Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Életvédelmi kapcsolás, FI relé
 
Témaindító: bankimajki, idő: Máj 6, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   17 / 52
(#) Bakman válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Aug 8, 2014 /
 
Az 1500 V -os vizsgálófeszültség nagy valószínűséggel hibás eredményt fog adni, ugyanis nem ekkora feszültségre vannak méretezve az alkatrészek. 230 V-os rendszereket általában 500 V -os feszültséggel vizsgálnak, bár néha már ebbe is beleszólnak (ha vannak) a túlfeszültség levezetők.
(#) zsoltee0001 válasza Bakman hozzászólására (») Aug 11, 2014 /
 
Köszi a kV tényleg sok.
Kitisztítottam nitrohígítóval, tele volt festéklerakódással, mostmár mindenütt atomtiszta.
Nincs semilyen túlfesz védő az egységbe, teljesen izolált a fém váztól.
A kérdésem az lenne, hogy tudnám földi halandó körülmények között kipróbálni, hogy tuti jó-e?
Mondjuk, ha leföldelem a fémet és a lámpa érinkezőire ampermérőn (mA) érintem rá a fázist?
Ilyen 500-voltos trafóm nincsen.
Üdv
(#) Bakman válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Aug 11, 2014 /
 
Nem trafóval ellenörzik, hanem egy erre a célra való műszerrel. Ha tudod, inkább vidd el olyan villanyszerelőhöz, akinek van ilyen műszere.
(#) ötfelezős válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Aug 11, 2014 /
 
Aztán mid van? Mondjuk egy Graetz, pár kondi meg partizán (ellenálló)? Az "egyfázis" az 320 V körüli csúcs, ha egy kondenzátoros feszültségkétszerezőt még alkalmazol hozzá, az már bőven elég. Több ugyan, mint az 500... Leoszthatod. Vagy vonali feszültség egyenirányítva, az 560 V körüli csúcs. Vonali csak van valahol. Elosztótáblánál, stb.
Azonban nem milli, hanem mikroamper lenne a jó eredmény. Viszont tegyél be áramkorlátozó ellenállást, mert a zárlat kikoppanthatja az alkatrészeket. Legalább az elején áramkorlátozóval próbáld, amit aztán egy nyomógombbal áthidalhatsz.
Mindehhez kellő óvatosság ajánlott!
(#) zsoltee0001 válasza ötfelezős hozzászólására (») Aug 12, 2014 /
 
Köszi, ez jó ötlet, kipróbálom.
üdv
(#) zsoltee0001 válasza ötfelezős hozzászólására (») Aug 12, 2014 /
 
Bejött a módszered
Takarítás után mérve 320Vdc 5-6 mA az egyiknél a másiknál 3mA (két halogán izzós)
Sikerült kiszűrni a hibát, a hőbiztosíték egy hőálló műanyag házba van, az pedig a fémvázhoz csavarozva.
Kicseréltem bontottra (mint kiderült az is átvezet, de nem annyira) lecsiszolva a felületét, kitakarítva sikerült leszorítani 0,01 mA-re.
A külömbség szignifikáns, de ha ez se jönne be, rendelek újakat, mert mostmár legalább tudom hol a hunyó.
Üdv
(#) ötfelezős válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Aug 12, 2014 /
 
Na, örülök! És köszi a visszajelzést.
(#) Iszkakof István hozzászólása Nov 23, 2014 /
 
A múlt héten bekötöttem életem első FI reléjét. Nem volt hozzá utasítás, de van Hobbielektronika, ahol meg lehet nézni. Miután minden kész, jöhet a tesztelés. Megnyomtam a gombot, a készülék jól vizsgázott. Ugyebár az életben ez nem így megy. Teszt egy 100 W-os villanyégővel. Bizony az égő megvillant. Nem tanácsolom, hogy valaki kézzel is letesztelje az érintésvédelmet, mert összekapja a fejbőrét.
Következtetésem: egy tökéletes földvezetéket nagyon jól kiegészít és még véd az áramszivárgás általi túlszámlázás ellen is.
(#) ötfelezős válasza Iszkakof István hozzászólására (») Nov 23, 2014 /
 
De hát soha senki nem mondta, hogy a FI relé lenyomja az áramot, ami FI relé nélkül lenne... A FI relé csak lekapcsolja azt.
Egyébként, ha számyt valamit a fejlett világ véleménye, arra alapozni, hogy majd a vezeték megérintésekor lecsap, arra sohasem szabad, az mindig csak egy pótkötél lehet.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2014
(#) emtwalt hozzászólása Nov 27, 2014 /
 
Üdv, újoncként lenne pár kérdésem a 3 fázisú 4 pólusú FI relékről:
Egy 3 fázisú villany tűzhelyet kötnék be, szeretnék elé egy fi+kismegszakító kombinációt. Néztem a 3 fázisú fi reléket, és azt látom, hogy azok természetesen a nullát is figyelik a 3 fázissal együtt, tehát 4 pólusuak, de csodálkozom rajta, hogy hiba esetén a nullát is megszakítják. Azt gondolnám, hogy elég a fázisokat, sőt ha a nulla szakad meg először, akkor az innen bekötött egyfázisú fogyasztókra néha 400 volt juthat, szépen elpukkannak. (a tűzhely platnijai is különféle teljesítményűek, tehát a tűzhely is tud egyfázisú vagy legalábbis aszimmetrikus módon viselkedni.)

Kell a nulla megszakítás nekem?

Van arra mérés, hogy a 3fázisú fi relék a nullát később bontják és előbb kapcsolják össze? 
Ilyesmit olvastam itt ezen a fórumon, de valamiért a gyártók erre nem büszkék.

Érdemes kombinált fi+kismegszakítót venni? Kevesebb helyet foglal? Van hátránya?
Egyátalán egy családi házban kell bárhova is nulla bontót vagy olyan eszközt szerelni, ami a nullát is bontja? Földelést ugye soha nem szakítunk meg, akkor a nullát minek?

Kösz,
Máté
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2014
(#) Gafly válasza emtwalt hozzászólására (») Nov 27, 2014 /
 
Idézet:
„Van arra mérés, hogy a 3fázisú fi relék a nullát később bontják és előbb kapcsolják össze?
Ilyesmit olvastam itt ezen a fórumon, de valamiért a gyártók erre nem büszkék.”

Mert ez természetes, mint ahogyan a nap süt
(#) proba válasza emtwalt hozzászólására (») Nov 27, 2014 /
 
Mivel a tűzhely nulláján is folyik áram, az áramösszegzős (FI ) egyenletből nem hagyható ki. Ha meg nem folyik , akkor mindegy a FI mikor bontja, ill zárja.
(#) ötfelezős válasza emtwalt hozzászólására (») Nov 27, 2014 /
 
Egyátalán egy családi házban kell bárhova is nulla bontót vagy olyan eszközt szerelni, ami a nullát is bontja? Földelést ugye soha nem szakítunk meg, akkor a nullát minek?
No, ilyen formában azért ez nem igaz. Egy áramkört már csak hadd lehessen megszüntetni csípőfogó nélkül is... meg aztán előfordulhat, hogy vezetéket kell azonosítani méréssel... És bármi ok még. Csak manapság az elosztótáblán nagyon helyesen nem két nullabontó van, hanem ezer csavar, és ezen csavarokkal lehet bontani (inkább nem megszakítani) mind a nullákat, mind a védővezetőket.
(#) emtwalt válasza ötfelezős hozzászólására (») Dec 1, 2014 /
 
Köszönöm! Szóval akkor nem kell külön kapcsolható eszköz a null a bontására, elég az a sok csavar a kis réz sínen az elosztóban. Jól értem?

Érdemes egyben megvenni a fi relét a kis megszakítóval? Vagy csak nagyobb a valószínűsége, hogy valamelyik része elromlik, és akkor egyben mehet a kukába az egész?
(#) proba válasza emtwalt hozzászólására (») Dec 1, 2014 /
 
Legtöbb esetben, mivel a FI relatíve drága, egy FI több kismegszakítót is kiszolgál, tehát eleve szinte értelmetlen biztosítéknak használni.
(#) ötfelezős válasza emtwalt hozzászólására (») Dec 1, 2014 /
 
Jól érted.
Második kérdésedre Proba válaszolt már.
(#) gyuszo hozzászólása Dec 8, 2014 /
 
Én úgy tudom, hogy a lakásokban ez előírás a 30mA-es érzékenységű FI-relé, de kíváncsi lennék a véleményetekre, mert a FI-relén található jelöléssel kapcsolatban különböző vélemények születtek.
Bővebben: Link
(#) Bakman válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 8, 2014 /
 
Hol vannak ezek a vélemények? A videón a bal oldali Fi-relé egy "A" típusú, váltó és lüktető egyenáramra is érzékeny 30 mA érzékenységű, a jobb oldali pedig egy "AC" típusú, csak váltóáramra érzékeny 300 mA érzékenységű. Mindkettő 40 A terhelhetőségű. A bal oldali kicsit fura kialakítású, ugyanis a nullát a bal oldalra kell kötni, ez a ritkább.
(#) gyuszo válasza Bakman hozzászólására (») Dec 8, 2014 /
 
Az oldalon alatta vannak a hozzászólások.
(#) Bakman válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 8, 2014 / 1
 
"rwin szabo" nevű hozzászóló valószínűleg nem jól lát, vagy nem tudja értelmezni a Fi-relére írt adatokat. A bal oldali 30, a jobb oldali 300 mA érzékenységű.
(#) gyuszo válasza Bakman hozzászólására (») Dec 8, 2014 /
 
Köszönöm, igen, erre értettem.
(#) witi hozzászólása Jan 11, 2015 /
 
Üdv mindenkinek!
Egy kis segítségre lenne szükségem. Egy új Honda ECT 7000 aggregátorhoz kell 30 mA-s Fi-relé(ke)t bekötni. Mivel a gép garanciás és a gépkönyv is kifejezetten tiltja a gyári vezetékelés módosítását, csakis a külső csatlakoztatás jöhet szóba, amit egy ilyen vagy hasonló elosztóval oldanánk meg, és ez az egység vagy a gép mellett lenne, vagy egy öt eres hosszabbító végén. Ez azért is lenne jó, mert a Fi-relé SZERINTEM, nem viselné el a tartós rezgést, ha a doboz a gépre lenne rögzítve.

Az aggregátor IT rendszerű transzformátoros gerjesztésű, csúszógyűrűs ipari gép. A generátor három tekercséből kettő egyforma 0, 8 cosΦ értékű, a harmadik, amelyik a 240V–s kimenet is, erősített tekercs, itt a cosΦ értéke 1.0 . A kapcsolási rajzon látszik, hogy 400 V-s aljzat egy 400V-10A-es megszakítóval van védve, ez egyben a háromfázisú aljzat főkapcsolója is, a 240V-s aljzatok egy 16A-s resetelhető hőkioldóval vannak védve. Mivel az egyszerre használt elektromos berendezések összárama nem haladja meg a 8A-t fázisonként, csak az elosztó lenne használatban.

Az elején azért írtam Fi-reléket, mert ebben a cikkben úgy írja, hogy IT rendszerben minden aljzatnak saját Fi relé kell, ha jól értelmezem.


Ebben kérném a segítségeteket, amit előre is köszönök!

A csatolt képek az aggregátor gépkönyvéből vannak.
(#) uvegszilank hozzászólása Jan 15, 2015 /
 
Sziasztok!
A következő lenne a kérdésem:
Társasház alagsori ingatlanáról van szó. A villanyórától (melyben semmit nem látni, kinyitni nem lehet, plombálatlan "ajtó" kizárólag a három fázis kapcsolója fölött van, új, kb. fél éve készült) bejövő 5 eres kábel nulla és föld vezetéke össze van kötve egy sorkapocsba, és onnan az elosztó tábláig egy nulla (vagyis kék) vezetékként megy tovább. Az elosztó táblán a nulla vezeték helyére van bekötve. A táblán a nulla és föld sín össze van kötve. Kérdés, hogy elképzelhető-e, hogy a villanyóra szekrényben (vagy körülötte) már szétválik a PEN vezeték nullára és földre? Hogy lehet ezt megállapítani/megmérni? Ha biztos, hogy a szétválás megvolt, gondolom, nem kell a táblán összekötni a nulla és föld sínt. (Persze ez esetben külön vinném a nulla és a föld vezetéket az elosztó tábláig a sorkapocstól.) Köszi a választ előre is.
(#) maci80 válasza witi hozzászólására (») Jan 15, 2015 /
 
Szia! Ha a Fi relét a tetejére teszed, akkor egy év és csere, persze ha jó minőséget választasz, pl Siemens-et és nem XBS tipust. Én gumi bakra tetem. Hogy megakadályozd hogy a védelmet kikerülve használják akkor bizony fel kell áldozni a garanciát és megbontani. Nincs értelme hogy csinálsz egy dugvillás védelmet amit ki lehet kerülni. Elég egy 3fázisú nem kell mindennek külön Fi relé, csak külön kismegszakító. Természetesen a 3fázisú dugaljnak 3pólusú kismegszakító kell.
(#) VIM válasza uvegszilank hozzászólására (») Jan 15, 2015 /
 
Szia! Annyi a lényeg, hogy Te kapsz egy PEN "vezetéket" a szolgáltatótól amit majd a saját lakásodban ismét ketté osztasz PE-re és N-re. DE ezt a két potenciált sehol máshol a lakásban NEM kötheted össze! Így a Nulla az üzemi áramokat fogja vezetni a PE (földelés) pedig a védelmet fogja ellátni. AZ FI relén keresztül kell vinni ezt az N vezetéket és a védelem a PE-hez fog hibaáramot mérni, tehát FI után NEM szabad összekötni sehol. (persze ha valamit rosszul kötöttél a nulla és védővezető között, az FI le fog oldani).
(#) ötfelezős válasza uvegszilank hozzászólására (») Jan 16, 2015 /
 
Társasház alagsori ingatlanáról van szó
Egy darab társasházi becsatlakozás van,? Ot van valami berendezés? Ott kéne megnézni, hogy szétválik-e öt vezetős rendszerré.
nulla és föld vezetéke össze van kötve egy sorkapocsba
Ez hol van? Leírásod szerint sem a mérőnél, sem az elosztótáblánál?
onnan az elosztó tábláig egy nulla (vagyis kék) vezetékként megy tovább. Az elosztó táblán a nulla vezeték helyére van bekötve
Ezek csúnyán hangzanak...
(#) ötfelezős válasza maci80 hozzászólására (») Jan 16, 2015 /
 
Azt hiszem, nem gondoltál ebbe bele. IT rendszernél a kettős földzárlat ellen kell a FI relé - egyszeres hibára nem, egyszeres hibánál az üzem megy tovább. Ha egy közös FI relé van, akkor kettős hibánál is nagyon jól teljesül az áramok összege egyenlő nulla elve, sosem fog a FI relé lecsapni. Kis IT rendszernél.
(#) witi válasza maci80 hozzászólására (») Jan 16, 2015 /
 
Szia!
A dugvillás védelem pont azért jó mert az aggregátorhoz sem kell hozzányúlni és a védelem is megvan. Arról nem is beszélve hogy a munkavédelmis se "jutalmaz"meg egy ötszámjegyű csekkel

Nem kötözködés ,de a cikkből, amit linkeltem (amit úgy tűnik nem olvastál el) még én is ki tudtam hámozni hogy IT rendszerben egy közös Fi-relé nem elég...
(#) witi válasza witi hozzászólására (») Jan 17, 2015 /
 
Közben találtam valamit 240 V-ra: ezt, elég jó az ára. Kérdés, mennyire tartós darab.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2015
(#) matito01 hozzászólása Feb 12, 2015 /
 
Hali szeretném a segítségeteket kérni. Nemrég csináltam meg a házamban a villanyt én így oldottam meg a Fi relé bekötését és a PEN vezeték szétválasztását! Relé lepróbálva működik hurok ellenállást sajna nem tudok mérni!

FI relé.png
    
Következő: »»   17 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem