 9 és evvel mit kezdjek? Idézet: „Pitagorasz tétel. Nézd meg a C-hez húzott magasságvonal milyen két háromszöget hoz létre, melyeknek ismert az oldalhossza” Ezt nem értem! Sastas01 köszönöm a megoldásokat ha lesz időd segítesz a 4-be? Köszönöm mindenkinek!
A DBP és az ARF háromszögek egymással egybevágóak, ezért föl lehet írni, hogy DP szakasz úgy aránylik BP-hez, mint RA szakasz FR-hez.
Egyenletbe fölírva : És ha az ábrát megnézed, láthatod, hogy BP=RA-val, ezeket x-el helyettesíted az egyenletben, ezt kapod: Innentől gondolom már nem nehéz a feladatot befejezni.
A törzstényezőre bontás 6.-os anyag, nem tudom hány évesen vágsz neki a feladatsornak, ezért picit alaposabban elmagyarázom. A 2009-et prímszámok szorzatára bontjuk, kapunk 7*7*41-et. A szükséges számsor legalább két elemének tartalmaznia kell együttesen a törzstényezőket, hogy szorzatuk 2009-cel osztható legyen. Belátható, hogy legalább 41 egymást követő szám kell a 41-gyel való oszthatósághoz és 49 a 7*7 oszthatósághoz. Tehát 49 egymást követő egészszám között biztosan találunk legalább egy 41-gyel és egy 49-cel osztható számot, így a szorzatuk osztható lesz 2009-cel.
Szárnyas kolléga rajzán a C-ből húzott szakasz épp az általam említett C-hez tartozó magasságvonal. Mit szólnál megoldásként (r+p)2 -hez ? A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2015
Idézet: „Mit szólnál megoldásként (r+p)2 -hez ?” Inkább r*p négyzetgyökével egyenlő. Már ha a magasságvonalra gondoltál.
A végeredményre gondoltam. Az AB mint igazoltad is egyenlő r+p, innen már csak Pitagorasz kell annak belátásához, hogy a derékszögű háromszög oldalaira rajzolt négyzetek területének összege egyenlő az átfogóra rajzolt négyzet területével. Ezt talán be is linkeltem az előbb.
Köszönöm szárnyas!
De még mindig nem tudom megoldani! Levezetnéd ha szépen megkérlek? Reloop köszönöm! Szóval a megoldás az hogy 49 közvetlen egymás utáni pozitív egész számot kell kiválasztanunk, hogy, biztosan legyen köztük néhány olyan, amelyek szorzata osztható 2009-cel! Vagy kell keresni olyan számot ami 49-el és 41-el is ellehet osztani? Idézet: „Mit szólnál megoldásként (r+p)2 -hez ?” Akkor ez a megoldás? Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2015
Az első feladatot értem!
De a 4-ket nem!
Szia! Egyáltalán nem szeretném a feladatot helyett megoldani, hanem rávezetnélek. Gondolom nem az én szegényes matek tudásomra kíváncsi aki a feladta a leckét.
Tehát a 4. Állíts az AB szakaszra merőlegest a C ponton keresztül! Az egyenes és az AB metszéspontját nevezd el M -nek. A szögek és az átfogók azonossága alapján belátható AFR és AMC, valamint BPD és BCM egybevágósága. Az egybevágóság alapján AM = r; MB = p, tehát az AC átfogó hossza r+p. Keresd vissza amit Pitagoraszról linkeltem és láthatod a keresett terület (r+p) négyzetével egyenlő.
Azt hiszem értem!
Akkor AB egyenlő r+p az 1983! Akkor 1983*1983 egyenlő 3932289! És akkor ennyi nem?
Akkor a két négyzet területének összege 3932289?
Amúgy visszatérve az elsőre!
Nem elég csak 41? Mert abba a 41 is benne van meg a 7 is! Üdv!
Sajnos nem, fusd át ismét a magyarázatot Bővebben: Link
Miért is kellene 49 darab?
41 darab kell a 41 törzstényező miatt. Ekkor van 41 darab egymás utáni pozitív egész számunk. Minden hetedik szám osztható 7 -tel, a kiválasztás szerint a kezdőszám és a kezdőszám+6 között van egy 7 törzstényezőt tartalmazó szám. Ekkor a kezdőszám+7 és a kezdőszám+13 között van még egy, a kezdőszám+14, a kezdőszám+20 között van még egy, kezdőszám+21, a kezdőszám+27 között van még egy, a kezdőszám+28 és a kezdőszám+34 között van még egy. Így meg is lesz a két darab 7 -et törzstényező, (sőt lesz mág több is)...
Valóban így lehet, a néhány alatt a kettőt is követelményt értettem.
Oké értem!
De ha a 4-ket úgy számolom ki mint ahogy te írtad akkor így megy nem?: AC=r+p=895+1088 AC=1983 AB=r+p=1983 CB=? CB2=AC2+AB2 CB2=19832+19832 CB2=3932289+3932289 CB2=7864578 CB=2804,38549 T1=2804,38549*2804,38549 T1=7864577,98 T2=1983*1983 T2=3932289 T1+2=7864577,98+3932289 T1+2=11796866,98 |
Bejelentkezés
Hirdetés |