Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VHS a szegény ember orsós magnója? Tényleg jobb mint bármi?
Lapozás: OK   4 / 5
(#) Gafly válasza szs hozzászólására (») Jún 6, 2022 /
 
Idézet:
„Mert nem tudom, ki az a Laci..”

Ezt nem kellett volna mondanod.
- Ezért már kaptam itt a búrámra rendesen, pedig klasszikus: Smokie
- Nem fog szerintem itt kiabálni, hogy: Én vagyok.
- De a "Nick" neve alapján...
(#) kadarist válasza szs hozzászólására (») Jún 6, 2022 / 2
 
Ez nem nyávoghat, inkább csak kihagy.
(#) CHZ válasza kadarist hozzászólására (») Jún 6, 2022 / 1
 
Igazad van! Esetleg reccseghet, nyávogas kizárt.
Működési elvét ismerni kell….
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2022
(#) szs válasza Gafly hozzászólására (») Jún 6, 2022 /
 

Nem is arra akartalak rábeszélni, hogy mondd meg, ki az.
Pusztán azt kívántam azzal a mondattal jelezni, hogy nekem a "Laci" név azért nem magyaráz mrg semmit, mert nem ismerem. De elhiszem neked, hogy érdemes ismerni.
(#) szs válasza CHZ hozzászólására (») Jún 6, 2022 /
 
Én azt megértem, hogy ismerni kell.
Végülis csak ott tartok, hogy a szalag nyúlik és kopik. Azt most megértettem (örülök, hogy elmondtátok), hogy ebből nyávogás nem lesz, csak kihagyás.
Hát, én (és ez továbbra is az én látásmódom) kihagynám az ilyet, ha már feltalálták az érintkezéstől mentes lejátszást.

Továbbra sem az ellensége vagyok a dolognak, csak a saját ellenérzéseim fejtem ki, -még ez is viheti előre ezt a dolgot
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2022
(#) deebo válasza Ódenka hozzászólására (») Jún 6, 2022 /
 
Idézet:
„valamint a régi kazettákat már nem igazán nézzük, hiszen a legtöbb film jó minőségben elérhető és egyéb pc alapon rögzíthető is.”

Ahogy a hanganyagok is, szóval a téma értelmét is vesztette, mint érdekesség persze még lehet életképes.
(#) Udvari Zsombor válasza deebo hozzászólására (») Jún 7, 2022 /
 
Egyszer átvettem pár számot egy ~20 perces VHS kazettára (újrahasznosított promo kazetta volt). A számítógépem hang kimenete közvetlenül volt összekötve a videomagnó bemenetével, a képet egy "VGA → kompozit video" átalakító biztosította, VLC programmal játszottam le a videoklipeket teljes képernyőn. A hangminőség elment, sztereo volt, de nem hifi, mivel sima kétfejes videomagnóm van csak. Saját próbálkozásnak elment.
(#) deebo válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jún 7, 2022 /
 
Hang szempontjából tökmindegy hány fejes a videó, a hangot az álló fej adja. Az mondjuk nem valószínű, hogy sztereo volt, mert én eddig csak 6 fejes lejátszóból láttam sztereót, de továbbra sem a forgófej veszi a hangot..
(#) CHZ válasza deebo hozzászólására (») Jún 7, 2022 /
 
Volt ITT videó nem 6 fejes, de sztereó, hifi videók 6 fejesek és a fogófej rögziti a hangot!
Álló hangfej alkalmatlan hifi hang rögzítésére, mivel alacsony a szalagsebesség.
(#) Udvari Zsombor válasza deebo hozzászólására (») Jún 8, 2022 /
 
Esetemben egy "noname" kétfejes videomagnóról van szó, még kijező sincs az előlapján, csak pár LED. Nem hifi, de legalább a hang kétcsatornás sztereo az álló fejjel.
Ha jól rémlik, a dátumot is csak ~2003.01.01. és 2019.12.31. között lehet rajta beállítani.
(#) CHZ válasza szs hozzászólására (») Jún 8, 2022 /
 
Hifi videók hangrögzítese jobb minőseget ad mint az FM rádióadás, MP3 minősége is rosszabb. …Hátránya, hifi hangfejek hamar elkoptak, videó fejek tovàbb bírták.
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2022
(#) pana-papa válasza CHZ hozzászólására (») Jún 8, 2022 /
 
Nem tudom megállni, hogy ne szóljak hozzá.
Még a '90-es évek első felében, amikor elérhetők lettek a Hi-Fi sztereó videók és a CD játszók, akkor foglalkoztam CD lemezek "archiválásával", azaz kölcsön kapott lemezek saját célra történő lementésével Hi-Fi videóra. Az akkori cuccom:
- Sony CD játszó 18 bit, 8-szoros túlmintavételezéssel (a típusszámára nem emlékszem)
- Panasonic NV-FS100 videó.
Minőségi kábelekkel a másolt anyag nem volt megkülönböztethető a forrástól. Több, mint 100 dB jel-zaj arány, ugyanaz a dinamika, ráadásul a Pana felvételnél tudott indexelni a számok között, ezért ugyanúgy tudtam a lemezek és a zeneszámok között navigálni, mint a CD esetében, csak kicsit lassabban, mert ugye Ő szalagot csévélt közben.
MP3-at nagyon rég nem hallgatok, évek óta kizárólag Flac-ben töltök le zenéket, de ez sem közelíti meg azt a minőséget, azt a teret, mélységet, amit a Panasonic videóról hallottam.
(#) CHZ válasza pana-papa hozzászólására (») Jún 8, 2022 /
 
Akkor egyezik a véleményük. Nagyon régen én is hasznàltam akkor nagyon meggyőző volt.
Mostanàban LP lemezeket hallgatok. Digitális anyagot ritàn.
(#) denon888 válasza deebo hozzászólására (») Jún 8, 2022 /
 
Tévedés. A 6 fejes videóknál 4 fej a kép 2 fej pedig a hang rögzítés és lejátszásét felelős. A 4 fej a jobb képminőség illetve az állókép miatt kell. A DAT magnók is pontosan ugyanazzal a technológiával rögzitik a hangot mint a videó magnó. Nyilván ennél nincs képrögzítés, meg a kazetta sokkal kisebb mint a VHS esetében, persze a forgó dob is töredéke. A forgó dob pedik többek között azért fedén fut a szalagon hogy így nincs a fejállítási probléma, mint a kazettásoknál. CHZ pedig jól mondta a szalag futási időt. A VHS és DAT magnó esetében a szalag lassan továbbítódik, viszon a forgó dob az közel 2000-es fordulaton pörög. (Ha jól emlékszem a fordulatra.) DAT magnóban 2 fej az általános, de vannak 4 fejesek. Itt megvan a monitorozás lehetősége. Mint a 3 fejes kazettás Decknél. Hozzáteszem itt digitális adatrögzítés történik.
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2022
(#) Massawa válasza denon888 hozzászólására (») Jún 9, 2022 /
 
Csak annyival javitanám a mondokádat, hogy nem a fejállitási probléma miatt van ferdén a dob, hanem azért mert igy sok nagyságrendel több mágneses sáv fér el a szalagon. Gondold el egy VHS szalag mondjuk 100 m hosszu a dob kerülete meg kb 30 cm, azaz egy fordulattal kb 30 cm hosszu anyagot rögzit, mig a szalag kb 1-2 mm-t mozdul, azaz miliméterenként 30 cm mágneses sávot ir. 100 m = 100000 x 300 = 300000m azaz 300 km hosszu mágnessáv fér egy 100 méter hosszu szalagra( ha jol számoltam ).
Söt a VHS-n a két fej azimutja eltér, azaz a mágnescsikok közvetlenül hézagmemtesen egymás mellett vannak, azaz a szalag lineáris mozgása félfordulatonként a mágnescsik szélességével egyezik, ami kevesebb mint 1 mm.
(#) nagym6 hozzászólása Jún 9, 2022 /
 
Olvasva az itt leírtakat, nagyon nem értek valamit. Szuper HIFI a hangminőség, azaz majdnem minden más rögzítésnél jobb. Amikor a hifisták még a kábel kanyart is kihallják a hangból, egyszerű hangszínszabályozót is inkább mellőzik mert színezi a hangot, akkor a VHS egy ilyen bonyolult hang átalakítás visszaalakítás, szakaszokból összerakás, dropaut javítás stb. után nagyon szuper.
(#) kadarist válasza nagym6 hozzászólására (») Jún 9, 2022 /
 
Az analóg hangrögzítés egyik mellékhajtása, amely egészen jó minőségű. Rendszertechnikailag az FM rádióadás analógja, sávkorlátozás nélkül, kisebb torzítással.
(#) Massawa válasza nagym6 hozzászólására (») Jún 9, 2022 /
 
Vigyázz, egy kicsit félreérted a dolgot.
A VHS analog formában FM modulácioval a klasszikus magnohoz viszonyitva fénysebességgel irja a jeleket a mágneses szalagra, de nincs benne semilyen drop-out javitás. ( ilyesmi csak digitális jelnél müködhet, pl DAT).
És az sem igaz, hogy jobb mint más jelrögzités, vagy dinamika. Az egyetlen elönye, hogy egy aránylag olcso kazettára akár 8 ora hanganyag is felfér aránylag jo minöségben ( jobban mint az akkori korban elérhetö házi klasszikus magnok bármelyike). A jelben továbbra is ott van az FM modulacio hatása, persze nem annyira, mint a rádioból ismert FM hang, miután a VHS magnon nem kell korlátozni a sávszélességet és a dinamikát.
A profi világban viszont használhatatlan, mert a felvételt nem lehet vágni, azaz csak a kész anyag rögzitésére használhato, és a felvétel kezelése is körülményes csak az iskola- meg áruházi- vagy liftrádioknak, meg olcso kereskedelmi rádioknak felenek meg. Ott felvesznek akár 8 orányi müsort, és hazaküldthetik az egész studio stábját.
A valodi élö rádiokban a müsorblokkok szinte 15-30 percenként változnak az ilyen müsorfolyamhoz a VHS rögzités teljesen alkalmatlan, lassu.
(#) denon888 válasza Massawa hozzászólására (») Jún 9, 2022 /
 
Idézet:
„Csak annyival javitanám a mondokádat, hogy nem a fejállitási probléma miatt van ferdén a dob”
igen igazad van.
Amúgy meg nem akartam ennyire részletesen kitérni a tecnikai dolgokra. A lényegre akartam rávilágítani hogy igenis a dobon elhelyezett fejek rögzítenek és játszanak le.
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2022
(#) Ódenka hozzászólása Aug 14, 2023 /
 
Érdeklődöm, hátha valaki ismeri ezt a készüléket:
THOMSON VPH 6950 G STEREO HI -FI
Vajon a hangfelvétellel lehet ügyeskedni, hogy ne automatikus legyen az erősítés, vagy elfogadható (hang) felvételt lehet készíteni vele?
(#) deebo válasza Ódenka hozzászólására (») Aug 15, 2023 1 /
 
Nem semmi, hogy egyesek szerint jó hangja van a VHS-nek. A hangrögzítés és lejátszás nem is a forgófejen történik, ezért is van rossz hangja a VHS-nek, különösen long play módban..
(#) proli007 válasza deebo hozzászólására (») Aug 15, 2023 / 2
 
Aha! Az öreg székely is azt mondta a zsiráfra, hogy "Márpedig ilyen állat nincs!"
(#) kadarist válasza deebo hozzászólására (») Aug 15, 2023 / 1
 
Ha hifi sztereó videomagnóról van szó, akkor a forgófej és a normál hangfej is rögzít, az előbbi sztereóban, hifi minősében.
(#) Ódenka válasza kadarist hozzászólására (») Aug 15, 2023 /
 
Így van. Ahogy magáról a típusról olvastam, a forgó fejben már előerősítés is történik...
(#) KBal76 válasza Ódenka hozzászólására (») Aug 15, 2023 /
 
Bátyámnak volt (van?) Thomson HiFi v.magnoja, direkt hangra vette még huszonéve. Volt vele baja, random kihagyott pár tizedmásodperceket tizenpár percenként, sose derült ki az oka. Az ITT vr3998 sose csinált ilyet, és a jel/zaj viszonya is jobb volt jóval. Utóbbi viszont képet nem is vett fel ilyenkor(lp).
(#) deebo válasza kadarist hozzászólására (») Aug 15, 2023 1 /
 
Ohh. Nem semmi.

Amúgy ennek tényleg van bármifpéle relevanciája manapság? Nem értem mi bajuk van egyeseknek a digitális hanganyagokkal és konverterekkel.
(#) Massawa válasza Ódenka hozzászólására (») Aug 15, 2023 /
 
Valoszinü, hogy nem, illetve ilyenhez komoly beavatkozás kellene, megbizhato szintmérés, modulacio optimalizálás stb. Ezek nem olyan egyszerü dolgok mint egy analog ketyerübe beépiteni egy - két potit.
(#) kadarist válasza deebo hozzászólására (») Aug 15, 2023 / 1
 
Nosztalgikus érzések, a különleges iránti vonzalom, stb. Egyébkén az analóg hangrögzítés egy nagyon jó minőséget nyújtó variánsa. Különleges a hangjel szalagra rögzítésének módja, mert az FM modulált hangfrekvenciás jel a képjelhez képest eltolt frekvencián kerül felvételre és így a lejátszásnál nem zavarják egymást.
(#) Massawa válasza Ódenka hozzászólására (») Aug 15, 2023 / 1
 
Nem a fejben, hanem a dobban szokott lenni elöerösitö mert a szalagrol kapott jeleket továbbitani kell a magno nem forgo részeibe ez meg nagyon körülményes lenne olyan alacsony szinten, ahogy az megjelenik a olvaso fejekben.
(#) deebo válasza kadarist hozzászólására (») Aug 15, 2023 1 /
 
Most kicsit utánanéztem és, ha jól értem, akkor a videó jel nem használt frekvenciáira van modulálva a hang, viszont problémái is vannak bőven, mert nagyon ritkán sikerül a fejváltást pontosan belőni és ez hallható folyamatos jelnél, szóval zenére éppen nem alkalmas.
Következő: »»   4 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem