Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   233 / 235
(#) Ge Lee válasza Régi motoros hozzászólására (») Ápr 25, 2024 /
 
Én nem úgy csinálnám meg, hanem inkább csinálnék egy vázat a lemez fölé és arra tenném rá közvetlenül.
(#) kendre256 válasza Régi motoros hozzászólására (») Ápr 25, 2024 /
 
Menetes szár toldó nem jöhet számításba?
Bővebben: Link
(#) Régi motoros válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 26, 2024 /
 
És a váz a lemez fölött fog lebegni vagy ezt nem értem hogy gondoltad...
(#) Régi motoros válasza kendre256 hozzászólására (») Ápr 26, 2024 /
 
A gerendacsavarban az a jó, hogy teljes anyagában rozsdamentes. Ha teszek egy ilyen toldót, az nem az, de akkor a toldásnak is rozsdamentes menetes szárat kellene bele tenni. Lehet megelégszem a 10-essel, és megcsinálom azzal, kezdek efelé hajlani.

Ui.: Találtam itthon 10-es menetes szárat, majd csinálok egy terhelési próbát és meglátom mennyire hajlik vagy nem hajlik...
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2024
(#) Ge Lee válasza Régi motoros hozzászólására (») Ápr 26, 2024 /
 
Ha a vázat fel tudod szerelni a tető fölé valahogy, akármilyen felfogatással, onnantól a paneleket már ahhoz tudod rögzíteni akár egy mezei horganyzott csavarral is.
Általában túl van ez misztifikálva egy kicsit, ha teszel horganyzott anyagot a tetőre az sem fog 2 nap múlva elkorrodálni, ahogy az ereszcsatorna sem szokott, de mezei festett anyag is jó lehet évtizedekig. A cserepeslemez is sima lemez ami le van festve és ennyi.
Nekem ezzel a menetes szárral az lenne a gondom, hogy elég nagy lyukat kell hozzá fúrni a szarufába ami azt gyengíti. Mondjuk a lemeznél elég korlátozottak a lehetőségek mert az alá nem lehet bedugni a kampót mint egy cserép alá. De mintha lemezre is láttam volna valami olyat, hogy csak a lemezhez kell csavarozni, nyilván apró kis vackok és jó sok kell belőle. Meg azzal az a gond, hogy ha lekapja a vihar a lemezt akkor viszi vele a panelt is.
Eltelik majd még pár év, aztán valaki elkezd majd olyan cserepeslemezt is gyártani aminek az alján ott lesznek a rések a tetőkampóhoz.
(#) Régi motoros válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 26, 2024 /
 
A váz egy vagyis inkább 2-2 vízszintes alu zártszelvény lesz. Ezeket fogja tartani a gerendacsavar.
Erre a zártszelvényre lesz feltéve a napelem. De ezt a zártszelvényt is fel kell fogni valahogy a tetőre, ez lesz a gerendacsavarral megoldva. Mondjuk ha van valakinek tippje, hogy lehet lemeztető alatt eltalálni pontosan a gerendát, hogy ne összevissza találomra furkáljak, arra kíváncsi lennék.

Ui.: Az előző képen amin a tetőszerkezet van, a legfelső napelem nevezetű alkatrész az valójában nem a napelem, elírtam. Az az a zártszelvény, amire rá lesznek csavarozva a napelem panelek.
Legalább is ez a terv.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2024
(#) Massawa válasza Régi motoros hozzászólására (») Ápr 26, 2024 /
 
Belülröl fursz kifelé egy vékony furoval. Elég egy lyuk a többit ki lehet onnan mérni
(#) pipi válasza Régi motoros hozzászólására (») Ápr 26, 2024 / 1
 
belül wincsiből mágnes a gerenda 2 oldalára...
(#) Régi motoros válasza Régi motoros hozzászólására (») Ápr 26, 2024 /
 
Tetőszerkezet metszeti ábrázolás javítva.
(#) pipi válasza pipi hozzászólására (») Ápr 26, 2024 /
 
Ha meg nincs iránytű: https://neomagnet.hu/Polarizacios-folia-50x50mm itt dobta oldalt hirdetésben
(#) Laca13 hozzászólása Ápr 27, 2024 /
 
Szerintetek kiknek az érdekeit sérti a balkon napelem? Mert én valahogy más okot nem látok arra hogy nálunk nem engedélyezik, miközben Európa szerte legális.Balkon napelem jogi mizéria.
(#) Ge Lee válasza Laca13 hozzászólására (») Ápr 27, 2024 /
 
Ott van mindjárt a második bekezdésben (hálózatra csatlakozás). Nem úgy van az, hogy csak fogod magad és rácsatlakozol valamivel a hálózatra, ha mégis és baj van belőle akkor téged fognak érte felelősségre vonni, gondolom nem hiányzik.
(#) Laca13 válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 27, 2024 /
 
Annak tükrében, hogy számos európai országban legális, számomra ez csak lobbisták kifogásának tűnik.
Nem hinném hogy a magyar ember számára problémát okoz egy eszköz konnektorba dugása, amit a német, az osztrák is megcsinál.
Az eszköz teljesen biztonságos, pont arra lett kitalálva hogy bárki könnyen beüzemelhesse.

Egyébként én szigetüzemű rendszert szeretnék, nem érdekel a visszatáplálás, de ez a rendszer nem működik a hálózati áram nélkül. Valahogy működésre lehetne úgy bírni, hogy nincs a hálózatra kötve?
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2024
(#) pipi válasza Laca13 hozzászólására (») Ápr 27, 2024 /
 
A bedugás egyszerű, de a biztonságos "szélálló" felszerelés nem egy nagymaminak való...
(#) Laca13 válasza pipi hozzászólására (») Ápr 27, 2024 /
 
Bocs, de nem bénábbak a magyarok mint a németek, franciák, olaszok, osztrákok. Ha meg valaki béna, és nem akar kockáztatni, hívhat szakembert de nem kötelező.
(#) Villanymozdony hozzászólása Ápr 27, 2024 /
 
Nem úgy van, hogy az erkélynapelemet csak a hálózatra nem lehet rákötni? Ha valaki épít egy szigetüzemű rendszert egy kisebb akkuval, és néhány kisebb teljesítményű, de sokat üzemelő fogyasztót ráköt, az nem tilos. Vagy tévedek?
Az már egy másik kérdés, hogy egyébként ez nem túl hatékony módja a napelem felhasználásnak, meg egyébként is szerintem elég furán nézne ki az, hogy erkélyenként más-más panelek össze-vissza. Ha meg ráesik egy autóra, netán arra járó emberre... Aminek lenne értelme, ha a sok, főleg az előző rendszerben épült lapostetős társasház tetejére telepítenének megfelelő bakra napelemet. A lakók befizetnének egy összeget, és annak arányában kapnának belőle "ingyen" energiát.
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2024
(#) Gafly válasza Villanymozdony hozzászólására (») Ápr 27, 2024 /
 
Az egy baj, hogy hiába kerestem olyan fogyasztókat, amit szigetüzemben, teljesen hálózatfüggetlenül lehetne használni napelemről.
Akku nélkül nagyjából a kaputelefon világítását találtam, ami 12 V. De azt meg minek, ha süt a nap.
Ha, aminek akkuja van, lehetne például a riasztóközpont, Akkor már lehetne a router, hasonlók, úgyis egy helyen van, és úgyis DC forrást igényelnek alapvetően. Ha meg lemerül, akkor fel lehet tölteni a konnektorból. De akkor az már nem a sarki fűszeres, hogy csak bedugom a konnektorba, és ingyen lészen az áram.
(#) Ge Lee válasza Laca13 hozzászólására (») Ápr 27, 2024 /
 
Már miért ne működne? Az enyém hetek óta így működik, csak akkor nem ha kiürül az akku. A szigetüzem elsődlegesen éppen oda lett kitalálva (pl. tanya a semmi közepén) ahol egyáltalán nincs hálózat. Egészen addig működik amíg az akkuban van szufla. Sőt az egyszerűbb felépítésű inverterek mint az enyém is, azok tulajdonképpen nem mások, mint akkutöltő (MPPT) és inverter. Az csak pluszban egy jó dolog, hogy valaki régen kitalálta hozzá, hogy legyen benne egy átkapcsoló relé arra az esetre, ha kicsi az akkunk kapacitása, és akkor át lehessen kapcsolni a kimenetet a hálózatra, illetve az inverter ezt saját maga megteszi amikor látja hogy lemerült az akku.
Ha logikailag nézzük akkor a visszatápláló inverter (és az erkélynapelem is) egy és, a szigetüzemű inverter pedig egy vagy kapcsolat a közüzemi hálózat és az inverter kimenete között.
(#) Atis57 válasza Laca13 hozzászólására (») Ápr 27, 2024 /
 
Szia!

Láttam már olyan mikro invertert ami egy külső autós inverterrel is tudott párhuzamosan üzemelni.(de nem mindegyik tipus !)
A terhelésre kellett ügyelni --ne menjen a feszültség 250V felé ,és 205V alá.
(#) Villanymozdony hozzászólása Ápr 27, 2024 /
 
Vettem egy Isolar SMH II-es invertert.

Rákötöttem a hálózatot is egy próbára, és kiderült (legalábbis minden jel arra utal véleményem szerint) hogy ilyenkor valójában rászinkronizál, és a fogyasztót úgy látja el, hogy kiegészíti a hálózat felől.
Tehát mégsem off grid, hanem egy belső visszwatt védelme van. Így sajnos nem merem használni, mert nincs garantálva, hogy semennyit se táplál vissza abban az esetben amikor terheletlenül, vagy a napelem által szolgáltatott teljesítmény alatt terhelve működik. Valakinek van tapasztalata ezzel az inverterrel? Egyelőre csak hálózat nélkül működik róla egy-két apróság.
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2024
(#) Atis57 válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 27, 2024 /
 
Szia!

Nálad nem tudom--Nálam;
WiFi router, Vodafon modem ,Szkenner, Riasztó, El. Főkapcsoló , Aut FI relé(távolról visszakapcsolható + viz,gáz szelep) Cordless Telefon, Lap Top töltők, telefon töltők ,viztis ztitó,nyáron a Klima. -- lehetne még laposTV,nyomtató

Mivel régi tipusú a hűtőm --igy az nem --képes 10A inditó árammal kezdeni ,azután visszaesik 0,5A alá.
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2024
(#) Atis57 válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 27, 2024 /
 
Szia!
A lakás világitása lemaradt...max 100W és kb 0,3kWh/ nap
(#) antikzsolt válasza Villanymozdony hozzászólására (») Ápr 27, 2024 / 1
 
1. Nem láttam sehol sem hogy off grid lenne az ivnerter. Eddig csak 2 oldalon néztem meg. Ezen felül van átkapcsoló ami ha elmegy az áram az inverterből(elmegy a nap, lemerül az aksi) akkor automatikusan átvált a hálózatra. érdemes lenne felszerelni. Ez kb 15.000Ft + a villamos doboz és kábelcsatorna ára. pl a napelem átkapcsolóra.

Ezzel azt éred el hogy az inverter tehermentesítve van a hálózattól és vígan tölti az aksit egészn addig amíg el nem éri a visszakapcsolási feszültséget. Azután mivelhogy elindult az inverteren az áram, az eszköz először 0 kapcsol majd az inverterre áll át.

Hmmm ezt nem lehetne megoldani házilag ardu(vagy bárhogy máshogy) + 2 ssr relével? Csak egy kósza ötlet volna a fáradt agyamból

2. Amikor hálózat is van rajta az inverter a saját fogyasztását a hálózatból nyeri.
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2024
(#) Atis57 válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 27, 2024 /
 
Szia!
De meglehet oldani....

Bár az SSR nem felel meg a leválasztás követelményeienek.Az óra alatti kismegszakitó miatt kell a mágneskapcsoló (16A----max 40A )
Ez már ki is adta ; nincs szünetmentes átkapcsolás!
Amúgy is célszerű a 10-20 sec szünet.

Esetleg külön hálózati leágazás 2--6A kismegszakitóval ,itt már lehet 2db relé sorban az átkapcsolónál. S még akár szünetmentes is lehet-ne..(50-100msec )
(#) Gafly válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 27, 2024 / 1
 
Akku nélkül egyik sem igazán használható, és fene sem akar párhuzamos 12 Vdc hálózattal összefurkálni a házat.
Arra teljesen jó lehet persze, ha egy helyre vannak telepítve, és már úgyis van ott akku.
(#) erbe válasza Villanymozdony hozzászólására (») Ápr 27, 2024 / 1
 
EASUN.hu
Amit találtam róla, ez offgrid inverter, ami napenergia híján átvált hálózatra. Azaz nem tud kitáplálni. Nem szinkronizál rá a hálózatra, hanem átkapcsol és arról is tudja tölteni az akkut, ha szükséges. Nem írtad, mekkora, de mindegy, mert típuson belül mind ugyanazt tudja.
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2024

isolar.jpg
    
(#) gaspa válasza Villanymozdony hozzászólására (») Ápr 28, 2024 /
 
Az eladók ismertetőjéből nem lehet pontosan megállapítani hogyan működik.A manuáljából valamivel jobban,de leginkább méréssel.Nekem SML II 3.5 kW-os van,most próbálom a régi betáplálós rendszeremet átalakítani félig hibridre.Ez hálózatból,napelemről,akkuról egyidejüleg képes a fogyasztót ellátni és köztük a terhelést megosztani a programtól függően.SBU üzemben elsődleges a napelem azután az akku,végül a hálózat.Például akku nélkül 800 W terhelésnél 500 W-t a napelemről 300 W-t a hálózatból vesz és a napsütéstől függően változó arányban.Szerintem nem tud visszatáplálni,de ezt később tudom pontosan megmérni,nekem viszont ez nem lényeges,mert egy fázison még van betáplálós inverter.
(#) Atis57 válasza gaspa hozzászólására (») Ápr 28, 2024 /
 
Szia!
Ezt bővebben kifejtenéd?
"Például akku nélkül 800 W terhelésnél 500 W-t a napelemről 300 W-t a hálózatból vesz és a napsütéstől függően változó arányban."
(#) gaspa válasza gaspa hozzászólására (») Ápr 28, 2024 /
 
Ha tudsz váltakozó áramot mérni, megállapíthatod visszatáplál-e.Ha a hálózat rá van kötve az inverter alapfogyasztását onnan veszi (30-50 mA).A terhelést lecsökkented a napelem termelés alá,ha az inverter áram megnő,az irány ugyan nem látod,de visszatáplál.
(#) gaspa válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 28, 2024 /
 
Szia
Nem tudom ennél bővebben hogy lehet,de pontosan mi érdekel?Az említett példánál az akku le volt választva,csak hálózat és napelem volt.
Nekem minden adat mérhető egyidőben és külön tudom kapcsolni bármelyik forrást.
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2024
Következő: »»   233 / 235
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem