Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Robotfűnyíró vagy fűnyíró robot
Találtam V-tail mixer áramkört. Ez elvileg pont erre jó lesz.
Bővebben: Link
Szia! Jófogáson van sok hoverboard, képek alapján azt meg lehet állapítani, hogy melyik az egypaneles verzió? 4db egyforma motor lenne jó. A hoverboard motorok között sok eltérés van?
Nem nagyon, mindent gyártottak mindennel is. A motorok kb. egyformák amiket én láttam eddig, de van talán 6 meg 10 collos.
A régebbiek az egypanelesek. A motorok vezérlés és szenzorok tekintetében egyformák, teljesítményre nem mindig. Gondolom a 6 és 8 collost ránézésre azért meg tudod különböztetni, de a vezérlése és a bele annak is ugyanaz. A szenzorok kivezetése is változhat, bár akkora variációs lehetőség nincs: 5V, 1,2,3, GND.
Programozni tudod a vezérlőt? Githubon fent van a forrás. Én már építettem négykerék-meghajtású gokartot, ahol két egypaneles beszélt egymással.
Egy 1 panelest már sikerült beszereznem. Távirányító is van, a vevő egy FS-iA6B. Github-ról letöltöttem több félét is. Ha a másik 1 panelesbe nem ilyen lesz a vezérlőpanel akkor is működhet a 4 motor tank szerű kormányzása?
Ez nem trapéz paneles, milyen proci van benne?
Hát nem, pedig trapézt szerettem volna csak nem látni kívülről... Az eleje GD32F103.
Az nem feltétlenül baj, valami ilyesmihez láttam már projektet meg lehet nekem is van egy valahol, majd megtúrom a lomjaimat.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2023
Szerintem igen, a motort vezérlő jelek ugyanott vannak. A többi viszont (árammérők, sipolás, bekapcsolás - és ami neked fontos: a soros port) máshol lehetnek, de ez a panelből visszakövethető.
Ami a lényeg, hogy a kétpanelesekben más a proci (GD32f130 c6t8 pl.), az egypaneles kb jó, egyedül egyszer találkoztam valami ATxxx procival, de a bekötése annak is nagyjából ugyanaz volt.
Köszönöm az eddigi segítséget! A proci egy
Idézet: . ST-Link V2 programozó is már megvan. A másik hoverboard még nincs meg de előbb ezt szeretném kipróbálni, hogy működik-e a módosított programmal? A programozásnál mire kell figyelni, mert még nem csináltam ilyet. „GD32F103RCT6”
Ha a hoverboardban programozod, a progizás alatt végig nyomni kell a HB bekapcsológombját, máskülönben nem lesz jó. Öntartó áramkör van benne.
Sziasztok! Sikerült beszereznem még egy ugyan ilyen hoverboardot de a vezérlőpanel hibás mert csak az egyik motort működteti, a motorokat felcseréltem azok jók. A panelt érdemes javítani vagy inkább cseréljem ki egy másikra? A 4 kerék meghajtást azt hogyan tudom megoldani, egyik panel a jobb oldali kerekeket vezérli a másik meg a bal oldali kerekeket? A távirányító vevőjéről a jobb oldali panel kapná a ch1 jelet, a bal oldali meg a ch2? Programozásnál írják, hogy ne az usb-s programozóról kapja a 3,3v-ot mert tönkremehet az alaplap. Van valami pontos leírás a programozás lépéseiről?
Idézet: „A panelt érdemes javítani vagy inkább cseréljem ki egy másikra?” Van hozzá revengelt kapcsrajz, nem egy úrhajó: https://github.com/EFeru/hoverboard-firmware-hack-FOC/blob/main/doc...ch.pdf
Ha összedugva tekered a hibás oldali motort, akkor könnyen forog vagy akadozik?
A FET-ek szoktak eldurranni egyébként. 6db NFET van bennük, 50V 90 A körüli.
Feltöltöttem rá egy pwm-es programot. Bekapcsolom és folyamatosan pittyeg, a távirányítón ha a joystick-ot teljesen elmozdítom átlósan jobbra fel vagy balra le, akkor forognak a motorok. Egyik állásba azonos irányba másikba meg ellentétesen.
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2023
Akadozik ha a panel hibás felére dugom rá.
FET zárlat.
Ki tudod mérni könnyen. A hat fetnek nem ugyanaz a sima ellenállása, de kOhm nagyságrend. Ahol nulla, az a zárlatos.
Szia! Megmértem 3 db rossz, a típusa RU6888R 68V/88A.
A panel típusa: YIYUN TECH YK93. A csatlakozóknál a 15V és 5V megegyezik a trapéz panelessel. Egy EFeru pwm-es firmware-t töltöttem fel. Bekapcsolás után a 4 csipogást ismétli. Valamikor a joystick mozgatása nélkül is megmozdulnak a motorok összevissza. A programban miket kell az alaphoz képest módosítani a program típusának (PPM,PWM...)kiválasztásán kívül?
Ha tőlem kérdezed, sajnos fogalmam sincs.
Ferubácsi tudja, sok leírás szokott lenni hozzá.
Sziasztok! Lecseréltem a firmware-t most működik, a másik panel javítás után lesz kipróbálva. A kérdés, hogy a két panelre egy elosztással Y kábellel rá lehet-e kötni a bemenő jeleket?
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, aki épített fűnyírót hoverboard motorból, mekkora áramot vesz fel a 4db motor egyenletes sebességnél, meg gyorsulásnál?
A 6,5"-os 165x45 mm-es 200-300W-os. Terheletlenül a 2 motor ≈ 1A vett fel, részben terhelve volt 5A- is de lehet több is. A gyári akksi 10S2P 4,4 Ah.
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2023
17 év alatt senkinek nem sikerült építeni robotfűnyírót !? ******************************************************************************* A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2023
Van akinek sikerült.
Hát, igen !
Kevés olyan helyzet van, amikor van is értelme, ezért nem találsz ilyen projektet.
Sokan álmodoznak ! De lássuk be van amit házilag nem éri meg elkészíteni.
Sziasztok! Kicseréltem a tranzisztorokat most a motor nem akadozik ha megforgatom de nem működik az a fele most sem. A firmwaret lecserélem rajt, egyik motor működik rendesen a másik meg sem mozdul.
Szia!
Nem ismerem konkrétan ezeket a hoverboard-okat, de ha a kimeneti félhidak félvezetői tönkremennek, akkor a meghajtó áramkört is vihetik magukkal. Vissza kellene fejteni a gate-k meghajtását. Ha olyan diszkrét áramkörös, amit a korábban linkelt rajzon van, akkor azt kell leellenőrizni és megjavítani, vagy ha valamilyen IC-s megoldás, akkor az IC-t vagy IC-ket kell kicserélni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |