Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RC távirányítás modellekhez
Lapozás: OK   13 / 48
(#) gerry válasza Doncso hozzászólására (») Szept 23, 2009 /

Adok némi segítséget! Van nekem egy miniRC CAR távvezérlőm. Lefotóztam hátha segít.
(#) Lucifer válasza Doncso hozzászólására (») Szept 23, 2009 /

Ez az IC ami a tiedben van egy RX2 klón. Vadássz olyan távot amiben Sm6136 TX2 vagy egy PT(nemjuteszembeaszáma) IC van. Ha ez megvan, cseréld ki a 11-12 láb közti ellenállást egy potira, tekergesd és menni fog. Adót szvsz. ne akarj építeni, inkább járj bolhapiacra, stb. egyszerűbb, olcsóbb.
(#) Doncso válasza Lucifer hozzászólására (») Szept 23, 2009 /

Egyáltalán nem akadékoskodásból, csak a "hátha" hajt, mi az ami miatt nem javalod hogy adót épéítsek?Amiit gerry mutatott, azt bármikor megépítem rajzról, különösebb gond nélkül.
Ha jól értem az eddig elhangzottakat, van egy adott IC tipus, ezek párba vannak, van egy RX és egy TX oldal, értelem szerűen az egyik adó másik vevő, ezt eddig jól gondolom? A kérdés az, hogy a 6135-ös IC-t tudja vezérelni az a másik fajta, amit gerry mutatott? a TX-2B ? Vagy mindenképp 6135-az ami nekem kell?
Üdv.
(#) Doncso válasza gerry hozzászólására (») Szept 23, 2009 /

Köszi uram, hát ez annyira nem bonyolult áramkör.
(#) Lucifer válasza Doncso hozzászólására (») Szept 23, 2009 /

A kicsi kínaiak kitalálták anno az RX2-TX2 kombót, a többiek pedig lemásolták. Ilyen másolat a te SM6136/SM6135-d is. Az a baj, hogy venni Mo.n boltból TX2-t (értem ezalatt klónjait) nem tudsz.

Az egész annyit csinál csupán, hogy van 5 digitális bemenete, és ennek megfelelően állít elő egy digitális soros jelet. A többi ami szempontunkból csak drazsé (power save láb, stb.). Ennek soros jelnek az alapfrekvenciáját tudod állítani a 11-12 láb közti potival. A soros kódolás szépen dokumentálva van a Realtek féle adatlapban, így akár egy AVR/PIC-el helyettesíteni lehet.
(#) Doncso válasza Lucifer hozzászólására (») Szept 23, 2009 /

Ja értem már miért nem javaslod az utánépítést, mivel nem fogok kapni újonnan IC-t, maximum egy használt irányítóból, akkor meg már egyszerűbb azt ráokosítani az én autómra mint kivenni és egy újat építeni. Nagyon köszi uram az infót, jelentkezem ha tudok szerezni vezérlőt.
Üdvözlet.
(#) badogos11 hozzászólása Szept 24, 2009 /

Sziasztok!
RF erősítőkben vagy RC távirányítókban jártas kollégáktól kérnék némi segítséget. Van egy távirányítós kisautóból kiszerelt vevőm és hozzá az adó elektronika. Az adó részének megnöveltem a tápfeszét 3V-ról 9V-ra, a kapcsolás a melléklet szerinti csak nem 27 hanem 40 Mhz-en működik, és az a helyzet hogy a hatótáv nemhogy nőtt volna hanem még rövidült. Kérdésem hogy melyik alkatrészen kellene változtatni hogy a hatótáv vagyis a teljesítmény növekedjen. Gyakorlatilag csak a zénert és a hozzá tarozó kondit raktam bele az eredeti adóba, illetve a mindkét tranzisztor emittere és test közötti ellenállásokat tettem bele mert ott csak a baloldalin volt egy 47Ohmos eredetileg. Remélem tud vki nyújtani némi segítséget. Előre is köszönöm!

adó.jpg

(#) tuxpingu hozzászólása Szept 24, 2009 /

sziasztok!

van egy elég merész ötletem. szeretnék egy repcsit készíteni, ami távirányítos lenne. majd e téren lenne pár kérdésem. szóval a gép hasonló lenne mint egy uav (pilota nélküli gép) lenne rajta kamera elöl, villanymotor hajtaná, és én még gps-modult gondoltam bele. egyedül a távirányítás és hatótávolsággal vannak gondjaim. a sima pár 10 Mhz-es távirányítóknak tudtommal pár száz méter a hatósugaruk. Erre gondoltam, hogy esetleg 2.4 vagy 5 Ghz-en lehetne e őket vezérelni valami úton módon? valaki esteleg tudna ebben valami tanácsot vagy ötletet mondani/adni?
(#) pucuka válasza tuxpingu hozzászólására (») Szept 25, 2009 /

Üdv!
Szép elgondolás, hogy UAV -t szeretnél építeni (már, ha igazit)
Akkor azonban nem csak a hagyományos értelemben vett távirányításról van szó, hanem egy nagysebességű (legalábbis a levegő föld irányban a kamera miatt) kétirányú adat kapcsolatra van igényed. Ezt megoldani az ISM sávokban nem lehet, a rendelkezésre álló relatív kis sávszélesség, a zavartatás, és teljesítménykorlát miatt.
Ha komolyan foglalkozni szeretnél a kérdéssel, nézz körül, hogy milyen frekvenciát kaphatnál (engedély) erre a célra, az igaziak 1.5 GHz körül mennek. Fontos, a relatív alacsony frekvencia a terjedés, de elég magasnak kell lenni az adatátviteli sebesség (sávszélesség) miatt.
(át kell vinni a videojelet szinte késleltetés nélkül)
Van a kérdésnek más vonzata is, légügyi hatóság engedélye.
Ha csak modelt akarsz építeni, akkor nem kell viszonylag nagy adóteljesítmény, mert úgyis csak addíg repülhetsz, amíg szemmel követheted a gépet.
Ezen tulajdonság minősíti, hogy légijármű, vagy modell.
(#) tuxpingu hozzászólása Szept 25, 2009 /

köszönöm a válaszod. a modell és a légijármű között csak az a különbség, hogy a modellt lehet látni a másikat meg nem?
A másik, meg hatótávra én olyan 1 Km körülire gondoltam, a további talán felesleges lenne, hobbira meg ez is megfelelne. A videó jelét hogy lehetne rátenni erre a frekvenciára? a freki kiosztásnak hol tudnék utánnanézni? az ortt honlapján nem találtam ebbe a frekibe. bocs a sok hülye kérdésért.
(#) pucuka válasza tuxpingu hozzászólására (») Szept 25, 2009 /

Elnézést kérek, rosszul fogalmaztam. Nem a láthatóság, hanem a látótávolságon belülli, kishatótávolságú rádiós irányíthatósag a lényeg. 1 km -re a 10 - 20 cm nagyságú modell már szerintem a láthatóságon túl van. A repülési magasság is "választóvíz". Általában a földfelszín felett max 300 m-ig használhatók a földi mozgó és állandóhelyű szolgálat frekvenciái, efölött már a légi szolgálatok használják az számukra kijelölt frekiket. (ez sem egészen pontos, de nagyjából így van)
Az ilyen komoly eszközt, amit Te szeretnél készíteni (sok pénzből, sok munkával) én nem bíznék rá egy meglehetősen bizonytalan rádiókapcsolatra.
A kérdéseid helyénvalók. Te nem (TV) műsort (Broadcasting) akarsz sugározni, ezért nem is tartozik az ORTT hatáskörébe. Egyébként is, a sugárzási (frekvencia) engedélyt az NHH adja ki, műsorszórás esetében előzetes ORTT műsorsugárzási engedélyének megléte eseten. (ez sem pontos megfogalmazás, de nagyjából így van).
A te esetedben kétféle megoldás létezik:
Hobbikategória: valamilyen játékvezérlő, és analóg v digitális video jelek átvitelére kishatótávolságú eszközök használatára, kijelölt frekvencia (NHH honlapján FNFT, és RAT táblázatok, lábjegyzeteik) használata a vezérlés céljára. (az 1 km hatótávolság necces, bár levegőben elérhető az engedélyezett teljesítményekkel, meglehet azonban hogy ha az RF egységet magad építed különösen a vevőt, akkor még jó is lehet)
" Profi" kategória: légijármű (nem részletezem mert elég bonyolult, és drága is)
(#) tuxpingu hozzászólása Szept 25, 2009 /

köszi a válaszokat. okosabb lettem és utánnanézek a többinek is.
(#) badogos11 válasza badogos11 hozzászólására (») Szept 26, 2009 /

Nah annyit sikerült elérnem már, hogy kb 50m-re növekedett a távolság, de ez még mindig messze van a 200m-től, mert kb. annyi kellene. Aztán hozzáépítettem egy korábbi hozzászólásban említett kis egy tranzisztoros végfokot(melléklet szerintit) annyi különbséggel, hogy a tranzisztor BC546, de így sem nőtt a hatótáv. Senki nem tud segíteni mit kellene változtatnom még? Az adó antennája kb.45 cm, ideális 1,8 m-es lenne, de gondolom azért 45cm-sel is elérhető a 200m.
Üdv
(#) adolfdzsepeto hozzászólása Okt 2, 2009 /

Sziasztok
Van egy kétcsatornás távírányítóm,ami 1 modellrepülőé volt. Az a problémám vele hogy nincs rajta hátrameneti funkció. Esetleg lehetne rajta segíteni hogy ez a funkció is működjön rajta. Etetőhajóba kellene.
(#) lecso10 hozzászólása Okt 30, 2009 /

Hellotok nekem is kellene egy kis segitség
Van egy kétcsatornás szuper távirányitóm csak nincs meg hozá a vevö
Kapcsolási rajz kéne ha valaki tud segíteni akor felteszem a képeket róla
Ez olyan amibe lehet cserélni a kristályt
Elöre is köszi a válaszokat
(#) Lt.Tango hozzászólása Nov 29, 2009 /

Hellosztok
én egy 2.-ikos elektros diák vagyok és 4.dikre szertnék éretségire egy távirányitos tankot
ami a kovetkezoket kudna:
a mozdas maga 2 motor által -motor1 -elore
hátra
motor2 -elore
hátra
torny (motor) jobra-balra
loveg(motor) fel le

minden mozgást kulon gombbal szetném

és ehhez szetnék sémát kérni Tőletek(elég lenne olyan is ami bol csak ki tudnák indulni .
minden segítséget előre is koszonok...
(#) foxi63 válasza Lt.Tango hozzászólására (») Nov 29, 2009 /

Hali!
Egy 4 csatornás repülőtávirányító kell neked, és abból 3 csatornát használhatsz. A vevő is szabványos modell vevő, és a kimenetén 1-2 mSec idejű magas szint jelenik meg a botkormányoktól függően csatornánként. Házilag igen nehéz az adó mechanikáját megoldani.Persze magát az adót sem piskóta...
Tulajdonképp a botkotmányok középső helyzetében 1.5mSec idejű magas impulzus érkezik a vevőből és a szünet ideje nem meghatározó. Valamilyen mikrokontrollerrel(PIC??) át lehet alakítani a jelet pwm jellé, ami már mozgathatja a motorokat, vagy valami speciális IC sajnos én nem tudok olyat...
(#) foxi63 válasza lecso10 hozzászólására (») Nov 29, 2009 /

kellene a távirányító tipusa, és feltétlen a kristály frekije! (27MHz 35MHz ???)
(#) trudnai válasza tuxpingu hozzászólására (») Nov 29, 2009 /

Rendes modellezo taviranyito kellene neked. Ha epiteni akarsz (amit nem javaslok) akkor nezz utana, minden orszagnak megvannak a frekvencia tartomanyai ahol a modellezo taviranyitok mukodhetnek. Van ahol 35MHz-es tartomanyban van kiadva par csatorna, van ahol 40MHz, sot USA-ban pl a 75MHz is engedelyezett. Ujabban kezd terjedni a szort spektrumu 2.2GHz-es is, de ha jol tudom ez a legtobb orszagban meg nincs leszabalyozva -- az, hogy akkor ezt hasznalhatod-e, az megint csak altalanos szabalyozasi kerdes. mindenesetre taviranyitot en nem epitenek, epp eleg fejtorest fog okozni neked az UAV.

Ami az UAV funkciot illeti: Oda nemcsak GPS kell, hanem komoly muszerek is. Kell merned a legsebesseget, a gep es talaj kozotti tavolsagot (szandekosan nem magassagot irtam), a gep doles szoget elolre-hatulra ill. jobbra-balra, es valoszinuleg kell bele gyro ill gyorsulas mero. Nem egyszeru mutatvany, sok kiserletezes es osszetort model lesz az ara. Hogy nem lehetetlen viszont azt is mutatja, hogy mar repultek at az oceant UAV modellel...

En elobb repuloznek par evet mielott neki fognek ilyennek
(#) gerenk hozzászólása Nov 29, 2009 /

Sziasztok !

Nagyon jó leírás van az RT 1994-01 számától
kezdődően, Csuka István projektje, 6 csatornás digitális
proporcionális távirányitó repűlőmodelekhez.
Komplett leírás a 27 MHz-es sávra nyákkal beszabályozással. Érdemes megnézni.
(#) trudnai válasza gerenk hozzászólására (») Nov 29, 2009 /

Idézet:
„Komplett leírás a 27 MHz-es sávra nyákkal beszabályozással. Érdemes megnézni.”

Ezzel csak az a baj, hogy a 27MHz nem kifejezetten repulogepekre lett kitalalva.

Idezet a FAI org-rol:
  1. Hungary
  2. Last update by CIAM Delegate on 07 October 2008
  3.  
  4. In Hungary the following frequencies may be used for radio control of model aircraft:
  5.  
  6. 27 MHz Band, general application: 26,995 / 27,045 / 27,095 / 27,145 / 27,195.
  7.  
  8. 35 MHz Band, exclusively for model aircrafts: 35,000 / 35,010 / 35,020 / 35,030 / 35,040 / 35,050 / 35,060 / 35,070 / 35,080 / 35,090 / 35,100 / 35,110 / 35,120 / 35,130 / 35,140 / 35,150 / 35,160 / 35,170 / 35,180 / 35,190 / 35,200 / 35,210 / 35,220.
  9.  
  10. 40 MHz Band, general application: 40,665 / 40,675 / 40,685 / 40,695.
  11.  
  12. Permitted effective output power in all Bands: 100 mW

Namost eleg sok jatekot lehet kapni boltokban, amik 27MHz-en mukodnek, azokba raadasul eleg olcso es pontatlan radiokat szokas bele pakolni. A pontatlansag az egyik gond, a masik, hogy aki olyan jatekot vesz nincs tisztaban a radio interferencias zavarokkal es azok kovetkezmenyevel.

A modell repulo nem jatek!

Hogy mennyire nem, mar Magyarorszagon is tortent halalos kimenetelu baleset modellezo repulogeppel!

Modellrepülőnap @ őcsény, 2006. 05. 13.

Tehat ha lehet olyan frekvenciat valasszatok ami legalis es aminel kisebb az eselye, hogy balesetet okoztok!
(#) gerenk válasza trudnai hozzászólására (») Nov 29, 2009 /

Egyetértek, a projektet csak gondolatébresztőnek szántam, a digitális rész megfelelő lehet.a frekvenciasávot
és az arra alkalmas adót-vevőt komolyabb megbízhatóbb minőségben kell elkészíteni, vagy megvásárolni.
(#) prevors hozzászólása Feb 1, 2010 /

Sziasztok!
Van egy elég egyszerű RC távirányítós repülőm (elektromos), és tönkrement a távirányítója. Keresgéltem a neten, de amiket találtam, azok túl komolyak. Nekem csak 2 joystick meg egy bekapcs. gomb kellene
Ha tudtok egy jó oldalt vagy egy telefonszámot, esetleg eladó egy ilyen légyszi írjatok
(#) Medve válasza prevors hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Hello, én attól félek, az is tönkre fog menni. Nem is biztos, hogy kompatibilis lesz vele, mivel "egyszerű", igen kicsi az esélye, hogy pótalkatrészként kapnál ilyet. Javítható a dolog? Inkább meg kellene csinálni tisztességesen.
(#) prevors válasza Medve hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Hello, nem alkatrész kellene, hanem egy távirányító. Először próbáltam javítani, épp erre a honlapra írtam, hogy hogy lehetne, de nem jutottam semmire. Ugyanis valahogy felcsavarodott az antennára az antenna zsinórja, és kiszakadt. De fogalmam sincs, hogy honnét. Kerestem kapcsolási rajzokat, de azokból (számomra) nem derült ki semmi. A konkrét problémám az, hogy megy a repülő kb egy-két métert, aztán nem küldi neki a távirányító a jeleket, mivel el van szakadva a kábel. A nyomtatott áramkörön találtam több lyukat is, ahol nincs vezeték, de nem tudom pontosan honnét jött ki a zsinór. Szóval feladtam és inkább szeretnék venni egy új távirányítót, csak sehol sem láttam jót.
(#) trudnai válasza prevors hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Ne csinaldd mar! Biztosan megtalalod! Elviszed a repulot olyan messze ahol epp mar nem erzekeli az antenna jelet. Fogsz egy csavar huzot, es egyesevel oda erinted azokra az ures helyekre a fem reszet -- vigyazva, hogy ne zarj rovidre kozben semmit sem. Egyiknel meg kell javulnia a vetelnek.

Masik alternativa: Beforrasztod - kiprobalod - atforrasztod, ujra kiprobalod, nem lehet olyan sok variacio. Hatalmas on pottynek meg a kabel beforrasztott reszenek amugy is ott kell lennie...
(#) prevors hozzászólása Feb 3, 2010 /

Oké, megpróbálom. Eddig nem jártam sikerrel, de remélem most igen
Kösz, maj írok mit sikerült kihoznom.
(#) bankimajki hozzászólása Márc 17, 2010 /

Sziasztok, tegnap sikerült vennem egy 4 csatornás 35MHz-es FM PPM-es távirányítót, de ebben csak akku töltöttségi szint jelző van. És van hely bőven egy pici deprez műszer beépítésére, amelyet szeretnék megtenni. És hozzá még beleépíteni egy olyan elektronikát ami a pillanatnyi adóteljesítményt mutatja. (Aki foglalkozik RC modellekkel, az biztosan tudja mire gondolok.) Nos ehhez kérnék segítséget. A távirányító: FM PPM CT2099 típusú és 12V-os rendszerű. Kíváncsi lennék hogy hogyan is működik egy ilyenfajta teljesítménymérő. (Mit és hogyan mér.)
(#) bankimajki hozzászólása Márc 17, 2010 /

Ő róla lenne szó, és ahogy nézegettem a panelját még két kapcsolóval is ki lehet egészíteni (Bár még nincs vevőm hozzá, de ha veszek, akkor már ezt is beleszámítom.) 2 kép a kütyüről. Elég szépen látszik hogy van hely benne bőven. Építek bele egy pici áramgenerátort, az akkuk töltésére + 2 kapcsolót és a kimeneti teljesítménymérőt. Ahogy nézegettem kb. 20cm2-nyi panel elfér még benne. Tehát van hely bőven. (A képek nem a legjobbak, de már így este nem volt kedvem a sok lámpát felkapcsolni.)
(#) bankimajki hozzászólása Márc 18, 2010 /

Bocsi a türelmetlenségemért, de valaki annyiban segíthetne legalább hogy az ezelőtti hozzászólásaimban tervezett teljesítménymérő kapcsolást googleval hogy keressem, mert nem sok mindent találtam eddig. (pl. angolra hogy fordítsam?)
Következő: »»   13 / 48
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem