Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   945 / 1320
(#) KroWka008 válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /

Helló!

Tudod én azért bújom ezeket az oldalakat.. hogy tanuljak belőlük és hogy ötletet merítsek! Az már a remek magyar oktatásnak és a "leszarom" hozzáállású tanároknak köszönhető, hogy nem azt és nem úgy tanítják amire később szükség is lenne.. /tiszteletem a kivételnek/ Hozzátenném, hogy ötödik éve járok elektronikai szakra, jelenleg 1. éven gyengeáramú Elektronikai technikusira.. de nektek köszönhetően körülbelül 1 hónap konkrétan szarakodás után tudtam felprogramozni azokat a mikrokontrollereket amikre szükségem van a Propeller Clock-ba, azok után, hogy egy tanárom se tudott segíteni ebben! Úgy érzem senki se születik egyik kezében pákával másikban pedig IC-vel.. Ezért ez az általatok használt "kezdő" kifejezés is sztem eléggé viszonylagos mint sok más is! :/ De nem a panaszkodás céljából kezdtem bele ebbe a hozzászólásba.. hanem, hogy tőled is megkérdezzem: Milyen Pickit2 klónt vagy egyáltalán milyen égetőt ajánlanál nekem..?
(#) bbalazs_ válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /

Nem lehet, hogy veletlenul bemeneten allnak a bitek?
Vagy AD csatornakent van definialva?
Vagy a hires open collectoros kimenetet talaltad meg?
(#) Hp41C válasza KroWka008 hozzászólására (») Ápr 5, 2011 / 1

Szia!

Sajnos ez így van már sok-sok ideje, amit valaki szeretne megismerni, abba bele kell ássa magát. Nem fogja senki sem elmondani az elejéről kezdve. Persze nem azt mondom, hogy az oktatóknak nem kellene érteni hozzá. A mai körölmények között, ha valaki az oktatói állás közben megtanul valamit, eljár a továbbképzésre, a megszerzett tudással máris jobban fizető állás után néz. Tisztelet a kivételeknek.

Nem mai keletű az alábbi idézet:
"Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja."

Kicsit idősebbek emlékeznek még, mekkora kincs volt egy adatlap a fénymásoló előtti időszakban - ha egy kicsit belegondolsz, megérted a RT-ben még mindig közölt adatlap oldalak okát. Most néhány kattintás, máris olvashatod... Mennyivel könnyebb ma!

Majdnem elfelejtettem, hogy egy 8 bites mikrogép elpusztulása egy havi bért jelentett...

Egy kezdőnek (nem akarok haza beszéni) a PICKit2 furatszerelt változatát ajánlanám. Az okok:
- Úgy módosítottam a kapcsolást, hogy végigmérhető a kontroller nélkül,
- Az integrált áramkörök a bemérés folymatában többször is kivehetők, ha foglalatot használunk. Hiba esetén cserélhetők.
- A mérés egyszerűbb, mint a kétoldalas smd panelen.
- Elkészíthető egyoldalas vasalásos technológiával is.
- Részletes bemérési eljárási írtam hozzá.
- Amikor megépítettem még nem tudtam elfogadható nyák-ot készíteni és próbapanelen építettem meg. A mai napig kifogástalanul működik.

Bármelyik felépítést választos (nyák vagy próbapanel) a klón elkészíthető fokozatosan:
- Az U3, U4, J7, J71, J72, R8, R9 csak a Program and Go funkcióhoz kell - Elhagyható, az első ilyen feladatkor elég beültetni.
- U2, R4,C8, R42, R31, R7, R6, R5, Q1 elhagyható, ha csak 5V -os kontrollereket kell programozni. Ekkor Q1 foglalatában az 1. és a 8. lábat kössük össze. Később, ha nem csak 5V -os kontroller is előkerül, vagy nem 5V tápfeszültséggel járó kontrollert kell a kártyáján programozni, akkor elég beültetni.

Az anyagköltségben az EEPromok jelentősek, a többi nem haladja meg az egész 10% -át.

Felteszem a prototípus fényképeit - a beültetés hasonló a nyomtatott verzióéhoz. A raszteres furatok miatt néhány alkatrész nem úgy áll, a próbapanelen nem volt szempont, hogy a vezetékek néhol nem férnének el - egymás felett is jól megvannak. A rövid vezetékek levágott alkatrész lábak, a hosszúak un. wirewrap vezetékek. Az utóbbi csupaszításánál nem szabad fogót használni, mert idővel ott törnek, ahol a fogó megnyomta őket. Forrasztó pákával le lehet olvasztani (a nem teflon) szigetelést. A vezeték végeit nyomjuk be az alkatrészek lábai mellé, úgy forrasszuk be. Így hosszú ideig megbízható kötést lehet létrehozni. (Néhány alkatrész elbújt a foglalatos IC-k alatt )

Mivel minden kötést kézzel végeztem el a prototípuson, a bemérést úgy végeztem el, ahogy leírtam. Nem kellett hozzá más, mint egy multiméter, és egy labortáp / egy bemért 5V-os táp, egy alaplapi USB port kivezetés.

Ha megépíted,
- mentesülsz a kellemetlen, megmegyarázhatatlan működési problémáktól (JDM és a többiek),
- olyan gépen is tudod használni, amin nincs párhuzamos port,
- nem csak programozód lesz, hanem
- - debugger,
- - ttl szintű logikai ki- / bemenetek,
- - 3 csatornás logikai analizátor,
- - ttl szintű uart - közvetlen kapcsolat kontrollerekkel (nem csak a Microchip -tól származókkal),
- nem kell várni másra (csak a Microchip-re), hogy az újabb típusokat is tudd programozni / debuggolni,
- esetleg saját magad is tudod a listát bővíteni (hibát kijavítani a leírásokban) PICKit2 device file editor,
- nem kell Atmell programozót sem építened,
- egy USB - uart (ttl szintekkel) is a birtokodba kerül: PICKit is great.

Hogy mondják a Szöktetésben? "Akinek ennyi jó kezés ..."
(#) Blade666 hozzászólása Ápr 5, 2011 /

Sziasztok!
Elkezdtem mikrovezérlőt programozni, és most jutottam el oda, hogy sehol nem találok olyan anyagot, ahol eeprom-os anyag van c nyelven. 16f628A-ra írtam egy futófényt, aminek nyomógombbal lehet változtatni a sebességét. Kérdésem: hogyan kell írni olyat, hogy "áramszünet" után az utoljára beállított sebességen menjen a futófény. Példának mellékelem a programomat, hogy ott hogyan lehetne megoldani, erre kérnék egy kis segítséget (a sebesség a késleltetés állításával van megoldva, amelynek i a változója). A program CCS C-vel van megírva. A segítséget előre is köszönöm.

scanner.c

(#) Attila86 hozzászólása Ápr 5, 2011 /

Nagyon megtetszett, ezért vettem egy PIC18F25K80-at. De az MPLAB valami olyasmit ír hogy ezt nem tudom programozni a PICKit2-vel. Miért nem? Ez egy eléggé új mikrovezérlő típus, lehet hogy valami szoftvert kellene frissítenem? Vagy PICKit3-at kell vennem? :hide:
(#) Hp41C válasza Attila86 hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /

Szia!

Sajnos még programozni sem tudod a pickit2 saját programjával sem. Az imént belinkeltem a eszközleíró szerkesztőjét, azzal be lehet vinni a listába...
(#) KroWka008 válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /

Nos erre csak annyit tudok mondani h nagyon köszönöm..
(#) n_yálastrubadúr válasza icserny hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

Hello
Nálam is XORWF,F teljesen jól működik, minden Portot Xorol , de a portat csak simán bekapcsolja, és nem az open collectoros-at. Hanem az egész Portat. Véletlen vettem észre, azt hittem már ez is gond, négyszögjelet akartam előállítani, és a 3. égetésre már Portd és Portc-t használtam, ott megy. Kimenetként van definiálva, világít is de nem pulzál. Lefordítottam az Rc5 leírásait, és az egyszerűsége, nagyszerűsége miatt ezt fogom alkalmazni, lemértem a Dvd távirányító kódjait, és ő is abban dolgozik. A girder diagnosztizálta hexát lefordítottam binárisra, és a kódsor megegyezik a hangkártya oszcilloszkóp jelalakjával. Beállítottam a tmr0-át 1.728ms megszakításra, egészen közel vagyok.
(#) bbalazs_ válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

Nem nagyon illik kozvetlen portbitet xorolni, ahol nincs Lath regiszter...
Akkor probald meg az az egyszeru modszert, hogy egy valtozoban allitgatod a biteket es ennek az erteket mindig kiirod a portA-ra. Ennek mennie kell.
(#) trudnai válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

Megint elfelejtetted mellekelni a kodot!
(#) Attila86 válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

Megnéztem, de nem értem. Hogyan lehet bevinni és hova? Az MPLAB-ba? És ha beviszem, akkor fogom tudni programozni, debuggolni a PICKit2-vel?
(#) watt válasza Attila86 hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

Nem, csak a PK2-vel fogod tudni programozni.
(#) robotech válasza watt hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

Üdv!

Még jó,hogy olvasgatom a fórumot:

Most szeretnék egy áramkört építeni PIC18F26J50-el, mivel 32Kword belefér,és csak 28 lábas. Ellenben nem tolerálja az 5Voltot, csak 3.8-ig megy.
Nekem Sylva féle Pickit2 klónom van, a programot megnéztem, hogy a devicefile alapján ismeri ezt a fajta kontrollert....
De akkor ezek szerint nem tudom felprogramozni a klónnal?!
(#) watt válasza robotech hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

Így közvetlenül nem. Kell hozzá egy adapter, ami a PGD, PGC vonalakat Vdd-re korlátozza(ami ebben az esetben 3,3V, azaz a PIC-ed áramkörének tápja). Ez az áramkör megegyezik a gyári PK2 kimenetein található tranzisztoros ellenállásos hálózattal.
Ezen kívül meg kell oldani, hogy a PK2 ne tudjon tápot adni a céláramkörödnek, amit a beállításoknál meg lehet tenni(most auto Vdd felismerés van, ezt át kell tenni, hogy ne a PK2 szabályozza a Vdd-t).
Ezután a PIC-et úgy tudod programozni, hogy a saját tápját használod.

A másik, hogy építesz egy teljes klónt...
(#) Attila86 válasza watt hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

A "csak" szócskát nem a programozni szóhoz akartad írni? Tehát hogy csak programozni, de debuggolni nem fogom tudni a PK2-vel.
(#) robotech válasza watt hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

Kösz a választ!
Ilyen tranzisztoros, ellenállásos adapter rajzot hol lehetne találni?
Gondolom azért nem lehet túl egyszerű a dolog,mert nem csak ír a pickit2 (ez esetben csak két tranzisztor kéne,meg bázisellenállás), hanem vissza is olvas, innentől már nem vagyok annyira okos... :no:
A Vdd lekapcsolást már korábban is használtam,ha úgy programoztam fel a céláramkört,hogy közben áram alatt volt dugasztápról... azzal nem lesz gond.
(#) robotech válasza robotech hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

Köszi!
ELőbb járt a szám, mint a kezem. Megtaláltam:

3,3V-os adapter:http://picasaweb.google.com/szilvasyz/PK233VAdatperBoard#

Köszi mégegyszer a segítséget!
(#) watt válasza Attila86 hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

Nem. A csak, a PK2 programjára vonatkozik. MPLAB-el nem fogod tudni egyiket sem végezni. Az állomány amit át lehet szerkeszteni, csak a PK2 programjához tartozik, ha jól tudom. De ha tévedek, akkor elnézést.
(#) watt válasza robotech hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

Igen, és ez az adapter még a tápot is kezeli, ellenben amit én próbáltam leírni, tehát még külső tápegység sem kell a PIC-re, a PK2 tudja kezelni azt is.
(#) Attila86 válasza watt hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

Akkor mindenképp PICKit3-at kell vennem?
(#) Hp41C válasza watt hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

Igen, az állományt a PICKit2 saját programjai használják, a PICKit2 grafikus és a Pk2cmd parancssori program. A leírásban ugyan van egy mező "ExportToMpLab" névvel, de nincs hatása az MpLab -ra. A MpLab verzió előállításánál lehet szerepe.

Lehet próbálkozni az MpLabX -szel, még csak Beta stádiumban van... Sajnos nem kezelhető vele a PICKit2.

Előbb vagy utóbb rá leszünk kényszerítve a PICKit3 / PICKit4 / stb megvásárlására. Klón terveket már találtam, firmware kérdéses...
(#) kisnagylaci hozzászólása Ápr 6, 2011 /

Sziasztok ezen a héten valahogy be kéne fejeznem a programozós részt Sikerült életre keltenem mind a GPS modulomat soros porton, mind a gyorsulás és giroszkóp szenzoromat I2C-n! Program kódok mellékelve Nade a problémám, hogy hogy tudnám megoldani, hogy a szenzor.c programba valahogy belepakoljam a GPSproba.c-nek a tartalmát és az működjön is!! Tehát másodpercenként jönnének a GPS adatok és két GPS adat között pedig a gyorsulás és szögsebesség értékek!!

Nagyon megköszönném, ha tudnátok nekem ebben segíteni!!!

Előre is kösszi!
(#) Hp41C válasza kisnagylaci hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

Szia!

A Hozzávalók: bufferek és szamaforok,

Az elkészítés:
- Írd át a soros adást és vételt bufferelt, megszakításos kezelésűre. A vett karaktereket a megszakítási rutin egy bufferbe tegye. Az adási rutin egy bufferből vegye az adandó karaktereket, ill. tiltsa le az adási megszakítás kérését ha üres a buffer.
- Írj két függvényt:
- - A vételi bufferből kivesz egy karaktert és jelzi, hogy sikerült / nem sikerült.
- - Az adási bufferbe beletesz egy karaktert / üzenetet és engedélyezi az adási megszakítást, ha nem üres a buffer.
- Programozz fel egy timert. A megszakítási rutin jelezze a főprogramhak, hogy ki kell olvasni az adatokat az I2C buszon.

- A fő programot sszervezd át:
- - Programozza fel a z I2C és az uart modult. Csak az uart vételi megszakjítását engedélyezze.
- - Programozza fel a timert, és engedélyezze a megszakítását.
- - Nézze meg, hogy van-e kész üzenet a vételi bufferben. Ha van, hívja meg az üzenet feldolgozó rutint. Ez a rutin a vételi bufferből vegye ki a karaktereket. A feldolgozás során előálló kimenő karaktereket tegye be az adási bufferbe.
- - Nézze meg, kell-e olvasni az I2C buszról. Ha kell, végezze el a kiolvasást és törölje a kiolvasási kérést.

Akkor lesz fogyaszható, ha sehol sem vár (még a C -beli függvényekben sem).

Egy üveg sörrel ünnepelni, ha működik...
(#) wolf84 hozzászólása Ápr 6, 2011 /

Sziasztok!

Próbálkozok LVD modul életre keltésével. csak 1 relével bekapcsolnám akkut és ha minden folyamat vége akkor kikapcsolom akkut.de valahogy nem akar müködni
pic-el csak tranzistor kapcsolok.

1. ;alacsony feszültség érzékelő modul (LVD) KONFIGURÁCIÓ
  2.         MOVLW    B'00001101'    ;3.76V-4.79V V a küszöbszint
  3.         MOVFF    WREG,LVDCON
  4.  
  5.  
  6.         BCF     PIE2,LVDIE                              ; Low voltage detect megszakítás TILTVA
  7.         BSF     LVDCON,LVDEN                    ; Low-Voltage Detect Power ENGEDÉLYEZVE
  8. LVDENPOLL
  9.           btfss LVDCON, 5                               ; Internal Reference Voltage Stable Flag
  10.         GOTO LVDENPOLL                                  ; Ha stabil akkor tovább
  11.  
  12.         BCF PIR2, LVDIF                                 ;Low-Voltage Detect Interrupt Flag bit Törlése
  13.         BSF IPR2, LVDIP                                 ;Low-Voltage Detect megszakítás magas prioritású
  14.         BSF PIE2, LVDIE                                 ;Low voltage detect megszakítás ENGEDÉLYEZVE
  15. [/OFF]

Megszakítás kezelésem

1. ;--------[INTERRUPT]------------;
  2. INTERRUPT
  3.         movff   WREG,WMENT                      ; Munkaregiszter mentése
  4.         movff   BSR,BSRMENT                     ; Aktuális Bank lementése
  5.         movff   STATUS,STATUSMENT       ; Státusz regiszter mentése
  6.        
  7.         btfss   INTCON,TMR0IE           ; ; ha TMR0IE és TMR0IF is 1, akkor TIMER0-től jött
  8.         goto    INTERRUPT2                      ; Nem egyéb
  9.         btfss   INTCON,TMR0IF           ; TMR0IF megszakítás?
  10.         goto    INTERRUPT2                      ; Nem egyéb
  11.         call    TIMER0IF                        ; Timer0 megszakítás
  12.  
  13. INTERRUPT2
  14.         btfss   PIE1,TMR2IE             ; ha TMR2IE és TMR2IF is 1, akkor TIMER2-től jött
  15.         goto    INTERRUPT3                      ; Nem egyéb
  16.         btfss   PIR1,TMR2IF                     ; TMR2IF megszakítás?
  17.         goto    INTERRUPT3                      ; Nem egyéb
  18.         call    TIMER2IF                        ; Timer2 megszakítás
  19.  
  20. INTERRUPT3
  21.         btfss   PIE1, TMR1IE        ; ha TMR1IE és TMR1IF is 1, akkor TIMER1-től jött
  22.         goto    OTHERINT                        ; Nem egyéb
  23.         btfss   PIR1,TMR1IF                     ; TMR1IF megszakítás?
  24.         goto    OTHERINT                        ; Nem egyéb
  25.         GOTO    TIMER1IF                        ; Timer1 megszakítás
  26.  
  27. OTHERINT
  28.  
  29.         btfss      PIE2, LVDIE          ; ha LVDIE és LVDIF is 1, akkor LVD-től jött
  30.         goto    INTBACK                 ; kilépés
  31.         btfss   PIR2, LVDIF             ; LVD megszakítás?
  32.         goto    INTBACK                 ; kilépés
  33.        
  34.  
  35.         BANKSEL  LATA
  36.         BSF              LATA,6                 ;AKKUBE
  37.  
  38.        goto     INTBACK                 ; kilépés
  39. [/OFF]

Nem tudom hogy mit is néztem el
válaszokat előre is köszi
(#) ndavid87 hozzászólása Ápr 6, 2011 /

Sziasztok!
Megint segítséget szeretnék kérni.

Pic18lf46k22 ssp2 modulját szeretném használni spi kommunikációra.
Az adatlapban nem találtam eltérést ennek, és a 16f877a ssp moduljának működésében.
Egy Flash memóriát próbálok olvasni.
Azonos beállításokkal (amivel a 877 írja/olvassa rendesen) a 46k22 mindig h'00'-t olvas.
(Próbáltam mind a két ssp modult.)

Csatoltam a kódot, valaki tudna segíteni, hogy miben hibáztam?

(Már szenvedek vele pár napja, de eredménytelenül. Nincs ötletem, hogy mi lehet a gond.)
(Adatlap)

Előre is nagyon köszönöm!

44k22.asm

(#) wolf84 válasza ndavid87 hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

Szia
e helyet:
MOVF SSP2BUF,W
MOVWF SPIDATA

én így csinálnám:

movff ssp2buf,spidata

vagy
movlw ssp2buf
movff wreg,spidata

de csak tipp régen mintha szívtam volna ilyesmivel nem töltötte fel a w.
(#) atgyuric hozzászólása Ápr 6, 2011 /

Sziasztok!

Kis segítséget kérnék, 16F876A-val mérek hőmérsékletet egy hőellenállással AD konverzióval. Abba a gondba ütköztem bele, hogy ha elemről megy az áramkör akkor szépen megy, de ha egy hálózati adapterről akarom használni akkor nagyon ugrál az AD érték, van hogy 100at is ugrik le v fel. Az értékeket átlagolom 64 mintát veszek egy mérés alatt. Gondolom összeszed valami zavart. Ennek megszüntetésére kérnék egy kis segítséget. A tápellátást egy 7805 biztosítja, előtte egy 470uf kondi van, a 7805 3 lába között két 100nf kondi és a pic táplábához is raktam egyet. Az adapter egy siemens M55 telefon töltője volt, 9.6V/800ma és kapcsi üzemű. Előre is köszönöm a segítséget.
(#) potyo válasza atgyuric hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

Próbára tegyél a 7805 elé még egy elkót és a két elkó közé pedig egy 50-60 ohmos ellenállást. A hőellenállásról jövő jelet hogyan kötötted a pic-re? Ha nem túl gyorsan változó hőmérsékletet mérsz, akkor a pic AD lába és a gnd közé is tegyél 100nF kondenzátort, és a jellel sorba meg egy 2k2 ellenállást.
(#) atgyuric válasza potyo hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

A hőellenállás szobahőmérskéletem kb 350k ellenállású(egy rossz lézer fűtőegységéből szedtem ki), egy 200k ellenállással csináltam hozzá egy feszültségosztót és az kötöttem a PIC AD bemenetére. Nem tettem mellé se 100nf kondit, se ellenállást eddig. Csak simán bekötöttem. Elkós megoldást délután kipróbálom. Annak az értéke is 470uf legyen mint ami a 7805 előtt van? Vagy az nem kritikus?
(#) wolf84 válasza wolf84 hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

Sziasztok!

Hat hozzászolásal feljebbl nem is kódal lenne a gond hanem van annyi időm mondjuk hogy a relé tudjon is működni vagy félvezetőben kellene gondolkodnom? vagy ad kellene mérnem a feszt? úgy lekezelni.
Ezt kihagytam amúgy bocsi 18f1320-ról van szó és 8mhz belső osci járatom.
Előre is köszönöm a segítséget.
Következő: »»   945 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem