Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » V-FET és SIT erősítő kapcsolások
Lapozás: OK   6 / 6
(#) Skori válasza compozit hozzászólására (») Márc 26, 2024 /
 
Gondolom kicsi a trafó induktivitása, és alacsony frekin söntöl.
(#) compozit válasza Skori hozzászólására (») Márc 26, 2024 /
 
Az induktivitása csak másodlagos. Ahogy megyünk le a frekivel úgy nő feszültség-idő terület ( vagyis a fluxus ), vagyis nő az indukció, ezért kezd a telítés felé menni a vasmag. Nyilván, ez kívülről úgy néz ki, mintha csökkenne az induktivitás. Csökken is, de ha a trafó úgy van méretezve, vagyis elegendő a menetszám, akkor nem fog a telítés közelébe menni, tehát az induktivitása nagyjából állandó marad. De ehhez a légrésnek semmi köze nincs.
(#) tunerman válasza Skori hozzászólására (») Márc 26, 2024 /
 
Méréseim szerint a Tango FG50S kettéosztott primer tekercselése 87+87mH 100Hz-en.
Az adatlapon olvasható az átfolyó megengedett DC áram értéke is, ez kritikus a felmágnesezés miatt.
TJ.
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Márc 27, 2024 / 1
 
Első kisérlet a hűtőbordán való elhelyezésre, a bemérések már ezen az elrendezésen folytatódnak.
TJ.
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Márc 27, 2024 /
 
Felteszek két fotót, az egyiken a bal csatorna szerelvényei láthatóak.
A másik fotón a bemérésre összedrótozott tápegység látható az ideiglenes műterheléssel. A tervezettnél kisebb áramfelvételnek köszönhetően "csak" 2x18000µF-os szűrőkondikkal
TJ.
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Ápr 8, 2024 /
 
Elkészültem az Unity Coupled V-FET SE első elrendezési, és annak a (Ver 1.0) vezetékezési tervével.
TJ
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Ápr 24, 2024 /
 
Felszerelésre került a hűtőbordára a bal és a jobb oldali erősítőmodul, törekedtem a minél szimmetrikusabb kivitelre - amenyire csak lehetett.
Az egyik oldalt már ideiglenesen a labortápomról kipróbáltam, ennek kb. 15 perc kellett a borda felmelegítéséhez. Gondolom ha mindkettő modul megy, akkor 10 perc biztosan elég lesz az üzemi hőmérséklet eléréséhez.
( a fotón jelenleg látható bemeneti 100k-s ellenállások a hangerőt szabályzó potmétert helyettesitik)
TJ.
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2024
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Ápr 28, 2024 /
 
A következő infó a bemenet szintszabályzásról szól, sikerült beszereznem 2 darab Grayhill 24 állású, katonai minőségű (MIL-DTL-3786/36) forgókapcsolót. A hozzátartozó TVC (Transformer Volume Control) autotrafókat egy jónevű hazai gyártóval egyeztetve próbálom majd High End kivitelben elkészítettni.
TJ.
(#) mek-elek válasza tunerman hozzászólására (») Ápr 28, 2024 /
 
Először is, ez a Te projekted! Nem akarok beleszólni, de elgondolkodtató ez az utóbbi részlet, ha általánosítani kellene. Minek mennyi az ára, és a hozadéka esetenként. Azt már láttam Te merre, hogyan "hifizel". Ha ettől eltekint az ember az első gond a minőségi felvételekhez való hozzáférés. És ha így, TBéla jut eszembe, aki megemlítette nekem, hogy egy erősítő nem elég a felvételek minőségének sok félesége miatt. Szóval, kérdésesnek érzem ennek az eszköznek az árához képesti hozadékát. Csak magamba elmélkedek, mit írtam. Az audiofilban a trafó esete mindig kérdéses, és a megfelelő minőséget figyelembe véve igen költséges dolog. Elég, ha csak a hangszedőkre gondolunk. Arról nem beszélve, hogy nem látni, hogy ez hogyan lenne duál monó építésnél. Szerintem más úton is javítható a hangminőség. Persze az nem ilyen látványos, meg nem biztos, hogy van benne trafó.
Utána néztem, mert nem voltam képben... Maradtak bennem kérdések, de megtartom magamnak.
(#) tunerman válasza mek-elek hozzászólására (») Ápr 28, 2024 /
 
Feleslegesen raktad be a két csatolmányt, a hozzászólasomban ott van, hogy autotranszformátort tervezek beépíteni...tehát nincs külön primer meg szekunder tekercs.
Így okafogyott a beírásod ezen része.
TJ.
(#) mek-elek válasza tunerman hozzászólására (») Ápr 29, 2024 /
 
Attól még trafó, és vas, és huzalfüggő az átvitele.
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Ápr 29, 2024 /
 
Lemaradt, nem vitázni akartam. Sikeres befejezést kívánok az építésedhez! És azért szívesen olvasnék az említett bemeneti megoldás tapasztalatairól...
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Ápr 29, 2024 /
 
Nekiálltam az Unity Coupled V-FET SE elrendezési tervének, a ceruza skicces első verzióját felteszem. Csak a nagyobb kivágások vannak rajta, a számtalan 3 és 4mm-es lyukat majd utólag én fúrom ki
TJ.
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Ápr 29, 2024 /
 
Megkaptam az elrendezés kidolgozott tervét, ez már továbbküldhető, legyártható
TJ.
(#) Alkotó válasza tunerman hozzászólására (») Ápr 29, 2024 / 1
 
Nem tudom milyen technológiával akarod majd kivágatni a lemezt, de ez a rajz egyiket sem tudja kiszolgálni (sok 10 éve a Comodor képernyőjén voltak ilyenek a képek és az ábrák). Maximum arra lehet jó, hogy a méretek alapján valaki megrajzolja belőle azt, ami már alkalmas a gyártatáshoz.
A lézervágás, vagy egyéb "pályán haladó" technológiák a DXF-et jól kezelik, ami azért előnyös, mert szinte minden grafikai program tudja ezt a kimeneti formátumot.
Nem látom a rögzítő furatokat, amik ha vannak, akkor célszerű egyből belegyártatni azokat is.
(#) tunerman válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 29, 2024 /
 
2023 szeptember 09-én is elemezted a 7242 tube PSE elrendezési tervemet, azt DWG file-ban elküldték/kivágták...és most ezzel tervezéssel is majd az történik.
https://www.hobbielektronika.hu/forum/erosito-epitese-elejetol-a-ve...?pg=87
TJ.
(#) compozit válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 29, 2024 / 1
 
Én ezt még ilyen szinten sem rajzoltam le soha. Kaptak egy kb. rajzot A4-es papiron, ceruzával, meg azt, hogy kell belőle 250 db-ot csinálni, aztán megcsinálták maguknak a lézerhez a rajzot, meg ami még kellett. Az első dobozok nem stimmeltek,. de aztán nem volt probléma, pedig egy hajtogatott förmedvény volt, csak a lerajzolása nekem két napba telt. 1mm-es acéllemezből volt.
Egyébként, nagyon sokféle dobozt csináltattam, nem volt probléma. ( Most minek tanuljak meg olyan dolgokat, amikre csak néha van szükségem? Van rá cég, ott egy ember aki megcsinálja. Ennyi.)
(#) Karesz 50 válasza compozit hozzászólására (») Ápr 30, 2024 / 1
 
Egy ilyen szintű rajzot nekem tartott 18 percig lerajzolni... egy profinak ez 2 perc.
Az AutoCad-et megtanulni alapszinten 1-2 nap. Ennyi fáradságot szerintem megér.
(#) Alkotó válasza tunerman hozzászólására (») Ápr 30, 2024 /
 
Tunerman!
Azért hoztam ismét szóba, mert olyan érzésem volt, hogy erényként tekintesz egy erősen véleményes rajzra.
Compozit!
Egyetértek, nem kell megtanulni mindent. És valóban aki képes a kivágásra, az szinte biztosan képes a szükséges alapdokumentációt is létre hozni. Én ezt a feladatot át szoktam vállalni, és egyből azt küldöm, amit fel tudnak használni.
Karesz50!
Egy bizonyos szintig valóban el lehet jutni 1-2 nap alatt az AutoCAD-el (ezzel a tudással már sok mindent le lehet rajzolni). De -talán elhiszed nekem-, a program többet is tud mint rajzok vonalankénti "síkbeli" lerajzolása, és annak kézi méretezése.
Én azt gondolom, a rajztechnikai ismereteket viszonylag könnyű elsajátítani. Ahhoz kell több idő, tapasztalat és rutin, hogy a létrehozott eredmény "jó" legyen. Azért tettem idézőjelek közé a jó-t, mert ma már nem mindig egyértelmű mit is értünk pontosan a jó alatt. Régebben voltak -ma is érvényes- rajzi előírások és elvárások, de ezek egy részét már túlhaladta az idő, elsősorban a térbeli ábrázolások előtérbe kerülése miatt.
(#) compozit válasza Karesz 50 hozzászólására (») Ápr 30, 2024 / 1
 
Amikor a saját munkádból kell megélni, csak egy üzlettársad van, akkor nagyon meg kell gondolni, hogy azt az egy-két nap munkaidődet mire fordítod. Munkára, tanulásra, vagy pihenésre, mert azt is kell.

A tanulás árát mindenképpen meg kell fizetned. Ha magadtól tanulsz, akkor is, ha valami tanfolyamon akkor is. Az első esetben a cégedtől veszel el árbevételt azzal, hogy nem készül abban az 1-2 napban termék, a másik esetben pedig a tanfolyam ára, meg az idő amit a tanfolyás után a gyakorlásra szánsz otthon.

És a számgép előtt is volt már élet. Akkor a képzést az iskolából hoztuk, meg a szülőktől. Akinek volt vénája hozzá, az megtanulta, hogy mi a perspektivikus, axonometrikus ábrázolás. Aki ennél is többet tudott, az már a grafikus szintet célozta meg.
(#) Karesz 50 válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 30, 2024 /
 
Igazad van, 3D nélkül nem élet az élet. (Egyébként a lézeresek kifejezetten nem kérnek a rajzra egyetlen darab méretnyilat sem.)
(#) Karesz 50 válasza compozit hozzászólására (») Ápr 30, 2024 1 /
 
Igazad van, teljesen felesleges bármilyen rajzolóprogramot megtanulni amíg létezik a ceruza és a papír.
(#) bbatka válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 30, 2024 /
 
A DXF és DWG fájlok használatakor már többször ütköztem kompatibilitási problémába. Az egyik szoftverrel készült fájlt egy másik nem nyitja meg vagy hiányosan. A cégnél ahol dolgozom tulajdonos váltás történt és ennek eredményeként lemondták az AutoCAD lízinget. Az ingyenes CAD szoftverek és a fizetős CAD szoftverek sem teljesen kompatibilisek a 20 éven keresztül rajzolt sok ezer rajzzal. Ez érvényes a CAM szoftverekre is. Szóval lehetnek problémák.
(#) mek-elek válasza Karesz 50 hozzászólására (») Ápr 30, 2024 /
 
Így igaz! Nem csak elektronikusan lehet írni, rajzolni.
(#) mek-elek válasza compozit hozzászólására (») Ápr 30, 2024 /
 
Aki nem csinálja, kritizálja...
(#) mek-elek válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 30, 2024 /
 
Már bocsi, ha valaki csinál valamit szégyellnie kellene? Az meg, hogy ki minek veszi, magánügy.
Lehet az akár segítség adott munka követőinek.
És szerintem nem kellene a témát "telerajzolni".
(#) mikldesign válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 30, 2024 /
 
A munkahelyemen nagyon sok éve használták már az AutoCad-es programot, meg a Photoshop CS5 programot meg a Premier 5, és encore 5 Blu Ray szerkesztőt. Most mesélte a rendszergazda, hogy egyik napról a másikra a program gyártója küldött egy mailt, hogy a programjaink elavultak, ezért kilövik a serial numbert, de kedvezményesen licencelhetünk friss verziót. Inkább azt választotta, a cég, hogy az egyébként jogtiszta programokat (legálisan megvásárolt) egy a nettől elszeparált gépen fogjuk használni, a regisztri kitakarítása után fel is lehetett tenni mind a két programot ismét, és azóta is gond nélkül fut. Azért ez kissé durva!
(#) bbatka válasza mikldesign hozzászólására (») Ápr 30, 2024 /
 
Erősen túlárazott az AutoCAD ! De meg fogja szívni a cég, mert sokan váltanak másra. Az itthoni gépemen is fel volt telepítve, míg nem kaptam egy felszólítást hogy vegyem meg. Csak hobbi célokra használtam itthon. Megkerülte a tűzfalat. Leszedtem. Most a LibertyCAD van fent, de ez nem kompatibilis az AutoCAD-el. Alternatíva lehet a progeCAD vagy QCAD. Ezek sem teljesen kompatibilisek.
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2024
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Máj 1, 2024 /
 
A topik témájához kapcsolódva, itt van az Unity Coupled V-FET SE végleges elrendezési terve.
TJ.
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Kedd, 18:32 /
 
Az aluminium sasszi lemez a lézeres kivágáshoz besorolva várakozik, de közben megjött a berendelt 50 db távtartó. Ezek szintén aluminiumból készültek, és feketére eloxáltak - nem is különböznek a hűtőborda színétől
A 22 db becsavarozva nem néz ki nagyon rosszul
TJ.
Következő: »»   6 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem