Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Autó ECU javítása
 
Témaindító: pitro, idő: Júl 17, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 3
(#) pitro hozzászólása Júl 17, 2008 /
 
Sziasztok!
Abban kérném a segítségeteket,hogy egy Bosch ECU-t szeretnék javítani.Az a baja ,hogy az a teljesítmény tranzisztor ami a gyújtótrafót vezérli zárlatos lett.A problémám az ,hogy ez egy Bosch tranzisztor és nem tudom a típusát beazonosítani.Mivel a collektor közvetlen rámegy a trafóra feltételezem,hogy NPN tranyó.Egyébként TO-218-as tokozásu.Valami segítséget szeretnék,hogy mit tudhat ez a tranyó és mivel helyettesíthetném.Gondolom nem túlságosan gyors és az árama 8-10A lehet.Köszönöm a segítséget!

Egyébként a bosch száma 30011
(#) ha6pc válasza pitro hozzászólására (») Júl 17, 2008 /
 
Nos,a Bosch nem gyárt tranzisztort,csak gyárttat.
Menőbb cégek szeretnek ilyet csinálni...
Nehéz helyzetben vagy,mert a teljesítménytranzisztorok olyanok,hogy ha nagyobb áramú,akkor általában lassabb és/vagy nem olyan nagyfeszültségű.
Egy dolgot tennék a helyedben: Tanulmányozni kezdeném az elektronikus gyújtásokat és ha hasonló áramkört találok,akkor az ott alkalmazott típusokat kipróbálnám.
(Általában kipróbálnám az összes kapcsolótranzisztort,ami kéznél van.)
(#) watt válasza pitro hozzászólására (») Júl 17, 2008 /
 
Próbáld ki a BU508A-t. SI-N 1500/700V 8A 125W
(#) huba válasza pitro hozzászólására (») Júl 17, 2008 /
 
De lehet akár fet is... Mi polarizálja a tranzisztort-fetet? Nehogy a nagy bázisáram miatt az is odavágja magát.
(#) masi1 válasza pitro hozzászólására (») Júl 17, 2008 / 4
 
Gyárilag 800v/10-16a-es darlingtonok vannak beépitve.Normál tranyo(bu-su)csak hazavágja a ECU-t végleg.Katalogus szerint BUV90 van beépive.
(#) gyuri-car válasza pitro hozzászólására (») Júl 17, 2008 /
 
Szia.

Nem tudom hogy ezt keresed-e,de én ezt találtam To-218 alatt.

1-bts550p.pdf
    
(#) pitro válasza masi1 hozzászólására (») Júl 17, 2008 /
 
Köszönöm ez hasznos információ.
Milyen katalógusban van benne és mi alapján találtál rá?
(#) Norberto válasza pitro hozzászólására (») Júl 17, 2008 /
 
LINK

Írj az illető e-mail címére (adatlapján megtalálod)!

Korábban, 3/4 éve írta, hogy van neki ilyen tranzisztora. Hátha van még belőle neki, ugyanis a HQ-Videonál is csak rendelésre hoznak.
(#) masi1 válasza pitro hozzászólására (») Júl 20, 2008 /
 
Bosch ESI adatai alapján az ECA katalógus.
(#) pitro válasza masi1 hozzászólására (») Júl 20, 2008 /
 
Tehát teljesen biztos vagy benne,hogy BUV90 van benne?
(#) RENO11 hozzászólása Okt 21, 2008 /
 
renault 19 1.8 16V 93-as géphez keresek motortéri kapcsolási rajzot!
renault 11 1.7 injektoros (F3N)-hez szintén motortéri rajz kellene!
06-70-530-5174
(#) magery válasza pitro hozzászólására (») Okt 21, 2008 /
 
Szia!

Sikerült megjavítani az ECU-t? Talán gyári alkatrészt is tudok szerezni ha kell.
(#) John Kocsis hozzászólása Ápr 28, 2009 /
 
Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy egy ECU-ban mi okozhat rendszeres és gyakori gyújtáskimaradást?
Maga az autó működik, csak bele bele durrog a kipufogóba és a Lambda szonda érték változás miatt az ECU elveszi a benzint a motortól. Maga az ECU egy OPEL C16NZ motor BBBF típusjelű vezérlője. Már csak ez lehet a hiba oka.. minden mást ellenőriztem.
Válaszotokat előre is köszönöm.
A kimaradás kb. 5 másodperccel kezdődik a motor indítása után.
(#) barany165 válasza John Kocsis hozzászólására (») Ápr 29, 2009 /
 
Szia! Miből gondolod, hogy gyujtás miatt durrog?Gázelelmzésnél mennyi az oxigén, lambda/számított amit a müszer mutat/? Multek rendszerű? Erre a motorkódra legalább hat félét hoz a data. A nagyfesz. oldal nincs diagnosztizálva! A kipufugó, szívó rendszer tömített? /nem tunning a kipufogó?/Induktiv szonda/főtengely, pozíció/jeladó ellenörzése, forgács lehet ráragadva, hőre szakadozik stb. Amúgy a diagnosztika nem irja ki ezt a broblémát mert elektromosan rendben. multek: a6, b3, d4, d5 lábak csatlakozinak ell. javasolt. Üdv! sok sikert! barany165
(#) mszabi válasza John Kocsis hozzászólására (») Ápr 29, 2009 /
 
Szia!

Én is a szöghelyzet érzékelőre tippelek (ami a főtengely ékszíjtárcsa fogaira néz), az szokott ilyen kihagyós-durrogós tüneteket produkálni. Az érzékelő ellenállásának kb. 800 Ohm-nak kell lennie, ha jól emlékszem. Ezt is érdemes megmérni. De lehet, hogy csak kontakthiba lesz valahol a vezetékben vagy a csatlakozóban.
(#) John Kocsis válasza barany165 hozzászólására (») Ápr 29, 2009 /
 
A lambda érték hideg motornál mindenképpen megfelelő kellene, hogy legyen azaz 0-400mV .. Már sok vadi új szonda járt benne. Multec rendszerű a befecskendezés és biztos hogy a gyújtás miatt durrog, a komplett szívó oldal az injektorral együtt teljesen hibátlan, másik autón tökéletesen működik. A nagyfeszültség oldalról a trafó teljesen gyári értékeket mutat primer és szekunder oldalon is. Új a gyertyasor a gyertyakábelek és a gyújtásmodul jeladóval együtt is vezetékekkel együtt, A rotor nem kotyog és nem lóg és az is új. a kipufogó rendszer gyári egyedül a katalizátor után fúj egy picit félre a csatlakozásnál, de ezt még nem orvosoltam időhiányában.. Ami viszont feltűnt, hogy a kábelköteg már volt sérülve és meg lett forrasztva és szigetelve zsugorcsővel. ezek sem szakadtak ellenőriztem. Az eredeti ECU APZW kódú volt 1991-es, most másik van benne 93-as BBBF kóddal, de ehhez a motorhoz való és rövid ideig nem is volt gond vele. Indukciós gyújtással dolgozik az a 800 Ohm helyett a tekercs 760 Ohm-ot mutat.. de ez gyári új. Egerben senki sem tud hozzá szólni mi lehet a baja.

A segítséget köszönöm.. sajnos már csak az ECU maradt a körben.. A gyújtásmodul utángyártott amerikai.. de nem hinném hogy ez a baja (unipoint)
A gyári első (GM) is megvan.. de azzal is pont így csinál a motor. Egyáltalán nincs tuningolva és nem is volt.
(#) mszabi válasza John Kocsis hozzászólására (») Ápr 30, 2009 /
 
Ha 760 Ohm, az jó (tűrésen belül van). Azért még ennél a szenzornál nézd meg a légrést is a szenzor és a tárcsa fogai között (ha jól emlékszem kb. 1mm-nek kell lennie) Nagyobb fordulaton is durrog, vagy csak alapjárat környékén?
(#) John Kocsis válasza mszabi hozzászólására (») Máj 1, 2009 /
 
Szia! a légrés körülbelül stimmel, Nagyobb fordulaton azonos gázállásnál elveszti a motor az erejét teljesen és nagyon durván el kezd durrogni. Egy új gázfröccs és minden kitisztul és megy.
Valaki azt mondta, hogy gyakorlatilag olyan mintha mind a egy rövid pillanatra leállna a motor kihagyáskor.
Nagyobb fordulaton is durrog. és alapjáraton is.
(#) titi hozzászólása Máj 1, 2009 /
 
Hali!
Nem akarok belefolyni a dolgokba, de nem lehet, hogy valamelyik gyújtótrafó vacakol? Lehet, hogy hidegen jónak tűnik, de közben valahol szakadt, és üzem közben már nem tud jól szuperálni...
Nekem Seatnál volt ilyesmi gondom...
(#) kobold válasza John Kocsis hozzászólására (») Máj 1, 2009 /
 
Annyi minden új a gépen, hogy már szinte csak az ECU, illetve a kábelköteg jöhet szóba, szerintem. Ebből a köteg (és ezen keresztül a szenzorok, jeladók) azok, amiket méréssel még ki lehet zárni, de ez némi babrálást, műszerezettséget igényel.
Tavaly ilyenkor kínlódtam egy Iveco dízelmotorral, ami tetszőleges fordulatszámokról képes volt leállni, vagy erősen megtorpanni, teljesen véletlenszerűen. A hiba a magasnyomású pumpa előtti mágnesszelep csatlakozójában volt, amiben a rezgések hatására néha kontakthiba lépett fel. Mivel agyon volt gumidugózva az összes csatlakozó, látni nem lehetett, és még akkor is ki tudtam sípoltatni, amikor tekergettem (elég jól tartanak ezek a tömítések).
Végül az segített, hogy az ECU felől megbontottam a köteget, beépítettem a szóba jöhető ágakba egy kis értékű soros ellenállást, amin feszültséget mértem (vagyis, ennek alapján, a körben folyó áramot). A motor kihagyásakor az említett mágnesszelep árama eltűnt, és a köteg teljes bontásakor derült ki, hogy a vezeték a krimpelésnél eltört.
Valami hasonló mérést tudnék elképzelni a te esetedben is, elsőre pont a fordulatszám-jeladó frekvenciáját mérni a vezérlő lábánál. Lehet kapni olyan összekötőket (breakout box), amik a köteg csatlakozója és az ECU közé rakva, biztosítanak egy jól hozzáférhető kivezetést minden lábról; mivel ezek gyakorlatilag T-csatlakozások minden vezetékre külön-külön, némi odafigyeléssel házilag is elkészíthető, és onnantól lehet mérni. A szóba jöhető perifériák és a kábel megfelelő műszerrel egyszerre tesztelhető, és ha minden rendben van, csak utána jön az ECU-hiba, mint végkövetkeztetés.
(#) John Kocsis hozzászólása Máj 1, 2009 /
 
Köszönöm mindenkitől segítséget, ma végül óvatosan szétszedtem az ECU-t és találtam pár tűréshatáron kívüli ellenállást. Ezeket kicserélem, a félvezető diódák úgy tűnik rendben vannak, a problémám az lenne, hogy a képen pirossal bekereteztem ilyen "kicsi" sárga valamiket, amik ellenállásra hasonlítanak, de valójában fogalmam sincs,hogy ezek mik lennének. Ha valaki tudja azt nagyon megköszönném. a sárga test egyik végén van egy barna sáv, mint az ellenállás esetében, gondolom ez a bekötés iránya miatt lehet rajta, és felirat csupán ennyi vagy ilyesmi olvasható "213+"
vagy "6501 alatta négyzetben egy 2-es és + jel"
Mik lehetnek ezek és hogyan lehet értelmezni az értékeiket ellenőrzés céljából.
Előre is köszönöm a segítséget!

BBBFECU.JPG
    
(#) John Kocsis válasza titi hozzászólására (») Máj 1, 2009 /
 
Barany165, Mszabi, Titi, Kobold köszi a segítséget és az ötleteket!
(#) titi válasza John Kocsis hozzászólására (») Máj 1, 2009 /
 
Ebből a képből nem sok minden látszik, elég homályos.
Az ellenállásokat (amiket kicseréltél), kiforrasztás után mérted?
Ha még a helyükön mérted, akkor az nem ad valós értéket, mert beleszól a környező alkatrészek ellenállása.
Nem hiszem, hogy néhány ellenállás okozná a problémát...
(#) kobold válasza John Kocsis hozzászólására (») Máj 1, 2009 /
 
Bátor tett volt szétszedni, még bátrabb lesz vakon forrasztgatni. Annyira bátor, hogy már vakmerő - csak meg ne idd a levét.
Azok a kis sárga valamik tantálkondenzátoroknak néznek ki, a csík jelzi a pozitív pólusukat. Rájuk szokták írni az értéküket is, de a 213 aligha azt jelenti, másik számot kell rajta nézni (ha behatárolható, hol kezdődik a felirat, akkor többnyire az az első jelzés).

Szerk.: elsőre inkább vettem volna egy nagyítót, és szétnézek pl. forrasztási hibákat, beázási nyomokat keresve...
(#) John Kocsis válasza kobold hozzászólására (») Máj 2, 2009 /
 
Szia Kobold!

Nem nehéz szétszedni és összerakni is egyszerű, mert igazából 5 csavar tartja a helyén az egész panelt úgyhogy különösebben nem vészes. Az EEPROM pedig hasonlóképpen van belefogatva, mint a PC-ken.. és csak egyféleképpen lehet beleépíteni is. Végignéztem alaposan nagyító alatt és sajnos egy darab égésnyom, hiba, bármi ami gondot okozhatna egyáltalán nem látszik rajta, az viszont biztos, hogy az első 30 másodpercben tökéletesen jár a motor.. tehát biztosan elmelegszik valami benne, csak sajnos ennek látható nyoma nincsen.. bár azért imádkoztam, hogy legyen.
Mert akkor valahol, el lehetne indulni. Az előző panelt is sikerült előkerítenem, amit előzőleg kicseréltem, gondolva hogy az a hiba, ez is ugyanolyan, csak abból kihalt az eeprom valamiért. Kicseréltem tegnap de ugyanolyan lett, csak gyakrabban durrog és hamarabb kezdi, mint az új darabbal. Sajnos itt Egerben senki! sem vállalta el a javítását, vagy bevizsgálását, így magamnak kell. sajnos az új 130.000Ft lenne, ezért jó lenne megjavítani, vagy házilag készíteni hozzá valami interfészt, ami laptopon keresztül írna értékeket, a szenzoroktól.
(#) Dudus válasza John Kocsis hozzászólására (») Máj 2, 2009 1 /
 
Én nem vagyok róla meggyőződve, hogy az ECU a ludas! Építs vagy szerezz egy illesztőt hozzá és a TECH-2 vagy AB-COM ( OP-COM) esetleg OpelScanner programokkal meg tudod nézni mi lehet a nyűg!
(#) barany165 válasza John Kocsis hozzászólására (») Máj 3, 2009 /
 
Szia! Sajnos a felvételen nemlátszik mik a megperkálódott alkatrészek, oka lehet elektromos sokk, ami adódott generátor hiba/gözborotvás mosás/ami aztán megszünt, bikakábellel történő indítás után.A hiba legtöbbször nem is azonnal jelentkezik, hanem amikor az égett nyák vezetővé vállik. A megégett fólia rész kapard ki, elötte persze csinálj egy fotót, majd forraszd ki a gyanús alkatrészeket ellenörizd, forraszd vissza, a kikapart,szakadt alkatrészeket az eredeti állapotra kösd vissza.Ellenörizd a védődiódát/kat/.Mérj feszöltséget/mennyi a szabályzott/Üdv!
(#) John Kocsis válasza barany165 hozzászólására (») Máj 3, 2009 /
 
Az a furcsa hogy nincs rajta semmi égés nyom és erre utaló nyom sem. Csupán beforrasztott ellenállások kb 4 db. nem igazán gyári értéket mutat. 5% tűréshatár mellett az ellenállás színkódjai alapján pl 1000 Ohm-os 5%-os ellenállás mutat 800-at ha megfordítom a polaritást akkor meg 950-et, persze ez beforrasztott állapot.
Aztán találtam rajta két kis ellenállást is.. egyik 6.1 Ohm helyett 5.5 és volt ami 3.0 helyett 3.5.
Mivel még most tanulom ezért nem értem, hogy
Ha egy ellenállás mérésénél megcserélem a pozitívat és a negatívat.. a műszerrel, akkor miért még egyes ellenállásoknál különböző értéket, másnál meg nem???
van olyan ellenállás rajta (sok) ami minden irányba 1200 ohm és persze annyinak is kell névlegesen lennie..
És van ami egyik irányba ennyi másikba meg annyi.
Ez normális. Elnézést a kérdésért.. de én még ezt most tanulom és ezeket nem tudom még.

Az autónak generátor hibája nem volt csupán nem volt töltés, mert leugrott a szénkefe a kollektorról.
Csapágyakat és kollektort és kefét is cseréltem benne.
aztán jó lett..
és most gyári 13.5Vó-al tölt akksin mérve.
Ez a gyárija a Delco Remy 70A Vectra A generátornak.
(#) barany165 válasza John Kocsis hozzászólására (») Máj 3, 2009 /
 
Nem az EGR szelep szívat?!Beforrasztott alkatrészeket nemlehet korrektül ohm, dióda,stb teszttel ellenörizni. Az adott körben lévő félvezetők és kondenzátorok miatt. Az opelnél gyakori hiba, habár azt sem tudom ebben van-e , a motorkód ismerete nélkül! Ha van ki kell tisztítani, vagy ahogy a szervizekben levakolják az alattalévő tömítést zártra cserélik.Üdv!
(#) titi válasza John Kocsis hozzászólására (») Máj 3, 2009 /
 
Az ellenállásokkal kapcsolatban már itt utaltam rá: Bővebben: Link
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem