Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1243 / 2508
(#) 13_Balu50 válasza reloop hozzászólására (») Feb 25, 2013 /
 
Helló!
Köszi, ha megépíteném korrigálni fogom.
Balu
(#) agressiv válasza Flatlander hozzászólására (») Feb 25, 2013 /
 
Az tény, hogy én könnyen megúsztam a denonnal, mert 10 rugóért ajándék volt és csávó hírdetése öt percig volt fenn egy oldalon, mindjárt rá is csaptam. Ami a lényeg, hogy, ha nem lett volna ez akkor az előbb ajánlottból építettem volna 6 db-ot.

A hangerőszabályzást nekem is meg kellett oldani valahogy, ezt egy PT2258-al sikerült végülis, ami nem egy tökéletes szerkezet, de a hangja és a paraméterei nagyonjók (mértem is). Az egyetlen hibája a PT-nek a hangerőváltáskor apattogás, főleg, ha tizes osztót vált, de ezzel együtt lehet élni.

Most konkrétan van a hangkártya analóg kiemente (x-fi gémer mittudomén), abból a PT és onnan mindjárt a denon végerősítői. Iszonyat letisztult lett a végeredmény és eddig mindenki csak dícsérte. Meglepő módon még a mélyet és képes meghajtania denon, pedig nem örül a 4ohm-nak..
(#) highand válasza Flatlander hozzászólására (») Feb 25, 2013 /
 
Most lehet, hogy sokan meg fognak kövezni, de az ebay-ról vegyél egy bedobozolt kínai Tripath 2022-sel épült csodát. 30W körül tudnak RMS ( ők 50W-ot írnak). Ez az IC család annyira jó volt, hogy mindjárt fel is vásárolta a gyárat egy rivális konszern és jó nagy lakatot tettek rá. Ami pedig legyártódott IC ( összetett modulációt használ, mindez idáig senki sem tudta leutánozni), abból a kínaiak építik ezeket a fura kis dobozos erősítőket. Megdöbbentően jó a hangja minden Tripath kapcsolásnak, amit hallottam.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2013
(#) reloop válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Feb 25, 2013 /
 
Szia! A szimmetrikus erősítők általában kellemesen szólnak. Íme egy egyszerű változat (van témája is): HEED canopus - Bővebben: Link
(#) bereczk.jans válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Feb 25, 2013 /
 
Az STK 0050 IC nem egy komplett hangfrekvenciás végfok. Viszont a járulékos elő fokozatokkal - lásd javasolt mintakapcsolás - már valóban csúcskészülék építhető. Bánom amikor lustaságból az STK 4182II-vel készítettem sztereo végfokot és nem az STK 0050-nel . Ez utóbbi ugyanis - ha nem hamis - gyári nagy tranzisztor szériából összeválogatott nagyon pontos darlington párokból áll. 3 éve 600 Ft-ért akciósan megvehettem volna!
(#) Flatlander hozzászólása Feb 25, 2013 /
 
Lehet bűnt követek el de maradok Ennél szerintem.Egyenlőre a térhatás nem igazán szempont.Valaki ismeri esetleg közelebbről is ezt a tipust? Tudom hogy stk,de őszintén nekem nincs velük bajom,és a mostani erősítőm plusz 10ezerért vétek lenne kihagynom.
(#) highand válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Feb 26, 2013 /
 
Esetleg javaslom neked az alábbi kapcsolást. Egyszerű, jól védett, +-20V-tól +-50V-ig működőképes. Teljes kivezérlésen is, 20kHz-n is 0,08% alatti torzítású. Az OPA-k cseréjével a hangzása ízlés szerint, egyszerűen beállítható. (úgy fog szólni, amilyen OPA van benne) Az áramkorlát 10A-re van beállítva. 100V tápfesznél jó nagy hűtőborda kell.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2013
(#) highand hozzászólása Feb 26, 2013 /
 
Már csak azért is javaslom, hogy építsd meg ezt a kapcsolást, mert szobahangerőn a számított torzítása elképesztően jó, jobb mint 0,0001%, azaz messze a bűvös -120dB alatt van, jó minőségű OPA-val ( LM4562 pl)

Feltételezve, hogy a szimulációnál 100x(!!!) rosszabb a valóság ( ami képtelenség, a működési elvből adódóan), akkor is egy nagyságrenddel lesz kisebb a torzítása a legjobb erősítőkénél. Továbbá házibuli hangosításnál sem fogsz szégyenben maradni vele. Én 1999-ben építettem meg ( más típusú FET-el és kissé eltérő alapkapcsolásban) és a Tektronix torzításmérőjével nem tudtuk kimérni. Ehhez a torzításhoz a tápvezetékeket sodrott és árnyékolt kábelen kell a panelhez vezetni! 10kOhm-nál nagyobb belső impedanciájú forrásról nem javasolt meghajtani.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2013
(#) emersys válasza highand hozzászólására (») Feb 26, 2013 /
 
Szia
Ha a kimenet 8 Ohm os műterhelést lát valamint egy azzal párhuzamos 1uF, akkor pl egy 10-20 khz körüli négyszög hogy néz ki eme komplex terhelésre?
Szkópos szimulálást gyorsan elvégezhető
(#) highand válasza emersys hozzászólására (») Feb 26, 2013 /
 
Így néz ki, kissé beleng. Nem tragikus, messze nem gerjed.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2013
(#) highand válasza emersys hozzászólására (») Feb 26, 2013 /
 
Összehasonlításképpen ez a Quad405-é, ez sem rossz, még elfogadható.
(#) emersys válasza highand hozzászólására (») Feb 26, 2013 / 1
 
Igen, ha nincs jelentős túllövés magasabb kivezérlés mellett akkor az jó jel.

Bár azt nem értettem soha, hogy miért jó az ha egy végfoknak csak kimondottan az alacsony thd-n tartására hajazunk.. ?
Szerintem ez teljesen megöli az erősítő felbontását , részletezőképességét , vagyis a forrás eredetiségét.
Amúgy is a thd mint adat az egész rendszerre értelmezendő a forrás hallgatása alatt, az eredő torzítás a hangsugárzó végett úgysem marad ilyen alacsony...
A lejátszó eszköz-végfok+hangsugárzó eredő torzítása határozza majd meg. Ha csak két tizedes vessző, vagy egy lenne a 0 után is lehetne igen jó torzítási adat. Pláne ha az eredő spektrumképe a végfoknak és pl a hsz-nek kedvezően oltanák ki egymást.


Ui: Egy tripla Darlingtonos kimeneti fokozatom 10Khz-es képe 1uF+8Ohm-al.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2013
(#) highand válasza emersys hozzászólására (») Feb 26, 2013 /
 
Gyönyörű a jeled, de ilyen jelet leginkább átfogó hurok nélkül lehet csinálni. ( gondolom nem 5 nullás a torzítás) A belengés egyébként csupán annyit jelent, hogy ilyenkor a frekiátvitel a magas frekvenciás tartomány végén kicsit kiemel ( 100-200kHz). Az pedig olyan messze van az átviteli sávtól, hogy a csoportfutási idő változás alig ér el odáig.

Én tapasztalatból mondom, hogy a -120dB egy durva határ, főleg akkor, ha belső hurok sebessége nagyon nagy, mert akkor az előtorzítás nem viszi TIM-be az egészet. Ennek a kapcsolásnak kb 300V/us a huroksebessége, ami nagyon jó. A TPA6120-ban van hasonló paraméterű hurok, hát jó is nagyon. A probléma az szokott lenni, ha az alacsony torzítás átlagos slew-rate-val párosul, mert olyankor a hangszóró által visszaküldött amperekre reagáló visszacsatolás láthatatlanul TIM-be viszi a kapcsolást. Az is hiba szokott lenni, hogy a visszacsatolás által küldött hibajel amplitúdóban ütközik korlátokba. Ebben a kapcsolásban ez nagyon jó, több mint 600% a tartalék. Szóval nem jó az, ha a hibajel ugyanazon a differenciál erősítőn keletkezik, mint ami a visszacsatolási pont. Ez van szétszedve ebben a kapcsolásban.

Most már abba hagyom, mert Köbzoli lenyilaz.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2013
(#) emersys válasza highand hozzászólására (») Feb 26, 2013 /
 
Látom a kapcsolás sajátosságait.
A Marantz is hasonlóképpen okoskodott erősítőiben. Két fokozatra szedték a fesz erősítést.
Az első fokozat kb az egész erősítésnek a 3/2 részét szolgáltatta, ami már önmagában egy brutálisan visszacsatolt fokozat volt, ezt követte egy 1/3 jóval kisebb fesz erősítő fokozat.
Az előnye annak is pont az volt hogy egy igen nagy mértékű visszacsatolást lehetett alkalmazni nem túl magas hurokerősítés mellett.
De ami a legfontosabb volt, hogy a hsz által indukált feszültség nem került be a visszacsatolás révén a bemenetre.
Csak a Marantz egy kaszkód fokozatot alkalmazott, diszkrét félvezetőkkel első fokozat gyanánt..
(#) emersys válasza highand hozzászólására (») Feb 26, 2013 /
 
Igen, Átfogó visszacsatolás teljesen kilőve. A csöves részben a lokális is.
Az áramerősítő fokozat 0,04% Thd -vel bír. A csöves meghajtás pedig 0,2% thd-el 35V rms-nél.

Ui: Egy nem rég készült meghajtás átvitelei: Bővebben: Link
-Lentebb pedig a kimeneti fokozatról is van pár mérés.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2013
(#) agressiv válasza highand hozzászólására (») Feb 26, 2013 /
 
Én a valós számítógépes mérést részesítem előnyben, az ilyesmi számomra körülbelül semmi.
(#) Doncso válasza highand hozzászólására (») Feb 26, 2013 /
 
Üdvözlet. Az alábbi kapcsolást érdekesnek találom, biztosan van rá magyarázat, de én nem értem, hogy tud 200w-ot +-20v ról, illetve nem kicsik e ekkora teljesítményhez egy pár 540/9540 páros? Vagy vaksi vagyok és elkerülte valami a figyelmem?
(#) highand válasza Doncso hozzászólására (») Feb 26, 2013 /
 
Hello.

Az első hozzászólásban írtam, hogy +-20V-tól +-50V-ig működőképes, változtatás nélkül. Azaz megépítés után csak találni hozzá valamilyen trafót.

A tokok disszipációja max. 100W tokonként, így a végtelen hűtőbordával számolt 150W-os tranzisztorok megfelelnek.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2013
(#) Doncso válasza highand hozzászólására (») Feb 26, 2013 /
 
Értem. Köszönöm.
(#) nagysasy hozzászólása Feb 26, 2013 /
 
Sziasztok !

A Pa300-as erősítő elmenne 2x45 V Ac-val szerintetek ? Mert az pufferelve 2x63,5 V. De az adatlapja szerint 60 V kell neki. Erről lenne szó. Köszi addig is.

pa300.LAY
    
(#) reloop válasza nagysasy hozzászólására (») Feb 26, 2013 /
 
Szia! Ekkora eltérésnek nincs jelentősége.
(#) agressiv válasza nagysasy hozzászólására (») Feb 26, 2013 /
 
Adsz neki egy kis nyugalmiáramot és 60V alatt is lehet akár picivel.
(#) 13_Balu50 válasza highand hozzászólására (») Feb 26, 2013 /
 
Helló !
Köszi, talán majd valamikor sort kerítek rá.
Üdv, Balu.
(#) Longa György hozzászólása Feb 26, 2013 /
 
Hali.Segítséget kérnék.Van ta8221h ic-m.Dupla végfok.Azt kérdezném lehet-e hídba kötni? Ha igen van-e valakinek rajza hozzá? Előre is köszönöm.
(#) reloop válasza Longa György hozzászólására (») Feb 26, 2013 /
 
Szia! Mindkét kimenet eleve híd - tehát nem a válasz.
(#) nagysasy válasza reloop hozzászólására (») Feb 26, 2013 /
 
Köszi a gyors választ.
(#) Longa György hozzászólása Feb 26, 2013 /
 
Köszi, mindjárt gondoltam.A Google nem dobott ki semmit arra, hogy bridge.
(#) Haliapu válasza highand hozzászólására (») Feb 26, 2013 /
 
Szia, nagyon szépen köszönöm a magyarázatot. Esetleg kérhetnék még annyi segítséget, hogy felteszem ide a teljes rajzot és kijavítanád,hogy mit hadjak le róla. Sajnos az egyik kollégám ragaszkodik ehhez a rajzhoz és ezt az erősítőt kéne meg építenem neki.
(#) emersys válasza Haliapu hozzászólására (») Feb 26, 2013 /
 
Szia.
Mért nem építed hozzá meg azt a védelmet amit a sajátomhoz is terveztem? (-emlékszel, egyszer a nyáktervet már odaadtam).
Az minden ellen megvédené.., és a hangképet sem befolyásolná különösebben, ha jó relét veszel hozzá.
(#) reloop válasza Haliapu hozzászólására (») Feb 26, 2013 /
 
Szia! NYÁK tervet megtaláltad? Bővebben: Link
Következő: »»   1243 / 2508
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem