Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   1 / 2
(#) zotya1983 válasza reloop hozzászólására (») Júl 10, 2017
Vagy tortyogva szólna mint annó nekem a hídkapcsolásnál bereccsent a bootstrap kihagyása miatt... 22µF ha jól emlékszem.
(#) Alkotó válasza nandika76 hozzászólására (») Okt 29, 2016
A SUB-ra kötött 4 ohm, a híd két erősítőjét 2-2 ohm-al terheli. Ez nem szerencsés, mert hamar elérhető az a hangerő, ahol már a kimeneten folyó áram károsítja az IC-t. Ugyan van benne védelem, de az nem jó ha csak tortyog az egész.
A SUB hangszórók szinte mindig 4 ohmosak, ezért ideális megoldás ha ebből kettőt használsz sorba kötve (nálam ez ilyen). Így duplázódik az impedancia, és nem utolsó sorban a terhelhetőség is, meg a membránfelület is. (Nálam a hangszórók összes kivezetése elérhető, így ha másik erősítőt használok -ami 4 ohmra ideális-, akkor külön külön kötöm be őket.)
A trafófeszültség növelés kényes kérdés. Magával hoz némi teljesítmény növekedést, de ezért jelentős melegedés növekedéssel kell fizetni. Illetve a pufferek feszültségtűrése sem korlátlan, illetve a panelon lévő egyéb áramkörök is DC 24 V körül érzik legjobban magukat.
(#) Dióda válasza Csupasz hozzászólására (») Júl 27, 2015
30V körüli egyenfeszre számíthatsz viszont tapasztalatból mondom minimum 15A-es graetz kell.
Azért kell a nagyobb mert az impulzusos csúcsok és a puffer töltése üresről igénybe veszi nagyon.
Ráadásul én úgy vettem észre hogy kis egyenirányítóval hamarabb elkezd torzítani és tortyogni a végfok.
(#) zotya1983 válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Ápr 10, 2014
Ha alulméretezed a szórót és a bordát hamarabb közbelép majd a hővédelem,és elkezd recsegni tortyogni,ilyenkor visszaszabályoz az ic.
(#) zotya1983 válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Márc 2, 2014
Szia! Az alapzaj erősen függ a felhasznált tápszűrés mértékétől, kicsit elöbbre ezt is kitárgyaltuk ajánlott legalább 10.0000 mikró 63 v/ oldal. Nálam 20.0000 mikron van oldalanként és gyakorlatilag 0 alapzaja van.Csak a szokásos sssss teljes hangerőnél.
2X24 voltos táp (AC) elegedő 100 w kinyeréséhez egyenirányítás után.(34 VDC+-).
A 15 voltos tápod 4 ohmra kb 40 wattig lesz oké,a 8 ohmnál már kb csak 20-25 wattod lesz,ezután letérdel a táp és elkezd tortyogó hangot adni az ic.16 óhmhoz 300Va 2X28 VAC
táp kell.
(#) reloop válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 24, 2014
A TDA7294 ezen viselkedése itt a témában fogalommá vált Bővebben: Link
(#) reloop válasza Robi85 hozzászólására (») Máj 6, 2012
Nem kell levideózni ismerős a probléma. Az IC termikus védelme lép működésbe. Egyik megoldás, hogy kiveszed a szigetelőt az IC alól, és nagy gondossággal biztosítod, hogy a hűtőbordára kikerülő negatív táp ne okozzon zárlatot. A másik: úgynevezett hűtőtönk alkalmazása, mely megnöveli a szigetelő anyagon keresztüli hőátadás felületét. Bővebben: Link
Szerk.: tortyog
(#) reloop válasza Szabi1 hozzászólására (») Dec 5, 2011
Szia! Ha nem akarsz a hővédelem recsegő (tortyogó) hangjában gyönyörködni, akkor alkalmazd Kicsi az IC hűtőzászlója ahhoz, hogy a keletkezett hőt szigetelő anyagon keresztül megfelelően elvezesse a maximális teljesítmény közelében.
(#) Lacko12 hozzászólása Ápr 29, 2011
Sziasztok!
Összeraktam egy rögtönzött kapcsolást a sima Pedro félét és az a problémám hogy pár perc után a bekapcsolástól elkezd tortyogni torzítani!
Ezt mi válthatja ki? Vagy mi okozhatja?
(#) Kovidivi válasza Gyozo92 hozzászólására (») Feb 7, 2011
Nem adja meg magát a TDA7294, maximum tortyog, vagy elnémul. Megszüntetve a problémát, újra csatasorba lehet állítani.
(#) Dióda válasza Gyozo92 hozzászólására (») Feb 6, 2011
Nekem amikor elkezdett túlmelegedni akkor elkezdett tortyogni (rusnyán torzítani).

Viszont arra is rájöttem hogy a bolondjának a teljesen hideg borda sem tesz jót így szerintem egy hőfokra szabályzós ventimegoldás kell rá.
Ha a bordát túlhűtjük akkor a tokban lessz egy megfutása belül és akkor szerintem pukk.
Ráadásul ha hull hideg az egész akkor a hangja sem olyan mintha egy picit (mondjuk kézmeleg) langyosabb a borda. Hogy miért azt nemtudom de én ezt figyeltem meg.
(#) Dióda válasza Gyozo92 hozzászólására (») Feb 6, 2011
Jól teszed szerintem mert az enyém is kopaszon van a bordán bár az a sima sztereó. A szigetelő alátétekkel nekem is meggyűlt a bajom mert valahogy nem bírta eléggé gyorsan átadni a tok melegedését a bordának így az ic füle egyből felforrósodott és a borda meg még hideg volt. Most egy p4-es procihűtőn van ventivel megtámogatva és nem tortyog be a védelem mert fémesenn kapcsolódnak egymáshoz viszont a bordát kellett elszigetelni mindentől de ez egyszerűen megoldható. Ergo rá kellett jönnöm hogy ezt a végfokot egy olyan dobozba tenni amiből a borda a szabad égre néz és testen van nem célszerű szerelni pont az elszigetelési gondok miatt.
(#) Bassmester válasza Zosi hozzászólására (») Dec 28, 2010
Ha 10 perc után kezd tortyogni a hővédelem miatt (kb 85-90C), akkor az a borda ventillátorral teljesen jó lesz. Meglehet úgy is csinálni, hogy a bordát szigeteled el a sasszitól, de ebben az esetben nagyon körültekintően és precízen kell szerelned. Mindenképpen iktass biztosítékokat a tápágakba és csinálj relés hangszóróvédő áramkört is.
(#) ImiDj válasza accaboj hozzászólására (») Dec 1, 2010
Nyugodtan teheted 4 ohm-ra +-20V-al a hidat :yes: Ugyis leesik a fesz még és nem fog tortyogni.Ha majd nővelni akarod a feszűltséget (kicseréled a trafót) +-35..+-40Voltig akkor nem ajánlom 4 ohm-on,de igy jó.Kb 70-80w meglesz.Bocsi hogy beleszóltam,csak véleményem irtam le
(#) Bassmester válasza accaboj hozzászólására (») Dec 1, 2010
Alacsonyabb tápfesszel sokkal könnyebb torzításig vezérelni.
Hűtőtönkös hőelvezetést csinálj az ícére, olvass vissza a topikban ha nem világos a dolog, Alkotó és én is emlegettük már egy párszor
Ha lassú a hőelvezetés, akkor már kis teljesítménynél is tortyog az erősítő. Egy hídnál, pláne 4 Ohm-on, fokozottan jelentkezik ez a probléma. Erős tápot csinálj, minimum 10A-es Graetz, minimum 2x10.000 uF, minimum 200W-os trafó, persze mindegyik csatornánként értendő, ha +/- 20V-ról fog menni 4 Ohm-ra. A 200W/ csatorna trafó, lehet hogy melegedni is fog tartósabb üzem esetén.
(#) accaboj válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 1, 2010
Idézet:
„Tökéletes, hatékony hűtést kell neki csinálni, akkor nem fog annyira tortyogni a hővédelem miatt.”

mit fog csinálni?

amugy +-20V-tal nem nagyon lehet torzitaig vezerelni...vagy igen?
(#) Bassmester válasza accaboj hozzászólására (») Nov 30, 2010
A sajátomat rá merem kötni 4 Ohm -os hangfalra is. +/- 40V-ról megy, 600W-os kapcsolótápja van. Addig szabad csak feltekerni, amíg nem kezd torzítani. Tökéletes, hatékony hűtést kell neki csinálni, akkor nem fog annyira tortyogni a hővédelem miatt. Mindezek ellenére soha nem beszélnék rá senkit a 4 Ohm-os használatra, az adatlap sem javasolja.
(#) Dióda válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 20, 2010
Váá bocsánlat de ezt tényleg elfelejtettem.
Hogyismondjam kissé felszabadultabb a hangja az tuti.
Mostmár nem tortyog hanem ugye túlvezérlem és akkor betorzít de az más tészta.
Mindenképpen javára fordult a beavatkozás.

Mostmár csak a venti tápját kell megoldani de az már nagyfokkal egyszerűbb.
(#) Dióda válasza Dióda hozzászólására (») Júl 18, 2010
Megmértem a tápot rendesen.
Trafón semmi ingadozás de a pufferen van 2V ingadozás ha odacsűröm neki de akkor már tortyog a végfok.
Néztem az ic hőfokát ugyanannyi mint a borda odatekerve is neki.
Lehet hogy az ic-n belül prüszköl valami?
(#) Dióda válasza hapro hozzászólására (») Júl 18, 2010
Lehet hogy a borda hőelvezetésével lessz gondom illetve ugye annyira nem vagyok már láma ennyi idő utánn hogy ne tudjam becsülettel elszigetelni és fölpasztázni.

Kicsit melegszik a borda akkor fura mert mintha nem olyaqn hamar kezdene el tortyogni. Lehet hogy egy kicsit be kell neki melegednie hogy a védelem ne szólaljon meg olyan hamar?

A tápon még filózom mert egyenrángatva +/-30volt van és összehasonlítottam az aurex végfokommal és az majd szétszedi a hangszórót ergo megcibálja rendesen ( megjáratja ) viszont ez a végfok mikor elkezdené megjáratni akkor letortyog . Lehet hogy a fesz kicsi neki és a kimenő teljesítmény nem lessz annyi de egy 2x30W-os stk-nak nem kellene ledöngetnie. A beag toroid meg olyan ami az apt100-asokban van annak meg csak ki kellene bírnia a két csatornát annyira nem lehet gyenge ha ekkora méretű .
(#) Bassmester válasza Dani45 hozzászólására (») Júl 1, 2010
Hali!
Bocs hogy így fogalmazok, de eléggé értelmetlen dolgra készülsz.
A GT-4 az egy autós mélynyomó, nem a regent ládába való. A T-S paramétereinek megfelelő dobozt kell tervezni neki. Másfelől az érzékenysége is elég alacsony, még egy 200W-os erősítővel sem biztos hogy akkora hangerőt tud produkálni, mint a Regentben lévő 98dB-es RFT hangszóró 50W-on.
A TDA 7294 hídról én továbbra is állítom, szemben azzal akitől a JBL-t rendelni fogod, hogy nem szereti a 4 Ohm-ot. A benne lévő hővédelem sajnos kikerülhetetlen, csúnya tortyogó hangokat fog hallatni. Olyan hűtőt nem nagyon tudsz csinálni amivel gond nélkül üzemelhetne 4 Ohm-os terheléssel és normál kivezérléssel.
Ha működik a kombód, akkor azon is tudsz zenét hallgatni, még egy kerti partin is
Szerintem kár volna szétbarmolni szegény Regentet...
(#) Bassmester válasza Ext-rém hozzászólására (») Máj 25, 2010
Jobb a szilikon, de drágább is. Ha tartósan csúcson akarod terhelni, akkor csináld úgy, ahogy az előbb leírtam, akkor biztosan nem fog a hővédelem miatt tortyogni az ícé. Nekem is úgy van megcsinálva mindegyik 7294-es végfokomban.
(#) Bassmester válasza Pókapó hozzászólására (») Máj 4, 2010
Jól néz ki
Jókora nagy dög lesz... hangosítási célra csinálod talán?
A tápra megéri nagy gondot fordítani és tisztességesen méretezni, adva a minőségi alkatrészekre is.
A hidalt nyákot Te tervezted? Csak azért kérdem, mert ilyet még nem láttam.
Még egy hasznos tipp: a tokokat ne a képen látható módon erősítsd a bordára! Szigetelés nélkül hűtőpasztával csavarozd őket egy legalább 6mm vastag 20mm széles megfelelő hosszúságú alu, vagy réz lapra és a lapot szilikon szigetelőlappal és elszigetelt csavarozással rögzítsd a bordákra.
Ezáltal gyorsabban elvezetődik a hirtelen keletkező hő, nem fog a hővédelem miatt tortyogni a végfok, jobban ki lehet majd vezérelni. Hiába vannak rajta a nagy ventis bordák, ha már rögtön a tokok hátán megakad a hőátvitel.
(#) Bassmester válasza pintad hozzászólására (») Márc 31, 2010
Ha nagyon jó a hűtésed, tehetsz egy próbát, én is kipróbáltam. Az áramkorlát hamar működésbe lép, csúnya tortyogó, kopogós hangokat hallatva. Mehet 400-as tápról is, de ebben az esetben a tápod keményen behatárolja a leadott teljesítményt, mivel nagyobb kivezérlésen, a csúcsokban jócskán leesik a feszültsége, szintén hamar jelentkező torzítást okozva. 400-as táppal szerintem 2x100W-ig 8 Ohm -on simán kihúzza a sztereó híd, tisztán és minden gond nélkül, akár +/-30V ról is, de adhatsz neki +/-40-et is, csak akkor ésszel hajtsad. Úgy is meghallod ha már nem kell feljebb tekerni a gombot
(#) péter70 válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 7, 2010
Szerintem nem fogy el a táp mert a feszkó max 2V-ot esik.500VA toroidról megy,gondolod a hővédelem lehet?egy venti hűti a bordát és nem forrósodik fel, mikor bekapcsolom akkor még teljesen hideg, és ha hangosabbra veszem akkor már tortyog.Érdekes a két csatorna közül az egyik jobban mint a másik, de az is.A 3/4 hangerőt pedig úgy gondoltam, hogy egy régi rádios erősítő dobozába építettem bele és a gyári skálázás szerint határoztam meg.

Üdv. Péter
(#) péter70 hozzászólása Feb 7, 2010
Sziasztok! Én is építettem egy 7294-es végfokot, a Pedro féle hidaltat,43V -ról hajtom meg. A hangfalaim 8 Ω -osak kb 3/4 hangerőn az enyém is" tortyog "elég csúnya hangja van.De amikor a két hangfalat sorba kötöm és úgy próbálom akkor teljes hangerőn tökéletesen szól.Szerintetek ez miért van?

Üdv. Péter
(#) hapro válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 6, 2010
Úgy nekem is volt valami fogalmam arról, hogy mit takar a tortyogás, én is használom valami hasonlóra, csak azt nem értem, hogy miért is tortyog a végfok, ha hídba-párhuzamba van kötve?
(#) Bassmester válasza yello hozzászólására (») Jan 26, 2010
Bírni fogja. Rendes hűtést csinálj neki. Ha kihajtva tortyogna, akkor visszább kell venni. Baja nem lesz tőle.
(#) Bassmester válasza roland0327 hozzászólására (») Dec 10, 2009
Nagyon melegedne és lehet hogy csúnyán tortyogna, torzítana. Próbáld ki, de nagyon izmos hűtést tegyél rá!
Én így oldottam meg. 20x11,5x3,5 cm-es borda,ezt még egy 12 centis venillátor fújja. Milyen teljesítményű a tápegység?
(#) Bassmester válasza otisz hozzászólására (») Dec 3, 2009
Hangoskodással könnyen lehet haragosokat toborozni az utcában Ha jók a hangszórók, akkor nem lesz bajuk. Úgyis észreveszed ha kínlódik a végfok. +/- 40V ról járatva, az áramkorlát miatt elég rondán fog tortyogni, ha csutkára kihajtod.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem