Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromechanikus számláló működtetése
Lapozás: OK   1 / 1
(#) concept hozzászólása Feb 3, 2011 /
 
Sziasztok!
Nekem van egy elektromechanikus számlálóm, mégpedig ez a fajta Link.
Egy kapcsolási rajzot keresek, vagy egy nevet, mert sajnos nem tudom hogy milyen kapcsolás technikával lehetne az megoldható hogy; én üssem be a kívánt értéket, pl.: 756 020 és arra az értékre odapörgesse a számlálómat, ami párhuzamosan van kapcsolva egy pénzszámlálóhoz ezáltal a pénzszámláló pontosan annyit fog pörgetni amennyit az elektromechanikus számláló kijelzője mutat, és ezt az értéket ugye én adtam meg.
Ha valaki a kapcsolásnak a nevét vagy esetleg kapcsolási rajzot tudna küldeni azt nagyon szépen megköszönném.
(#) vilmosd válasza concept hozzászólására (») Feb 3, 2011 /
 
Nyerogep? Szoval valami programozhato eszkozzel (PIC) lehetne megcsinalni. Egy billentyuzet, egy LCD ahol is bepotyogod a kivant szamot, es "GO". Az elektronika lerendezi az idoziteseket, es megall mikor befejezte a dolgat. Fontos, hogy a szamlaloknak van egy hatarfrekvenciaja, amit nem lehet tullepni, mert teveszt. Ez altalaban 8-10 Hz.
(#) nedudgi válasza concept hozzászólására (») Feb 3, 2011 /
 
Az elszámoltatás a kisebbik gond, bár ott is felmerülhetnek bizonyos problémák.
Az általad megadott szám (756 020) elérése körülbelül egy napig tart. Ez a számláló működési elvéból következik. Ezután jöhet a nullázás, ami további nyolc órát jelent. Ezen nem lehet semmilyen módszerrel gyorsítani, a rugóval mozgatott kilincs ennyit tud.

(Ezek nem úgy működnek, mint az autó fogaskerékáttétellel felépített kilométerórája, amit motorral jól meg lehet pörgetni.)
(#) vizor válasza concept hozzászólására (») Feb 3, 2011 /
 
Ezek nem arra valók, hogy akármilyen értéket be lehessen állítani, hanem hogy bizonyos megtörtént események számát hitelesen és megváltoztathatatlanul nyilvántartsa. Impulzusra számol, elektromágnes forgatja a számlálót és visszafelé nem forog. A komolyabbakon nullázó sincs. Például a fénymásolókon van ilyesmi amivel a másolt lapok számát jelzi és a kötelező szervíz esedékességét ami ugye komoly pénz és nem örülnének ha vissza lehetne állítani.
(#) konam válasza concept hozzászólására (») Feb 4, 2011 /
 
Szia amint az előttem szóló is írta ez nem erre a célra való amire te szeretnéd használ, és szerintem nem is lehet megoldani, mert ha igaz egyesével léptet. A lényeg van olyan számláló ahol minden számjegy alatt található egy nyomógomb és azt állítasz be amit csak akarsz és van egy záró és nyitó érintkezője is. Üdv. Ambrus
(#) konam válasza concept hozzászólására (») Feb 4, 2011 /
 
lefelejtettem, ha érdek keresek a neten ilyen számlálót. Üdv.
(#) vizor válasza konam hozzászólására (») Feb 4, 2011 /
 
ThumbWheel switch, bináris (BCD) kimenet, minden számjegynek külön, az egyes digitek leválaszthatóak, összerakhatóak egymás mellé. Erre gondolsz?
(#) concept hozzászólása Feb 4, 2011 /
 
Az a helyzet hogy az egyik kollégámnál dolgozott egy kandós gyerek gyakorlaton, és ő épített ilyet és láttam működni.. azt hittük hogy elektromechanikus számláló mivel a játékgépek többségében az van. az elektronikát nem láthattam, mivel egy kibelezett számológépet használt fel, és az ott beírt értéket 6 helyiértékig letudta pörgetni úgy. hogy vele együtt lepörgette a számlálót ( amire azt hittük hogy elektromechanikus) és a számlálóval párhuzamosan volt kötve egy pénzszámláló...a pénzszámláló gyakran képes volt arra hogy elcsússzon, tehát ha a pénzszámláló 1250-et mutatott, de a gyerek számlálója 1244-et akkor tudtuk hogy 1244 százas van lepörgetve.. nem tudom hogy érthető voltam e
(#) concept hozzászólása Feb 4, 2011 /
 
Időközben már sikerült megoldanom, köszönöm a segítségeket, elég hogy ha a gépbe fixen beépített elektromechanikus számlálót megpörgetem arra az értékre amelyikre szeretném, ez így is jó nekem, azt a számoló gépes dolgot meg nem érteném meg még... legalábbis a működését, addig meg nem akarok olyat építeni amíg nem értem annak a működését. Köszönöm a tippeket és elnézést kérek azoktól akik túl sok időt szenteltek a kérdésem megválaszolására. Jelenleg elég lesz nekem egy oszcillátor, egy ne555-ös ic kettő kondi és kettő ellenállás.
(#) konam válasza concept hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
Szia ha kell rajz vagy egyéb segítség csak írj és megpróbálok segíteni üdv. Ambrus
(#) concept hozzászólása Feb 11, 2011 /
 
Sikerült úgy megoldanom a problémát, hogy építettem egy astabil multivibrit először NE555-ös IC-vel majd miután a kapcsolást nem én használtam, hanem kollégák, akik viszont a potmétert nagyon lecsavarták, vagy a tápot rossz helyre kötötték. Mivel ezt nem próbapanelen építettem meg, hanem rendesen marrattam hozzá nyákot, így egy idő után forraszthatatlan lett a nyák. Most a két tranzisztoros megoldást használom. A kapcsolást nyomógombbal működtetem, azonban párszor túlpörgették a számlálót. 10000-et kellett volna pörgetni, de ő rajta hagyta a kapcsolást és elment szünetre majd lepörgette a mulivibri a 70000-et is.(lustaság) Ilyenkor szét kell szedni a számlálót és kézzel kell beállítani, ami nem mindig garancia arra hogy a számláló ugyanolyan jól fog működni mint előtte. Kérdésem: Van e olyan kapcsolás amivel megtudom adni a multivibrátornak hogy 0-tól 100.000-ig mennyi impulzust adjon le. Csak kapcsolási rajz kellene, a nyáktervet elkészítem, ha programozni kell, akkor ott meghaltam a suliba még nem vettük. Esetleg valamiből ki lehet-e operálni egy ilyen kapcsolást.
(#) proba válasza concept hozzászólására (») Feb 16, 2011 /
 
Párhuzamos beírású számlálókkal megoldható ,de sok kell hozzá.Valamint sok kapcsoló kell hozzá.
(#) konam válasza vizor hozzászólására (») Feb 19, 2011 /
 
Szia nem nem sokkal egyszerűbbre. Régebben használták a buszokban mechanikus átfolyásmérő. Itt minden számjegyet lehet külön külön állítani és előre hátra forgatható.Nagyon jó kis cucc. Ha érdekel privibe tudok fotót küldeni ugyan is megtaláltam a sajátom. üdv. Ambrus
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem