Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   146 / 1210
(#) vicsys válasza tibike32 hozzászólására (») Okt 20, 2011 /

Szerintem túl hosszú az elérési útvonal és ráadásul tartalmaz ékezetes karaktereket is. Csinálj egy mappát a C gyökérbe RC néven és oda másold be az állományokat. Fordításkor add meg ezt az új útvonalat. Szerintem hiba nélkül lefordul.
Egyébként a weboldal is ír ilyesmit:
Idézet:
„After you have installed the MPLAB IDE proceed as follows:

Create a directory somewhere on your Windows system. the MPLAB IDE does not like path names that are too long (greater than 30 characters or so) - so stick to a simple short name. For example: C:\PIC\CarESC
Copy the caresc.asm, linear.inc and power.inc files from the links below into your diectory.
Start the MPLAB IDE.
Select Project->Project Wizard.
.......”
(#) watt válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Okt 20, 2011 /

Már hogy a viharba ne lehetne 21ezreket megadni asm-ban. Több bájton kell kezelni a számot és kész. Akár 128bites számot is kezelhetsz, semmi akadálya. (Ha érdekel hogyan, kérdezz a kezdők topicban!)
A C-ben is meg tudod írni amit C++-ban a nyelv másodlagos.
(#) n_yálastrubadúr hozzászólása Okt 20, 2011 /

Ilyesmire gondoltam
  1. movlw           (.256 - .45000 / .256)  ; load TMR0 for a 45mS timer period
  1. goto            $+1
  1. retlw           1<<irled
  1. movlw           ~(1<<NOT_GPWU | 1<<NOT_GPPU | 1<<T0CS | 1<<PSA
  1. movlw            (1<<S1 | 1<<S2 | 1<<S3)
tehát az ilyen szimbólumok jelentése alkalmazás sötét előttem teljesen. ez asm pedig.

vagy
  1. movlw           1<<rly0 | 1<<rly.vboost
(#) szitko válasza tibike32 hozzászólására (») Okt 20, 2011 /

Már régen csináltam, még a bátyám kért rá meg, hogy dobjam neki össze.A működésére nem pananszkodott, ment nála jól, csak közben eladta az autót amiben volt.
Amúgy megtaláltam a HEX-et ha nem buldogulnál

caresc.HEX

(#) tibike32 válasza vicsys hozzászólására (») Okt 20, 2011 /

Megpróbáltam , de így is ugyanaz a problémája
(#) tibike32 válasza szitko hozzászólására (») Okt 20, 2011 /

Köszi
De azért kiváncsi volnék, hogy mit rontok el ?
A leírás szerint csinálom, de nem jó
(#) bbalazs_ válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Okt 20, 2011 /

Ezt a goto $+1-et jo lenne mar vegre elhagyni.
Hibakhoz vezethet. Miert olyan nehez egy cimke001-et odatenni?

Meny be a "Project Wizard.."-ba, válaszd ki a procit, majd add meg az asm fordítót "MPASM assemler ...v5...", majd add meg a Project nevét és válaszd ki azt a könyvtárat ahol mind a három file van, (pl C:\rc\...). A következő lépésben add hozzá a file-at, és kész is van: "Step four: Add existing files to...".
Így mennie kéne.
(#) Hp41C válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Okt 20, 2011 /

Szia!

Ezek a kifelyezések nem a kontrollernek szólnak, hanem a fordítóprogram a fordításkor értékeli ki. A lefordított bináris (.hex) állományba már csak a kiszámított értékek kerülnek be. A szintaxisuk az adott fordítóprogramtól függ, többségük a C programnyelv szerintit használja. Több előre definiált szimbólum is van a fordító programban (ld.: leírása...) pl. a $ az MpLab programban a helyszámláló aktuális értékét jelenti...
Minden fordító képes aritmetikai (+ , - , * , / ) és logikai ( ! , &, | , ^ ), léptető ( << , >> ) műveletek elvégzésére...

Megint végigjátszottam, de nem ugyan az a gondja .

Valamit rosszul csinálsz. Most mi a gondja?
Ha úgy csináltad,ahogy írtam, akkor a project ablakban,(project_név.mcw) a "Source files"-hoz kellet rakja a "caresc.asm"-et, és a "Header files"-hoz kellet rakja a "linear.inc, power.inc" file-at. Ha megtalálja mind a két include file-t, akkor tudja csak lefordítani.

Itt van a hibalista, egyébként mindent úgy csináltam ahogy írtad.

Na már kiváncsiságból elővettem a régi projectet, és lefordítottam mégegyszer. Semmi gond. dobok fel egy képet.

Capture.jpg

(#) adamhollos hozzászólása Okt 20, 2011 /

Sziasztok!

Azt tudom, hogy a zavarszűrés miatt a PIC-ek Vss és Vdd lábát össze kell kötni egy 100 nF-os kondival. A kérdésem az lenne: mindegy milyen a kondi, elektrolit, kerámia, tantál... stb?
(#) janikukac hozzászólása Okt 20, 2011 /

Sziasztok ! Demopanelt szeretnék a közeljövőben (a hangkártya után ) csinálni. A lényege, hogy az az agya egy PIC18F4525 legyen... Megoldható?! Értitek mire gondolok, tehát kijelzők, ledek, gombok, stb, amin lehet tanulni, fejleszteni...
(#) nedudgi válasza tibike32 hozzászólására (») Okt 20, 2011 /

Abszolút kódot generáltass, ne relokálhatót. A $ komplikált kifejezésekben csak abszolút kód esetén haszálható.
(#) tibike32 válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 20, 2011 /

Helló!
Megcsináltam így is, most is van hibaüzenet, de már sokkal kevesebb.
(#) nedudgi válasza tibike32 hozzászólására (») Okt 20, 2011 /

Térj vissza az eredeti forráshoz, valami nem stimmel a mostani állapotban.
Nekem az eredeti-t sikerült leszerkeszteni.
(#) kaqkk válasza janikukac hozzászólására (») Okt 20, 2011 /

valami ilyesmire gondoltál?
(#) janikukac válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 20, 2011 /

Pontosan, amin tanulni lehet ! Nagyon ügyesen elkészítetted. Nekem pedig olyan kéne nyákrajzal, egyéb doksival, ami 18F4525-öt kezel.
(#) peze válasza Poostmaster hozzászólására (») Okt 20, 2011 /

Szia!
Rá tudnál nézni esetleg?
Előre is köszönöm!

LIST P=16F887
#include
__CONFIG _CONFIG1, _LVP_OFF & _FCMEN_OFF & _IESO_OFF & _BOR_OFF & _CPD_OFF & _CP_OFF & _MCLRE_OFF & _PWRTE_ON & _WDT_OFF & _INTRC_OSC_NOCLKOUT
__CONFIG _CONFIG2, _WRT_OFF & _BOR21V

cblock 0x20
T1
T2
T3

ENDC
ORG0

START
BSFSTATUS,RP1
BSFSTATUS,RP0

CLRF ANSELH

BCF STATUS,RP0

MOVLWB'00000001'
MOVWFTRISB
MOVLW B'00000000'
MOVWF TRISD

MAIN
BSF STATUS,RP0
BSF STATUS,RP1

MOVLW B'00000000'
BTFSC PORTB,0
MOVLW B'00000001'
MOVWF PORTD
CALL DELAY
GOTOMAIN
DELAY
MOVLWd'100'
MOVWFT1
DEL
MOVLWd'255'
MOVWFT2
DEL1
MOVLWd'20'
MOVWFT3
DEL2
NOP
NOP
NOP
NOP
NOP
NOP
NOP
NOP
NOP
NOP
DECFSZT3,f
GOTODEL2
DECFSZT2,f
GOTODEL1
DECFSZT1,f
GOTODEL
RETURN

END
(#) Hp41C válasza peze hozzászólására (») Okt 20, 2011 /

Szia!

A program szövegét a beillesztés után jelöld ki, a szövegmező alján a kód gombot nyomb meg. A code=c -t javítsd ki code=asm -re...
(#) n_yálastrubadúr válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 20, 2011 /

Köszönöm ezt tudom. A kérdés leginkább az volt hogy ezeket hol lehet kitanulni utánanézni pl ez az érték mit jelent?
  1. movlw           (.256 - .45000 / .256)  ; load TMR0 for a 45mS timer period
(#) Hp41C válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Okt 20, 2011 /

Szia!

(.256 - .45000 / .256) konkrétan decimális 81. A "." a decimális szám megadását jelenti az MpAsm számára.
Az MpAsm help -jében mindez megtalálható...

1. irled EQU 5
  2. retlw           1<<irled

A fenti sorok segítségével nem kell kétszer megadni az irled -hez tartozó bitet: a bcf / bsf / btfsc / btfss bitsorszámot vár, az andlw / iorlw pedig egy maszkot (1 << irled).
(#) peze válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 20, 2011 /

Ok,köszönöm!

1. LIST P=16F887
  2.   #include <p16F887.inc>
  3. __CONFIG    _CONFIG1, _LVP_OFF & _FCMEN_OFF & _IESO_OFF & _BOR_OFF & _CPD_OFF & _CP_OFF & _MCLRE_OFF & _PWRTE_ON & _WDT_OFF & _INTRC_OSC_NOCLKOUT
  4. __CONFIG    _CONFIG2, _WRT_OFF & _BOR21V
  5.  
  6.  
  7.         cblock 0x20
  8.         T1
  9.         T2
  10.         T3
  11.  
  12. ENDC
  13. ORG0
  14.  
  15. START
  16. BSF        STATUS,RP1  
  17. BSF        STATUS,RP0
  18. CLRF        ANSELH            
  19. BCF          STATUS,RP0
  20. MOVLWB'00000001'      
  21. MOVWFTRISB
  22. MOVLW    B'00000000'
  23.         MOVWF    TRISD              
  24.  
  25. MAIN    
  26.         BSF          STATUS,RP0        
  27.         BSF          STATUS,RP1
  28.  
  29. MOVLW    B'00000000'
  30. BTFSC      PORTB,0
  31. MOVLW    B'00000001'
  32. MOVWF    PORTD
  33. CALL        DELAY      
  34. GOTO       MAIN
  35.  
  36. DELAY
  37. MOVLWd'100'
  38. MOVWFT1  
  39. DEL
  40. MOVLWd'255'
  41. MOVWFT2  
  42. DEL1
  43. MOVLWd'20'
  44. MOVWFT3  
  45. DEL2
  46. NOP
  47. NOP
  48. NOP
  49. NOP
  50. NOP
  51. NOP
  52. NOP
  53. NOP
  54. NOP
  55. NOP
  56. DECFSZT3,f
  57. GOTODEL2
  58. DECFSZT2,f
  59. GOTODEL1
  60. DECFSZT1,f
  61. GOTODEL
  62. RETURN
  63.  
  64.  END
  1.  
[code=c]
(#) kaqkk válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 20, 2011 /

Ez a cuccos bármelyik 40 lábú picet tudja fogadni és a (Szilva féle) pickit2 is rá van "telepítve" segédpanelkákkal kisebb lábszámú piciket is tökéletesen kezel most 18-és 28 lábú picikhez van kész "öcsipanel" ,minden port elérhető a csatlakozósorokról tehát bármejyik lábra tudok ledet -potit .... bármit csalakoztatni . Itt megnézheted a leírást és a kiegészítőket .http://mickey5.fw.hu/kaqkk_sys.html#20100613
(#) Junkie hozzászólása Okt 20, 2011 /

Üdv, szükségem lenne a segítségetekre. Építettem egy pic-égetőt http://dc196.4shared.com/doc/N_0Kn6AD/preview.html de sehogyan sem sikerül irásra birnom. Olvasni olvas viszont irni nem akar. Ez az első alkalom, hogy pic-el probálkozom szoval még nagyon kezdő vagyok. Mivel minden alkatrészt lemértem és a panelen sem találok hibát nemtudom mi lehet a gond. Olvastam egyes helyeken, hogy talán nem elég a feszültség néhány PC-n az égetéshez, viszont kettőt is probáltam az eredmény ugyanaz. Ami meg még nem tiszta, és talán ez lehet a gond, hogy ehhez a kapcsoláshoz kell bármilyen kábelt használlnom vagy csak simán rányomhatom az RS232 re? Amugy csak egy 12f629 es picet szeretnék egyenlőre beégetni.. köszi előre is a segítséget

Üdv. Szabi
(#) vicsys válasza Junkie hozzászólására (») Okt 20, 2011 /

(#) janikukac válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 20, 2011 /

Tökéletes ! Ez kell, ám nekem PICkit2 Debug Expressem van. Esetleg a demo panelját is rá szeretném rakni a Szilva klón elhagyásával, és az én égetőm használnám. Lehetséges? Hogyan?
Miket tud? Ügyes fejlesztés !
(#) kaqkk válasza janikukac hozzászólására (») Okt 20, 2011 /

Ha az égetőt nem építed rá akkor egy tüskesort beforrasztva rá tudod tolni a gyári pickitet is .A tudásáról
olvashatsz az oldalon .(klikk a linkre!)
Következő: »»   146 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem