Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ethernet csatlakozós autó (rj45 car)
Lapozás: OK   3 / 3
(#) dannu hozzászólása Jún 24, 2011 /
 
Szoval aza helyzet hogy összekötöttem minden frappásan de a wincehster motor megse moccat :S szoval stepper motor kell hozzá . Ha megtalálom a dvd olvasó tálsájának a nyitogtatójának a motorját akkor ráköttöm de inkáb venni fogok kettő darab motort . Kép a félig elkészült műről. Hogy kapcsolódjon a témához rj45 csatlakozón megy az ltp portig csak még nincs ltp port dugóm :s.

SP_A0340.jpg
    
(#) dannu hozzászólása Jún 24, 2011 /
 
Segítsen ezzel az uln2803 a képen látható motrok közül melyiket lehet vezérelni ? Hogyan kell bekötni ? Mert a lépető motornak is csak 4 szálja van de ho laz ötödik a + tív?

SP_A0342.jpg
    
(#) watt válasza dannu hozzászólására (») Jún 24, 2011 /
 
Nem volt dolgom ilyen motorokkal, de ezek nem léptető motorok. Keress rá a google-n a léptetőmotorokra, hogyan kell vezérelni őket, de ismétlem ezek a képen nem léptető motorok. Ne kérdezd milyenek, fogalmam sincs.
(#) Zuzmo_farok válasza dannu hozzászólására (») Jún 25, 2011 /
 
Szia
Balról kezdem!
1. és 2. azok BLDC motorok, van bennük hall szenzor, a szerint kell vezérelni a polaritását a rákapcsolt feszültségnek.
3. az egy floppyból kiszedett Bipoláris léptetőmotor
4. BLDC szintén szerintem. de beépített elektronikával, irányváltásra nem alkalmas(csak ha te nyitod a tranyókat, a hallszenzorok függvényében, ami külön elektronikát igényel a most rajtalévő helyett)
Adsz neki tápfeszt, és kapsz vissza fordulatszámot a fehéren elvileg(hall kimenet)(az általam javasolt hajtásnál ne használd! ha nem kap földet akkor nem lesz kimenete, és sütögethetsz vele dolgokat.
5. sima DC motor

Mivel az IC-d egy NPN Darlington array
csak a Földet tudod kapcsolgatni.

A BLDC motoroknál ahol 1 fekete,fehér és egy piros drót van, ha minden igaz, és jól tippelek
A kimenetedet rákötöd a feketére, a tápra a pirosat.

Ic-nek adsz H bemenetet akkor indulni fog remélhetőleg a motor, de csak 1 irányban.

Nézz körben hogy mi az a H-Híd, ha irányt is akarsz váltani.
Ha szerzel 5/6 vezetékes=Unipolar léptetőmotort, akor azt is meg tudod hajtani vele, ha + oldalra kötöd a közös vezeték(eket) és kapcsolgatod jó sorrendben a NPN-eket.

Ha ilyen kis motorokat akarsz hajtani L298N nézz utána, HE ben nem rossz áron van.
Tudsz vele irányt váltani, 2 DC motort vagy 1BLDC-t vagy 1 Bipolar léptetőt tud hajtani.

Van neki kistesója is:L293D 2db H-híd van benne 600mA-ig/csatorna

vagy másik lehetőség hogy összeraksz egyet otthon, de az szerintem drágábbra jön ki mint ez az IC.
(#) dannu válasza Zuzmo_farok hozzászólására (») Jún 25, 2011 /
 
Köszönöm szépen ezt a szakszerű vállaszt.Akkor hétfőn veszek ilyet L293 D. Na most olyan kérdés merűl fel ezt hgoy tudom a pcre rákötni?
(#) dannu válasza Zuzmo_farok hozzászólására (») Jún 25, 2011 /
 
Még egy kérdés de nézte mhogy rá lehet körni a dc motort erre az uln2803 ra is rá is kötötttem és forog na most pcn lehet ne állítani a fordulatszámot? PRogramozásal vagy csak léptető mötörnál van a 4.számú motort is rá kötöttem de csak remeg.
(#) dannu hozzászólása Jún 25, 2011 /
 
Ugye ez elméletileg jeleket küld 0 bit = feszültség hiánya
1 bit = feszültség
és ha jól tudom ennek a sűrűségét is lehet szabájozni programmal lpt porton keresztül vagy tévedek ?
(#) Zuzmo_farok válasza dannu hozzászólására (») Jún 25, 2011 /
 
LPT porton hajtud ugyi?
Raksz valami enkóder féleséget a motorodra, aminek utána beolvasod az állapotát időnként(elég gyakran=minimum 1khz felett)
A kimeneted kitöltését meg változtatod.
Timerekkel kell szórakoznod.
Meglesed mit tud az LPT portod (10khz-t kéne neki)
Nézel egy DLL-t ami tud 10khz-val hívni timereket, mert alapból csak 1khz-t tudsz majd.
Valami multimedia timer kell.
A többit sztem már nem vészes leprogizni.
Gépedet le fogja lassítani, macera, sokat fogyaszt 1 motor szabályzásához.

Állj rá a mikrovezérlők programozására, jobban jársz.
Akkor ha megcsinálsz egy mikrovezt, ami kezeli a motort, PC felöl elég csak parancsokat küldeni a mikroveznek.

Ha csak kitöltési tényezőt állítgatsz akkor tudod a bemenő teljesítményt változtatni.
A fordulatszám is változni fog, de nem lesz stabil fordszám mint a léptetőmotornál.
Ha az nem kell neked, akkor hajrá, 1ms-es timerrel menni fog.

Amikor hívódik a timer, akkor az LPT kimenetedet változtatod.

Ha írod milyen nyelven progzol akkor lehet tud valaki segíteni.

555IC-vel olcsóbban kijössz, ha csak potis fordszám állítást akarsz.
(#) Zozi85 hozzászólása Jún 25, 2011 /
 
Na hogy maradjunk kicsit az ethernet csatlakozónál is, végre bejött a kezdőoldalam pic ről, ledek kapcsolgatása már szépen megy, sajnos kb másodperces idővel frissülnek az adatok, de kezdetnek jó lesz
(#) dannu válasza Zuzmo_farok hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Értem , de pont ezez hogy én pcről szeretném irányítani a stepper motornak tudod mekkora sebeségre képes max?Igen LPT porton szeretném hajtani mert ez tűni ka legegyszerűbbnek.Azabaj a mikrovezérlős megoldásba kellene pic égető és azért nemszeretnék szolnokra beutazni haverom hoz hogy megcsinálja.Mennyire drága egy stepper motor?
(#) Zozi85 válasza dannu hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Ha bontod akkor ingyért van, de sok hirdetésben látni 300 forintokért. Egyébként 2-4 ezerből már kihozhatsz egy saját pic/avr égetőt is ami megkönnyítené a dolgod továbbiakban.
(#) dannu hozzászólása Jún 26, 2011 /
 
Azabaj hogy én ilyenekdbe nem merek belefogni , azért gondoltam pc bezérlést mert a programozás nekem egyszerűbb lenne , meg nekem jobban tetszene hogy egy drót kilóg a pcből és onnan kapja za infót mit csinájon . Na de akkor az uln2803 lehet olyat csinálni hogy a dc motor fordulatát számítógépen keresztül (lpt port) szabályozni ? Ha nem akkor valahogy megleehtne oldani hogy a rendszerbe maradjon ez az ic . Ha meg akkor hogyan ?
(#) dannu hozzászólása Jún 27, 2011 /
 
upppppppppppppp
(#) pucuka válasza dannu hozzászólására (») Jún 27, 2011 /
 
Nalátod. Ezért kell rádió távvezérlést alkalmazni. Ha soros porton vezérled, elég három szál drót. Ha ethernet -en vezérled, akkor 4 - 6 - 8 szál drót kell. Ha párhuzamos portról vezérled, akkor 14 - 16 szál drót kell. Ha ennyi ér van egy kábelben, akkor az olyan nehéz, és merev lesz, hogy biztosan hanyatt dönti a modelledet, hacsak nem hokkedli méretűt csinálsz.
Általában azért szokás megtervezni, mit is akarok, ahhoz megtervezni a részegységeket, és ahhoz mi kell. Először elkészíted a mozgatást, ahhoz mi kell, és hogyan lehet irányítani. utána az érzékelőket (ha van) hogyan illeszkednek. Azután jöhet a vezérlés, adat átvitel ide-oda, hányféle információt kell átvinni. Hacsak néhányat, akkor enkóder-dekóder áramkör, megkeresni a megfelelőt. Ez már csak két szál drót, ha vezetékesen akarod, de kiválthatod rádióssal is. Ha több információt akarsz átvinni, akkor már mikrovezérlőt kell alkalmazni a modellben, és a vezérlőben is. (és akkor kezdheted el írni a programmokat) Ilyen esetben is használhatsz rádiós adatátvitelt a két mikrovezérlő között.
Tehát nem kapkodni, hanem átgondolni, mit hogyan, ahogy a művelt angol mondja, step by step.
(#) dannu válasza pucuka hozzászólására (») Jún 27, 2011 /
 
Én nagyon régóta elterveztem mit szeretnék
Egy kis járgányt amit számítógépen keresztül szeretnék vezérelni 4 utasítás kell , és majd a későbbiekben egy kamerát is rá szerelni hogy lássam mere megy a járgány most ott tartok hogy egy uln2803 forrasztottam 9 szál kábelt a kimeneti részre a neten találtam hogy ezel lehet dc motort is hajtani na most senki se segít hogy hülyeséget csinálok ezzért össze vissza minden . Mert azt találtam hogy az első kettő kimenőt össze tekerni a (motor1) - ja a , 3-4 össze tekerem (motor 2) negatívja a negatív a gnd re forrasztom a motor kettő pozitívját összetekerem majd a tápra . Most ez szépen forog . Tovább nem merek menni mert most az jönne hogy lpt port ra az előzőkbe belinkelt kötettés modon kell kapcsolni a ketőtt miven legyen köze a témához meg egyszerűbb egy rj45 dugót forrasztottam bele és azon keresztül menne az lpt porta . Csak azt nem tudom hogy a motor fordulatát lehet e programal szabályozni.Kell e még valami . Vagy most már elég a programot megírni .
(#) dannu hozzászólása Jún 27, 2011 /
 
Mibe található léptető motor ami nekem jó lenne ? Nyomtató ? Dvd lejátszó?? Amit értelmesen és sebességel megtudok haltani ?Lehet hogy ez hülye kérdés de lehet házilag készíteni vagy átalakítani dc motort?
(#) watt válasza dannu hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
CNC-ben biztos vannak...
(#) dannu válasza watt hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Akkor leugrok a tescoba mini cnc gépé ami 500ft darabja
(#) watt válasza dannu hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
A léptetőmotorok alkalmasak elvileg egy ilyen járgány meghajtására, de azok mérete elég nagy(kb. 5*5cm helyfoglalásuak). Ezeket valóban lehetne LPT-ről vezérelni, mint az már ki lett tárgyalva. Viszont drágák, ez is lett említve. Nem találhatóak bármely bokorban, tehát én ebből helyedben azt szűrném le, hogy ha nincs kettő a fiókban, akkor ez felejtős.
A sima motort pedig kettőt elég nehéz prorgramból PWM vezérelni LPT-n. Ezért kéne egy köztes áramkör, ami ezt megoldja. Nem kerülheted el a mirovezérlőket szerintem, mert a nélkül normális robotot építeni nem lehet. Viszont ez a téma igen széles, sok idő kell a megtanulásához, tehát szerintem felesleges az időt pazarolnod erre a kábeles projectre, jobban kifizetődik, ha elkezded tanulni a témát.
(#) dannu hozzászólása Jún 28, 2011 /
 
Milyen mikrovezérlőket ajánlasz ami egyszerű de mégis nagyszerű amit össze tudok kötni uln2803 al ?
(#) watt válasza dannu hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Én a PIC-eket szeretem, más az AVR-eket, van aki mindkettőt. Nézz körül a cikkek között, el lehet indulni rajtuk keresztül. Az oldalamon is néhány leírás, ami segít eligazodni. Icserny oldala is nagyon jó. Erre időt kell szánnod, nem megy egyik napról a másikra. De legalább az elektronikai oldal és maga a programozás már nem idegen tőled, így szerintem könnyebben fog menni. A konkrét megoldás még sok lenne, csak lépésenként!

Egyébként ha kábelest akarsz, akkor pl. soros vonalon, vagy USB-n(5m) keresztül ki lehet adni a parancsokat pl. egy vagy több PIC-nek, ami aztán a megfelelő PWM H hidas kimenetein megfelelően vezérli a motorokat. Persze innen csak egy lépés, hogy nem kábelen keresztül adod ki a parancsot...
(#) dannu hozzászólása Jún 29, 2011 /
 
Azaz igazság hogy meg akarom úszni pic avr programozás nélkül mivel nincs MOST közelben égető .
(#) watt válasza dannu hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
Az égető a legkisebb probléma, hidd el(kb fél óra alatt összedobok egyet a fiókból). Érdemes nekiállni, mert nem hiszem, hogy határidős lenne az autód...
(#) Szabi1 hozzászólása Okt 18, 2011 /
 
Sziasztok!
Lehet nem illik ide, de ezért nem akartam uj topicot nyitni.
Szóval otthoni hálózatot készítek egy xp és és egy Windows 6.2 es között (az állítólagos windows 8 között)
A kábelezés megvan, az Ip cim beállítás, és azonos munkacsoport is.
Parancssorból adtam egy olyan parancsot hogy : ping -a 192.168.0.2 Meg is kapta az xp a csomagot ott minden ok, az xp-n is kiadtam a parancsot de a 192.168.0.1 es ip-re, Ott is minden ok volt. De amikor a hálózati folyamatot nézem akkor azt irja hogy eggyik se kap semmilyen csomagot, ha nem parancssorból kuldom a parancsot.
És a windows 6.2 alatt azt irja hogy unidentified network, és kényszerből beállítottam otthoni hálózatra, de ez baj?

Capture.jpg
    
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem