Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es index
 
Témaindító: Einstein21, idő: Márc 29, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   10 / 28
(#) bsdinotti hozzászólása Szept 11, 2012 /
 
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni tőletek. A motorom teljes felújítás és kábelezésen van túl. ledes indexeket kapott és először 3 lábú elektronikus indexrelét amivel folyamatosan világított az index(lehet hogy amiatt mert rosszul kötöttem be elsőre?), ezután vettem valami orosz relét ami szintén ledes indexhez való (ez is 3 lábú) de van benne egy kis tekercs ami mechanikusan kapcsolgat. A probléma az, hogy míg nem jár a motor vagy csak alapjáraton addig minden ok, de már egy kicsit magasabb fordulatszámon a fordulattal megegyezően kezd el villogni az index meg a visszajelzők is. Nem értek a villamossághoz, ezért lehet hogy hülyeség amire gondoltam: lehet hogy nincs zavarszűrő ellenállás a gyújtásba, és az ott keletkező elektromos jel gerjeszti a relé tekercsét? Ez megmagyarázná a fordulatszámmal megeszező villogást. Ja és vettem egy harmadik relét is ugyan olyan mint a második, de semmi változás.
A motor egy 85- ös évjáratú négyhengeres suzuki. A segítséget előre is nagyon köszönöm!!!
(#) bsdinotti hozzászólása Szept 11, 2012 /
 
Bocs, most olvastam a korábbi hozzászólásokat.
(#) galikcsaba hozzászólása Szept 20, 2012 /
 
Van egy segédmotorom (simson s51) ledes indexet szeretnék rá de a gond az hogy 6 voltos a rendszerem. Nem tudom miféle relét kellene használnom vagy építenem! boltokban láttám ilyet direkt ledes index-hez felismerte hány V-ot kap (6.12.24) én nem szeretnék ilyen komolyat nekem egy egyszerű kapcsolás kellene amit magam is megtudnák csinálni!
(#) Kera_Will válasza galikcsaba hozzászólására (») Szept 20, 2012 /
 
Az áramgenerátort tartalmazhat bármilyen bemenő táp esetén közel állandó kimeneti áramot szolgáltat. Arról mennek a ledek. Pl.: lm317 ből áramgenerátor építhető, vagy 7805 csak azt legalább 8 voltról kell hajtani. Lm317 6 voltról vagy alatta is jól müködik. A kimeneti áramot pedig a ledek összáramfelvételére kell méretezni. Stabilizátor ic + 1 ellenállás kell az egész áramgenerátorhoz. Ennek a tápfeszét szaggatja majd a relé . Ha pedig a szaggató astabilt erröl a változo bemeneti feszröl kell járatni akkor az se ördöngőség. Csak kikell tüzni 1 olyan feszültség értéket ami alá biztos nem esik az.üzemi fesz. Ez kb.: 4 - 5 volt lesz 6 voltnál is. Ekkor kell alkalmazni 1 lowdrop feszültség szabályzót a szaggató elektronikának stabil tápfeszültség előállításához. Astabil multivibrátorral pedig dunát lehet rekeszteni annyi féle leírás van . Kb.: fél - 3 Hzközti ismétlődési frekvencia körül kell lennie. Pontosabban kresz előírás az index villogási sebessége. Akimenetét pedig megfelelően méretezett "végfokkal" kell ellátni ami a ledek áramát elviseli. Akár a fentiekben emlegetett áramgenerátoros megoldás is lehet.
(#) reloop válasza galikcsaba hozzászólására (») Szept 20, 2012 /
 
Szia! Ilyet készítettem magamnak. Az alkatrészértékeket nem jegyeztem fel, de meg tudom mérni, illetve ki tudom számolni.
Úgy működik, hogy a kapcsolóra kötöttem a 6V-ot és a BJ-re vagy a BB-re tudom vele kapcsolni. Külön áramgenerátor van az első-hátsó indexnek, biztonsági megfontolásból. A panel a légszűrő-házba került.
(#) pilu23 hozzászólása Szept 25, 2012 /
 
Sziasztok!

Nekem is volt problémám a ledes indexekkel nem is volt egyszerű…
Először is bocsánatot kérek, ha valamit rosszul írok, nem vagyok annyira toppon az elektronikában. Vettem 4 darab 9 ledes indexet felraktam, de csak világított ennek az az oka, hogy a ledes indexek csak 1-2W-al terhelik a relét a normál izzók ugye 21W-al erre több megoldás is létezik terhelő ellenállás, de az melegszik vagy sorba kötni egy izzót, de az meg elég paraszt a leg kézenfekvőbb, ha veszünk egy kimondott ledes index relét. Ebben az a jó, ha megunjuk a ledes indexet működik sima izzós indexel is

Na, eddig szép és jó most már villog, de mind a négy. Probléma a következő volt az én esetemben a visszajelző izzó 3W-os és ez átenged annyi feszültséget, hogy a másik oldalon is villog pár led ennek, annak az az oka, hogy a lednek nagyon kicsi a gyújtófeszültsége erre azt találtam ki, hogy ledet rakok a visszajelző helyére. De még így se jó, mert irányváltásnál polaritást vált a visszajelzőnél. Csak az egyik iránynál volt visszajelző, itt már kicsit ideges lettem. Erre azt a megoldást találtam, hogy a világítástól adtam testet a lednek és beforrasztottam két diódát ellenkező irányítással a visszajelző két vezetékére és ezt forrasztottam a led pozitív lábára. Tudom rakhattam volna egyenirányítót is de kevés volt a helyem úgyhogy ennél maradtam.

Azt hittem, hogy most már tökéletes, mert ha nem járt a motor, akkor működött, de ha beindítottam, akkor villogott, mint a céllövölde a búcsúban. Jó egyből a feszültségszabályzóra gondoltam, de test volt meg a töltés is megvolt akkor kimértem az állórészt, de az is hibátlan volt. Itt egy kicsit ráuntam az egészre lehajítottam róla mindent és index nélkül jártam egy darabig. Lett egy kicsi elbaszni való időm, úgyhogy csináltam egy kapcsolást az asztalon indexek, relé, kapcsoló, visszajelző akkumulátorról kapott feszkót na így hibátlanul működött. Volt egy pár álmatlan éjszakám mire sikerült megszülni (köszi Gyömbi) hogy gerjeszt a gyertya és ezért villog össze vissza fordulaton. Kapott egy zavarszűrős gyertyát és most már működik úgy, ahogy a nagykönyvben meg van írva!

Remélem hasznos volt ez a kis regény hátha nektek is segít és nem fogtok vele annyit küzdeni mint én!

Üdv.:
Hatos István

Itt a ledes indexrelé 4420 Ft
(#) zitzaki hozzászólása Okt 9, 2012 /
 
Én elég egyszerűen megoldottam az indexrelét volt itthon minden hozzá. 1 db villogó led 2 ellenállás illetve egy tranzisztor esetemben 2n3055 (mert az volt itthon). Az áramkör zárásakor a villogó led ad egy jelet a tranzisztornak ami "behúzza" a power ledeknek az áramkörét. szerintem ennél egyszerűbb meg olcsóbb nincs kb 3-400 Ft. Kb fél éve használom. (és nem más ez csak egy paraszti logika meg egy minimális ismeret hogy mondjuk milyen állat is az a tranzisztor)
(#) telectro hozzászólása Okt 10, 2012 /
 
Azt szeretném kérdezni, hogy a ledes indexekkel, hogyan oldható meg az, hogyha pl. elszakadt a vezeték vagy akármilyen okból nem megy az első vagy a hátsó, akkor valami visszajelzés érkezzen , hogy hiba van.
Mert a régi lámpás cuccoknál ha kiégettt az izzó vagy nem érintkezett akkor gyorsabban villogott, de a ledesnél ezt hogyan lehetne megoldani ?
(#) zolika60 válasza telectro hozzászólására (») Okt 10, 2012 /
 
Szerintem csak gyakori szemrevételezéssel.
(#) Frankye válasza zolika60 hozzászólására (») Okt 11, 2012 /
 
Esetleg egy fényérzékelő kapcsolással, bár ez már lehet, túlbonyolítása a kérdésnek. (Olcsóbb és gyorsabb, ha a lámpatesten van egy pici lyuk, amelyen a fény kiszűrődik, de ez igazából csak sötétben hasznosul, és LED-es index esetében, ha nem nagy a szórása, akkor alig látszik...)
(#) donito hozzászólása Okt 23, 2012 /
 
Sziasztok!
Nekem is gondjaim vannak index ügyben.Nálam is az volt mint pilu23-nál.Kivettem az index visszajelzőt és akkor már a jó oldal villogott már csak,de az indexekben nem villog minden led,ha direkt rárakom az akkura ég mind,szóval nem a ledek a rosszak.Mi lehet a hiba oka?
(#) dbase hozzászólása Nov 15, 2012 /
 
Próbaképp beraktam 3 led modult a pótkocsi lámpába, így 6db 3chipes led villog. Hidegfehér, és a piros búra mögé téve sárgás a színe, a sárga mögött meg nagyon világos sárga. Ha beépítem véglegesre úgy tűnik meleg fehéret kell vennem. De az tuti mindenkinek ajánlom pótkocsira a ledet, mert lesz fényerő és nem olyan kényes a kontaktusra, pl nálam mire hátraér a fesz, 11V már csak.
Bővebben: videom
(#) zolika60 válasza dbase hozzászólására (») Nov 15, 2012 /
 
Piros búra mögé piros LED sárga mögé Sárga LED kell. A Fehér csak a tolatólámpába jó.
(#) _JANI_ válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 15, 2012 /
 
A fehérből bármilyen szín lehet. Bár úgy logikus ahogy írtad.

dbase: az utánfutó visszajelzéshez kellett valami plusz áramkört beépítened? Vagy a "gyári" utánfutó visszajelzők is rendesen működnek a LED-es lámpákkal?
Amúgy igen meggyőző a videód!
(#) proli007 válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 15, 2012 /
 
Hello!
"A fehérből bármilyen szín lehet." Mint régen.. - "Fekete klott gatya, minden színben kapható!"
üdv! proli007
(#) zolika60 válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 15, 2012 /
 
Ez nagyjából igaz csak LED esetén. Bővebben: Link
(#) dbase válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 15, 2012 /
 
Traktorba egy elektronikus index relé van, valami alu házas 10 éves magyar technika, múltkor ki is nyírtam zárlattal véletlen egy bd249 van benne vagy 245, s szerintem a visszajelző része sem jól működik mert pótkocsi nélkül is jelez. Az vezérli a visszajelzőt. Az tuti hogy a reed-es nem működne a leddel mert nem folyna kellő áram a tekercsen.
Zolika60. színes ledeknek nincs akkora fénye mint a fehérnek szerintem. Bár zöldekkel dolgozom 6-9000mcd-s 60 fokos na annak van fényereje.
Amúgy ehhez hasonló a modul csak máshonnan van:
Bővebben: Link
Annyi hogy én fix 12v-ról 56mA-t mértem rajtuk, a linken meg 40-et írnak.
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2012
(#) zolika60 válasza dbase hozzászólására (») Nov 15, 2012 /
 
A színes LED-ek fénye azon a spektrumon vannak amire szükség van. A fehér kénye hiába erős a kék tartományban arra pont nincs szükség.
(#) dbase válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 15, 2012 /
 
Akkor optikai csalódásom volt? Mert a piros mögé rakva is elegendő fényereje volt, sőt még sok is volt! Szoktam méricskélni majd kipróbálom, foto ellenállással.
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2012
(#) zolika60 válasza dbase hozzászólására (») Nov 15, 2012 /
 
Nem mondom, hogy nem lehet elegendő fénye, De a kisebb fényerejű megfelelő színűvel jobbak lesznek a színviszonyok és ugyanezt az eredményt érheted el.
(#) pjg válasza proli007 hozzászólására (») Nov 15, 2012 /
 
Napfény és izzó esetén igen. De a LED színspektruma nagyon keskeny.
(#) proli007 válasza pjg hozzászólására (») Nov 15, 2012 /
 
Hello!
Nekem mondod? Van horgászlámpám Led-es. Kiveri a szemedet, de este hasra esel mellette, mert nem látni vele semmit. A spektrumban egy fia fényt nem ad ott, amit vissza tudna verni valami is a környezet. Egy sima zseblámpa izzóval, meg szép a világ éjszaka is. Legalább úgy szeretem mint a fénycsöveket. Látni a fényt,meg világítani vele, az két dolog..
üdv! proli007
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2012
(#) Pistii12 hozzászólása Feb 18, 2013 /
 
sziasztok tudom h sok féle kapcsolási rajz van meg minden de nekem van 1 6V-os mz-m és átszeretném alakítani led-es irányjelzőre valaki tudna nekem 1 biztosan működő kapcsolási rajzot? köszi előre is!!!
(#) reloop válasza Pistii12 hozzászólására (») Feb 18, 2013 / 1
 
Szia! Ez kifogástalanul működik. Ráírtam az alkatrész értékeket. A burában 6x2 víztiszta fényes sárga LED van.

Értékek.JPG
    
(#) Moderátor hozzászólása Pistii12 hozzászólására (») Feb 19, 2013
 
Légy szíves, figyelj a helyesírásra figyelj oda, kerüld a chat-szlenget!
(#) abdulla hozzászólása Feb 22, 2013 /
 
Udvozlet mindenkinek segitsegre lenne szuksegem!!!!
Megtudna esetleg valaki mondani hol lehetne ilyen ic-t vagy a helyetesitoet szerezni
(#) Lex hozzászólása Júl 16, 2013 /
 
Üdv!
Adott egy 3 lábas indexrelé (LED-hez, úgy tudom a vészvillogó nem működik így), hogy tudnám átalakítani, hogy működjön a régi 4 lábas helyén?
(#) jagdtigger hozzászólása Júl 17, 2013 /
 
Üdv mindenkinek .

Adott a motorom aminek a gyári világítása elég gyenge. Kicseréltem mindent LED-ekre, az áramforrást meg 2 db 9V-os elemre(párhuzamosan kötve tehát a tápfesz 9V). Ez eddig szép és jó de az indexel nem tudok mit kezdeni(elöl hátul egy-egy LED, elvileg összesen 80 mA áramfelvétellel). Próbáltam 555-ös IC-vel de nem hajlandó működni... Tudtok ajánlani egy faék egyszerű villogót aminek a villogási ütemét nem befolyásolja a terhelés?

Előre is köszönöm a segítségeteket .
A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2013
(#) Zoli_bácsi válasza jagdtigger hozzászólására (») Júl 17, 2013 /
 
Én tudnék ajánlani egy másik topikot: Led-es index
(#) jagdtigger hozzászólása Júl 17, 2013 /
 
Hogy lehetek ilyen vaksi... Bocs a felesleges topikért, és köszi a linket .
Következő: »»   10 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem