Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Érdekességek
Annyi ráció van benne, hogy ha minden jól működik, akkor nincs vele gond. Nem védem őket, én is csak próbálok bele értelmet látni...
Vagy, hogy Pakson a II-es reaktorban zörög egy csapágy.
Ez a gép viszont mindenképpen érdekes, ha már CD/DVD...-ről van szó.
Na persze, meg rászállt egy madár a vezetékre, így megváltozott a mágneses tér a vezeték körül.
Tápkábelt bele pedig Innen (Link)
Ezen azert besirtam. Kezmuves termek es mekkora elony hogy kivaltja a kismegszakitot is
Zeng az egész lakás, leesnek a kilincsek, de legalább a konnektor előlapja rezgéscsillapítós.
Olyan megnyugtató ezt tudni.
Jajj. Gondolom a falban és az utcán is vezetékcsere ilyenre. Vagy elég csak ez a pár méter ebből.
Ennek azért van némi hátránya is. A lemez síkját nem hozza helyre. Arra is kellene egy gép. Mindjárt új műsort is köszörülhetne bele.
A csatolt képen kettő félkész NYÁK látható. Az egyik (lila) az EMG 1567 szkóp nagyfeszültségű paneljének félkész, előhívott fotoreziszt réteggel fedett példánya, a másik (kék) valamilyen HIKI digitális kártyaé.
A dolog érdekessége (azon kívül, hogy a szebb múltú, ma már nem létező cégek eredeti, gyártásközi produktumai... ), hogy az EMG ezek szerint azt a technológiát alkalmazta, ahol először a lemaszkolt panelre ón bevonatot galvanizáltak, majd a lakk eltávolítása után szelektív maratóban szedték le az ónnal nem fedett réz felületeket. Ezért is van, hogy a maszkolás inverz: ott van fotólakk, ahol később majd el kell távolítani. Ezzel szemben a HIKI panelon a hagyományos maszkolás látható, tehát ezt maratták és csak utána kapott valamilyen felületvédelmet.
A közelmúltban alkalmam nyílt felboncolni egy 8080 mikroprocesszort, amit a magyar MEV gyártott. Szenzációs élmény volt élőben meglesni a kb. 6 mikronos csíkszélességű lapka felépítését. Az utolsó képen egy elektronmikroszkópos felvétel látható. A világos "tömlő" egy ~3 századmilliméter átmérőjű arany bekötő vezeték, amint az IC salétromsavval kimart plasztik tokozásából előbújik. A plasztik tokban a hővezetés növelése érdekében üveg szemcsék találhatóak, ezek látszódnak úgy, mintha egy rakás szén lenne a képen.
Hab a tortán: a szilícium lapka nem is saját MEV gyártás, hanem a csehszlovák Teslától importáltuk. A felirat a második képen látható (ami alatt az egyes maszkok pozicionálását biztosító jelek vannak). A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2022
Nagyon érdekes...De valószínűleg a TESLA felségjelű csehszlovák csippet a "magyar MEV" csupán tokozta , vagy csak feliratozta a kész tokozott procit.
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2022
Én úgy tudom, hogy Magyarország nem gyártott chipeket. Az Egyesült Izzó (később MEV) csak tokozta a megvásárolt chipeket.
Egy Robotron irodagép roncsból termeltem ki ezeket a cuccokat. Az egyik egy kazettás adatmagnó,a másikkal viszont bajban vagyok. Olyan,mintha az is mágnesszalagra írna,olvasna, de nem ismerem.
Ha valakinek ismerős,azt szívesen venném,ha megosztaná velem. A harmadik képen látni,hogy a kokomlistás IC-k is valahogy be tudtak jutni a ruszki proci mellé. A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2022
Igaza van Békának, az oroszok lehetetlen színeket tudtak kikeverni.
Valósággal irritálja a szemet ez proci tokozás is. Bár a fém tranzisztor és dióda tokozások sem különbek....
Bejáratos voltam, szinte minden üzemegységbe a MEV gyöngyösi gyárában. Szeleteltek szilíciumot, ráragasztották a hordozóra, behuzalozták, tokozták, feliratozták és más mechanikai munkát elvégeztek. De nem láttam IC belső áramkörök elkészítését. Tranzisztorokét igen.
Lazarbibi oldalán vagy egy cikk, ami gyakorlatilag nem más, mint Keresztes Péter írása a "Fejezetek a magyar mikroelektronika történetéből" c. könyvből. Érdekes sztori arról, hogy a hetvenes évek végén hogyan koppintották le idehaza a 8080-at, ennek volt Keresztes az egyik főszereplője. Az írás utolsó előtti bekezdésében szerepel, hogy "Az Izzó gyöngyösi gyára akkoriban kezdett 8080 szerelési tevékenységbe, vásárolt csipekkel."
Vélhetően ezeket mind a TESLA-tól vettük, mert a MEV (talán 1983-as) katalógusában pont olyan 8080 perifériák vannak, amit a TESLA is gyártott. Egyébként nekem úgy rémlett, hogy az Izzó, majd a MEV gyártott saját maga is kisbonyolultságú (pl. 74** TTL sorozat) IC-ket.
Érdekes. A csehszlovák gyártmányú készülékekben található CPU-k lapkáin pedig az Intel felirat látszódna.
Köszi, hogy megosztottad velünk.
Sehol sem. Csak gondolom.
Valahonnan csak megszerezték, mivel gyártották. A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2022
Egy magyar nyelvtudományi eredményre szeretném felhívni a figyelmet és annak a szabadon próbálgatható online változatára. Az egyik legérdekesebb dolog, a PULI GPT-3SX nevű modul, mely képes egy elkezdett szöveg folytatására. Az online felületen a Temperature csúszka azt állítja, hogy a generált szöveg mennyire legyen tárgyilagos vagy mennyire kalandozhat el tőle. Miután nem valahonnan másolt, hanem generált szövegről van szó, így ugyanazt újra és újra generálva más más kimenetet kaphatunk. Szerintem érdemes kipróbálni
Itt érhető el.
Szórakozásnak nem rossz... De még messze van a komolyan vehetőtől. Én a következő szöveget kaptam:
Idézet: „Az autóm egy piros, egy kék és egy sárga autó volt. A sárga autó a bátyám, a kék autó az apám, a piros autó pedig a nagyapám. A bátyámnak és az apámnak van egy-egy kutyája, és mind a kettőjüknek négy gyereke. A kutyáim, a macskáim és a papagájaim mind a hárman a nagyapám” (Piros [bordó] autóm volt. A jelenlegi kék. Volt ezüst és homokszínű, de sárga sosem... Papagájom sem volt, ahogyan bátyám sem. ) A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2022
Feldobta a YouTube. Megtekintése és használata asztali PC-ken és Laptopokon ajánlott.
Kipróbáltam tud-e urduul...nem tud, "k..va a..ját az ilyennek!" Aki érti, érti...
"Nyehavi govo nyiha" folytatás: "va. A legjobb gyógyszer férgek férfiak véleménye Hpv vakcina mellékhatások gardasil A legjobb gyógyszer férgek férfiak véleménye, Milyen bajt okoznak a férgek? Féreghajtó gyógyszerek biztonságosak A legjobb gyógyszer férgek férfiak véleménye - sanctum.hu A legjobb gyógyszer férgek férfiak véleménye, Milyen bajt okoznak a férgek? A legjobb gyógyszer férgek férfiak véleménye, Milyen bajt okoznak a férgek?" Nekem nem jött be, mással is próbáltam. Értelmes magyar szövegnél néha olyan, mintha szépirodalomból idézne...
Kipróbáltam a programot!
Idézet: „Írj valamit a Magyarországon élő népcsoportokról!” Válasz: Idézet: „A magyarokkal ellentétben, a cigányság egy külön népcsoport, olyan mint a kutya, csak kisebb a füle.” Nekem tetszik A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2022
Nekem a következőt válaszolta...
A generalt szoveg hossza attol fugg, mire allitod a max token-t. Ha eleri, akkor abba hagyja.
Ahogy latom meglevo szovegekbol veletlenszeruen probal kapcsolodo mondatokat osszerakni. Elege haszontalan igy. Ami sokkal hasznosabb az oldalon az az ekezet nelkuli szoveg ekezeteink visszaallitasa: Eredmény: Idézet: „A generált szöveg hossza attól függ, mire állítod a max tőkén-t. Ha eléri, akkor abba hagyja. Ahogy látom meglévő szövegekből véletlenszerűen próbál kapcsolódó mondatokat összerakni. Elégé haszontalan így. Ami sokkal hasznosabb az oldalon az az ékezet nélküli szöveg ékezeteink visszaállítása.” A token-en elvérzik, de a többi jó.
Néhai nagybátyám készített ilyen elven karácsonyfaizzó-villogtatót, úgy 50 évvel ezelôtt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |