Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm mindkettőtöknek a segítséget.
Azt figyeltem meg, hogy feszt mérek a VSS és a PGC között, és közben csatlakozni próbálok akkor felismeri.
Ez lehet annak a következménye, hogy a ICD2 és a PIC közötti vezték kb. 50 cm- es?
Igen, lehet annak a következménye. Azt lehetőség szerint csökkentsd le azért, kb. felére.
A PIC tápfeszültség-kivezetéseire közvetlenül pedig forrassz 100 nF-os kerámia-kondenzátort és úgy próbáld meg a programozást.
Sziasztok!
Az MPLAB mekkora legnagyobb számot fogad el? Mert ez nem jár eredménnyel:
Van néhány makró, amikkel az ilyen alsó-felső bájt dolgokat lehet egyszerűen használni. LOW, HIGH, UPPER, ezeknek nézz utána. Mondjuk a harmadik bájtra nem tudom, hogy létezik-e, de szerintem egyébként egy kicsit elbonyolítod. A MOVLW mindig az alsó bájtját tölti be annak, amit mellé írsz. Így szerintem elég lenne ennyi:
MOVLW number MOVWF bin3 MOVLW number/256 MOVWF bin2 MOVLW number/65536 MOVWF bin1 MOVLW number/16777216 MOVWF bin0 Nem próbáltam ki, hogy működik-e, épp próbálok megszakítást szimulálni PIC32-vel...
Köszi!
8.33-as az MPLAB. Logikus, de úgy tűnik ez sem az igazi megoldás.
Szia!
Ez működik (MpLab 8.50):
Köszönet! A határ úgy látszik itt is 0x7FFF FFFF és nem mindegy, hogy equ -val vagy a #define -el adunk értéket.
Sziasztok! Most szeretnék elkezdeni mikrokontrollerekkel foglalkozni komolyabban, ezért szeretnék beszerezni egy PIC-et, valamint 1 beégetőt is. Tudnátok ajánlani valamit ami jó lesz kezdéshez? Jöhet konkrét link is ahonnan esetleg meg tudom rendelni/vásárolni a dolgokat. Programoztam már korábban mikrokontrollert, szóval asmmel elboldogulok
Ja, még annyi hogy USB-s beégető lenne a legjobb (laptop miatt) Előre is köszönöm!
Szerintem inkább a programozó kifejezést használd a beégető helyett. Én a PICKIT2-t, vagy az utánépíthető klónját javaslom.
Hali!
A PICKit2 egy elég jó kis égető. Ezt meg veheted, vagy meg is építheted. Ha venni szeretnél, akkor ezt megteheted a Chipcad-ban. (keress rá google-ban) Ezekhez vehetsz demo kártyákat, amin tudod gyakorolni a PIC-ezést.
Mivel AVR-res meg ARM-os tapasztalatok után álltam neki PIC-nek, szintén USB-st kerestem. Tudom neked ajánlani a PIC18F4550-t, egész emészthető architektúra, egyszer kell bootloadert beégetni, utána USB-ről programozható. Mellesleg kapható az elektrokonthában is DIP tokban. Ha kell, elküldöm a saját panelem kapcsolását.
Helo ismét! Megnéztem a Chipcad.hu oldalt, és úgy látom több féle PICkit 2 verzio van. (pl starter, vagy programozó) Ezek közül melyikre gondoltál? Továbbá milyen mikrokontroller lenne jó kezdésnek? (mert az oldalon rengeteg van )
Jaj, most vettem csak észre hogy te is írtál! És a bootloadert hogy égetem bele, ha pl egy pickit2-t veszek? Mert az ugye usb-s?!
Megveheted csak a programozót, vagy a programozót és hozzá egy demo panelt. Van a starter, és debug express, ezek a demo panelek. Ezeken van egy-egy PIC, néhány LED, nyomógomb, és egy potméter. Én a debug express-t ajánlom, mert egy fejlettebb PIC található rajta, mint a starter-en. Ezzel meg is oldódott a kezdő PIC-ed, mert rajta van a NYÁK-on. Ezekhez kapsz CD-ket, amiken példa programok vannak, és MPLAB telepítő. Egy ilyen csomag megvásárlásakor gyakorlatilag csak összedugod a programozót, és a demo panelt, és mehet a gyakorlás.
igen, közbe megnéztem angol lapokon hogy mit tartalmaznak a kitek! Köszönöm a segítséget!
Nem szívesen töröm le a lelkesedéseteket, de legjobb tudomásom szerint a Microchip egyelőre leállt a PICKit2 forgalmazásával, így a chipcad sem tudja beszerezni. Ha megnézed az árlistát, akkor láthatod, hogy nincs jelzés mellette, hogy lenne raktáron. Egyébként nagyon jól eltalált programozó/debugger, sokoldalú és olcsó is. Időnként szokott lenni az apróhirdetésben itt az oldalon, érdemes nézegetni. Másik megoldás, hogy építesz egy PicKit2 klónt. A miértek, hogyanokban korábban már volt szó, hogy melyik klónt érdemes megépíteni, nézz szét abban a témában.
Üdv. ui.: a hsz. második fele természetesen főleg websternek szól.
Tényleg. Hát ez rossz hír, mert a PICKit3-ról nem sok jót lehet hallani, de annál több rosszat.
Microchip Direct-ben meg mindig kinaljak, tehat nem alltak le vele. En ugy hallottam addig nem is fognak, ameddig a PicKit3-at gatyaba nem razzak.
Amugy a klonnal egyet ertek, meg lehet azt epiteni. Vagy lehet kismillio kulonbozo klont venni foleg HongKong-bol.
na remek... Akkor keresgélek. Bár nem tudom ezek a "klónok" mennyire megbízhatóak. Szétnézek még azért, hátha találok valahol eredetit.
Szia!
Többféle van itt a fórumon is: Szilva klónja: Egyszerű, furatszeret, de a programozandó pic tápfeszültségét nem állítja, Watt klónja: Bonyolultabb, SMD, a programozandó pic tápfeszültségét állítja, Teljes furatszerelt klón: A legbonyolultabb, teljes kiépítésű, a programozandó pic tápfeszültségét állítja. A klón megépítéséhez azonban egy pic programozó is kell, amivel a benne levő 18F2550 felprogramozod, vagy előzőleg fel kell programoztatni valahol. Ez az egyszerű, párhuzamos portra csatlakozó áramkör megteszi az első lépést...
Üdv! Írtam egy levelet a chipcadnak, és megkérdeztem mikor lesz kapható a pickit2. Júniusban lesz nekik raktáron, azt válaszolták.
Szia!
Óvatosan bánj majd vele, a gyárit nehezebb javítani...
Hp41C által írtak közül a legutolsó a legegyszerűbb, legjobb és legolcsóbb. Ha USB-s Pic-et használsz, egyszer beégeted vele a bootloadert, utána már USB-n keresztül tudsz programozni. Nem kell mindenhez in-circuit debugger, ha tudsz programozni, az is bőven megteszi addig, amíg eljutsz az alapvető készségekig (IO, ADC, PWM, Timer, stb). Nekem csak AVR-hez van, de debuggolni még nem is használtam.
PICCOLO projekt: esca.atomki.hu/PIC18 (Lásd: Szoftver segédlet/PIC18 példaprogramok)
Microchip USB keretrendszer: www.microchip.com/USB
Sziasztok!
Ha mégsem ide illik a kérdés, akkor kérem a moderátort helyezze át! Köszi Teljesen kezdő vagyok, az elektronikához és a pic-hez is. LED villogtatással játszom most, 16F628A. Szeretnék vezérelni a multiplex üzemmódban egy 7 szegmenses led kijelzőtCA56-12SRWA. A neten szétnéztem, de mindenhol máshogy van megoldva a bekötése. Van ahol direktben van rákötve, van ahol csak ellenállással és van ahol tranzisztorral. Mi a legegyszerűbb (és biztonságos) módja? Kell-e tranzisztor vagy nem? Jó-e a BC337 hozzá vagy BC182? A válaszokat előre is köszönöm!Üdv Tices |
Bejelentkezés
Hirdetés |