Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Wifi rádió
 
Témaindító: proba, idő: Okt 29, 2009
Lapozás: OK   2 / 3
(#) Action2K válasza (Felhasználó 53314) hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Legálisan csak akkor csinálhatod, ha alapítasz egy ilyen tevékenységgel foglalkozó vállalkozást. Akkor meg kell adókat fizetni. Gondolom nem akarod Te finanszírozni jótékonysági alapon mindenkinek, tehát a befizetett adóidat, villanyszámlád..., mondjuk havidíjban be kell szedned.
Arról nem beszélve, ha mér kész a WiFi hálózat, akkor már az automatikusan osztja is a netet, ergo nem kell a rádióátjátszással bíbelődni. Persze ekkor másmilyen vállalkozási tevékenység van.

De egy szó mint száz, a Te neted, soha nem lesz alkalmas 1000 ember kiszolgálására, Hacsak nem előfizetsz a műholdas netre, havi 50000+ÁFA körüli díjért.
(#) ekkold válasza (Felhasználó 53314) hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Egy átlag router wifi része kb. mondjuk 54Mbps, tehát szerencsés esetben, ha mondjuk minden felhasználó rádiójának elég 512kbit v. kevesebb, akkor kb. 100-an tudnak csatlakozni.
A net felől, ha mondjuk van 5Mbps-ed, akkor hasonló aránnyal számolva, jó esetben, kb. 10 rádiót tudsz venni.
A 10 rádió tovább sugárzásához elég egy normálisabb PC és megfelelő szoftver hozzá.
Korábban próbáltam ilyesmit, csak kisebb méretekben: internetes rádiót, helyi UTP-s hálózaton tovább sugároztam, és egy másik PC volt a vevő. Gondolom ugyanez menne wifi-vel is, és több vevővel is.
A routert bevéghatod egy dobozba, és fel a tetőre, vagy egy nagyobb árbócra, így viszonylag jó lenne a hatótáv is. Esetleg több routerrel, nyereséges-irányított antennákkal, a körsugárzást ilyen módon "szeletekre bontva" nagyobb terület is belátható.
Viszont ha mások is szeretnék a saját wifi-jüket használni a környéken, és bezavarsz nekik pl. nagyobb teljesítménnyel, akkor előbb-utóbb morcosak lesznek rád.
(#) (Felhasználó 53314) hozzászólása Jan 28, 2010 /
 
Hát ez durva, szóval nincs olcsó legális módszer?
(#) SALáta válasza (Felhasználó 53314) hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Van olcsó (analóg) és van legális de csak egyet választhatsz.
(#) (Felhasználó 53314) hozzászólása Jan 28, 2010 /
 
Legális analog nincs?
(#) levy_k hozzászólása Jan 28, 2010 /
 
Elméletileg megoldható, hogy több 100-an hallgassanak digitális műsort ua. a wifi AP-n keresztül. Viszont azt hozzá kell fűznöm, hogy nem hagyományos SHOUTcast ill. társai felhasználásával. (a HTTP-re épül és két irányú kapcsolatot igényel) A megoldást egy az un. Broadcast címen küldött csomagokat használó software lenne. Mivel a Broadcast-ot eredetileg is arra találták ki, hogy egyszerre több gépet lehessen megcímezni, ezt kihasználva egyirányú kommunikációt alkalmazva lehetne a műsort tartalmazó csomagokat "célba" juttatni.
Gyakorlati megoldás után nem kutattam, az eszmefuttatás pusztán elméleti síkon zajlott, azonban nem áll messze a valóságtól. A fő problémát az elveszett és sérült csomagok jelentik, azonban valamilyen hibajavító algoritmussal ezen lehetne segíteni, vagy redundanciát bevezetni. (a sávszélességet kihasználva többször küldeni ua. csomagokat)
(#) Action2K válasza levy_k hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Nagyon jól kapisgálsz. Így működik a műholdas, s most már a földi digitális sugárzás is. Viszont erre a hagyományos kétirányú rendszerek nemigazán jók. A DVB-T rendszerre pedig senki nem kap egyenlőre adóengedélyt. Az AH-jé a tulajdon.
(#) levy_k válasza Action2K hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Mire alapozod azt, hogy nem jók? Megindokolnád?
DVB-ről szó sem volt...
(#) (Felhasználó 53314) hozzászólása Jan 28, 2010 /
 
Amit levy_k mondott az talán jó lenne,
megbeszélnénk bővebben MSN-en?

DokDa@windowslive.com

Amit ekkold mondott az is jó megoldásnak tűnik,
úgylátom, még is csak van WiFi-s megoldás, köszönök szépen minden választ és segítséget,
rendesek vagytok.
(#) Action2K válasza levy_k hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Mert az alap TCP/IP protokol visszaigazolást kér, a Broadcast pedig csak egy IP tartományban megy, s nem tudod pontosan időzíteni. Írtam ilyen CHAT progit, intranetre. Csak az azonos IP tartományú gépekre ment el az üzenet.
DVB pedig szóba került, csak nem nevezted nevén. Itt ugyanis csomagok mennek egy irányban. A vevő kibontja, majd lejátsza. A csomagok pont olyan időnként követik egymást, mint ameddig tart az egyes csomag bármelyik csatornájának a lejátszása. Ez a multiplexelés. Tehát, 10 csatornát minimum a tizedére be kell tömöríteni, hogy egy adott időben egy frekvencián egyszerre elküldhető legyen. Ezután a vevő kitömöríti az adott csomagot, s lejátsza a tízből a kiválasztott egyiket.
Erre csak akkor lesz képes egy WiFi cucc, ha mind a két oldalon (adó, vevő) lecseréled a gyári firmwaret erre a spec szoftwerre. Amit ráadásul még meg is kell írnod, mert nem tudok ilyenről.
(#) (Felhasználó 53314) hozzászólása Jan 28, 2010 /
 
Akkor most mi legyen?
(#) levy_k válasza Action2K hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Szó sem volt TCP-ről, még IP sem kell, ugyanis a Broadcast már a " Data Link Layer"-on is megtalálható. Persze, hogy egyedi software kell, de az AP-ban maradhat az eredeti firware, mert a szerepe ua. mint eddig (az ethernetet szórni wifi-n), csak a szerverre kell írni egy specifikus applikációt. Egyébként ha IP-s Broadcast lenne használva, akkor minden vevőt ua. a tartományba raksz, így ebben sem látok problémát. Linuxban jártas emberkéknek ez seperc alatt megvan, Win-es környezet nem "komálja" a RAW ethernet csomagok küldését-fogadását, de erre is van már megoldás. Megoldható, de egy mezei úzer tudása nem lesz elég hozzá...
(#) ekkold válasza (Felhasználó 53314) hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Ha van legalább 2db PC-d amivel tudsz próbálkozni akkor tegyél fel egy VLC playert. Ez kapásból tovább tudja sugározni a netes rádiót (vagy bármit amit éppen lejátszik, tehát sima MP3-at is) akár a helyi hálón akár a neten is. Van benne "adatszórás varázsló" vagy valami ilyesmi, csak kattintgatni kell....
A másik PC-t meg használd vevőnek, akár azon is mehet VLC player. (ez ingyenes szoftver, mielőtt valaki aggódni kezdene)
Ha több rádiót akarsz sugározni akkor több példányban kell futtatni a programot, de szerintem először csak próbálgasd és ismerd ki hogyan működik.
(#) (Felhasználó 53314) hozzászólása Jan 29, 2010 /
 
A VLC-t ismerem és szerintem magát a WiFi-t sincs miért kipróbáljam mert én is így kapom a netet, mikrohullámú antennával veszem a jelet, szóval földrajzi akadálya nincs.
(#) Action2K válasza (Felhasználó 53314) hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Ezt a hozzászólásom értetted? Bővebben: Link

Hogyan gondolod az egész legális működtetését? Mert 1000 embernek továbbadni illegálisan, az már hatalmas bűncselekmény.

Amúgy annak az 1000 embernek egyáltalán nincs havi 3000Ft körüli pénze az internet előfizetésre? Ezt te akarod helyettük kifizetni?
(#) (Felhasználó 53314) hozzászólása Feb 2, 2010 /
 
Akkor mi lenne ha kivonnánk az internetet a képből és helyette műholdvevőt -ket, használnánk, s arról lehetne átjátszani WiFi-re a rádióadókat?

Előre is kösz minden választ.
(#) pucuka válasza (Felhasználó 53314) hozzászólására (») Feb 2, 2010 /
 
Jó ötlet. A műholdvevőről biciklivel átjátszod a bilire, onnam a vájdligra, és akkor a konyhában minenki hallgathatja.
(#) (Felhasználó 53314) hozzászólása Feb 2, 2010 /
 
Na ez nem volt vicces, segítséget kértem nem ezt!
(#) pucuka válasza (Felhasználó 53314) hozzászólására (») Feb 2, 2010 /
 
Ne haragudj muszály volt viccesre venni a dolgot, mert az általad említett eszközöknek kb. annyi köze van a megoldáshoz, mint amiket én említettem.
A választ a kérdésedre az előzőekben szerintem már megkaptad, de összefoglalhatom.
Jogi helyzet:
Magyarorság területén, vagy területére irányított műsort szolgáltatni csak az ORTT engedélyével szabad.
Müsot sugározni Az ORTT engedély bitokában csak a műsorszórásra kijelölt sávokban lehet, A WIFI által használt frekvencia sávokat (2.4, 5 GHz) csak a CE minősítéssel ellátott berendezésekkel, használhatod az engedélyezett teljesítmények mellett.
Ez a tejesítményszint nem igazán teszi lehetővé több "előfizető" kiszolgálását. (max 20 - 50 m -es körzetben)
A lehetőségeid:
Indítasz egy internetes rádiót (ORTT eng szükséges)
vagy a levy_k megoldását kifejleszted, megvalósítod, ha erre képesnek érzed magad. (a teljesítmény korlát miatt ez se igazán jó)
Hajrá!
(#) Action2K válasza (Felhasználó 53314) hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Erre a hozzászólásomra tudsz válaszolni?
(#) (Felhasználó 53314) hozzászólása Feb 3, 2010 /
 
OK, aszem értem a lényeget, nem akartam se zavarni, se hülyeséget mondani, de úgy látszik így alakult, bocsánat.
Az a helyzet, hogy nagy fába akartam vágni a fejszémet, amit egy szinten én is tudtam, de azért ki akartam próbálni,
szóval mégegyszer köszönöm szépen a segítséget és minden hozzászólást.
(#) Action2K válasza (Felhasználó 53314) hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Az a "fa" nem olyan nagy, hisz nagyon sok ilyen kis településen van WiFi hálózat, hanem csak drága. Bár a nagysága eredhet a drágaságából is, nem csak a bonyolultságától.
(#) (Felhasználó 53314) hozzászólása Feb 3, 2010 /
 
Köszönöm.
(#) kezdofiu hozzászólása Feb 15, 2010 /
 
Jójójó...
Egyszerűbben ha lehet mert ez nekem magas
(#) elhungaro hozzászólása Júl 14, 2011 /
 
sziasztok
szeretnek egy olyan zavaro adot epiteni ami a wifi-frekvenciajan ad es a helysegben levo internetes kapcsolatot zavarja-megszakitja....ha van valakinek otlete koszi
(#) pucuka válasza elhungaro hozzászólására (») Júl 14, 2011 /
 
Meg se próbáld!
(#) Action2K válasza elhungaro hozzászólására (») Júl 14, 2011 /
 
Ha már úgyis abban a helyiségben vagy, menny oda a routerhez, és húzd ki a konnektorból. Egyébként Pucuka arra akart rávilágítani, hogy ez illegális ám, de nagyom. No meg mi köze ennek a rádióhoz
(#) elhungaro hozzászólása Júl 14, 2011 4 /
 
te ha segiteni nem tudsz akkor minek irogatsz?
(#) elhungaro válasza Action2K hozzászólására (») Júl 14, 2011 /
 
egyebkent csak hogy tudd ha ezt sajat otthonodba hasznalod nem illegalis. a teszveszen lehet kapni is ilyet:

http://elektronika.teszvesz.hu/egyeb/blokkolo_zavaro_gsm_3g_gps_mob...7.html
(#) pucuka válasza elhungaro hozzászólására (») Júl 14, 2011 /
 
Az, hogy a tesz-vesz -en megkaphatod, az nem jelenti azt, hogy nem illegális. 1926 óta tilos minden olyan sugárzás, ami nem hordoz információt. (akármekkora, akárhol) Minden törvény, rendelet, előírás, szabvány azt célozza, hogy a nemkívánt sugárzások a lehető legalacsonyabb szinten legyenek. Egyébként az árusítása is illegális, de az az eladó baja, alkalmasint felel is érte.
De ahogy Action2K is írta, mi köze a WIFI rádióhoz.
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem