Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC vezérlő elektronika és progi
Lapozás: OK   44 / 115
(#) kulzol60 válasza zmol hozzászólására (») Márc 22, 2011 / 1

CNC ben a lelkiismeret = ambicioval .

Szeretek horgászni ,minden elindulás elööt olyan lázban vagyok pedig már több mint 45-éve járok a halakhoz ( ez is ambicio ) .Ha az nincs semmi nincs .
(#) zmol válasza kulzol60 hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Tökéletesen egyetértek, ez viszi előre a világot.
(#) kulzol60 válasza kulzol60 hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Megprobálom sorjában .
(#) kulzol60 válasza kulzol60 hozzászólására (») Márc 22, 2011 / 1

következö
(#) kulzol60 válasza kulzol60 hozzászólására (») Márc 22, 2011 / 1

A végén még 3
(#) Peppe válasza kulzol60 hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Szia!

Ez a konstrukció mennyire stabil?
TB6560 elég érzékeny a vezetősávok elhelyezkedésére.
(#) kulzol60 válasza Peppe hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Szia

Olvass vissza kicsit csak két oldalt .
(#) zmol válasza kulzol60 hozzászólására (») Márc 22, 2011 /

Öregem, le vagyok nyűgözve, és gratulálok!

Komolyan mondom, hogy széttúrtam a netet az utóbbi hetekben TB6560 NYÁK ügyben, és ilyen kényelmesen megvalósíthatót sehol, semmilyen nyelven nem láttam. Tudom, lehet házi körülmények között is speckó kétoldalas nyákokat csinálni, magam is alkottam már sok miniatűr érdekességet, de ha nem muszáj, akkor nem szeretek bolhapatkolásos mérettartományokban dolgozni. (Pláne ott, ahol Amperek is szaladgálnak induktív terheléseken...) A megoldásod egyszerűen tökéletes minden olyan szempontból, ami nálam számít.

Ha tudnám, hogy hogy lehet a moderátorokkal pontokat adatni neked, akkor most megtenném. (Kérdezem is tőlük ezúton tisztelettel.)

Alig várom, hogy befejezzem a garázsburkolást, és elkezdhessek kísérletezni a motorjaimmal, majd pedig a gépépítéssel.
Addig is követem ezt a topic-ot, és az írásaidat, és ha jönnek a tapasztalataim, én is megosztom itt mindet.

Köszönöm (szerintem a lelkes amatőrök nevében is) az eddigieket!

Üdv.:
Zoli
(#) kulzol60 válasza zmol hozzászólására (») Márc 23, 2011 /

Szia

Köszönöm szépen

Már megérte
(#) kulzol60 válasza kulzol60 hozzászólására (») Márc 23, 2011 / 5

Sziasztok

Ez nyákterv kisérletezgetésekkel alakult ki és pont azért egyoldalas hogy akár filctollal is megrajzolhato legyen .Aki már tervezett 6560-nak nyákot az tugyja hogy elég idiota a kábkiosztása és nehéz hozzá jo nyáktervet csinálni ( véletlenüljöttem rá ha teszek egy külön IC kiegészitöt akkor tök szimetrikusan kitudom kötni az IC teljesitmény részét és mér a foliát is erösithetem rendesen ).

Pár dolgot azért irnék ahogy eszembe jut : a 90 fokos tüskesornak egyenlöszárunak kell lenni mert különben nem lehet beépiteni a kis panelt ,azok a nagy duci furatok azért vannak csak hogy azokon keresztül lehet rögziteni az IC-t a hütöbordához ( átmérö 6-ig mehet a furás ) .

Van pár alkatrész ami azért van benne mert abbol van itthon egy rakással de helyettesithetö : IRLZ34 hellyett olyan N-es fet kell ami minimum 30V és 1.2A ( bekötésra vigyázni ) ez a fet végzi a pihentetést ( a léptetömotor ha áll akkor a mindenkori max áram 25% százalékára kapcsolja le a vezérlöt ) sok baj szokott lenni a pihentetés ébredésével ( sok sok tesz alapján tudom mondani hogy nincs lépésvesztés emiatt ) .
Shotky dioda : ez is egy sarkallatos probléma .Ez a vezérlö 1.5A éptetöket fog hajtani de max 3A-re van méretezve és a shotky benne ( UF4007 = 700V 1A 75ns ) tökéletes bele még csak nem is langyos ( 3A sem mivel hogy impulzusokat kap és nem folyamatos a terhelés ) olyan diodát kell vállasztani lehetöleg ami a léptetömotor fázis áramátol kicsit nagyobb ( azért nemirok fix tipust mert elég borsos az áruk és ha nem muszály nem kell tulméretezni ) .Az hogy mennyire legyen gyors az nemhiszem hogy nagyon lényeges lenne a gyakorlatban ( elvileg lényeges ) .
Amitöl nem kellene eltérni az a feszoszto rész az IC TQ1 és TQ2 lába elötti 10k és 100k és a 2db sorbakötött 1N4148 ( tipus lehet pl: 914 is de sorba legyen 2 ) .Ez a rész ami a pihentetést kapcsolja ( alaphelyzetben azek a lábak logikai "1" vannak és ha a léptetö elkezd forogni akkor a jumper átkötésének megfelelöen ezaket a lábakat logikai "0"-ra huzza a fet .Szépség hibálya a kapcsolásnak hogy ha a TQ2 rövid zárban van akkor csak 50% a pihentetés ( az is jo , márcsak ezért is érdemes méretezni a sönt ellenállásokat ugy hogy a névleges fázis árama a motornak az a vezérlö 75%-a , ilyenkor a jumper rövidzár a TQ1-en van ) .

Mondom ahogy eszembe jut : vasaláshoz nem kell tükrözni a nyáktervet ( ugy ahogy van ki kell nyomtatni és mehet a vasalás ) a két nyákot ( az IC tartot és az elektronikait egyszerre kell nyomtatni egy nyákra ) olyan távolságra vanna egymástol hogy elfürészeled ( maratás és furás után ) akkor elvileg pont jo lessz az IC tarto panelje a tüskesorhoz ( ha nem akkor max csiszolnii kell kicsit rajta ) .

Az eggyik foton látszik a step és a dir bemenetre tett 2db 100pf kondi az oda kell tenni ( IC lábára nem szabad mert ugrál összevissza töle de a 470 ohm elé bárhova lehet tenni ( 200pf fölé nem szabad menni ) .
Az a rengeteg tüske (25db ) vidáman megtartja az also nyákot azt külön nem kell rögziteni , egyszerüen a bordánál fogva kell a dobozba rögzitei az egészet .

Van az a kis tüskesor amin a bemenetek vannak ( van rajta +5V amit fellehet használni az LPT kártya müködtetésére is , értelemszerüen csak egy tápot viszünk hátra az LPT-re ) .
A bemeneti tüskesornak van párja is ( nem elfelejteni alkatrész vásárlásakor ) ezt egy hosszabb darabbol szoktam lefürészelni és forrasztás után hözsugorcsövel szigetelem ( zöld ) .Mindenhova árnyékolt vezeték ( kimenetre bementre egyaránt ).

Élesztés elött a nyákot mindenféle folyatoszertöl és kosztol meg kell tiszittani ( denszesz - fogkefe ) mert okozhat melepetést .

Ha már töbször is átnéztük a kész elektronikánkat akkor mehet rá a táp ( minimum 12V max 30V ettöl többnek nem nagyon van értelme ) .Fontos : a tápot ne folyamatosan agyjuk rá ( labortáp , szamályozhato táp ) hanem elöre beállitot legyen .

A képen és 15V körül állitottam ( és hála Alkoto barátunknak a DC off kapcsoloval ezt könnyen megoldom) .
Tehát a 15V : arra böven elég hogy a léptetöt ki probáljuk ( max beállitot áram , zavarok esetleg , léptetö rángat stb ).
Ja a PC-t csatlakoztassuk a vezérlöhöz és aki Mach3-at használ annak a configban a kemeneteknél a "step low aktiv " -nál zöld pipa , egyébbként a pihentetés nem müködik .
A két foton látszik hogy van áram különbség jocskán .Az elsö képen a motor forog ( ahoz hogy a müszer valamennyire mérjen csak kis fordulattal (100mm/min ) a második képen meg a motor áll .

Probáknál nagyon vigyázni a mérésekkel mert könnyen elszál az IC ( jelenség : félhid zárlatos lessz és nagyon meg nö az áramfelvétel ( 4-5A ) hirtelen ).
Forrasztani az áramkörben csak a tápcsati lehuzása után szabad ( földhurok lehet a kimeneteken , biztos halála az IC-nek ).
Azért van a képen csak 15V mert a léptetö már itt is hozta a paramétereit ( 1200-as fordulat kb: 1.8A/fázis ) a piros müszeren ( A mérö ) a táprol felvett teljesitmény látszik nem a motorra kapvsolt áram ( az nem ugyan az ).
Áramokat mérni nem nagyon tudunk csak ha nagyo lassan forgatjuk a léptetöt de akkor sem pontos mert a pihentetés kacsolása nagyon gyors és nem lehet kikapcsolni .Hiszek az IC gyárto cégének és szeket a paramétereket a sönt ellenállásra bizom .
A nyák terven alul ott a képlet ahoz hogy kitugyjuk számolni milyen ellenállásra van szükégünk ( figyelni kell rá hogy a számitás az 1db ellenállásra vonatkozik a nyákon meg 2db van párhuzamosan kötve , pont azért hogy pontosabban betugyjuk állitani a max fázis áramot kereskedelni értékekkel ) .Ugy szoktam a számitást csinálni hogy a léptetö fázis áramához képest a vezérlöt kb: 25%-al tul méretezem ( nem kell állandoan méretezgetni ez csak az IC kimélése miatt van , logikusan lehet egyböl a max áramra is méretezni de akkor számitani kell rá hogy a léptetönk nem biztos hogy optimális üzemben van ) .
15Volt felett már csak tuning van ( esetleges fordulat növelés a léptetönek ) és a müködés szempontjábol nincs nagy jelentösége ,de azért a 24-et agyjuk oda neki .3 vezérlö müködéséhez egy 260VA-es toroid böven elég még a kegészitö elektronikákkal is ( az 5V-nak ( nálam 7805 - 8V váltobol ) kell hütés mert melegszik még igy is ).Kapcsoloüzemü tápot még nemhasználtam ezért nem is tudom hogy hogyan viselkedik az IC töle .

Még ha valami eszembe jut irom .
Illetve ha van kérdés megprobálok vállaszolni .

Jo munkát az épitéshez .
(#) Antauri válasza kulzol60 hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

Zoli, erre csak azt mondhatom: Nagyon köszönjük!
(#) kulzol60 válasza Antauri hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

Szia

Igazán nincs mit .

Bizom benne hogy használhato és lessz visszajelzés az épitésröl .
(#) zmol válasza kulzol60 hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

Köszönöm a leírást is!
Mivel a modik eddig nem reagáltak, meg is kérdezem tőlük ezt a pontozásos dolgot.

Üdv.:
Zoli
(#) Moderátor hozzászólása zmol hozzászólására (») Márc 24, 2011

Pont kiosztva, kulzol60 kollégának gratulálunk az eredményekhez, és köszönjük, hogy megosztotta mindenkivel
(#) zmol válasza (») Márc 24, 2011 /

Köszönöm a gyors reakciót!

Üdv.:
Zoli
(#) kulzol60 hozzászólása Márc 25, 2011 /

Itt probálok válaszolni a " PIC " kérdésére .

Elvileg ehez a kapcsoláshoz nem kell szoftver rajta van az oscilátor és a potival tudod szabályozni a léptetöd sebességét .

A táppal nagyon vigyázz ( a fettek tápjára gondolok ) mert tulajdon képpen azzal állitod a léptetökre menö áramot is .

Ha a Mach-ot akarod használni akkor menj a Config - port and pins - motor outputs részhez és ott egyenlöre állitsd be a 2 lábat a step-nek és a 3-ast a dir-nek ( step port 1- dir port 1 ) és ezt engedélyezd is ( elöl zöld pipa) mentés ( itt más dolgod nincs ) .

Gondolom a mérték egységet ár beállitottad ?

Alapbol ha jol emlékszem a curso vizszintes nyilai mozgatják jobra illetve balra a motort .

Csinálj egy probát .
(#) rohi válasza kulzol60 hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /

Szia Zoli!

Az lenne a kérdésem.hogy közös hűtőbordát használhatok?
Az adatlapon nem találtam infót erről. A kínai vezérlők
egy bordán vannak,de nem tudom,hogy szigeteltek-e.
Árnyékolást menyire befolyásolják(földhurok,stb)
A jumperekről pár szót ha írnál. Az adatlapon nem találtam ajánlott kapcsolást(vagy elkerülte a figyelmemet)
Ha jól láttam a megépített kapcsolásodon,akkor két 1ohmos korlátozót beépítettél,és a két maradék párhuzamos ellenállással állítottad be az áramkorlát
értékét.
Előre is köszi!
(#) kulzol60 válasza rohi hozzászólására (») Ápr 15, 2011 /

Szia

Nincs teljes rövid zár a hütöfelület és a negativ táp között , meg mondom öszintén most nem ugrik be , ha lehet tedd külön ( biztos ami biztos ( volt H2-öm és azon szinte biztos hogy szigetelés nélkül volt fenn a 6560 ) .

Gyakorlatilag nincs kapcsolás illetve minden kapcsolás eggyezik annyira komplex az IC ,a különbség a fetnél van ( sleep mod ) ez nincs a kacsolásokban .

Nem . A képlet szerint kiszámolod az áram igényedet és ezt két ellenállás párhuzamos kacsolásával könnyen beállithatod ( 2 db 2W-os kel ) a két ellenállás eredöje legyen a számitott érték .

A jumperek bármejik adatlapon szerepelnek , de ha kell elökeresem , csak az áram és a mikrostep van használva a harmadik ( azt hiszem valamilyen rámpa féleség ) simán testre huzva egy ellenálláson keresztül a Mach3 ugyis tugyja állitani a rámpákat .
(#) rohi válasza kulzol60 hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /

Köszi Zoli!

A táppal kapcsolatban lenne kérdésem,18v szekunder feszültségű trafóm van(250w).Érdemes szab.tápot
építeni,vagy elég a nagy puffer elko,természetesen az 5V
az stab.kockáról menne(hűtéssel).
A fázis áramot 1.5A ra állítottam,szerinted ennyi hűtőborda elég? Hűtőventi szívja ki a levegőt a dobozból.
(#) guliver83 válasza kulzol60 hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /

Nagyon szép munka!!!
Gratulálok hozzá!
Gondolom tesztelve ahogy azt illik.
(#) vanzerr hozzászólása Ápr 17, 2011 /

Sziasztok!

Erről a vezérlőről tud valaki mondani véleményt? Érdemes lenne megvásárolni?
(#) kulzol60 válasza rohi hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /

Szia

Nagyon tetszik a munkád ,ügyes vagy szépen megcsináltad .

Csak sima puffer böven elég neki ( nem létfontosságu de 10 000mikro kürül a kondit ) az 5V-t és sima 7605-böl csináltam külön szekunderböl ( 8V~ ) és még igy is hüteni kellet kicsit .
Sokszor használok 1.5A-es léptetöt de a fotomon láthato 30mm magas bordával éppen hogy langyos szokott lenni .
Mekkora a léptetöd névlege fázis árama ( mi van ráirva ) ?
(#) kulzol60 válasza kulzol60 hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /

Bénázok .

7805

Még valami .

Irtam hogy a szabályozhato táp nálam nem jött be ( több IC-t is tönkre tettem vele ) .Valoszinü a hid indulásakor ( 8-10V Dc ) a fettek összenyitnak ( de ezt nem tudom pontosan) .Rákapcsolni a tápot és mehet , elötte többször is és még egyszer nézz át mindent .
Ez a 18V~ kb 25V Dc-t csinál Neked kicsit karcsu de max a vég sebességedbe szol bele , viszont biztonságosan üzemel igy .
(#) rohi válasza kulzol60 hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /

Szia

Még nincs léptecsem, Nema 23-at szeretnék 0.5Nm-est
Egyenlőre csak próbálgatom az elektronikákat,ill van két gyengébb motorom. A TB 6560 ból van három darabom,de
az A3977-el is készítettem egy próbát nagyon finom csak sajna drága.(a képen ez van, nagyon finoman működik jól szabályozható a fázis áram stb.)
Ha nincs telepítve Mach akkor van valami lehetőség a vezérlő kipróbálására?
A step és a GND közötti impulzusra lép a motor,
de valami tesztelhetőbbre gondoltam.

100_1274.JPG

Telepitsd fel a Mcah3-at , ingyenes és egyáltalán nem bonyolult a telepitése .Nagyon lényeges hogy a telepités után egyböl inditsd ujra a PC-det ( képes kinyirni az XP-t ) és akkor simán mennek a dolgok .A beállitásban segitünk .

Személyszerint a 3977-et jobb vezérlönek tartom ( mások tapasztalatai után : hangtalan , gyorsabb üzem ugyan azon a fázis áramon , folyamatos áram állitás ) az én személyes tapasztalatom 3sec-ig tartott azota pihennek a polcomon a többi darabok .
Minden vezérlö IC-re igaz hogy a folia vezetés nagyon fontos , ez az Allegrokra ( 3977 ) talán még jobban igaz .

Lehet kétszer irom ,de a másikat nem látom .

Tehát : Azt hiszem a Vaterán láttam ma hogy 10db léptetöt árulnak 12 000ft-ért ( 2 fázisu - 1.8 fokos és a 10 db ára 12 000ft ) 6V kb 1A/fázis és a fotok alapján jo állapotuak ,közel a 0,5Nm-hez .
(#) norby_torok hozzászólása Ápr 27, 2011 /

Sziasztok.

Szeretnem a velemenyeteket kerni erol a mottorol hogy erdemes vele foglalkozni, mijen vezerlo elektronikat epitsek hozza.
En arra gondoltam h epittenek egy kisebb cnc gepet pcb rajzolasra.
A segitsegeteket eloreis koszonom.

KP39HM02.jpg

(#) kulzol60 válasza norby_torok hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /

Szia

Ha jol látom ez egy Nema17-es léptetö ami bipolban és unipolban is használhato .
A kis fázis áram miatt én az L297 - 298 párost ajánlom bipolban mert ott pontosan belöheted a fázisáramokat .
Ebböl a léptetöböl egy A5 körüli kis gép épithetö de még igy sem lessz egy sebesség bajnok .
Tanulni nagyon jo .
(#) norby_torok válasza kulzol60 hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /

Nagyon szepen koszonom a segitsegedet aszem h neki is alok oszeszedni az alkatreszeket.
Következő: »»   44 / 115
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem