Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hörmann kapuk

Témaindító: Maxim Max, idő: Feb 9, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   26 / 27
(#) ha7az válasza yohnsee hozzászólására (») Nov 19, 2023 /

Szia, mire jutottál. Hasonló gonddal küzdök. Az 1000 µF és kisebb kék kondi közötti SM4007 dióda szakadt volt. A PFET látszólag jó, de 5V-os stabIC már nem kap tápot.

Az egész halott, füst nyom sehol sincs.
(#) yohnsee válasza ha7az hozzászólására (») Nov 19, 2023 /

Szia,
sajnos feladtam. Áramkorlátos tápról adj neki betápot, és a PFet gate-jét húzd le földre. Ekkor lesz 5V, vezérlés, stb, de csak addig, amíg így tartod. Nálam ekkor még hiba volt, mert így feltanulni sem volt hajlandó.
(#) ha7az válasza yohnsee hozzászólására (») Nov 19, 2023 /

Most jobb a helyzet. A pFET ki volt véve igy átkötöttem. A panel feléledt de így az asztalon nem csinált semmit. Bár nem látom mi köze hozzá de kivettem az IRFB nFET-et és az biztos, hogy rossz. Betettem valami kisebb FET-et helyette. Látszólag nem változott semmi, de visszatettem a védelmi pFET-et és most nem tiltja le az 5V-ot. Próbáltam indítani, de mivel minden vezeték le van kötve nem tudom megy vagy nem. A reléknek kattanni kellene, vagy nem azok kapcsolják a motort? Vagy ezt a FET csinálja? A szomszéd városban van a lányom kapuja így itt megálltam.
(#) yohnsee válasza ha7az hozzászólására (») Nov 20, 2023 /

Gyanús, hogy így asztalon, motor nélkül nem fogod tudni kipróbálni. A motor fenekén van egy enkóder, annak a jelét is látnia kell az elektronikának, különben nem tanul fel. Sajnos én odáig nem jutottam el, hogy biztosra megmondjam, a relék kattannak-e amikor megy a motor.
(#) ha7az válasza yohnsee hozzászólására (») Nov 20, 2023 /

Beraktam a helyére, eltűnt az 5V. Tűzforró a IC. Van egy 4 pólusú csati, ha azt lehúzom akkor feléled.

Ezek szerint az enkóder zárlatos? Este volt így nem szedtem szét, hogy hová megy a motor melletti csati ami a bajt okozza.
(#) yohnsee válasza ha7az hozzászólására (») Nov 20, 2023 /

Ezek szerint igen. Megjegyezném, elég ritkán látok ilyen hibát, majd ha szétszedted, írd meg, megtaláltad-e az okot.
(#) JZoli válasza ha7az hozzászólására (») Nov 21, 2023 /

Nekem néhány éve volt ilyen hibám. Az enkóder kis paneljén egy 100n-s kondi volt az volt zárlatos.
(#) SzilCsong válasza ha7az hozzászólására (») Nov 21, 2023 /

1db-szor láttam eddig encoder hibát (hall jeladósra gondolok) villámos volt a panel és odavert a jeladónak is.
Volt ám öröm és bódottság, miután a 100-ezres panelcsere után még mindig nem volt jó
(#) ha7az válasza yohnsee hozzászólására (») Nov 22, 2023 /

Szétszedtem a motor hátulját. Mi a jó k....a anyjának szegecseli le a barom.

A panelon zsír volt. Lefújtam, lemostam. Ráadtam a tápfeszt és a nyákon pici szikra látszott.

Valószínűleg a zsírtalanítással lemostam a zárlat nagy részét, de mivel az tartósan fentállt azért hagyott nyomot. A panel nem volt lelakkozva és vagy eredetileg is szar minőségű vagy a zsírba belement a hajtóműből némi fémforgács, de ez okozta a zárlatot. Kitakarítottam a szigetelő sávot és lwfújtam Plastik 70-el. Most nincs zárlat. Holnap összerakom mert a lakk kegyetlen büdös.
(#) Suba53 hozzászólása Nov 23, 2023 /

Sziasztok!
Szeretnék idővel egy Hörmann garázskaput beépíteni, de nem találok a neten korrekt árjegyzéket.
Általában azt írják, hogy kérjek ajánlatot, meg hogy a helyszínen majd felmérik, meg ilyesmi.

Régebben emlékeim szerint láttam táblázatos formában, valami ilyesmit keresek a kiinduláshoz.
(#) Kékróka válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 23, 2023 /

Szia !

Pontosan mit is szeretnél ?
Egy billenő lemezkaput, vagy szekcionáltat, személybejáróval ablakkal. Motorizálva ?
Hörmann legyen ? (ne értsd félre majdnem mindenki flex-nek hívja a sarokcsiszolóját pedig sok gyártó van.

De nézd csak:
itt például ír árat

J.
(#) Suba53 válasza Kékróka hozzászólására (») Nov 23, 2023 /

Egy sima szekcionált Hörrmann garázsajtó, az ártól függően motorral, de lehet hogy azt csak később tenném rá.
Jópár éve volt nem mesze tőlünk egy Hörmann iroda, akkor a nekem megfelelő méretű garázsajtót kb 80.000-Ft-ért adták volna, de akkor nem volt rá keretem.

Igen, tudom hogy sok kaputaechnikai cég létezik. Régebben én is dolgoztam egy ilyen cégnél, a vezérlő elektronikákat terveztük, gyártottuk, de ők egyedi kapukat gyártottak - gyártanak, és eléggé borsos áron. Ahhoz képest a Hörmann egy megfizethető kategória volt.
(#) ha7az válasza ha7az hozzászólására (») Nov 24, 2023 /

Hát a fene egye meg. A motor és a hall jeladó az ok. Ha megy a motor akkor 75Hz négyszög jön le a két kimeneten fázisban eltolva.

Viszont a vezérlés az indításra lök egyet a motoron és 3-5 indítás után elindult. Bezárta a kaput, kicsitotta, aztán újra szarakszik és csak lökdösi a kaput. Aztán megint megy.
Nem nem szorul a kapu mert az asztalon is így működik. Viszont eltűnt a lassú ütem a zárásnál.

Valami nem ok még. Tipp?
(#) yohnsee válasza ha7az hozzászólására (») Nov 24, 2023 /

Ha a jeladóban volt zárlat, nem lehet, hogy a fogadó oldalon is kárt okozott? És a főpanel nem látja vagy nem jól látja a négyszögjelet? Neki ahhoz igazítva kell sebességet állítania.
(#) ha7az válasza yohnsee hozzászólására (») Nov 24, 2023 /

Bármi lehet. De a jeladónál a táp vezetéke vitte zárlatba az egész kócerájt. Ezért nem gondolok arra, hogy az vágott tönkre valamit. De olyan mintha egy mozdulat után nem érzékelné, hogy forog a motor. Ha lehúzom a jeladót akkor is ezt csinálja, de akkor nem indul el soha. Vagy csak nem teszteltem ezt? Nézem majd ezt a vonalat is. Viszont a jeladó hiba miatt a motor kapcsoló FET is kuka lett. Egy misztikum az egész, főleg így rajz nélkül.
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2023
(#) ha7az válasza ha7az hozzászólására (») Dec 9, 2023 /

Szóval a motor fordulatszám érzékelő zárlata vágta agyon a FET-et. Az csinálta az 5V tiltást.

A FET a fordulatszám lassítását csinálja. A motor zárlat javítva. A FET cserélve IRFB4115PBF-re.

Most látszólag minden működik és várja az egész, hogy vagy megfagyjon vagy eltűnjön a latyak a kaputól a visszaszereléshez.

Ez motor és panel csere lett volna ha a Hörmann csinálja.
(#) SzilCsong hozzászólása Dec 17, 2023 /

Sziasztok
Rotamatic 1 beprogramozást valaki szavakba öntve, el tudná magyarázni? Ez a piktogramos halandzs ami fent van a neten, nekem teljesen homály.
Köszi
(#) SzilCsong válasza bajuszvas hozzászólására (») Dec 19, 2023 /

Jajj, köszi, közbe összeraktam agyba a leírást, hát nem volt egyszerű értelmezni, sokkal egyszerűbben is leírhatták volna.
Ami feltűnt és ez most nem tudom, hogy hiba-e.
Az asztalon van a két motor és vezérlés.
Beprogramozom mindkát motor menetidejét, lefut sikerrel.
Majd csinálok egy kinyitást, majd egy becsukást.
És azt vettem észre, hogy az a motor, amelyik később kezd becsukni, nem csuk be teljesen, hanem akkor áll le amikor a másik.
Viszont, ha elindítok egy kinyitást és megszakítom, akkor normálisan becsuk mindkét szárny.
Érdekes hiba.
(#) bajuszvas válasza SzilCsong hozzászólására (») Dec 20, 2023 /

Programozd, majd zárási ütközőre, akkor kikerülöd a hibát. Vezérlés hiba, találkoztam már vele, teljesen újnál is. Vezérlés csere (garanciában) megoldotta.
(#) SzilCsong válasza bajuszvas hozzászólására (») Dec 20, 2023 /

Úgy érted, hogy azt a szárnyat ne engedjem ki végállásig, programozáskor?
Na ezt kipróbálom...
(#) madazg77 válasza SzilCsong hozzászólására (») Dec 20, 2023 /

Szia!
A Rotamatic 1 az egyszárnyas kapu vezerles...
Ha záráskor fizikai ütközőt használsz, akkor a motorokban az 5, 6 pontokat rövidre kell zárni.
Ha nem így van, akkor a beépített végállás bezavarhaz. Ilyen esetben célszerű resetelni a vezérlést, ( mert hiba van a hiba tárolóban) és elölről kezdeni tanítást.
(#) SzilCsong válasza SzilCsong hozzászólására (») Dec 20, 2023 /

Az a gáz, ha betanításkor nem puszilja meg a végállást, akkor eleve el se tárolja a menethosszt.
Tehát itt már rögtön megbukik a dolog
(#) SzilCsong válasza madazg77 hozzászólására (») Dec 20, 2023 /

Szia

Ez a fajta:
Bővebben: Link

Úgy tudtam, ez a rotamaic 1. a 2 pedig ugyanez, csak digitális kijelzéséses.
(#) madazg77 válasza SzilCsong hozzászólására (») Dec 20, 2023 / 1

Nem vagyok egy nagy kapu szerelő, de szerintem ez a vezérlő egy régebbi verzió. A digitális, a 7segmenes kijelzős az újabb. A "1" és a kettő "2" jelöli a vásárláskor hogy hány motort tartalmaz a csomag. A vezérlésen be kell állítani hogy egy, vagy két szárnyat kezeljen. A kijelzős vezérlőn biztosan így van. Amit @bajuszvas kolléga linkelt leírásban, ami elvileg jó a tiéhez, abban a 7.1 résznél kell beállítani, hogy 1 vagy kétszárnyas a kapu. A kapudnál záráskor van ütköző?
(#) Mumtaz válasza madazg77 hozzászólására (») Jan 1, 2024 /

Sajnos volt itt egy kavar a Hörmannál.

Mikor a Rotamatic bejött, akkor nevezték a szettet Rotamatic 1-nek, meg 2-nek attól függően, hogy egy-, vagy kétszárnyú szett volt. A dobozán is így volt rajta. De azok is kezdetben 12, majd 16 dipkapcsolósak voltak. Aztán jött a 16 dipkapcsolós Bi-Sec, csak integrált 868-as vevő nélkül egy külső vevővel (abból is előbb HE3-BS vevővel, majd ESE-BS vevővel). Aztán jött a "Rotamatic 2" a 2db hétszegmenses kijelzőjével.

Kavartak rendesen. És akkor van, aki Rotamatic 1-nek nevezi az összes dip kapcsolós vezérléssel szerelt változatokat.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2024
(#) SzilCsong válasza Mumtaz hozzászólására (») Jan 2, 2024 /

Én is így tudtam.
(#) SzilCsong hozzászólása Jan 25, 2024 /

Sziasztok

Valakinek nincs meg a B60-as vezérléshez magyar nyelvű.
// leesett a földre és szétrágta a kutya, közbe meg égek mint a reistag az ügyfélnek így visszaadni.
(#) Mumtaz válasza SzilCsong hozzászólására (») Jan 26, 2024 /

Erre gondoltál?

De, ha a kutya szétrágta, mit szeretnél a leírással? Kiolvastatni a kutyával?

AB-60N_01.pdf

(#) SzilCsong válasza Mumtaz hozzászólására (») Jan 27, 2024 /

Kinyomtatni gondoltam.
Viszont itt van egy kis eltérés, mert ez a vezérlés valószínűleg régebbi fajta. külön, lehet finombeállítást csinálni az alsó és felső végálláson és a erőhatároláson, ilyen kis roray encoderekkel (4db)
Következő: »»   26 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem