Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   784 / 784
(#) tompower válasza proba hozzászólására (») Feb 27, 2025 / 1

Igen, igen, megvan, csak eltévedtem...
(#) bitmixer válasza bitmixer hozzászólására (») Feb 27, 2025 /

Mindenkinek kösz!
Végül nem a chip volt a hunyó, hanem az örök klasszikus, az egyik 220µF elkó, ami az Ucc-t szűri. Az az érdekes, hogy a táp állítólag egyik percről a másikra dobta fel a talpát.
A 2 MOhm tényleg annyi.
(#) mlaci989 hozzászólása Márc 16, 2025 /

XN1203 tápegység

Üdv.
Tápegység javításban kérnék segítséget. Digitális termosztát tápjáról lenne szó. XN1203 ketyeg a tápban, egy körömnyi kis trafóra dolgozik. Visszacsatolásban opto+TL431. A kapcsolás kb megegyezik a gyári ajánlott kapcsolással. Hibajelenség: Bliccel a kijelző mint mikor nemtud föléledni a táp. De ha leakasztom a visszacsatolást az opto bemenetéről, akkor föléled és rendben működik. Nem igazán értem hogyan működik vagy hogyan kellene működjön ez a visszacsatolós szabályozás. Több ilyen termosztátnál is tapasztaltam ugyan ezt a hibát, lehet valami tipus hiba. Volt hogy áramszünet utáni bekapcsolásnál jött elő a hiba.
Csatolom a kapcsolási rajzot.

XN1203.pdf

(#) majkimester válasza mlaci989 hozzászólására (») Márc 16, 2025 /

A szekunder oldalon van egy TL431 sönt regulátor. Ezt úgy képzeld el, mint egy zéner diódát, aminek a feszültsége R9 és R8 arányával beállítható. Ez ad egy viszonylag stabil referencia feszültséget a szekunder oldalon az opto LED katódjára, ha az opto led anódjára az R10-en kerésztűl kb. 1.5V-tal nagyobb feszültség jut, akkor az opto LED elkezd világítani, a tranzisztora kezd kinyitni, ami az IC visszacsatolás lábát GND felé húzza. Az IC erre csökkenti a PWM kitöltési tényezőjét, amire csökken a kimenő feszültség és az optocsatoló kezd lezárni.

Ha kiiktatod a visszacsatolást, akkor nincs szekunder oldali feszültségszabályozás, a kimenő feszültség nagyobb lesz mint a névleges. Ugyanígy nagyobb lesz a D6 diódára kötött segéd szekunder feszültsége is. Ez utóbbiból van előállítva a IC tápfeszültsége, ami így már elegendő az IC helyes működtetéséhez. Szerintem cseréld ki C5-öt, mert valószínűleg elvesztette a kapacitását, ezért visszacsatolással együtt már nem kap az IC megfelelő tápfeszültséget.
(#) mlaci989 válasza majkimester hozzászólására (») Márc 16, 2025 /

Nem hozott javulást C5 cseréje. Az opto lehuzza az ic 5 ös lábát GND fele 1 Volt ra. Ha összezárom az opto bemenetét akkor 2 Volt lessz és működik.
(#) erbe válasza mlaci989 hozzászólására (») Márc 16, 2025 /

Írod, működik. De nem mérted meg a szek. kimenő feszültséget.
(#) mlaci989 válasza erbe hozzászólására (») Márc 16, 2025 /

Van több szekunder. Amiről megy a visszacsatolás azon 6,2V visszacsatolás nélkül 7,9V van. Elég tüskés, de lehet ez így jó. Megmértem az opto diódáján 0,18V van. Ekkora feszültségen még zárva kellene maradjon. Vagy a tüskék zavarnak be.?
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2025
(#) erbe válasza mlaci989 hozzászólására (») Márc 16, 2025 /

Mennyinek kellene lenni normál üzemben a kimeneti feszültségnek?
Mivel méred az optón a feszültséget? Szerintem a szekunder kondija is kapacitását vesztett.
(#) mlaci989 válasza erbe hozzászólására (») Márc 16, 2025 / 1

Bingó.
A szekunder kondi volt száraz. A feszültség most 8,52V, az optón 1,11V van.
Rossz helyen van a kondi. Lehet kivezetékelem ne melegitse a trafo.
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2025
(#) kadarist válasza mlaci989 hozzászólására (») Márc 16, 2025 /

Inkább ne vezetékeld ki, mert a hosszú kivezetések nagyban rontják a hatásfokát.
(#) mlaci989 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 16, 2025 /

Rendben.
Köszönöm a segítségeteket.
Következő: »»   784 / 784
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem