Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotor vezérlése joystick-al
Lapozás: OK   2 / 2
(#) Medve válasza djhusi hozzászólására (») Máj 12, 2009 /

Hello, választatod akármelyik step-dir meghajtót és két kétáramkörös nyomógomb kell, egyik az irányt váltja, a másik az impulzusokat adja rá.
(#) champ1 hozzászólása Ápr 2, 2012 /

A segítségeteket kérném, ugyanis szeretnék építeni egy krán kamerát amihez joystickal precízen vezérelhető motorok kellenek. Ez abból állna, hogy két léptetőmotort egy joystickra kötni, és amennyire kitér a joystick szára, annyira nőljön a sebesség. Ha esetleg valakinek van ötlete, hogy hogyan lehetne ezt kivitelezni, netán kapcsolási rajza is van annak nagyon megköszönöm ha segítene.
kb. egy ilyenre gondolok: http://www.youtube.com/watch?v=Y-K7NXo8mCI&feature=player_embedded
Köszönöm a segítségeteket.
(#) udmurt válasza champ1 hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /

Nem kötözködés, ne érts félre. Tudtommal ez krán és egy kamera van a végén, nem pedig "krán kamera" vagy akkor inkább kamera krán. Erről ennyit : ]
Másrészt sosem építettem crane-t, sem léptető motor vezérlést szóval csak okoskodni tudok, de régebben engem is érdekelt a téma. Annyi biztos, hogy el kell dönteni mekkora kamera lesz a végén (a daru miatt is) hány kg-os. Ahhoz kell megválasztani stepper motorokat nyomaték alapján. Tutira fontos lesz még a motor védelem, ha például beleakad valamibe a fej akkor nem jó leégetni a motorokat.

Szerintem CNC-s fórumokban (hobbycnc) nézz szét a vezérlés miatt. Ott sok hasznos dolog lesz.

De ha nem akarsz nagy dolgokat van egy ilyen (és sok hasonló) olcsó megoldás: kamera fej

Bár már biztosan te is megtetted de ha a google-ban rákeresel a "diy motorized camera head" -re akkor sok hasznos találatot kapsz majd.

Szerintem először gondold át pontosan, hogy mire is van szükséged. Addig felesleges kapcsolások után keresni.

Hajrá!
(#) bodgabo válasza champ1 hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /

Ha én csinálnám, tuti hogy mikrovezérlőt használnék. Két analóg bemenetre a joystick két potija által leosztott fesz., 2x4 digitális kimenetre pedig a motorokat meghajtó tranzisztorok bázisai. A vezérlő programot Flowcode-ban -ha még sosem programoztál PIC-et- napi 1óra tanulással egy hét alatt bőven összehozható, segítség van bőven pl. a flowcode-os topicban.
Ha kell, készítek egy kapcsolási rajzot, csupán a motorok feszültsége és árama a kérdés.
(#) champ1 válasza bodgabo hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /

Az nagyon jó lenne ha készítenél egy kapcsolási rajzot.
Valószínüleg két ilyen motor lenne benne: http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=197245
(#) vilmosd válasza champ1 hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /

Azert ezt a motort meghajtani kell egy eromu. Ez nem egy asztalsarki projekt. Ennek egy komoly meghajto IC kell, vagy diszkret elemekbol (FET) megcsinalni egy aramkorlatos chopperes meghajtot. En is csinaltam potis, joystickos vezerlot, de kis 200 mA-os motorkahoz. Ez nem az a kategoria. Esetleg CNC-s oldalakon talalsz ilyen meghajtokat, es ahhoz lehet csinalni egy PIC segitsegevel a vezerlest.
(#) vilmosd válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /

Gondolom ilyen kamerat akar mozgatni.
(#) bacalb hozzászólása Máj 22, 2012 /

Szép estét mindenkinek! Ebben a kapcsolásban át tudná-e valaki írni a programot, hogy ne kelljen a stop gombot megnyomni ahhoz, hogy megálljon a motor. Hanem, ha elengedem a LEFT v. Right gombokat, akkor már megálljon a mozgás. Régi mikrokapcsolós Joystickkal szeretném vezérelni. Előre is köszönöm a segítséget. Szerintem másnak is hasznára lehet, bár sajnos a sebességet külön potival kell szabályozni. http://www.piclist.com/images/www/hobby_elec/e_step2.htm#1
(#) btam hozzászólása Márc 4, 2013 /

Sziasztok! Olyan *

* A fóromon ez tiltott, van hirdetési "keres" rovatunk.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2013
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem