Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Vagy tortyogva szólna mint annó nekem a hídkapcsolásnál bereccsent a bootstrap kihagyása miatt... 22µF ha jól emlékszem.
A SUB-ra kötött 4 ohm, a híd két erősítőjét 2-2 ohm-al terheli. Ez nem szerencsés, mert hamar elérhető az a hangerő, ahol már a kimeneten folyó áram károsítja az IC-t. Ugyan van benne védelem, de az nem jó ha csak tortyog az egész.
A SUB hangszórók szinte mindig 4 ohmosak, ezért ideális megoldás ha ebből kettőt használsz sorba kötve (nálam ez ilyen). Így duplázódik az impedancia, és nem utolsó sorban a terhelhetőség is, meg a membránfelület is. (Nálam a hangszórók összes kivezetése elérhető, így ha másik erősítőt használok -ami 4 ohmra ideális-, akkor külön külön kötöm be őket.) A trafófeszültség növelés kényes kérdés. Magával hoz némi teljesítmény növekedést, de ezért jelentős melegedés növekedéssel kell fizetni. Illetve a pufferek feszültségtűrése sem korlátlan, illetve a panelon lévő egyéb áramkörök is DC 24 V körül érzik legjobban magukat.
30V körüli egyenfeszre számíthatsz viszont tapasztalatból mondom minimum 15A-es graetz kell.
Azért kell a nagyobb mert az impulzusos csúcsok és a puffer töltése üresről igénybe veszi nagyon. Ráadásul én úgy vettem észre hogy kis egyenirányítóval hamarabb elkezd torzítani és tortyogni a végfok.
Ha alulméretezed a szórót és a bordát hamarabb közbelép majd a hővédelem,és elkezd recsegni tortyogni,ilyenkor visszaszabályoz az ic.
Szia! Az alapzaj erősen függ a felhasznált tápszűrés mértékétől, kicsit elöbbre ezt is kitárgyaltuk ajánlott legalább 10.0000 mikró 63 v/ oldal. Nálam 20.0000 mikron van oldalanként és gyakorlatilag 0 alapzaja van.Csak a szokásos sssss teljes hangerőnél.
2X24 voltos táp (AC) elegedő 100 w kinyeréséhez egyenirányítás után.(34 VDC+-). A 15 voltos tápod 4 ohmra kb 40 wattig lesz oké,a 8 ohmnál már kb csak 20-25 wattod lesz,ezután letérdel a táp és elkezd tortyogó hangot adni az ic.16 óhmhoz 300Va 2X28 VAC táp kell.
Nem kell levideózni ismerős a probléma. Az IC termikus védelme lép működésbe. Egyik megoldás, hogy kiveszed a szigetelőt az IC alól, és nagy gondossággal biztosítod, hogy a hűtőbordára kikerülő negatív táp ne okozzon zárlatot. A másik: úgynevezett hűtőtönk alkalmazása, mely megnöveli a szigetelő anyagon keresztüli hőátadás felületét. Bővebben: Link
Szerk.: ![]()
Szia! Ha nem akarsz a hővédelem recsegő (tortyogó) hangjában gyönyörködni, akkor alkalmazd
![]()
Sziasztok!
Összeraktam egy rögtönzött kapcsolást a sima Pedro félét és az a problémám hogy pár perc után a bekapcsolástól elkezd tortyogni torzítani! Ezt mi válthatja ki? Vagy mi okozhatja?
Nem adja meg magát a TDA7294, maximum tortyog, vagy elnémul. Megszüntetve a problémát, újra csatasorba lehet állítani.
Nekem amikor elkezdett túlmelegedni akkor elkezdett tortyogni (rusnyán torzítani).
Viszont arra is rájöttem hogy a bolondjának a teljesen hideg borda sem tesz jót így szerintem egy hőfokra szabályzós ventimegoldás kell rá. Ha a bordát túlhűtjük akkor a tokban lessz egy megfutása belül és akkor szerintem pukk. Ráadásul ha hull hideg az egész akkor a hangja sem olyan mintha egy picit (mondjuk kézmeleg) langyosabb a borda. Hogy miért azt nemtudom de én ezt figyeltem meg.
Jól teszed szerintem mert az enyém is kopaszon van a bordán bár az a sima sztereó. A szigetelő alátétekkel nekem is meggyűlt a bajom mert valahogy nem bírta eléggé gyorsan átadni a tok melegedését a bordának így az ic füle egyből felforrósodott és a borda meg még hideg volt. Most egy p4-es procihűtőn van ventivel megtámogatva és nem tortyog be a védelem mert fémesenn kapcsolódnak egymáshoz viszont a bordát kellett elszigetelni mindentől de ez egyszerűen megoldható. Ergo rá kellett jönnöm hogy ezt a végfokot egy olyan dobozba tenni amiből a borda a szabad égre néz és testen van nem célszerű szerelni pont az elszigetelési gondok miatt.
Ha 10 perc után kezd tortyogni a hővédelem miatt (kb 85-90C), akkor az a borda ventillátorral teljesen jó lesz. Meglehet úgy is csinálni, hogy a bordát szigeteled el a sasszitól, de ebben az esetben nagyon körültekintően és precízen kell szerelned. Mindenképpen iktass biztosítékokat a tápágakba és csinálj relés hangszóróvédő áramkört is.
Nyugodtan teheted 4 ohm-ra +-20V-al a hidat :yes: Ugyis leesik a fesz még és nem fog tortyogni.Ha majd nővelni akarod a feszűltséget (kicseréled a trafót) +-35..+-40Voltig akkor nem ajánlom 4 ohm-on,de igy jó.Kb 70-80w meglesz.Bocsi hogy beleszóltam,csak véleményem irtam le
![]()
Alacsonyabb tápfesszel sokkal könnyebb torzításig vezérelni.
Hűtőtönkös hőelvezetést csinálj az ícére, olvass vissza a topikban ha nem világos a dolog, Alkotó és én is emlegettük már egy párszor ![]() Ha lassú a hőelvezetés, akkor már kis teljesítménynél is tortyog az erősítő. Egy hídnál, pláne 4 Ohm-on, fokozottan jelentkezik ez a probléma. Erős tápot csinálj, minimum 10A-es Graetz, minimum 2x10.000 uF, minimum 200W-os trafó, persze mindegyik csatornánként értendő, ha +/- 20V-ról fog menni 4 Ohm-ra. A 200W/ csatorna trafó, lehet hogy melegedni is fog tartósabb üzem esetén.
Idézet: „Tökéletes, hatékony hűtést kell neki csinálni, akkor nem fog annyira tortyogni a hővédelem miatt.” mit fog csinálni? amugy +-20V-tal nem nagyon lehet torzitaig vezerelni...vagy igen?
A sajátomat rá merem kötni 4 Ohm -os hangfalra is. +/- 40V-ról megy, 600W-os kapcsolótápja van. Addig szabad csak feltekerni, amíg nem kezd torzítani. Tökéletes, hatékony hűtést kell neki csinálni, akkor nem fog annyira tortyogni a hővédelem miatt. Mindezek ellenére soha nem beszélnék rá senkit a 4 Ohm-os használatra, az adatlap sem javasolja.
Váá bocsánlat de ezt tényleg elfelejtettem.
Hogyismondjam kissé felszabadultabb a hangja az tuti. Mostmár nem tortyog hanem ugye túlvezérlem és akkor betorzít de az más tészta. Mindenképpen javára fordult a beavatkozás. Mostmár csak a venti tápját kell megoldani de az már nagyfokkal egyszerűbb.
Megmértem a tápot rendesen.
Trafón semmi ingadozás de a pufferen van 2V ingadozás ha odacsűröm neki de akkor már tortyog a végfok. Néztem az ic hőfokát ugyanannyi mint a borda odatekerve is neki. Lehet hogy az ic-n belül prüszköl valami?
Lehet hogy a borda hőelvezetésével lessz gondom illetve ugye annyira nem vagyok már láma ennyi idő utánn hogy ne tudjam becsülettel elszigetelni és fölpasztázni.
Kicsit melegszik a borda akkor fura mert mintha nem olyaqn hamar kezdene el tortyogni. Lehet hogy egy kicsit be kell neki melegednie hogy a védelem ne szólaljon meg olyan hamar? A tápon még filózom mert egyenrángatva +/-30volt van és összehasonlítottam az aurex végfokommal és az majd szétszedi a hangszórót ergo megcibálja rendesen ( megjáratja ) viszont ez a végfok mikor elkezdené megjáratni akkor letortyog . Lehet hogy a fesz kicsi neki és a kimenő teljesítmény nem lessz annyi de egy 2x30W-os stk-nak nem kellene ledöngetnie. A beag toroid meg olyan ami az apt100-asokban van annak meg csak ki kellene bírnia a két csatornát annyira nem lehet gyenge ha ekkora méretű .
Hali!
Bocs hogy így fogalmazok, de eléggé értelmetlen dolgra készülsz. A GT-4 az egy autós mélynyomó, nem a regent ládába való. A T-S paramétereinek megfelelő dobozt kell tervezni neki. Másfelől az érzékenysége is elég alacsony, még egy 200W-os erősítővel sem biztos hogy akkora hangerőt tud produkálni, mint a Regentben lévő 98dB-es RFT hangszóró 50W-on. A TDA 7294 hídról én továbbra is állítom, szemben azzal akitől a JBL-t rendelni fogod, hogy nem szereti a 4 Ohm-ot. A benne lévő hővédelem sajnos kikerülhetetlen, csúnya tortyogó hangokat fog hallatni. Olyan hűtőt nem nagyon tudsz csinálni amivel gond nélkül üzemelhetne 4 Ohm-os terheléssel és normál kivezérléssel. Ha működik a kombód, akkor azon is tudsz zenét hallgatni, még egy kerti partin is ![]() Szerintem kár volna szétbarmolni szegény Regentet...
Jobb a szilikon, de drágább is. Ha tartósan csúcson akarod terhelni, akkor csináld úgy, ahogy az előbb leírtam, akkor biztosan nem fog a hővédelem miatt tortyogni az ícé. Nekem is úgy van megcsinálva mindegyik 7294-es végfokomban.
Jól néz ki
![]() Jókora nagy dög lesz... hangosítási célra csinálod talán? A tápra megéri nagy gondot fordítani és tisztességesen méretezni, adva a minőségi alkatrészekre is. A hidalt nyákot Te tervezted? Csak azért kérdem, mert ilyet még nem láttam. Még egy hasznos tipp: a tokokat ne a képen látható módon erősítsd a bordára! Szigetelés nélkül hűtőpasztával csavarozd őket egy legalább 6mm vastag 20mm széles megfelelő hosszúságú alu, vagy réz lapra és a lapot szilikon szigetelőlappal és elszigetelt csavarozással rögzítsd a bordákra. Ezáltal gyorsabban elvezetődik a hirtelen keletkező hő, nem fog a hővédelem miatt tortyogni a végfok, jobban ki lehet majd vezérelni. Hiába vannak rajta a nagy ventis bordák, ha már rögtön a tokok hátán megakad a hőátvitel.
Ha nagyon jó a hűtésed, tehetsz egy próbát, én is kipróbáltam. Az áramkorlát hamar működésbe lép, csúnya tortyogó, kopogós hangokat hallatva. Mehet 400-as tápról is, de ebben az esetben a tápod keményen behatárolja a leadott teljesítményt, mivel nagyobb kivezérlésen, a csúcsokban jócskán leesik a feszültsége, szintén hamar jelentkező torzítást okozva. 400-as táppal szerintem 2x100W-ig 8 Ohm -on simán kihúzza a sztereó híd, tisztán és minden gond nélkül, akár +/-30V ról is, de adhatsz neki +/-40-et is, csak akkor ésszel hajtsad. Úgy is meghallod ha már nem kell feljebb tekerni a gombot
![]()
Szerintem nem fogy el a táp mert a feszkó max 2V-ot esik.500VA toroidról megy,gondolod a hővédelem lehet?egy venti hűti a bordát és nem forrósodik fel, mikor bekapcsolom akkor még teljesen hideg, és ha hangosabbra veszem akkor már tortyog.Érdekes a két csatorna közül az egyik jobban mint a másik, de az is.A 3/4 hangerőt pedig úgy gondoltam, hogy egy régi rádios erősítő dobozába építettem bele és a gyári skálázás szerint határoztam meg.
Üdv. Péter
Sziasztok! Én is építettem egy 7294-es végfokot, a Pedro féle hidaltat,43V -ról hajtom meg. A hangfalaim 8 Ω -osak kb 3/4 hangerőn az enyém is" tortyog "elég csúnya hangja van.De amikor a két hangfalat sorba kötöm és úgy próbálom akkor teljes hangerőn tökéletesen szól.Szerintetek ez miért van?
Üdv. Péter
Úgy nekem is volt valami fogalmam arról, hogy mit takar a tortyogás, én is használom valami hasonlóra, csak azt nem értem, hogy miért is tortyog a végfok, ha hídba-párhuzamba van kötve?
Bírni fogja. Rendes hűtést csinálj neki. Ha kihajtva tortyogna, akkor visszább kell venni. Baja nem lesz tőle.
Nagyon melegedne és lehet hogy csúnyán tortyogna, torzítana. Próbáld ki, de nagyon izmos hűtést tegyél rá!
Én így oldottam meg. 20x11,5x3,5 cm-es borda,ezt még egy 12 centis venillátor fújja. Milyen teljesítményű a tápegység?
Hangoskodással könnyen lehet haragosokat toborozni az utcában
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |