Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hűtőgép probléma
 
Témaindító: ZLED, idő: Feb 4, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   288 / 291
(#) csocsoszan válasza csocsoszan hozzászólására (») Szept 13, 2023 /
 
Sziasztok!
Kérem szépen, aki tudja, mi az oka, hogy egy felül fagyasztós, no frost-os hűtő a leolvasztásnál elázik, befolyik a víz a hűtőtérbe, legyen szíves segíteni! (Whirlpool ARC4178IX) A kifolyó gumicső nem dugult el, beöntöttem vizet és simán kifolyt a kompresszornál. A hőmérsékletével nincs baj. A robbantott ábrán látható, bordó nyíllal jelölt hungarocell szigetelés, ami a párologtató előtt van és a hűtőtérbe vezetett légcsatorna van benne kialakítva, alul kicsit mállik.
Köszönök minden segítséget!
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2023
(#) robis01 válasza csocsoszan hozzászólására (») Szept 13, 2023 /
 
Ha jól értem leolvasztáskor nem csöpög semmi víz a kifolyó csövön, de vizet öntve kifolyó tövébe a víz átfolyik.
Érdemes lenne megnézni hova csöpög a víz a párologtatóról. Próbaként a párologtatóra spriccelnék vizet majd nézném hova csöpög.
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2023
(#) csocsoszan válasza robis01 hozzászólására (») Szept 14, 2023 /
 
Köszönöm a tippet!
Igen, jól érted. Kipróbáltam, spricceltem rá vizet, ami a párologtatóról a kifolyó tövébe folyt, ahonnan a csövön át a kompresszorhoz.
Arra gondoltam, hogy ha a légcsatornás hungarocell is befagyna, akkor leolvasztásnál abból már a hűtőtérbe folyna a víz.
(#) pipi válasza csocsoszan hozzászólására (») Szept 14, 2023 /
 
Vagy a lyuk is lefagy, és később olvad ki, mint felette a cucc
(#) robis01 válasza csocsoszan hozzászólására (») Szept 14, 2023 /
 
Ez magyarázatot adna a víz hűtőtérbe kerülésére, viszont akkor hova tűnik a párologtatóról csepegő víz?
Mielőtt szét lett szedve a hűtő, nem lett próbálva megtisztítani a gumicső? Vagy esetleg megbontás után felülről a kifolyócső töve?
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2023
(#) robis01 válasza pipi hozzászólására (») Szept 14, 2023 /
 
Akkor előbb-utóbb meg kellene jelennie a víznek, de csocsoszan azt írta nem jön ki ott a leolvasztás víze.
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2023
(#) mraulajos hozzászólása Szept 15, 2023 /
 
Hali!
Tudom, hogy a többi problémás kérdéshez képest, az én kérdésem jelentéktelen, de kérnék egy hozzáértőt, reagáljon rá. Köszönöm!
(#) robis01 válasza mraulajos hozzászólására (») Szept 15, 2023 /
 
Talán, mert a kérdéseddel a szakembereket céloztad meg. Ugyan járnak ide szakik is, de mint a fórum nevéből adódik, itt elsősorban hobbistákat találni.
De hogy valamit hozzá is szóljak a kérdéshez, a hiba leírás alapján talán hűtő oldal lemeze rezonál be. Érdemes átnézni hogy nem lazultak-e ki a rögzítő csavarok.

Itt is próbálkozhatsz: e-tanya.
(#) csocsoszan válasza robis01 hozzászólására (») Szept 15, 2023 /
 
Felülről a kifolyócső töve nem elérhető, mert a párologtató eltakarja.
A párologtatóról csepegő víz lehet, hogy tényleg azért nem tud kifolyni a csövön, mert a lyuk is lefagy. Lent a kompresszorra érkező gumicső vége csőrös volt, de a csőrt én önhatalmúlag leváltottam egy nem beszűkülő csőre. Lehet, hogy innen fals levegőt szív keringetés helyett a ventilátor, ami miatt gyorsan befagy a cső? Biztos oka van annak, hogy csőrös.
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2023
(#) csocsoszan válasza pipi hozzászólására (») Szept 15, 2023 /
 
Igen, nagy rá az esély, hiszen a légcsatorna mitől fagyna be, ha nem ott van a leghidegebb. Megpróbálok bedugni egy puha drótot és minden nap megmozgatom. Ha nem mozog, az azt jelenti, hogy a kifolyó lyuk befagyott. Vagy van benne valamilyen visszacsapószelep?
(#) csocsoszan válasza robis01 hozzászólására (») Szept 15, 2023 /
 
Na, úgy tűnik, megvan a hiba oka. "Eljegesedik a lefolyó rendszer. Elvizesedett, eljegesedett a szigetelés és átfagy. Típushiba." Ezt mondta egy sokat látott szerelő látatlanban a pontos típus alapján, aki korábban sokszor próbálta javítani, de nem tudott tartós megoldást.
Eladjam alkatrésznek? A kalorikus része tökéletes. Nem lehetne kiszárítani a szigetelést? Két évig állna egy garázsban...
Egy ugyanilyen új most 230e. Nem hiszem, hogy veszek ugyanilyet. Tuti, hogy programozott avultatás.
Mindenkinek köszönöm a segítséget!
(#) robis01 válasza csocsoszan hozzászólására (») Szept 15, 2023 /
 
Szigetelés elázásra nincs ötletem. De az eljegesedés megszüntetésére lehetne kanyarítani néhány hurkot a kifolyó köré valamilyen fűtőszálból pl.: univerzális fűtőszál
(#) csocsoszan válasza robis01 hozzászólására (») Szept 15, 2023 /
 
Jó ötlet. De hova is? A kompresszor felett lévő tálcába vezető gumicsőre gondolsz? Ott alig van pár cm, ami kilóg. Vagy a másik végére: a párologtató alatti csepegtető tálcából induló lefolyócsőre gondolsz? Az habbal körül van véve. Vagy lógassam bele? És mi vezérelje? Vagy folyamatosan menjen, feszültség alatt legyen?
Gondolkodom még azon, hogy a fűtőszálra tekerek rézdrótot, aminek a másik végét pár centire bevezetek a lyukba - volt már ilyesmiről szó korábban. Csak nem tudom, hogy a párologtató rézcsövei mennyi hajlítást bírnak ki, mert csak úgy férek hozzá, ha elfordítom az egészet.
(#) ugfus1630 válasza robis01 hozzászólására (») Szept 16, 2023 /
 
Közben eljutottam odáig, hogy a tápot és az órajelet is megkapja a proci, a kijelző fele is megy a soros kommunikáció csak nincs rajta adat azért nem ír ki semmit. Szóval működni látszik csak a program nem fut, mintha törlődött volna. Nem értem...
(#) robis01 válasza csocsoszan hozzászólására (») Szept 16, 2023 / 1
 
Nemrég kellett cserélnem fűtőszálat a hűtőmben ezért jött az ötlet.
Samsung úgy oldotta meg a jegesedés elleni problémát, hogy alulra tett egy fémtálcát amire néhány pop-szegecselt lemezkével oda van szorítva a fűtőszál. Még arra is ügyeltek hogy nem egyenes a tálca és a fűtőszál hanem a kifolyó felé mindkét irányból lejt.
Nem olvastam el a hűtőd szervizkönyvét de nagy valószínűséggel a 230V-ot kapcsolja egy relé a párologtatón lévő fűtőszálra. A bővítést vezérelni így a legegyszerűbb párhuzamosan kötni az új fűtőszálat a régivel (azt a pár 10W-ot még bőven elviseli a relé).
Arra figyelj hogy ezek az univerzális fűtőszálak általában nem forraszthatóak, de ha kéred akkor tesznek rá vezetéket amit tudsz forrasztani (ónfüggő hogy melyik bírja a fagyos körülményeket tartósan).

A fűtőszálra tekert rézdrót jó ötlet, megcsupaszított 1,5mm MCU be is válhat, viszont csak a lyuk körül olvasztja fel a jeget pár cm-el távolabb maradni fog a jég, a párologtatóról lecsepegő víz így nem biztos hogy oda tud folyni a lyukhoz.
(#) robis01 válasza ugfus1630 hozzászólására (») Szept 16, 2023 /
 
Nem biztos hogy törlődött a program, lehet hogy folyamatos RESET-be van az MCU. Érdemes átnézni (ha megtalálható az adatlapja) melyik láb akaszthatja meg az elindulást. Meghibásodott szenzor is okozhat hibát, azokat is érdemes átnézni.

De ha van logikai analizátor azt is rá lehet akasztani (pl :Arduino + Pulseview) hogy milyen adatokat küld ki a MCU. Lehet hogy a nyomógomb panelon lévő valamelyik ic nem válaszol (monitornál már belefutottam hogy addig nem indult el a monitor amíg nem volt csatlakoztatva az érintőpanel).
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2023
(#) punto3 válasza StMiklos hozzászólására (») Szept 17, 2023 /
 
Szia! Bocs, igazad van a lámpák színével kapcsolatban.Én írtam rosszul. Azóta kicseréltem a thermosztátot és tökéletesen működik.
(#) csocsoszan válasza robis01 hozzászólására (») Szept 23, 2023 /
 
Megpróbálom, amit írtál: fűtőszálat teszek a csőbe. Remélem, nem fogja szétolvasztani a csövet. Kondikat kicseréltem, bár szerintem jók voltak, rámértem a multiméterrel. Mondjuk nem voltak felpúposodva. Fűtőszál ellenállását is megmértem: 200 Ohm, az is jó. Szóval majdnem biztos, hogy a purhab vizet szívott be és nem szigetel/eljegesedik, amitől a kifolyó befagy. A szerelő szerint itt a típushiba az, hogy sok a rés a fagyasztó burkolatán, ahol az olvadék befolyhat a szigetelésbe.
Köszi a segítséget!
(#) Joe_001 válasza csocsoszan hozzászólására (») Szept 23, 2023 /
 
A tapasztalat szerint elég a csőbe kb1-1,5 cmre bevezetni azt a rézdrótot, úgy hogy ne érjen a cső falához. Egy Siemens hűtőben gyárilag így volt egy pöcök fűtőszál tartójához.
Még egy A leolvasztás kapcsolója is elszokott romlani. Más típust rakj bele mert a korral is eltolódik a a kapcsolási pont, idővel a bimetál megy idővel tönkre.
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2023
(#) profiminden-s hozzászólása Szept 24, 2023 /
 
Sziasztok!
Valaki segíthetne jó tanáccsal. A kombi hűtőm kapilláris csöve állandóan eldugul elfagy az elpárologtató bemeneténél . Ha megmelegítem a becsatlakozásnál a kapilláris végét azonnal elindul az áramlás majd fél óra ismét nem megy . Ahányszor megmelegítem mindig megindul az áramlás . Már többször vákumoltam órákig ,szűrőt cseréltem , de nem jó. Mit nem csinálpk jól
Várom megtisztelő válaszotokat
Las a hobbista.
(#) elactrofan válasza profiminden-s hozzászólására (») Szept 24, 2023 /
 
vákuumolás nem fogja eltüntetni a nedvességet.
1. szűrőt is cserélni kéne talán z megoldás lehet.
2. Vagy át kéne mosni a rendszert. Nem tudom mostanba ezt mivel oldják meg
(#) profiminden-s válasza elactrofan hozzászólására (») Szept 24, 2023 /
 
Köszönöm a választ, Szűrőt cseréltem.De probléma megmaradt.
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2023
(#) hape60 hozzászólása Szept 24, 2023 /
 
Nem akartam új topicot nyitni, ezért itt kérdezem meg:
van egy 30 éves 300 literes Lehel mélyhűtőláda. Működik még, de nagy is, gondok vannak vele- kisebbre cseréltük. Ha a hőérzékelőjét kicserélném sima hűtőszekrényére, lehetne-e pl. alma tárolásra használni? sok alma volt idén, állítólag 0-5 fok között kell tárolni, 90%páratartalommal.
Működhet ez?
(#) StMiklos válasza profiminden-s hozzászólására (») Szept 24, 2023 / 1
 
Szevasz!

Lemegy 1 mBar alá szivattyú? Ott hagyod legalább 30 percre?
Közben: melegítsd a szűrőt úgy 60 fokra, Ugyan nem ennyire, de mélyhűtőben sem árt melegíteni a kapillárcső végét, ahol el van nyomva.
Nem vizes a kompresszor olaja? Azt sem árt melegíteni, bár észterolajból kb. eltávolíthatatlan.
Ennél többet ez ügyben nem igazán lehet tenni, időben ez elég macera, de ha menteni akarod?
Csak otthon, műhelyben csinálnám és csak magamnak.

Üdv: StMiklós
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2023
(#) profiminden-s válasza StMiklos hozzászólására (») Szept 24, 2023 /
 
Üdv !
Köszönöm a választ. Igen lemegy a szivattyú.Megpróbálom a tanácsodat. Az enyém a gép . Nem unom meg muszáj , hogy jó legyen. Ez egy hobbi.
Üdv Lajos
(#) StMiklos válasza profiminden-s hozzászólására (») Szept 25, 2023 /
 
Szevasz!

Ha így van, akkor több órát is mehet a szivattyú.
A szűrő garantáltan száraz, ép csomagolású legyen.
Milyen gáz a töltete?

Üdv: StMiklos
(#) masta_dry hozzászólása Szept 26, 2023 /
 
Sziasztok!
Hűtőtérrel közösített, a felső térrészben dobozzal elkerített, "hagyományos", kompresszoros hűtőnk van.
Teszi a dolgát a hűtő, de hatalmasat kattan, amikor leáll a kompresszora a hűtési folyamat végén. Le van jegesedve a fagyasztótere, leengedem.
Időnként szokatlanul meleg tud lenni az oldala, felül, a fagyasztó térrész körül, mindkét oldalon. Leengedés után újraindítom majd.
Ha nem kattog, akkor használhatom, vagy ez már annak a jele, hogy szerelőt érdemes hívni rá?
(#) elactrofan válasza masta_dry hozzászólására (») Szept 26, 2023 /
 
Szia!
oldalfal melegedés az üzemszerű, ott adja le a hőt.
Koppanás viszont a kompresszorból jön, ugyanis a motor rugókon ül és ezek vagy ,megynyultak esetleg eltört valamelyik és le álláskor bele ver a házba
(#) profiminden-s válasza StMiklos hozzászólására (») Szept 26, 2023 /
 
Helló! R600a
Tudom éghető. Óvatos vagyok,
Üdv Lajos
(#) ugfus1630 válasza robis01 hozzászólására (») Szept 26, 2023 /
 
A reset-re gondoltam én is de a levegőben van az a láb.
Végül sikerült megjavítani, kicseréltem az összes kondit és a táp IC-t is a biztonság kedvéért. Most megy szépen Köszönöm a tanácsokat!
Következő: »»   288 / 291
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem