Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   234 / 234
(#) Régi motoros válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 28, 2024 /
 
Ezt úgy gondoltad, hogy a gerenda aljától teljesen átmenőfuratot a tetőn kívülre?
(#) Ge Lee hozzászólása Sze, 16:56 / 1
 
Csináltam egy képsort a Kona cellák bontásáról hátha valakinek segít. Napelemhez nem kell bontani mert még a 3p is majdnem kevés, de pl. rokkantkocsihoz bőven elég egy 60Ah-s cellasor, nem kell a 180Ah, meg nem is férne bele.
(#) Massawa válasza Régi motoros hozzászólására (») Sze, 17:22 /
 
Nyilván. Persze függ a tetö konstrukciojátol. Nálunk a gerendák kivül le vannak deszkázva és arra jön a fedém. Egy 300 mm-hosszu 6-furoval megcsinálták a kezdölyukat a többit meg ki lehet mérni.
A hozzászólás módosítva: Sze, 17:22
(#) erbe válasza Ge Lee hozzászólására (») Sze, 21:39 /
 
Ma kora délután rápillantottam az inverterre. 2972 W-ot mutatott. Belenéztem a naplóba. Ma addig 3260 W volt a csúcsérték. Idén volt már 3290 W is. Az eltelt 10 év alatt nem vettem észre, hogy csökkent volna a napelemek hatékonysága. Azt se hinném, hogy az évek alatt az inverter mérése "elcsúszott" volna. A kimagasló értékek okai: nagyon tiszta levegő, jó beesési szög, a mérés időpontjában hideg panel (mostanában elég szeles az idő, jó a hűtés).
Megbízok az inverterben, hiszen a vásárlás idején a gyártója már 70 éve készített invertereket. Ma már 80...
Az is lehet, hogy a napelem gyártója, élve a lehetőséggel, a megengedhető %-os eltérésen belül az alsó értéket írta a táblára, míg az bőven fölé teljesít.
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Csü, 13:49 /
 
Ma már 11-kor elérte a 2960 W-ot. 1 perce néztem, a mai csúcs eddig 3174W. Elég rapszódikus a termelés, sok kiugró tűvel és majdnem nulláig süllyedő lyukkal.
(#) Ge Lee válasza erbe hozzászólására (») Csü, 13:57 /
 
Nekem máshogy működik az inverterem, soha nem megy 1kW fölé a bejövő, de most már tudom hogy azért nem, mert kizárólag akkut tölt, azt meg most nem kell mert tele van. Néztem, vannak már 160-170 körül is 6kW körüli inverterek, na de szinte mind hibrid, azt írja rá az eladó hogy "visszacsepegtet a hálózatba". Na olyat nem akarok venni. Na meg a panel téma sem változott semmit sem, az is csak akkor 28-30 ezer ha veszek több raklappal. Ha csak néhány db kell akkor közel 50 vagy még több.
(#) Régi motoros válasza Massawa hozzászólására (») Csü, 14:15 / 1
 
A tetőszerkezetet korábban már vázoltam. De kezdem úgy érezni, hogy nálam is a kifúrás lesz a megoldás. Már csak a csavart várom hozzá.
(#) Régi motoros válasza Ge Lee hozzászólására (») Csü, 14:22 /
 
Nem feltétlen, csak meg kell találni. Én itt vettem. A 410W -os DAHSOLAR-t amit vettem ingyen hozták vidékre. Azt hiszem 8db vásárlástól van ingyenes szállítás erre amit linkeltem, meg valamelyik risenre.
Írj nekik mailt, és kérdezd meg.
A hozzászólás módosítva: Csü, 14:23
(#) Villanymozdony hozzászólása 10:43 /
 
Sziasztok!
Felmerült egy kérdés. Adott egy easun inverter, ami úgy tűnik, rászonkronizál a hálózatra, így nem kötöm rá, nehogy visszatápláljon.
Mit szólna az inverter, ha egy másik inverterre kötném rá, azaz nem a hálózatra szinkronizálna, hanem az inverterre? Természetesen szinuszos, nem gagyi trapézjel.
Ha ilyenkor "megpróbál" visszatáplálni, mi történhet?
(#) erbe válasza Villanymozdony hozzászólására (») 10:58 /
 
A kérdésedet már néhányszor megválaszoltuk.
1. Az Easun szigetüzemű inverter nem tud visszatáplálni a hálózatra. A hálózati bemenet és az inverter kimenete teljesen szét van választva.
2. Nem szinkronizál rá a hálózatra.
3. Vannak párhuzamosan köthető inverterek, de az az elképzelés, amit felvázolsz, általában füstjelek kiadására készteti az invertereket. Nincs is értelme, mert a szigetüzemű inverterek önálló üzemre készülnek.
(#) rectamas válasza erbe hozzászólására (») 11:02 / 1
 
Részben igaz, amit írtál, de rászinkronizál.
Relével le van választva, nem táplál vissza, de a kimenete szinkronban van a hálózattal.
(#) GPeti1977 válasza rectamas hozzászólására (») 11:27 /
 
Igazad van rá kell hogy szinkronizáljon, mert ha nem a relé átkapcsolásakor 600Vpp különbség is lehet ami nagyon szép tranziens tüskéket tud okozni, ezért még a legegyszerűbb UPS áramkörében is van szinkronizáló áramkör.
(#) Villanymozdony válasza GPeti1977 hozzászólására (») 11:41 /
 
Erre is gondoltam. Ilyenkor viszont ha jól gondolom, a hálózat felől jövő áramból DC lesz, majd abból megint AC, ami szinkronban van a hálózattal, de már az inverter által van előállítva?
Így tényleg nem tud visszaáramlani az energia. Ezt egyszerű eszközökkel hogyan tudnám lemérni? Úgy értem kétirányú fogyasztásmérő nélkül.
(#) GPeti1977 válasza Villanymozdony hozzászólására (») 11:48 /
 
Nem muszáj, nekem a legolcsóbb inverter van az biztos nem tud visszatáplálni mert a relé átkapcsol, persze ha nem ég be, viszont szabványosan ide speciális relé kell 2mm hézaggal abból is kettő sorba kötve és két független vezérlésre rákötve, de nem tudom minden kínai inverter megfelel-e ennek.
Következő: »»   234 / 234
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem