Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orsós magnók
 
Témaindító: Rober_4, idő: Feb 6, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   111 / 113
(#) VJ72 válasza Lázár Péter hozzászólására (») Szept 13, 2023 /
 
Ez egy deck, vonal kimenettel rendelkezik. A service manual első oldalán a bloksémán látható, hogy a végfok előttről van kialakítva a fejhallgató kimenet. Negyed vagy félsávosak NAB vagy CCIR szabványt használnak a készülékek?
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2023
(#) tunerman válasza Lázár Péter hozzászólására (») Szept 14, 2023 /
 
1. A ReVox A77 a végfokpanelek nélkül is biztositja a fejhallgató kontrollt, ez a szervízkönyvből látható.
2. A jobb oldali MONITOR üzemmódválasztón ott van az IEC/NAB korrekciós választás lehetőség.
TJ.
(#) küzmös Gergely hozzászólása Okt 7, 2023 /
 
Sziasztok! Ezt az egy "topic"-ot találtam ami említést tesz erről az orsós magnóról. Ez egy 1972.-es Unitra ZK145.-ös. Kipróbáltam, izzón keresztül indítottam hogy formázódjanak az elko-k, s hogy amolyan "lágy indításban" részesüljön a gép. El is indult. Szépen felfűtöttek a csövek. Kicsit hagytam, később már kivettem az égőt. Bizonytalanul ugyan, de tekeri a szalagot egyik irányba is, másik irányba is. Ha valahol már sok a szalag, akkor csak igen nehezen, rásegítéssel. De amikor indítanám, s a kezelőtárcsát az indít állásba forgatom, akkor megindulna ugyan, de 1 mp (a lejátszási irányba történő) lassú, bizonytalan "nyúzás" után megáll minden. Rátol a szalagra , és egy kis hurokban megáll, mintha nem húzná a másik cséve. Illetve nem tudná normálisan forgatni se. Levettem a tetejét, s látom hogy forog a motor, de olyan , mintha hulla laza lenne rajta a szíj. Kézzel forgatva mind a két csévét hallhatóan játszaná az, csak valamiért nem forog/hajt. (Motor pörög közben.)
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2023
(#) mugab válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 8, 2023 /
 
Szerintem több probléma lesz.
A leggyanúsabbak, a megnyúlt kikeményedett szíj, kikeményedett gumigörgő, kiszáradt orsókuplung.
(#) mohinger válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 8, 2023 /
 
Itt elég jól kivesézik a magnót: ZK 140
(#) küzmös Gergely válasza mugab hozzászólására (») Okt 8, 2023 /
 
Talán valami ilyesmi lehet. Tudok én erre tenni egy 3,5.-es jack dugót? Hogy külső jelforrásról meghajtsam az erősítőt? EF86 rácsára, vagy akár a hangerő potméterre ráküldöm a jelet?
(#) elektrorudi válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 8, 2023 /
 
A fentieken kívül, még a szalagot is rosszul fűzted be. A törlőfej és a kombinált fej közötti vezetőnek a szalag másik oldalán kell lenni. Amikor gyorscsévélés van, akkor el kell emelnie a fejektől a szalagot. Még az is lehet, hogyha normálisan befűzöd a szalagot, talán elindul, a kemény gumi alkatrészek ellenére.
(#) küzmös Gergely válasza elektrorudi hozzászólására (») Okt 8, 2023 /
 
Köszönöm, mindjárt megnézem.
(#) küzmös Gergely válasza elektrorudi hozzászólására (») Okt 8, 2023 /
 
Valóban el volt fűzve, de a helyzet ugyanaz. Ha (lejátszás irányában történő) tekerés után rögtön az indításra állítom, akkor a lendület még visz annyit hogy megindul a lejátszás, de egy hurokban megáll, a fogadó cséve és semmi sem mozdul a továbbiakban, a kis fém hűtőventilátoros motor forog, mint az ökör, de a szíj rajta ,vele a lendítőkerék (vagy mi az) ,nem, és minden egyéb szíj is áll.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2023
(#) elektrorudi válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 9, 2023 /
 
Legelőször is egy elhatározásra van szükség. Mi a célod vele? Ennek a készüléknek a használati értéke nulla. Még az is csoda, hogy a motorja forog egy több, mint 50 éves készülékenek. Ha megakarod őrizni az utókornak, használható állapotban, akkor ripityára kell szedni, és kikarítani, kitisztítani a csapágyakat, mindent. Ha van benne szinterezett csapágy, akkor azt elvileg nem szabad kenni, de ennek már mindegy. Olajozd be a tisztítás után. A csúszó filceket is ki kell tisztítani. A gumi alkatrészek cseréjére nincs ötletem, de azok cseréje lenne a legfontosabb.
Ha nincs ilyen jellegű indíttatásod, akkor próbáld eladni vagy felajánlani ingyen, hátha egy nyugdíjas kolléga fordítana rá időt. Az biztos, hogy a muzeális értékén kívül (ha van neki ilyen) semmilyen módon nem kapható vissza a ráfordított idő és pénz.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2023
(#) küzmös Gergely válasza elektrorudi hozzászólására (») Okt 9, 2023 /
 
A készülék igazából nem az enyém, hanem egy kollégám hozta, de ez mellékes is. Nekem volna még sok szalagom is, apámtól, de arra meg van is egy TESLA B100.-as, meg egy tranzisztoros valamilyen szintén Unitra is. A kollégának nincs szalagja se. Így arra gondolt hogy a csöves erősítő részét, mondjuk EF86-tól, vonalszintű bemeneten meghajtaná. Mondtam neki hogy ez sem olyan egyszerű történet, mert én ezen egyetlen egy bemenetet látok egy 5 pólusú DIN.-t amire az van ráírva alulról, felülről hogy RADIO/MIKROFON. Gondolom a RADIO képviselné kb a vonalszintet?
(#) elektrorudi válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 9, 2023 /
 
Lehet, hogy valamit félreértettem, de eddig, mintha mechanikus jellegű problémáról beszéltünk volna. Végül csak egy csöves erősítőnek használná? Nem jó gondolat. Azon kívül, hogy siralmas a hangminősége, lejátszáskor a RADIO/MIKROFON csatlakozó kimentként működik. Felvételkor pedig, a végerősítőből csinálták a törlő oszcillátort. Össze-vissza kellene kutyulni az egészet, a semmiért. Reméld, hogy ő sem gondolta komolyan, csak egy szikra (bocs, egy gyertyácska) gyulladt ki a fejében.
A legjobb, amit tanácsolhatok, hogy engedd el!
(#) küzmös Gergely válasza elektrorudi hozzászólására (») Okt 9, 2023 /
 
Értem. Ezt átadom neki akkor, hogy valóban nem egy járható út. Illetve megkérdezem ennek fényében hogy mi a terv(e).
(#) pucuka válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 9, 2023 / 2
 
Önmagában más célra nemigen használható a csöves erősítője. Felvételkor (mikrofon) lejátszáskor is az erősítőkben korrektor van beépítve, amit ki kéne "szedni" a fokozatokból. Ez gyakorlatilag új erősítő építését jelenti. Akkor már Szinte csak a csövek hasznosíthatók, mert a hálózati trafó is a motor tekercseivel van kialakítva.
(#) mustang74 hozzászólása Okt 10, 2023 /
 
Sziasztok!
Egy barátom rám bízta az orsós magnója rendbetételét. Egy BRG M10 Qualition -rol van szó. A nyomó görgője nagyon rossz állapotban van, ez hiányzik még a működéshez. Lenne -e valakinek itt egy használható példánya vagy esetleg honnan lehet ilyet kapni. Köszönöm mindenki figyelmét!
Nándi
(#) küzmös Gergely válasza pucuka hozzászólására (») Okt 10, 2023 /
 
Igen, nézegettem én a kapcsolási rajzot, elsőre nem is tűnt bonyolultnak, mint akármelyik csöves eszközön (tévére videobemenet , rádióra Pick up bemeneten keresztül vonalbemenet) Hányszor csináltuk már.. becsatlakozunk egy 10µF/50V.-al a "meleg" pontra, föld-föld, és elillesztés ide , vagy oda minden készüléknél sikerült még úgymond kiváló bemenetet csinálni, ami tisztességesen kihajtotta az adott végeket. Mikor másodszor néztem ennek az adott orsós magnónak kapcsolási rajzát, tápját, mindenét.. akkor már sejtettem hogy itt nem igen fogok csak úgy becsatolni sehová.
(#) Poli válasza mustang74 hozzászólására (») Okt 10, 2023 /
 
Szia
Próba szerencse alapon Itt telefonon meg tudod kérdezni.
(#) Tomi94 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 11, 2023 / 2
 
Szerintem amúgy másodszorra sem olyan lehetetlen az.. Teljesen szokványos módon az ECL86 trióda-rácsára (ill. előtte a hangerő potméterhez) kell csatlakozni megfelelő feszültségű leválasztó kondin keresztül. A kisjelű csövekről és a korrekciós visszacsatoló hálózatról meg néhány gyári csatolókondi és ellenállás kiforrasztásával le kell választani ugyanazt a pontot. (Én amúgy a hangszínszabályzónak hívott magashang-vágó potit is kiiktatnám a jelútból, ha erősítőnek kell.) Működni fog teljesen normálisan - persze a mélyhang-átvitel valahol 50-60 Hz környékén limitálva lesz, a nem túl nagy méretű kimenőtrafó miatt, ill. érdemes rá külső hangszórót kötni.

Abban igazatok van, hogy úgy nem annyira egyszerű megoldani, hogy mindeközben magnóként is minden funkciója megmaradjon. De ha jól értem, ez szalagok hiányában nem is célja a tulajdonosnak.
(#) küzmös Gergely válasza Tomi94 hozzászólására (») Okt 17, 2023 /
 
Szia! Ezt is szétszedtem, egyelőre nem nyúltam bele, eredeti formájában vizsgálom, s próbálom. A nagy "lendkeréken" lévő szíjat olyan lazának találtam hogy nem is ült a horonyban. Olyan másfél cm.-t! kivettem belőle, és láss csodát. Most már hajt, viszi a szalagot, és szépen játszik, nem húz, nem nyúz, viszi. A probléma az az hogy az alatta lévő szíj még mindig nem hajt, nem forog, így a túloldalt kézzel kell csévélnem, a szalag továbbításának megfelelően sebességgel. S így gyönyörűen muzsikál a gép. Arra még nem jöttem rá hogy az ott hogy dolgozna egyáltalán, vagy mi forgatná azonos ütemben ezt a "túloldalt". De az a szíj ott meg se nyekken, forgatásra sem viszi, sehogyan sem (tekerési irányokra sem). Most megpróbáltam egy "sufni tuningot" összekötöttem a két tárcsát egy tejgumival. Szépen forog szinkronban, így már leköveti a szalagot egészen addig megy is, amíg fel nem kolbászol a gumi, ekkor lepattan, és megálltja az egészet. Vagy ha nem, akkor feltorlódik a szalag a másik (álló) oldalon.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2023
(#) küzmös Gergely válasza Tomi94 hozzászólására (») Okt 17, 2023 /
 
A számláló tengelyén van az a tárcsa. Ami forgatná szerintem. A számlálót ha forgatom forog a felső is. Érdekes,hogy amin az ékszíj van, azt ha csavarhúzóval benyúlok is, erő kell a megforgatásához, bordákkal van megerősítve az alja, ha azokra betámasztok a csavarhúzóval akkor lehet forgatni, de viszonylag erővel lehet csak. Olyan mintha egy állapotba szorult volna. Valahogy át kéne váltania, de lehet rosszul gondolom.
(#) küzmös Gergely válasza Tomi94 hozzászólására (») Okt 17, 2023 /
 
Bár ugye a szalag "mennyiségétől" függően hol gyorsabban (ha kevesebb szalag van), hol lassabban kellene forognia
(#) Tomi94 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 18, 2023 /
 
Valószínűleg rá van rohadva a tengelyére az 50 éves kenőzsír. Le kellene venni a zégergyűrűt, és úgy kihúzható, szétszedhető az orsó egy alapos takarításhoz és azután újrakenéshez. Meg amúgy megérdemelne akkor már új gumikat is, O-gyűrűként, tömítésként olcsón kapható, csak le kell mérni a régit, vagy elvinni mintának a "rövidítéssel".

Egyébként úgy kellene működnie, hogy az alsó tárcsát állandó sebességgel hajtja a lendkerékről a (képen belül látható) szíj, a felső tárcsa pedig filces kapcsolatban van ezzel, tehát mindig annyit csúszik forgás közben, amennyit még enged a szalagsebességből és a tekercs-átmérőből eredő kényszer. Egyben a szalagtekercs növekedésével a nyomóerő is növekszik, azzal meg a tapadás, tehát a forgatónyomaték is. Primitív, de egész jól működő és nagyon egyszerű önbeálló mechanizmus a nagyjából egyenletes szalagfeszítés elérésére - persze csak fekvő helyzetben. Ezért tudod kívülről megforgatni menet közben, de a szíj alulról a beragadt tárcsát forgatná, amihez meg nincs elég ereje.
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2023
(#) Robert38 hozzászólása Okt 18, 2023 /
 
Sziasztok magnó fanatikusok.
Akai 4000D vagy UHER Variocord 520 között vacillálok. Kinek milyen tapasztalatai vannak?
Köszi :Róbert
(#) küzmös Gergely válasza Tomi94 hozzászólására (») Okt 18, 2023 /
 
Valószínűleg igazad van. Kézzel is sokkal nehezebb forgatni azt az egész orsót, mint a másikat. Jó kis zéger gyűrű.. imádom.. még egy kis műanyag kiszögelés közt "ül", biztos könnyen kijön, s jó lesz kipattintani onnan. Jah.. nem.. remélem kijön. Volt egy kósza ötletem hogy megküldöm féktisztítóval, vagy WD40.-el, de azzal inkább takarítani kellene majd.
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2023

P1170611.JPG
    
(#) zolika60 válasza Robert38 hozzászólására (») Okt 18, 2023 /
 
Én az Akaira szavazok. Bár az Uhert nem használtam sose.
(#) Gafly válasza zolika60 hozzászólására (») Okt 19, 2023 /
 
Én meg az Uhert, mert másnak olyan nincsen.
Az Akai azért is uncsi, mert mindenki azzal villogott annó, de itthon boltban is (jó drágán) meg lehetett venni és fel a polcra vele. Kicsit hasonló mint a Lada: 1200 vagy 1500. Az volt a király az ezerötössel nyomatta.
Szerintem 2023-ban használati értéke nincsen egyiknek sem, polcra büszkülni meg ízlés kérdése.
(#) mohinger válasza Robert38 hozzászólására (») Okt 19, 2023 / 1
 
Az Akai GX4000D és a 4000DS háromfejes készülék, beépített erősítő nélküli, deckek. A mechanikájuk finoman szólva nem szalagkímélő, meglehetősen elavult konstrukció, minimum 35 mikronos (LP) szalag jó rá és 18cm-es orsó alatt sem javasolt. Az UHER Variocord 520 mechanikája lehelet finoman bánik a szalagokkal, akár 18 mikronossal (Triple Play) és kis orsókkal is szépen megy. Beépített erősítővel és hangszóróval rendelkezik. Viszont csak két fejes. A fejegység cserélhető 2 és négysávosra is. Az Akai kétség kívül szebben mutat a polcon. Nekem volt mindkettő. Az Akaiból a GX ugye üvegfejes, a DS hagyományos fejes, ami a nagy szalagfeszítés miatt mára elkophatott.
(#) Tomi94 válasza Robert38 hozzászólására (») Okt 19, 2023 / 2
 
Az UHER-eknek sokkal precízebb a szalagfeszítés-szabályozása a mechanikában. Ennek következtében tovább maradnak épek a szalagok (ma, amikor egyre drágábbak és ritkábbak a jó szalagok, ez nem kevésbé fontos szempont, mint régen, amikor épp volt szalag, de lehet, hogy nem megismételhető felvételt készítettek rá), illetve orsómérettől és szalagfelülettől közel függetlenül alacsony marad a nyávogás.
Hátránya viszont az, hogy soha nem volt hazai import-termék. Így egyrészt bármi kell hozzá, nagy valószínűséggel csak németországi apróhirdetésekről, fórumokról szerezhető be, itthon eredeti, pláne jó alkatrészt találni hozzá - közel esélytelen. Másrészt ami komplett készülék anno be is jutott (egyedi elvámolással, vagy akár csempészáruként), az utána ugyanígy alkatrész-ellátás nélkül futott - vagyis nagyobb eséllyel esett egyedi tákolás áldozatául. Itthonról vásárlásnál nagyon meg kell nézni, mit veszel belőle, könnyű ezeknél gányolt példányba belefutni, lehet jobb eleve nyugati eladótól nézelődni. A külső szubjektív dolog, de valóban elég puritán kinézetű az Akai-hoz képest. Cserébe gyárinak megfelelő állapotában jobb konstrukció.

Az Akairól kb. ennek a fordítottja mondható el: a mechanika nem igazán kíméletes a szalagokkal már gyári állapotában sem, 40+ évesen meg főleg nem az, legalábbis alapos karbantartás nélkül. A hangzása egyébként nem rossz, ha sikerül úgy beállítani, hogy ne nyávogjon - de ez utóbbi nem egyszerű feladat.
Előnye az, hogy sok van belőle, ez volt a "nép hifi magnója" anno, ezért itthon is aránylag egyszerű alkatrészt szerezni hozzá, illetve javítási tippel is többen fognak tudni segíteni, ha kell. De azért ugyanúgy megvan ebből is az egyedileg tuningolt kategória (részben pont a szalagvégi nyávogás miatt kísérleteztek sokan sokfélével, aztán vagy tényleg előnyös a dolog, vagy a gyakorlatban nem igazán). Próba ezesetben is mindenképp javasolt.
GX-fej vagy sem: elsőre jól hangzik, hogy a GX fejek kibírnak 100 ezer órát (ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy maga a mechanika 3x kihullik alóla, amikor még mindig jó a fej) - csak nem igaz. A klasszikus módon ugyan valóban nem kopik, nem keletkeznek rajta nyomvályúk - de a fejrés környékén hajlamos töredezni, kipattogni az anyag (pláne hirtelen hőhatásra, pl. a 40 éve alatt vitték már ki a fűtött szobából a téli hidegbe). Ez ugyanúgy magashang-vesztéshez vezet, mint a jól ismert fejkopás, csak legalább mikroszkóp nélkül nem is mérhető fel. Meghallgatás alapján, ha a felvétel visszahallgatásakor nincs magas hang, vagy aszimmetrikus, szintén el kell engedni az adott példányt. A hagyományos fejes 4000DS-t ez nem érinti, de abból kevesebb is bukkan fel a piacon. Amúgy hangzásra elvileg nem rosszabb a GX-től.

Nekem még a "titkos tippem" a Philips 3 motoros orsós készülékei (N44, N45 széria) a 70-es évek első feléből. Viszonylag olcsón szoktak felbukkanni, a szétrohadó szíjakon kívül ott az összes Philips elkó cseréje szokott szükséges lenni (anélkül pl. a motorszabályzó is gyengélkedik, aztán kijelentik, hogy motorhibás a gép..) - aztán viszont szalaggal kíméletes és jó hangú készülékek ezek is.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2023
(#) mohinger válasza Tomi94 hozzászólására (») Okt 19, 2023 /
 
A titkos tippem pont nekem is az általad említett Philips magnók lenne. Van belőle itthon háromféle is. A capstan motor sajnos gyenge pontjuk.
(#) Gafly válasza mohinger hozzászólására (») Okt 19, 2023 /
 
Terényi magnómúzeum áthelyezésől és újranyitásáról van már konkrét információ?
Következő: »»   111 / 113
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem