Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Általános antennás kérdések, válaszok
Lapozás: OK   88 / 88
(#) gyerek67 válasza uniman hozzászólására (») Jún 18, 2024 /
 
Köszönöm!
Megint tanultam valamit!
(#) sany hozzászólása Aug 14, 2024 /
 
Én a nanoVNA-val kapcsolatban kérdeznék, remélem maradhat.
Rendeltem én is ilyen kütyüt. Csak nem tudom, hogy a kis távoli barátom összecserélte-e a nanoVNA v1.0-val? Mert a hirdetésben V2.0 volt. Sikerült felfrissítenem a firmware-t, az úgynevezett Mugen elnevezésűre.
Vagy így már v2.0-ás lett, ha nem is volt az?
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2024
(#) Bakman válasza sany hozzászólására (») Aug 14, 2024 /
 
Itt: Bővebben: Link.

Google fordító:
"Kérjük, vegye figyelembe, hogy a NanoVNA V2 Plus és a V2 Plus4 nem a NanoVNA frissített verziói, és vita van arról, hogy ezek az eszközök megsértik a GPL licencet. Mivel a NanoVNA V2 Plus és a V2 Plus4 ugyanazt a felületet használja, mint a NanoVNA, a szokásos wiki- és csoportos beszélgetési tapasztalatok ezekre a termékekre is érvényesek."

Ha jól értem, csak a felhasználói felület egyezik, a SW többi része és talán a HW is különbözik.

Külön weboldala van: https://nanorfe.com/nanovna-v2.html. Itt azt írják, teljesen új fejlesztés, nem támaszkodik az eredeti forráskódra. Érdekes módon mégis egyeznek a felhasználói felületek. Kicsit zavaros a dolog.

A képeden 1.2.27-es verziószám van.

szerk.:
Valamint a képen lévő weboldal is az eredetire mutat.
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2024
(#) sany válasza Bakman hozzászólására (») Aug 15, 2024 /
 
Igen van zavar.
Az oldalon ahonnan rendeltem, ott van egy másik típus, az biztos v2.0. Persze az ára kb. négyszeres.De ugyanaz a kép volt mindkét terméknél. Érdekes, de vannak videók, hogy ezt a szoftvert használják a drágábban is. Azon lehet, hogy csak a kijelző, meg a mérési tartomány más. Vagy nem tudom.
Mindegy, köszönöm válaszod! Ismerkedek vele. Jó ez, csak majd az v1.0-áshoz keresek leírást, videót, stb..
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2024
(#) Landsmann hozzászólása Aug 15, 2024 /
 
Nekem is antennás kérdésem lenne. FM rádióadás vételét szeretném megoldani. Egy autórádió van a célra használva. Elég messze van a venni kívánt adó. (légvonalban 55 km) 100 KHz-el feljebb egy másik rádióadás is van, szerencsére a venni kívánthoz képest 90 fokos irányba, tehát az antenna oldala állna az irányába. Tegnap kipróbáltem egy régi VHF antennával, ami 4 elemes. Irányba forgatva lehetett viszonylag jó eredményt elérni, de csak néha villant be a Stereo jelzés. Hánykolódik itt a boltban egy TV 3009 típusú tv antenna, ez is a VHF sávra van méretezve 5-12 csatornákra. Azt írja a papírja 174-230 MHz-ig. Tudom, hogy a rádió jóval alatta van, de ez az antenna koaxos bekötésű, míg amivel tegnap próbáltam, az szalagkábeles. Ez a TV 3009 ez egy 9 elemes antenna. Mennyire válna be ez az antenna?
(#) Doky586 válasza Landsmann hozzászólására (») Aug 15, 2024 /
 
2db teljesen egyforma Yagiból csoportantennát készíts a jó irányélesség miatt. Készen nem fogod megkapni. Olvass utána.
(#) pucuka válasza Landsmann hozzászólására (») Aug 15, 2024 /
 
A 100 MHZ -es műsorszóró sávban a raszter ugyan 100 kHz, de egy sztereó adó sávszélessége 360 kHz, úgyhogy jó adag zavarásra számíthatsz.
Nem igazán az a probléma, hogy milyen bekötésű, sokkal inkább, hogy milyen frekvenciára készült. A VHF III TV sávra (174 - 230 MHz) készült antenna kb. annyit ér, mint egy darab drót.
A 100 MHz -es műsorszóró sáv a helyi műsorszórásra való gerincadók esetén is max 50 km, nem igazán a DX vételre. Az ezen a sávon történő műsorsugárzásra igen nagy az igény, sávot bővíteni nem lehet, így aztán tág tere lehet a vétel javító mutatványoknak.

Doky586:
Szíves engedelmeddel pontosítok:
2 db tejesen egyforma 100 MHz -es Yagiból . . .
Nem lesz egyszerű a kivitelezés, a méretek miatt se.
(#) Landsmann válasza pucuka hozzászólására (») Aug 15, 2024 /
 
Egy próbát megér. Haza viszem, kipróbálom. Vesztenivalóm nincs. Az erkélyen összerakom, forgatom mint a ringlispirt, aztán ha oké, akkor a padlástérbe elhelyezem. A szoba fölötti részt most hanyagolnám az önkényes lakásfoglaló darazsak miatt. Pedig azzal még mintegy 2 méterrel magasabbra lehetne helyezni. Két település éppen beleesik az útvonalba. Amúgy amikor próbáltam egy régi, szintén VHF antennával, a zavaró adó szinte egyáltalán nem hallatszott, az antennához képest oldalt volt és az vízszintesen, a fogni kívánt meg függőleges polarizációban sugárzott.
(#) Doky586 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 15, 2024 /
 
Felesleges ezen rugóznod egyetlen karakter félregépelése végett. Egyértelmű mire gondolt.
(#) pucuka válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 15, 2024 /
 
Nem rugózok rajta, de akármilyen, de egyforma antenna nem biztos, hogy beválik. Hogy mire gondolt, azt nem tudom, de még így is a meglévő VHFIII antennával forgolódik.
(#) Doky586 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 15, 2024 /
 
Egy 3 elemes yaginak sem túl éles az iránykarakterisztikája. --kép--
Ezért kell egy antennarendszer.
Antennát építeni a legkönnyebb dolog ha van fúró, fűrész tud venni alu v rézcsövet, falécet..
(#) pucuka válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 15, 2024 /
 
Hadd kötözködjek picinység.
Jó is lenne, ha egy 100 MHz -es antenna iránykarakterisztikájának hátrafelé ilyen cicafülei lennének. A minimumot rá lehetne húzni a venni nemkívánt (zavaró) adó irányára. A linkelt ábrán látható rajz, nagyon gyönyörű, talán túl szép is, ezért gyanús, meghát a tapasztalatom se ezt súgja.
Ezen a linken láthatónak jobban hiszek, ezen egyáltalán nem látható a masni. Az, hogy a képen egy dipól, és nem hajlított dipól látható, az iránykarakterisztikán nem, csak a talpponti impedancián változtat.
(#) Doky586 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 15, 2024 /
 
Bocsi csak ezt a képet találtam hirtelen a neten...

De a tieden is látszik a lényeg. Az a pár decibel csillapítás oldalról kevésnek bizonyulhat egy (ahogy mondtad is) azonos csatornás erősebb adó jeléhez. De ez leküzdhető 2dbos antennarendszerrel.
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2024
(#) pucuka válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 16, 2024 /
 
Az FM rendszernél 14 dB nél nagyobb csillapítás kívánatos egy azonos, vagy némileg eltérő csatornás (frekvenciás, erre nézve van CCIT görbe) zavartatás ellen.
Úgyhogy az a néhány dB nem igazán számít, mivel a határolás miatt az összefüggés nem lineáris.
(#) Doky586 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 16, 2024 /
 
Pontosan. Ezért kell az antennarendszer, nem elég egy sima yagi...
(#) pucuka válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 17, 2024 /
 
Nem feltétlen, jó eredményt lehet elérni szóló Yagi esetén is az irányérzékeny zavarcsökkentéssel, ha az egyszerű reflektor helyett reflektor falat, vagy sarokreflektort alkalmazunk.
Egy ilyesmi antenna elkészítéséhez gyanítom, kevés lesz a konyhaasztal sarka, nem csak a méretek miatt.
Következő: »»   88 / 88
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem