Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Padlófűtés vezérlés
 
Témaindító: Hegede, idő: Dec 8, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   55 / 104
(#) Mbalika válasza erbe hozzászólására (») Jan 26, 2016 /
 
Idézet:
„Tegnap már nem akartam belekotyogni, de egyre inkább az a véleményem, hogy jóval kevesebbet tud a kazán, mint a régi. Nem 3 kW-tal.”

Hát, igen nekem is ez a meggyőződésem, hiszen amióta van az új kazán azóta vannak a problémák!Hiszen előtte is ugyan ez a rendszer volt, ugyanezek a szivattyúk, hőcserélők, stb..
És pontosan ezért itt már minden apró probléma számít, ami az előző kazánnál még nem volt érdekes. Úgyhogy most átfogjuk a rendszert tisztíttatni, a hőcserélőket is savazni, vagy amit kell.Ma jönnek megnézik, felmérik és megcsinálják valamelyik nap. A rendszer biztos hogy koszos, hisz már én is néztem, és nagyon iszapos volt a vize a padlófűtés körnek.A kazánkört még nem is néztem. Sajnos ennél a kazánnál ez a hiba is számít, ami az előzőnek meg sem kottyant!
Ha meglesznek a rendszer tisztításával, vagy amivel kell, visszajelzek, és megírom hogy mi történt. Köszönöm mindenkinek a segítőkészségét!
(#) JZoli válasza Mbalika hozzászólására (») Jan 26, 2016 /
 
Ha el lenne rakódva a cső akkor (szerintem) pont ellenkezője lenne a helyzet a mostaninak, mert akkor nem tudná leadni rendesen a hőt, így a víz melegebb lenne és ennek ellenére nem fűtené fel a helyiséget! meg kellene próbálni a termofejet levenni a szelepről, mivel ha azzal van probléma akkor hiába tekergeted, ha leveszed és szabályozatlanul megy a hőcserélőkbe a víz, akkor a hőmérsékletnek feljebb kellene menni! De figyelni kell rá, nehogy túl magas legyen a padlóba menő víz hőfoka! A próba idejére ajánlatos ottmaradni! Így ki lehet szűrni az esetleges termofej hibát.
(#) Taki33 válasza Mbalika hozzászólására (») Jan 26, 2016 /
 
Az az igazság hogy szerintem a rendszernek semmi baja, egyszerűen kicsi a kazán leadott teljesítménye! Ha például -15°C-ra ki van számolva az épület hőigénye, ami mondjuk 35KW és a kazánod csak 30KW-ot tud, akkor -15°C-nál már eleve nem tudod kifűteni az épületet.
(#) Mbalika válasza Taki33 hozzászólására (») Jan 26, 2016 /
 
Ide járnak a pontok!
Idézet:
„Tegnap már nem akartam belekotyogni, de egyre inkább az a véleményem, hogy jóval kevesebbet tud a kazán, mint a régi. Nem 3 kW-tal.”

Idézet:
„Az az igazság hogy szerintem a rendszernek semmi baja, egyszerűen kicsi a kazán leadott teljesítménye! Ha például -15°C-ra ki van számolva az épület hőigénye, ami mondjuk 35KW és a kazánod csak 30KW-ot tud, akkor -15°C-nál már eleve nem tudod kifűteni az épületet.”

Ma volt egy szerelő, aki igazából a rendszer és a hőcserélők tisztításával kapcsolatban nézte meg a rendszert! Úgy is indult hogy a hőcserélőket fogja első lépésben át pucolni. Viszont ahogy végignézte a rendszert, meg végighallgatta a tapasztalataimat a fűtéssel kapcsolatban, rájött hogy a kazán nem lett beállítva rendesen! Az Ő elmondása alapján kb 25KW teljesítményen volt csak! Úgyhogy szépen beállította a normális értékre, és láss csodát, megint jó lett a fűtés!
A drága jó kazános ,csak beszerelte a helyére a kazánt, azt is elég hanyag módon, oszt annyi!
Hát ez volt gond, de most már javítva!
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
(#) dbase válasza Mbalika hozzászólására (») Jan 27, 2016 /
 
Nálam is vissza volt fogva gyárilag, s a gázórát figyelve 1 perc alatt hány liter folyt át megállapítható volt belőle a teljesítménye saccra.
(#) LazaHunter hozzászólása Feb 26, 2016 /
 
Sziasztok!
Az utóbbi pár hétben a Baxi Ecofour 24K kazánunk fűtés közben néha zörgő hangot ad ki, olyan a hangja, mintha jól oldalbavertem volna.

Ez így lassan a fűtési szezon végére 'természetes' kéne legyen, szimplán a hőtágulás miatt van, vagy kezdjek el aggódni?

Szerintem jó január közepéig sosem csinálta, ez az első telünk itt, nincs összehasonlítási alapom.
(#) jdani hozzászólása Máj 12, 2016 /
 
Hali. Foglalkoznak itt a fórumon elkészítéssel is, vagy csak vezérléssel? A házamban padlófűtésben gondolkodok, lenne-e kitől itt tanácsot kérni?
Vagy ha nem, akkor mit tudtok ajánlani?
Más fórum, máshol..
(#) JZoli válasza jdani hozzászólására (») Máj 12, 2016 /
 
Neten számtalan cikk van a padlófűtés kivitelezéséről, gyakorlati fogásokról, és a vezérléséről, kis kereséssel sok hasznos segítséget találsz.Ez például egy nagyon jó cikk:Bővebben: Link
De ha konkrét kérdésed van arra biztosan válaszolunk!
Néhány alapkérdés: Hány négyzetmétert szeretnél így fűteni?
Milyen hőtermelőd (kazánod) lenne, mivel fűtenél?
Milyen vezérlést szeretnél hozzá?
Hány fűtési kört szeretnél,
Ezek csak alap dolgok, de ezek ismerete nélkül nehéz még tanácsot is adni!
(#) ktmcsaba hozzászólása Máj 25, 2016 /
 
Jó estét az uraknak! Egy kérdésem lenne így első körben 35kw körüli kazánom van és ha nagyobb hidrováltott veszek gondolok 45-70kw körülire az baj lehet? vagy csak kisebb ne legyen? Előre köszönöm
(#) JZoli válasza ktmcsaba hozzászólására (») Máj 27, 2016 /
 
Ezzel nem lehet baj! Viszont annyit még leírok, hogy minden ilyen szerkezetnek, (hidrováltónak, hőcserélőnek, stb) a megadott teljesítménye adott hőfokon -általában 90-70 vagy 80-60 fokos rendszerben ekkora a teljesítménye! Kisebb hőfokon akár a negyede is lehet! erre oda kell figyelni!
(#) jdani hozzászólása Máj 27, 2016 /
 
Hali. Szereztem már némi elméletet a padlófűtés elkészítéséről, de működéséről sokat nem tudom még, vagy inkább semmit.
Nézegetek vázlatrajzokot, nem értem minek az a sok szivattyú. Hol olvashatnak erről?
Vagy kérdéseim megválaszoljátok?
Én le vagyok ott ragadva hogy egy kazán után van kötve egy szivattyú, ami forgatja állandóan a vizet. Na amelyik fűtési körön nyitom a csapot az lesz meleg.
Mondjuk mi a vázlatrajza egy egyszerű egy szobás padlófűtésnek?
Ez ami a mellékletben van..?
(#) JZoli válasza jdani hozzászólására (») Máj 27, 2016 /
 
Ujra csak annyit tudok írni, hogy először a körülményeket és a kiépítést kell tisztázni! Milyen kazánnal szeretnél fűteni(ez a leglényegesebb)! Csak padlófűtés lsz, vagy lesz radiátoros is? Használati melegvizet is ezzel szeretnéd előállítani?
A képeden egy pelletkazán van ami után van egy úgynevezett indirekt tároló a használati melegvíznek, utána van egy keverőszelep és egy hidrováltó jön. Ezután van ismét egy keverőszelep és a padlófűtés szivattyúja és egy visszacsapó, majd maga a padlófűtési kör(ök). Ebben a rendszerben azért van ennyi szivattyú mert kell a hidrováltó (az a fekete átkötő izéről van szó)el egy, az indirekt tároló elé egy és a padlófűtésbe is egy-egy szivattyú.
A mai fűtésekben általában a pontosabb szabályzás és a minél nagyobb energiatakarékosság miatt több kör és több szivattyú kerül beépítésre, mivel ezek ára hamar megtérül a magas energiaárak miatt, a régebbi egy ház-egy szivattyú már a múlté! Itt egy egyszerűnek mondható szabályzás példának:

Danfoss.jpg
    
(#) jdani válasza JZoli hozzászólására (») Máj 27, 2016 /
 
Nem hagy nyugodni a tudat, így akarok kicsit előre látni, mit és hogy akarok majd, de akkor ezek szerint így nem lehet ; mármint hogy nincs házam se.
Készülőbe vagyok venni egyet.
Mivel nem vagyok egy erdőmágnás, így a fát csak megrendelni / venni tudom.
Úgy gondoltam hogy lenne egy gáz kazán, viszont fa kazán is.
Gáz praktikusabb, nem kell vele törődni viszont fával állítólag jobban járok, megha egy trairellel kell venni.
Komplet ház felújítás, így radiátorok már nem lennének.
Használati melegviz előállítás... Mi a jobb?
Külön bojler?
(#) pont válasza jdani hozzászólására (») Máj 27, 2016 /
 
Hát így elég korai a tervezgetés... Általánosságban annyit, hogy minél vastagabb a pénztárca marad a felújítás végére annál komfortosabb fűtésrendszert lehet építeni, aminek aztán a későbbiekben az üzemeltetése is olcsóbb. A fa olcsósága csak egy bizonyos Kw-ig előny évi több 20-30 köbméter fát egyszerűen lehetetlen összefűrészelni, összehasogatni behordani 20 percenként rakni rá, stb...vagy akkor mást nem csinál az ember 8 hónapon keresztül, persze ilyen horribilis fűtésigény esetén a gáz számla se lenne pici. Viszont ha belefér, akkor a HMV-t mindenképpen érdemes belekötni a fűtésbe, a bojler igen rossz hatásfokú.
(#) pucuka válasza jdani hozzászólására (») Máj 27, 2016 /
 
Először is gravitációs fűtésrendszerrel készítsd. Én alapból vegyes kazánt tennék. Mellé egy gáz kazánt. Ősszel, és tavasszal , mikor nincs túl nagy fűtési igény, lehet fűteni hulladékkal, ami a kertben összegyűlik. Kemény téli időszakban pedig lehet gázzal, mert a melegvizet is elő kell állítani.
Szóval én úgy csinálnám (nekem már biztosan nem lesz családi házam, de én is álmodoztam róla), hogy bármivel lehessen fűteni, melegvizet készíteni, akár villanybojlerrel is. Soha nem lehet tudni, mi lesz a jövő kedvenc energia forrása. Volt már villany, olaj, gáz de aztán valahogy mind megdrágult. Hulladék, nap(kollektor) földhő mindíg lesz, úgy tervezd, hogy mindegyik használható legyen, aztán ahogy lesz pénzed, úgy bővítheted a hőforrásokkal. A fűtésrendszert alapból úgy tervezd, hogy az alap működéshez ne kelljen semmi külső energia forrás, keringtető szivattyú nélkül is működjön. Persze legyen benne keringtető is, de ki lehessen iktatni, és akkor is működjön.
(#) dB_Thunder válasza pucuka hozzászólására (») Máj 27, 2016 /
 
A gravitációs fűtés a gázkazánnal nem lesz olcsó, nálam enyhe, 0 fok környékén is 400m3/hó volt fogyasztás, bent 19 fok körül. 100mm2 házban szigetelés nincs, ablak régi...
Gázhoz vékony csöves, keringetős, mivel a gázkazán úgyse fog menni áram nélkül.
Vegyes mehet gravitációval, de ahhoz meg jó ha van puffer.
Tüzelni vele meg jó hobbi, etetni kell 20-40percenként, tehát messze van az automatától.
(#) Bakman válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 27, 2016 /
 
Idézet:
„etetni kell 20-40percenként”
Gyakorloj még mert ez nem jellemző.
(#) Mate78 válasza pont hozzászólására (») Máj 27, 2016 /
 
Idézet:
„bojler igen rossz hatásfokú”

Ezt hogy érted?Mert a villanybojler , ha arra gondolsz,szerintem épp hogy jó hatásfokkal üzemel.
Az más kérdés, hogy az áram mennyibe kerül.
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2016
(#) dB_Thunder válasza Bakman hozzászólására (») Máj 27, 2016 /
 
Ha nagyon megtömöm akkor könnyen rotyog, nem kockáztatok, nincs pufferem. A lefojtott tüzelés egyenlő a rossz hatásfokkal.
Másrészt tavaly karácsony óta nincs mivel gyakorolnom, mert elfogyott.
És amíg fűrészporom van, és megy a beadagolóm, többet nem is óhajtok ilyennel játszani!!
Full automata, minden este feltöltöm a tartályt, megcirógatom, és megyek a dolgomra!
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2016
(#) pont válasza Mate78 hozzászólására (») Máj 27, 2016 /
 
Természetesen a "forintból-melegvíz" hatásfokra gondoltam, de egyébként a bojlerban a fűtőszál az csak egy köztes elem a rendszerben, ha igazságosan akarod összehasonlítani akkor a hőerőműkazán - turbinák - generátorok - transzformátorok fel-le - vezetékhálózat - fűtőszál - meleg víz utat kell összehasonlítani, minden egyes elem veszteségeinek összeadásával, az otthoni kazán - hmv tartály hatásfokkal....

Vagy a fűtőszál hatásfokát a kazán falának hőátadó hatásfokával...

(#) Bakman válasza pont hozzászólására (») Máj 27, 2016 /
 
Számold bele a gáz kitermelési, szállítasi stb. költségeit is, plusz a környezetszennyezést. Azt már meg sem említem, hogy egyes városi legendák szerint hígítják a földgázt.
(#) pont válasza Bakman hozzászólására (») Máj 27, 2016 /
 
Igazad van csak ezek a "veszteségek" megvannak a családi házhoz eljuttatott a gáznál is. Azt az utat próbáltam vázolni, hogy a gázcsőtől a meleg vízig, hol, mennyiszer van veszteség.
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2016
(#) pucuka válasza Bakman hozzászólására (») Máj 27, 2016 /
 
Méghogy városi legendák? Csak néznéd meg a gáztűzhely lángját egy hideg vasárnapi, vagy karácsony előtti napon. Alig forr fel a víz, az ujjnyi hosszú sárga színű lángoktól. A szolgáltató meg azzal hajt el (nyilvánosan TV műsorban) hogy korszerűtlen, és rosszul beállított a gázkészüléked. De miért pont azokon a kritikus napokon romlik el. Ki tudja.
(#) Bakman válasza pucuka hozzászólására (») Máj 27, 2016 /
 
Nincs itthon vezetékes gáz.
(#) pucuka válasza Bakman hozzászólására (») Máj 27, 2016 /
 
Örülj neki, azzal nehezebb csalni, bár babrásabb.
(#) JZoli válasza pucuka hozzászólására (») Máj 28, 2016 /
 
Padlófűtés- gravitációsan, nem semmi megoldás lenne! Elég ritka,És nehezen kivitelezhető! Szerintem a mai energiaárak, és anyagárak mellett a gravitációs fűtés már a múlté! Még szakembert találni sem egyszerű aki nekiáll (megfizethető áron) hegesztgetni a fűtéscsöveket.
Viszont abban, hogy több lábon kell állni az hőtermelő berendezéssel teljesen igazad van!Előre nem látni, hogy mikor melyik lesz a felkapott vagy az olcsóbb.
JDani:
Ha nincs gáz a házban az nagyon drága lenne bevezetni, de hosszú távra talán megéri vele számolni. Viszont a mostanában feljövő félben lévő pellettüzeléssel is lehetne számolni, mert nem igényel semmilyen külső csőrendszert, vagy komolyabb fejlesztést, csak a kazánt Sajnos ez nem tartozik az olcsó beruházások közé, de legalább autómata, így ha nincs otthon senki akkor is van fűtés. Talán még a faaprítéktüzelést is számításba lehetne venni, de itt meg a kazán is drága, na meg az éves tüzelőmennyiség elhelyezése is gondot okozhat a nagy térfogat miatt. Van még a sorban a faelgázosító kazán is, nos ezek hatásfoka nagyon jó, de ezek is csak akkor adnak meleget amikor valaki rak rá fát, így kevésbé alkalmas autómaizálásra. A lényegesebb módokat itt talán érintettem is, természetesen a hőszivattyúkat is meg kellene említeni ami szintén autómata, de az ára miatt és a telepítés bonyolultsága miatt ezek nem nagyon terjednek el, bár mostanában egyre inkább alkalmazzák őket.
Itt jön be, hogy fűtéstervezésnél hőleadók tulajdonságait is figyelembe kellene venni. Radiátor, padlófűtés, falfűtés, vagy fan-coil, hogy csak az ismertebbeket említsem. Nos ezek is meghatározzák, hogy milyen hőtermelőt használjunk De ezek a dolgok sajnos elég nagy terjedelmű írásokban mutathatók be, de ez a fórum nem erről szól! Csak próbáltam rávilágítani, hogy egy ház tulajdonos fűtés terveinél elég sok mindent figyelembe kell vennie! De leginkább a pénzt! Az fogy el leghamarabb egy átalakítás során. Bocs, hogy ilyen hosszú lett!
(#) pucuka válasza JZoli hozzászólására (») Máj 28, 2016 /
 
Nem igazán gondoltam padlófűtésre, állítólag nem is túl egészséges. (keveri a port, a radiátoros nem annyira)
Persze könnyebb összeforrasztgani 1/4 " csövecskéket, a keringtető meg majd átpréseli valahogy a vizet. (amíg van villany)
(#) pont válasza pucuka hozzászólására (») Máj 28, 2016 /
 
Most fogtok megkövezni, de én egész egyszerűen úgy "számítottam át a gravitációs fűtéshez, a colos vascső méreteket rézre, hogy az 1" az lett a 22mm-es réz, a 3/4-es 18mm, a 1/2-os meg a 15mm-es. Tökéletesen működnek ezek a házak gravitációsan, ugyan annál a hőmérsékletnél indul el a cirkuláció, mint ami a colosra lett kiszámítva, valószínűleg a rézcső ellenállása ennyivel kisebb a vasénál. Egy dolog van, nyílt rendszerből az oxigén az nem kerülhet be a rézcsöveshez, mert akkor kilyukadnak a radiátorok. Ezért pl. nálam vascsőből van egy puffer primer kör, ami nyílt, vegyes tüzelésre, és rézcsöves zárt a szekunder kör.
(#) pucuka válasza pont hozzászólására (») Máj 28, 2016 /
 
Miért köveznénk meg, pláne ha működik. Nagy előny, ha megy a fűtés minden külső segédüzem nélkül.
(#) jdani hozzászólása Júl 6, 2016 /
 
A padlófűtés cső lerakásáról már tudok pár alap infót. Tegyük fel hogy egy gáz kazán termelne a hőt.
A ház így néz ki. Tegyük fel hogy kell fűtés a két bal oldalsó szobába, a nagy szobába, a konyhába és a fürdőbe. Egyszerűség kedvéért legyen minden szobába egy körös fűtés. Kellenek szivattyúk. Csövek... Mi kell még?
Valaki egy nagyon egyszerű alap vázlatot tudna készíteni?
Következő: »»   55 / 104
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem