Fórum témák
» Több friss téma |
Hello!Szeretnék egy VF6-ot 2*55V-ra, Az lenne a kérdésem hogy én tehetek -e be ilyen tranzisztorokat a végegnek?FQA36N15 FQA28N15 esetleg kell-e bvalamit módosítanom az alkatrészeken vagy átépíteni kell-e?
Köszönöm!
Sziasztok! Gondoltam építek egy vf6-ot, de a szimulációnál megakadtam. IRFP240-9240-el gondoltam a megvalósítást, de a Tina nekem azt mondja, hogy ez nem stimmel. Hogyan csináljam? Ha esetleg épített már valaki ilyen Fet-tel vf6-ot, kérem ossza meg a tapasztalatait. Segítségeteket előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2014
Szia! Tudja egyáltalán a Tina a műveleti erősítő terhelésfüggő tápáramfelvételét?
Hello! Szóval lehet hogy nem tudja, és a kapcsolás modellezhetetlen? Az ciki. Hol tudom ezt megnézni? Tina TI-m van.
Kérdezd meg itt, hátha tud rá valaki megoldást.
Amúgy mire volnál kíváncsi? A gerjedékenységet és a termikus instabilitást nem fogja prezentálni a szimulátor. Ezt olvastad már?
Hát igazából, csak simán teszteltem volna hogy működik e OPA 2134-el, ami Fet-es műveleti erősítő, illetve az átvitelét-fázishibáit, de hát akkor mindegy.
A hőstabilitást egy ideje egymásra csavarozott tranzisztorokkal szoktam megoldani. Hallható a nyugodtság a hangjában, mindenkinek csak ajánlani tudom, (főleg itt, mert nagyobb felületen érintkezik a tranyó mint a dióda) itt pl. az 1n4148-at egy BD139 B-E lábával helyettesítem. Igen a Király honlapról ismerem én is.
Hoppá! Rossz a Zobel bekötése.
Sziasztok!
Elyelibator mintájára kicsit felfrissítettem a nyákomat, ez alapján fogom elkészíteni a VF6-ot. Ez egy 40V-os változat a hozzá való alkatrészekkel. Ha valakit érdekel lesse meg.
Fúúú, tényleg igazad van jól benéztem.
Helló mindenki!
Az általam linkelt vf kapcsolást próbálta már valaki? Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2014
Hali. Ez a gyári Király féle kapcsolási rajz. Most raktam fel hozzá nyáktervet.
Hi! Köszi az infót. Mekkora tápról hajtod és hogy szól? Probléma mentes volt az élesztés?
Ezt még most fogom én is elkészíteni, amúgy 40 voltról fog menni.
Hello Geri! A nyákrajzon a FET-ek nem éppen alkalmasak a BD-k rögzítésére. A rajzodon TO220-as tokozás van, míg az enyémen TOP3-as. Ahhoz hozzá tudom csavarozni a SOT 32-es tranzisztor tokot. A TO 220-hoz, viszont nem igazán, mert a hűtőzászló, kilóg a tokból, és azon van a csavar helye! Esetleg a jobb és bal oldalról a hűtőbordához csavarozva, összeszorítani a kettőt azt lehetne. Gondoltam szólok, mert így bukó lehet a kivitelezés.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2014
Nézegetem ezt a topikot de a sok melléklet közt nem találok egy VF-6 -os amit már valaki megépitett és müködik is rendben ?
Lehet csak én vagy béna a keresésben de ha valaki rá világitana egy kapcsolásra az jó lenne ... A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2014
Hali!
Én megépítettem, +-35v-os feszültségre, kb. 3 éve. Azóta is működik! Küldök egy rajzot, ami alapján megépítettem. A zobel-tagot (100nF+10 ohm sorba) muszáj volt beletenni mert anélkül gerjedt (NE5534 műveleti erősítő miatt).
Üdv!
Miért nem stimmel a TO-220 és a BD tranyó..? Azt a BD tranzisztort meg lehet ám fordítani, és akkor a műanyagos része ér a TO-220 -as zászlójához. Nemde? A hővezetés még úgy is elég jó lesz. Vagy pedig nem megfordítani, hanem egy darab csillámot betenni a két tranzisztor közé. Hm..? A SOT 32 "lyuka" a fémes oldalon is műanyagbetétes belülről. Mellesleg a szimulációd szerintem hibás. Nem látom, hogy földelted volna a kettős táp közös ágát! Továbbá: próbáld meg kihajítani onnan C2 -t. Valamint szimulációkor Analízis--> tranziens alanízist próbálj. 0s -től a periódusidő 2-3 -szorosáig. Mondjuk ha 50Hz szinuszt állítasz be a generátoron, akkor 40ms futási idő elég is. A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2014
Hello!
A TO220-as zászlólya kilóg a tokból. Azon van a furat. A sot 32-es meg kissebb, és csavarral nem rögzíthető egy furaton keresztül, mert a to 220-nak a BD felé néz a hasa, és a panelterv sem igazán jó ha át kell kábelezgeti. Persze sima mellé illesztéssel, vagy hővezető pasztával is megoldható, de nem vagyok a híve, mert nincsen öszeszorítva. A kapcsolásban a föld a helyén van. Freki átvitelre, és fázis átvitelre lettem volna kíváncsi de sebaj, nem egy működésképtelen kapcsolás egyébként sem. Kösz a segítséget kipróbálom majd a szimulációt.
Idézet: „sot 32-es meg kissebb, és csavarral nem rögzíthető egy furaton keresztül” Miért nem? El kell fordítani 90° -kal. A panelbe meg be lehet huzalozni. Azon a 2-3 cm vezetéken nem fog annyi zavarjelet összeszedni.
Sziasztok! Összeraktam ma egy VF-6-ot, ami szerencsére az első mérések szerint jól működik. A hőmegfutás elleni diódák viszont még nincsenek a MOSFET-ekhez fogatva ( 1N4007-esekről van szó). Ha odaérintem őket a hűtőzászlókhoz, és megkenem a felületet ilyen 1 W/mK-es hővezető pasztával, az elég?
Igen, az elég. Csak ellenőrizd, hogy nem vezet-e (elektromosan) kis mértékben a paszta.
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2014
Üdv ismét! Megcsináltam a végfokot +/-35 Volt tápfeszültséggel, IRF 540-9540 párral, csöves gitár-előerősítőről hajtva, és a következőt tapasztalom: ha benne van a 22 Ohmos ellenállás a bemérés erejéig a tápágakban, minden rendben megy, nagyon jól szól, semmi gerjedés, de valamiért ha áramkorlát nélkül megy a tápfesz a tranzisztoroknak, azok tönkremennek, PEDIG 16 Ohmos a terhelés, amin a mosfet-ek tűrésénél bőven alacsonyabb áram alakulhat legfeljebb ki. Már 3 pár FET-et tettem tönkre így. Megszólalni csak a legutóbbi teszt idején tudott; akkor amint beleértem a húrba, egy pillanatig szólt, aztán égés illata... Mit gondoltok, mi lehet a hiba oka?
Szia! Üzemmeleg állapotban mekkora a nyugalmi áram? Hány voltosak a Zener-ek? Hűtőbordát testelted? Jó lenne ha lefotóznád.
Szia! Üzemmeleg állapotról eddig egyszer sem lehetett beszélni, mivel egyfelől a borda óriási (200X180X80 körüli méret), másfelől ugye sose volt ráeresztve az áramkörre a nagy áram tartósan. A nyugalmi áram egyébként 100mA hidegen. A Zénerek megfelelnek az eredeti cikkben leírtaknak (ha jól emlékszek, 18V-osak) A hűtőborda nincs testelve egyelőre ( open air, az asztallapon van minden összeszerelve). A FET-ek természetesen el vannak szigetelve tőle. Magáról az erősítő NYÁK-járól( amit a pár hozzászólással fentebb közölt terv alapján készítettem) nincs most képem.
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2014
A hidegen mért 100mA nagyon sok, a tizedére is visszaveheted. A FET alatti szigetelő jól vezeti a hőt? A hűtőborda testeletlensége komoly gerjedési forrás.
Köszi, megfogadom mindkettőt! A szigetelő ez a mezei sötétszürke szilikonlapka.
A szilikon lapkára a FET-et középtájon le kell szorítani. A hűtőzászló furatán keresztül lehúzatva a FET lábak felőli végén alig jön létre hővezetés, hiába nagy a borda - megfuthat. Bővebben: Link
Nálam úgy van megoldva, hogy egy, a fet-ek műanyag tokjára felfekvő, réztelenített nyák-szelet van a fet-ektől laterálisan egy-egy ponton csavarral a bordához szorítva. Ezzel ki van küszöbölve ez a probléma szerintem.
A gerjedés és a hőmegfutás a két főellenség, akár mindkettő is felléphet együttesen. Szépen rendbe kell rakni és jó lesz az.
A bemenő jel árnyékolt kábelen megy? |
Bejelentkezés
Hirdetés |