Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Dobozolási technikák, műszerdobozok
Lapozás: OK   84 / 88
(#) Alkotó válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 27, 2023 /
 
Házilag nem lehet (vagy nagyon nehéz) gyári dobozt készíteni. Az "esztétikus" jellemzés nagyon szubjektív, a szériában készülő gyári berendezések között is lehet tetszőt és nem tetszőt is találni.
Én most ezzel a konstrukcióval olyan átmenetet próbálok találni, ami már elfogadhatóan néz ki, könnyen elkészíthető itthon (nekem könnyű), sokoldalúan kihasználható, könnyen szervizelhető és kellően stabil.
Még nem is tudom mi lesz a végeredmény, de az első mozzanatok ígéretesek.
A második képeden lévő zárt kalitkába nem tudom belelátni a praktikumot. Ezzel nem leszólni akarom, csak próbáltam hozzáképzelni valamilyen fenék és fedőlapot, aminek az esztétikus rögzítésében látom a kihívást. A szerelhetőség szempontjából is véleményes, mert kényelmetlen benne kotorászni. Az elő hátlap általában alakos kivágásai is nehézkesen elkészíthetőek a zártság miatt. Egyszóval csak az elképzelés szintjén nem ebben az irányban látom a saját sikeremet.
(#) yagi hozzászólása Szept 27, 2023 / 4
 
Sziasztok,

nálam most készülget az erősítőm doboza. Olyan anyagot használok (vas), ami könnyen beszerezhető, és minden eszközöm megvan hozzá itthon a megmunkáláshoz. Egy keretet készítettem, amelynek az alja/teteje vaslemez (a teteje csavarozható), ehhez lesz majd két oldalról hozzácsavarozva a hűtőborda, a hátulja aluminium lemez lesz, az eleje pedig majd MDF, keményfa betéttel. Nemsokára porszórva lesznek ezek a kis vasak . . .
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2023
(#) kameleon2 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 27, 2023 /
 
Nem értek egyet. Lehet esztétikus minden oldalról és éppen ez adja a savát, borsát.Van az a gép, idő és technológia.
(#) zolika60 válasza yagi hozzászólására (») Szept 27, 2023 /
 
Szuper, csak nehezebb mint maga az erősítő.
(#) Alkotó válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 27, 2023 /
 
Nem mertem szóba hozni, a látszólag 5-6 mm vastag borítólemezeket. Szép lakatos munka, de túlzónak tűnik a méretezés.
(#) Gafly válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 27, 2023 /
 
Varttina mester éjjeli lámpáját és vagy erősítőjét láttad volna az egri találkozón.
Ehhez képest minimum "pariban" vannak.
(#) yagi válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 27, 2023 /
 
Valóban 5mm-es a lemez, 10x10mm négyszögvas a keret, nem mértem még le, de nagyjából 6kg/db-ra saccolom. Ezekre jön a hűtőborda, ami kb 6-7kg/2db, a trafó szintén kb 6-7kg/db és a többi köcölék hozzá még úgy 3kg. Szóval összeségében lesz ez úgy 22kg, arányait tekintve a 6kg-os doboz nem olyan vészes . . . szerintem. De nem is nagyon szeretném majd pakolászni.
(#) Alkotó válasza yagi hozzászólására (») Szept 27, 2023 / 1
 
Ha így jó, akkor nem szabad piszkálni.
Csak a szélsőségek demonstrálása miatt mellékeltem egy képet, amin viszonylag sok cucc van beépítve egy vékonyabb lemezből készült dobozba. A méretet érdemes a bal felső sarokban lévő lábhoz viszonyítani
(#) compozit válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 27, 2023 / 1
 
Ez biztosan nagyon drága lehet, mert ki kell fizetni a hozzátartozó darut is.
(#) yagi válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 28, 2023 /
 
Láttam én is ezt a képet már Természetesen meg lehet ezt így is csinálni, csak nekem nincsenek meg a megfelelő eszközök hozzá, az 5mm-es lemez helyett tudtam volna vékonyabbat is használni, de ilyen volt otthon, így gyakorlatilag nem került semmibe ezt összehozni. Majd dobok fel azért még képet amikor össze lesz rakva készre a doboz.
(#) Gafly válasza yagi hozzászólására (») Szept 28, 2023 /
 
Mi meg csinálunk videót, amikor 2024-ben Békéscsabán behozod a bemutatóra.
Amúgy egyébként szerintem nincsen azzal semmi baj, ha az ember magának csinál saját anyagból saját tervezéssel valami egyedit. A hobbi pontosan erről szól. Én például irígykedek, mert biztosan nem tudnék otthon ilyen dobozt csinálni. Legfeljebb fából és műanyagból kissé macska alakút.
(#) elactrofan válasza yagi hozzászólására (») Szept 28, 2023 /
 
Kétségtelenül szép munka, fából (fenyőléc rétegelt lemez) költség hatékonyabb és könnyebb is lenne esetleg.
Meg hozzám közelebb áll a fa megmunkálása.
(#) Skori válasza yagi hozzászólására (») Szept 30, 2023 /
 
Lehet tudni valamit ennek az erősítőnek a műszaki (elektromos) paramétereiről is?
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 1, 2023 /
 
Alakot öltött a valóságban is a doboz. A sarokelemek már megvoltak, de most már kifúrtam őket, és az oldallapokat levagdostam és az elő-hát lapokat is megcsináltam. Amikor a lapok levágásáról van szó, akkor az én karos lemezollóm csak nagyolni jó, mert nem tudok vele tized pontossággal vágni, ezért minden lapot körbe vágtam fűrésztárcsával, ami képes a kívánt pontosságban dolgozni.
(Csak részben tartozik ide, de már gondolkoztam azon, hogyan lehetne asztalt és erre felfogható ütközőt tenni a karos ollóra, mert ezzel a kiegészítéssel már lehetne sokkal pontosabban vágni, mint amit az előrajzolt vonalat figyelve tudok elérni. Erre van valakinek bevált megoldása, esetleg ötlete?)
A doboz minden mérete pontos, határozottan stabil, és arra számítok hogy jól szerelhető és szervizelhető lesz. Akár állítva, akár fektetve felhasználható. 1,5-ös oldallapokkal, és 2 mm-es előlappal (ez van a fotókon) 476 gramm, ami már nem olyan könnyű, de legalább stabil.
(#) alex0 válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 2, 2023 /
 
(#) Alkotó válasza alex0 hozzászólására (») Okt 2, 2023 /
 
Ehhez képest nekem csak egy "játék-ollóm" van, amit magam készítettem, de elvitathatatlanul képes lemezvágásra.
Illetve valamiért én éppen fordítva képzelem el a jó megoldást. Azaz nem a leeső rész lenne a méretes alkatrész, hanem a fennmaradó. Ennek két előnye is lenne, részben nem kell külön leszorító, mert talán a kezemmel is le tudom fogni a kívánt mértékben, másik részben nem deformálódik az alkatrész (az is igaz, hogy a leeső is csak minimális mértékben csavarodik a nyírás miatt).
(#) rockersrac válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 2, 2023 /
 
Valamiért nem tudok új hozzászólást írni a csoportba, csak így tudok kérdezni. A lomexben is forgalmazott alu dobozokat ki gyártja, nem tudjátok? Egyedi méretben szeretnék gyártatni dobozt, és biztos hogy lomexben nincs ilyen méretű. Előre is köszönöm a segítségeteket.
(#) Alkotó válasza rockersrac hozzászólására (») Okt 2, 2023 / 1
 
Azt nem tudom melyik Lomex-es dobozra gondolsz, de itt már kaptam választ egy hasonló kérdésre.
A téma tetején van egy "új kérdés a topicon belül" lehetőség.
(#) szs válasza rockersrac hozzászólására (») Okt 2, 2023 / 2
 
Tudsz te új hsz-t írni, csak már nem alul van a gomb, hanem felül.
"Új kérdés a topikon belül" felirattal
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2023
(#) btamas81 válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 2, 2023 /
 
A múltkori hozzászólásodnál elfelejtettem kérdezni. Milyen lappal vágtad a hornyot az alumíniumba?
(#) yagi válasza Skori hozzászólására (») Okt 2, 2023 /
 
Ebbe a dobozba Hiragának a 20W-os "A" osztályú végfokai fognak belekerülni. Szerintem ismered őket 2db kétcsatornás végfokot építek, mert az a tervem hogy majd egy kétutas hangfalat aktívba hajtok vele, de első körben lehet nem így lesz, hanem passzív hangváltóval a hangfalba, akkor viszont hidalni fogom a két végfokot egy dobozon belül . . .
(#) rockersrac válasza szs hozzászólására (») Okt 2, 2023 /
 
Köszi. Látszik nem sűrűn járok fel az oldalra. xD
(#) Alkotó válasza btamas81 hozzászólására (») Okt 2, 2023 /
 
Itt az első képen némi nagyítás után látszik. Közönséges marótárcsa, sok apró foggal, az ideálistól nagyon eltérő fordulatszámon -mert ez adott-. Sokat számít egy kis kenőanyag, mert nélküle gyorsan betapadnak a fogak.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 4, 2023 / 2
 
Haladt előre a forrasztóállomás dobozolása.
Elsősorban megterveztem milyennek képzelem el az előlapot. Itt vannak szokatlan megoldások, de mivel én fogom használni, ezért a saját -egyébként jól átgondolt- szempontjaim szerint próbáltam célba érni. A terv elvi elképzelésén túl, le is rajzoltam, amihez több komponenst most kellett létrehozni, nade éppen ettől szép a feladat, hogy kell vele babrálni.
Az előlapot ki is faragtam a tervet követve. Nem használtam semmilyen üzemi technológiát, kizárólag fúrógéppel lombfűrésszel, és reszelővel farigcsáltam ki a nyílásokat.
Az LCD kijelző beépítésére -visszatérő probléma- nem tudok semmilyen látványos megoldást. Igyekeztem a nyílást pontosan méretre reszelni, és majd egy következő lépésben az ablak külső élét jelentős mértékben le fogom törni (a terven ezt is ábrázoltam), hogy oldalról se árnyékolja a 2-es lemez a kijelzőt. Érdeklődve várnék egyéb megoldásokat, tanácsokat, ötleteket a kijelző kulturáltabb beépítésére, esetleg valamilyen praktikus szerelőkeret konstrukcióval (ide el tudnék képzelni 3D nyomtatott betétet, de abban már bizonytalan vagyok, milyennek kellene lennie).
(#) Rosszmáj válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 4, 2023 /
 
LCD-nek valami 3D nyomtatott ház? Valami ilyesmire gondolok.
(#) yagi válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 5, 2023 /
 
Szépen kifaragtad az előlapot.
Megkérdezhetem milyen 3D tervezőprogramot használsz?
(#) Alkotó válasza Rosszmáj hozzászólására (») Okt 5, 2023 /
 
A 3D nyomtatás, mint technológia akár jó is lehetne.
Ezek az LCD kijelzők nem kerülhetnek olyan "keretbe" mint amiket linkeltél, mert az alakjuk más. Az áramköri panel, és a rajta lévő kijelző más méretűek, ezért nem a teljes egységet kellene keretezni, csak azt az ablakot, amit a kijelzőnek vág a felhasználó.
Tulajdonképpen egy olyan keret már elég lenne, ami a kivágás apró pontatlanságait képes eltakarni, de az már összetettebb probléma milyen geometria lenne ide alkalmas.
Sőt, külön probléma az áramköri panel rögzítése is, mert a csavaroknak nem akarunk lyukat fúrni az előlapba, de külön szerelő-előlapot sem mindig célszerű használni, ezért praktikus lenne olyan megoldást találni, ami mindkét problémára kínál megoldást.
Ezért kértem tanácsokat, mert a feladat már többeknek okozhatott fejtörést, azaz már születhettek erre bevált megoldások. Ilyeneket szeretnék látni.
Fontos hangsúlyozni, hogy ez az egész csak a szemnek szól. Nekem, otthonra az alakra reszelt előlapi nyílás is megfelelő, a mögé ragasztott tartóbakokkal (ezeket már meg is terveztem, és egyben a nyomógombokat is tartani tudják). De ha van könnyen létrehozható, praktikus megoldás, akkor nem zárkóznék el egy ilyen irányú csinosítástól.
(#) Alkotó válasza yagi hozzászólására (») Okt 5, 2023 /
 
Régi verziós AutoCAD-et használok -többek között-.
(#) majkimester válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 5, 2023 /
 
LCD keretnek 2x16-os kijelzőhőz gyári megoldásban a H-Tronic FR 216 találtam, de ez nem az elterjedt 80x36mm-es, hanem a ritkább 84x44mm-es modult tudja fogadni. Kulturált kinézetű, cserében nem olcsó, de kapható. ITT használtam egyet belőle.
(#) Alkotó válasza majkimester hozzászólására (») Okt 5, 2023 /
 
Köszönöm. Ez már egy jó alternatíva lehetne, ha lenne a 80x36-os kijelző egységhez is.
Abban látok némi disszonanciát, hogy miért jó az egész egységet "átdugni" az előlapon, miért nem elég csak az LCD elé tenni egy sokkal kisebb ablakot. Ezzel a megoldással ugyan kényelmesebb a beépítés, de a tényleges információs ablaktól drámaian nagyobb helyet foglal el az egész.
Következő: »»   84 / 88
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem