Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő
 
Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   270 / 607
(#) storm válasza Gyusze hozzászólására (») Júl 19, 2011 / 1
 
2x23V AC-ból 2x32,43V lesz, amiből lejön a diódák nyitófesze, marad 31V, terheletlenül. TDA7294-nek minimum +/-16V kell, tehát ez a trafó bőven jó hozzá, feltéve ha tud vagy 160 200W-ot.
(#) imre8407 válasza Gyusze hozzászólására (») Júl 19, 2011 /
 
Jó lesz. Kép szerint kösd be.
(#) Gyusze válasza imre8407 hozzászólására (») Júl 19, 2011 /
 
Koszi. Most aval kinlodok hogy hasznositsam az egeszet a kondikal, meg diodakal, de ha rajuk kotom az erositot a bisztositekok kiegnek :-s szal ki kell operaljam, es kulon diodaval meg kondival csinaljam az egeszet. Remelem hogy menni fog vegre Koszi mindent. Majd irok
(#) imre8407 válasza Gyusze hozzászólására (») Júl 19, 2011 /
 
Nincs mit. Csak figyelj oda a bekötésnél. Ha az egyenírányítás megvan akkor mérd meg a feszt, aztán kösd rá az erősítőt.
(#) neocska válasza Gyusze hozzászólására (») Júl 19, 2011 /
 
Csak ovatosan a polaritással, mert már csináltunk egyik haverral tüzijátékot (füstjáték). Diodákat is ellenörizd le hogy jok-e? ne érjen meglepetés.
(#) Gyusze válasza neocska hozzászólására (») Júl 19, 2011 /
 
Na zsir. Megvolt a meres, 2x 30 volt meg minden. jo volt. es mikor rakotottem a nyakot szep kis fustolges lett nemtudom mi a fene lett vele, eddig ment legalabb. most meg :-?? tul nagy lett volna a feszko? most mertem 1 pillanatra tettem ra az amper merot es egybol felszalatt 7 amper fele, es szikrazott is eleg jol
(#) Bassmester válasza Gyusze hozzászólására (») Júl 19, 2011 /
 
Valahol zárlat lehetett, vagy fordított polarítású tápfeszt kaphatott. Ezért érdemes áramkorlátozással indítani minden végfokot. Ha úgy elindul, akkor ki lehet iktatni az áramkorlátot és terhelve is lehet tesztelni.
Hol mértél 7A-t? Tehetnél fel képet is a cuccról, hátha észreveszünk valami bakit.
(#) Bassmester válasza peter1995 hozzászólására (») Júl 19, 2011 /
 
Leégni nem fog 1-es dróttal, de jelentős feszültségesése lesz a terheléssel arányosan. Erősítő táptrafónál 5A/mm2 áramsűrűségnél nem kell feljebb menni, ha jó használhatóságot akarsz. Az 1-es drót 4A-ig jó, az 1,6-os 10A-ig.
(#) Gyusze válasza Bassmester hozzászólására (») Júl 19, 2011 /
 
Dioda hidra kotottem a 2 kimenetet. ahogy mutatta imre8407 is. az 1. kabelt meg a gnd. vagyis kozos pont a kondiknal. 6800 63v-os kondik vannak benne. volt meg utannuk 1-1 3300uf-es es 100nf-os de azokat kivettem. Akarhanyszor rakapcsolok 1 sec utan kezd mar fustologni. Kotni mindent jol kotottem be. a tap jol remekel de az ic...? 7 ampert a kondiknal mertem. Labak nem ernek osze sehol, se tapnal se icn se a borda a testel. Nyakon alkatreszek semmi se melegszik vagy sul. Es muteval is ugyan ugy fustol az IC.
(#) Gyusze hozzászólása Júl 19, 2011 /
 
Regi sima trafoval is van zugas a difuba, anyi kulombseggel hogy akkor nem fustol. Bar a bemeneti jelt mar nem adja le. Azaz Sistergesen kivul mas nem halatszik rajta. Fingom nincs mit kene csinaljak. Kukaba valo sztem az egesz.
(#) Bassmester válasza Gyusze hozzászólására (») Júl 20, 2011 /
 
Ha füstöl akkor már rég rossz, felesleges tovább próbálgatni. A megoldás: IC csere, alkatrészek ellenőrzése hogy minden hibátlan legyen, nyák ellenőrzése hogy ne legyen zárlat vagy szakadás.
Képet nem mellékeltél, bár jó lett volna látni a "művedet".
Volt az ícén hűtőborda? El volt szigetelve a GND-től?
Javaslom hogy a következő próbálkozáskor köss sorba a tápágakba egy-egy 50-100 Ohm-os 5W-os ellenállást, vagy a trafó primerjével sorba egy 60W-os izzót áramkorlátozásnak. Amíg meg nem győződsz róla hogy a kapcsolás, bekötés, tápegység, szigetelések, stb-k abszolút hibátlanok, ne is próbálgasd mert ismét füstbe megy a dolog.
(#) neocska válasza Bassmester hozzászólására (») Júl 20, 2011 /
 
Üdv! Képet azt mellékelt, 1028445 ebben a hozzászolásban!
(#) Bassmester válasza neocska hozzászólására (») Júl 20, 2011 /
 
Köszi, nem vettem észre.
Hát... nem sok jót sejtet már így első ránézésre sem.
Érdemes lett volna egy bevált nyákkal és új alkatrészekkel próbálkozni, több gondot fordítva a kivitelezésre.
(#) neocska válasza Bassmester hozzászólására (») Júl 20, 2011 /
 
Nekem elsö pöccre indult gondok nélkül, azt csináltam meg melyiket hozzacsatoltam egyik hozzászolásomba. Reméljük ez most valamennyire tanulság volt számára.
(#) Gyusze válasza Bassmester hozzászólására (») Júl 20, 2011 /
 
Minden alkatresz uj volt! Nyakot kezileg rajzoltam meg, kicsivel nagyobra hogy konyeben hoza ferjek az alkatreszekhez a cinezopisztolyal. Legkozeleb ha ujra csinalom mar lehet nyomtatni fogom a nyakot. Minden alkatreszt ujat teszek bele. Csak egyenlore most nincs felesleges penzem erre.... Esetleg valami egyszerubb erositot tudtok ajanlani kezdesnek? kOSZI elore is
(#) kistotti01 válasza Gyusze hozzászólására (») Júl 20, 2011 /
 
Hello!
Fura, de azok a kondik nem mai évjáratúnak tünnek, az elkókat kivéve. Régi panelokból szoktam olyanaokat bontani. De szerintem a 7294 lehet, hogy elsőre nagy falat lett. Ha igazán egyszerű erősítőt akarsz, ami garantáltan sikerélményhez vezet, akkor ajánlok egyet. Nekem is ez volt életem legelső erősítője, ami a mai napig a műhelyben a "magas- és közép" hangokat szolgáltatja, a mély hangokért a 7294 felel. Íme a kapcsolás: Bővebben: Link Gyakorlatilag kell bele egy IC és pár kondi. De azok is pufferek és szűrőkondik. Még ellenállás sem kell bele. Szóval tényleg kezdő kapcsolások egyike közé sorolható. Letöltés menűnél találsz nyáktervet. De, ha ez nem tetszik, akkor nézz szét itt:Bővebben: Link Itt találsz elég sok erősítő kapcsolási rajzot, nyáktervel, dokumentációval. Mindengyik működőképes. Én már majdenm mindegyiket megépítettem, talán 1-2 kivételével. Ha jó hangminőségre vágysz, akkor nézdd meg a LM1875-t. Tegnap építettem meg, és kellemeset csalódtam benne. Hangminősége a TDA-k felett van. Válassz olyat, amit a trafód meg tud táplálni. Egyszerű kis kapcsolások ezek, de jók. Ha valami kérdés van, írj nyugodtan.
(#) Bassmester válasza kistotti01 hozzászólására (») Júl 20, 2011 /
 
Szerintem ne legyen senki számára nagy falat egy 7294 megépítése. Ami ennél egyszerűbb, az ha jobban megnézed nem is sokkal egyszerűbb, max annyiban hogy szimplatápos és kevesebb alkatrészből áll. Az LM 1875 abszolút nincs partiban a 7294-gyel, a hangminőségét pedig lehet hogy kissé túlértékeled. Szerintem nem áll felette, de ez természetesen ízlés kérdése. Csináltam már én is sok mindent, de ár/érték arányban semmi nem veri a 7294-et.

Gyusze! Én is sok esetben használok fel bontott alkatrészt, de csak a gondos ellenőrzését követően. Javaslom neked hogy szemrevételezéssel tanulmányozd mások munkáit is, fordíts több gondot a kivitelezésre, válogasd meg az alkatrészeidet és adj egy csöppet a vezetékelésre is.
Adok a kedvedért egy normális nyáktervet, amin rajta van a tápegység és a védelem is, van rajta bizti és csillagpontos a GND. Csak a trafó AC-0-AC kivezetését kell rákötni és már megy is. Ismerkedj meg a Sprint Layout-tal és a vasalásos nyákkészítéssel!
(#) kistotti01 válasza Bassmester hozzászólására (») Júl 20, 2011 /
 
Természetesen egy 100W-os erősítőt nem lehet hasonlíttani egy 30W-os hoz. Az LM a TDA-hoz képest közel 30 évvel korszerűbb. De erről nem szeretnék vitát nyittani. Nekem semmi bajom a TDA-kal, nap mint nap használom őket. Tanusíthatom, hogy igenis nehéz egy kezdőnek akármilyen erősítőt is megcsinálni. Ezt én is átéltem, magamnak kiszenvedtem, utánnajártam a dolgoknak és sikerült. Semmit sem füstöltem le. Én mindig is azt vallotam kapkodni nem szabad, annak jó vége nem lesz. Életem első erősítője 1 hétig készült, ellestem a "nagyoktól" mit hogyan csinálnak utánnanéztem mindennek és sikerült. Szerintem első lépésként igenis elegendő egy szimplatáps, kisteljesítményű kis erősítő megépítése, hogy megértse az alap dolgokat. Az erősítőépítés mikéntjét. Sőt azt mondom, hogy legelső erősítőnél nem rossz gondolat egy gyári kitet megvenni, azt megépíteni és dobozolni. Aztán lehet továbblépni. Mert abból semmi jó sem származik, hogy az IC-ket föstöli, alaktrész tömegeket vásáról fölöslegesen. Abból csak az származik, hogy idegeskedik, elveszti az önbizalmát, hogy jó szakember lehet belőle, nem lesznek sikerélményei és elmegy a kedve az egésztől, esetleg még baleset is érheti. Pedig ezeknek a házi építgetésnek pontossan az a lényege, hogy megértse mi miként van, mit-miért és hova kell kötni, vezetékezni, mit hogyan kell kivitelezni. Tehát a szakma tanulása.
(#) reloop válasza Bassmester hozzászólására (») Júl 20, 2011 /
 
Üdv! Látom a koppanásgátló ellenére késleltetést kaptak a 9,10 lábak. Szándékosan, vagy csak biztos ami biztos?
Most tervezek egy nyákot (koppanásgátló lesz a rendszerben) ahol a 9,10 direkt pozitív tápot fog kapni. Árthat ez az IC-nek?
Az adatlap szerinti, negatív táphoz képest megadott feszültségkorlátot nem lépem át, ezért vettem tervbe ezt az egyszerűsítést.
(#) reloop válasza kistotti01 hozzászólására (») Júl 20, 2011 /
 
A TDA7294 élesztése nincs valahol összefoglalóan leírva? Oly sok IC ment már tönkre a direkt rákötéstől Ehhez már csak a hűtést, szigetelést és a Stby-Mute vezérlést kéne hozzátenni, a teljes kezdők jól járnának vele. Nem kéne a válaszokban újra és újra leírni.
(#) poros válasza kistotti01 hozzászólására (») Júl 20, 2011 /
 
Szia. Nagyon ügyes vagy. Az én első erősítőm kicsivel több mint harminc év után került dobozba./teteje még most sincs/ És egészült ki egyéb áramkörökkel.
Már várom a TDA7294 eket ez remélem nem tart ilyen sokáig. . Komolyra fordítva a szót szerintem ennél egyszerűbbet nem lehet építeni ekkora teljesítményben. Olyan egyszerű mint egy emeletes fa ék. Az odafigyelés és többszöri ellenőrzés, mérés ami megmenthet a füsttől, nem csak ennél a kapcsolásnál hanem mindig. Természetesen egyet értek veled ,azért ne erősítővel kezdje az aki ma kapott kedvet az elektronikához. Bocs az offért,de ez kikívánkozott belőlem.
(#) Bassmester válasza kistotti01 hozzászólására (») Júl 20, 2011 /
 
Idézet:
„Az LM a TDA-hoz képest közel 30 évvel korszerűbb”
Ez szerinted miben nyilvánul meg?
Mert hogy egy tranzisztoros kvázikomplementer kapcsolásra nem éppen lehet azt mondani hogy 30 évvel korszerűbb mint egy komplementer fetes. Végül is nekem tök mindegy, vitatkozni tovább nem fogok rajta.
(#) storm válasza Bassmester hozzászólására (») Júl 20, 2011 /
 
Szerintem nem sokat számít, hogy melyik a 'korszerűbb'. Sokkal inkább játszik meghatározó szerepet az egésznek a működése, és az építő hallása, na meg a pénztárcája.
(#) kistotti01 válasza Bassmester hozzászólására (») Júl 20, 2011 /
 
Elméletileg az LM-ben olyan korszerű hővédelem van, hogy hűtőborda nélkűl el sem indúl, ezt állítja a gyártó... Továbbá fiatalabbak. Bár ezt kétlem, hogy ennyire "hatásos" hővédeleme lenne, de holnap kiprobálom. Max egy IC-m bánja, de legalább eloszlatom a kétejeket. Ezek az IC-s dolgok azért jók, mert egyszerűek, hamar megépíthetők és olcsók. Most kezdem építteni a QUAD405-t, az már valami lesz. Na, de nem offoljunk tovább, mert kikapunk. Félre ne értsd, én nem akarok vitatkozni, én nem vagyok olyan. :yes: IC-ken vitatkozni, hogy melyik jobb felesleges. Tranzisztoros erősítő közelébe nem érhetnek. Dehát azok bonyolultak, és drágák, továbbá nincs bennük semilyen védelem, ellenbem az IC-kben van.
(#) vitéz hozzászólása Júl 21, 2011 /
 
Sziasztok len-e egy kérdésem.Ha valaki tudna segíteni örömmel fogadnám.A problémám az hogy én is építettem egy (hídba kötött 2 TDA 7294 ic-vel )hajtott vég erősítőt Mono 1x200w.Van egy trafóm és pufferelés után olyan értéket mutat hogy / + és gnd=43v/ / - és gnd=43v/ de ha a plusz mínuszra rá mérek 115v környékén mutat. A kérdésem :Ez a trafó jó e hozzá mert nem merem rá kötni.Az ic-ét 50v lehet terhelni de a 43v a biztonságos azt olvastam és ami megijeszt az a 115v. (Valaki segítsen)
(#) imre8407 válasza vitéz hozzászólására (») Júl 21, 2011 /
 
Szia. Próbáld meg megmérni másik multiméterrel. (szerintem hamis adatokat ír ki, +-43V-ból nem lesz 115V) )
(#) neocska válasza imre8407 hozzászólására (») Júl 21, 2011 /
 
Vagy probálja terheléssel mérni
(#) Gyusze hozzászólása Júl 21, 2011 /
 
Ha 2 ic-t kotsz hidalva akkor nem nagyobb feszko kell? marmint +- 30 volt helyett mehet pl +- 60 nem? Probald ujra lemerni az ertekeket, mozgasd kicsit a mero palcakat, tedd joban vezeto feluletre. lehet csak nem erintkezett valahol rendesen, vagy probalj masik multimetert
(#) vitéz válasza Gyusze hozzászólására (») Júl 21, 2011 /
 
Próbáltam de így is ha a (+-) ra rá mérek okkor is magas az érték.Menyi a meg felelő érték ami biztos hogy jó?
(#) reloop válasza vitéz hozzászólására (») Júl 21, 2011 /
 
Szia! Próbálj másik mérőeszközt. A tápfeszültséggel csak óvatosan! Az IC az 50V-ot csak terheletlenül bírja. Terhelve max. +/-40V -ot ad meg az adatalap, érdemes betartani. A híd kapcsolás feltételezem 8 ohm hangszóróval lesz terhelve, ebben az esetben a +/- 35V bőven elegendő. E felett csak a hőtermelés nő, a leadott teljesítmény az IC áramkorlátozója miatt sajnos tovább nem fokozható.
A trafónak a kb. 300VA terhelést is bírnia kell.
Következő: »»   270 / 607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem