Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ki mit épített?
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma.
Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Sok dicsekedni való nincs rajta. De ha a célnak megfelel üsse kő.
Én egyszerűen csak nem értem.
A képek alapján jön valahonnan egy fekete két eres vezeték a trafóhoz. Gondolom ez a hálózati (230V~) rész. Majd a trafótól szintén fekete kéterű a Graetz híd váltó oldali pontjaihoz. Végül a Graetz egyen oldali pontjairól egy fehér kéterű vezeték el a távolba. Kérdezem: hol van itt bármiféle stabilizátor beiktatva?
Nekem is fura a dolog! Az a hűtőborda+valami (talán stab ic) és zener dióda illetve ellenállás sehova sincs bekötve. Legalább is ezeken a képeken. Így ez egy sima trafó plusz graetz kapcsolás.
A dióda-tranzisztor páros csinálja a 13,6V kimenőt a 17V-os secunder feszültségből...
Mert nem nézitek meg rendesen, hogy mi van a Tranzisztor lábai előtt. (ellenállás, felette meg egy zéner)
Így legalább nem melegszik túl az az akármi, ami a hűtőbordán van.
Ezt önmagában még érteném.
Azt nem értem, hol csinálja, ha nincs összekötve az áramkör többi részével?
Ezt én is látom Maestro, de hol van bekötve a körbe? A képen levő változaton sehol...
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2013
Basszus tényleg, a nagy sietségbe össze se kötöttem. Mekkora marha vagyok...
Pedig direkt rámértem a multival és 17V eddigi feszültség helyett csak 13,53 volt.. Pfff.
Na!! Csak meglesz ez!! Kezdtem azt gondolni, holnap szemészetre kell menjek.... de tényleg.
Figyelj!
Ha már így történt, azt javaslom kösd be a tranzisztorodat áteresztős stabilizátornak. Sokkal jobb lesz, főleg melegedés szempontjából.
És hol van a pufferkondi?
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2013
Na így már érthető, csak nem írtad...
Gondoltam megosztom veletek, hogyan lehet dvd mechanikával lemezes kaját halaknak beadni
A lelke egy PIC. Világítás vezérlésére is képes és tartalék áramforással is rendelkezik áramszünet esetére. A dvd tálca tartja az ennivalót a dobozokban. Ha a tálca kihúzódik a doboz alól, akkor a halak boldogok lesznek Itt egy rövid videó a tálca mozgatásáról: Hal etető működés közben Remélem, hogy tudtam valakinek vele jó ötletet adni. Jó nyarat mindenkinek
Otletes munka. Nekem is van akvariumom, igy en is gondolkoztam ilyesmin, de ez nem jutott volna eszembe.
Szia! Szuper, nekem teknősöm van, ahhoz is jó, remek ötlet!
Tényleg kreatív!
Mind a 4 tálcához külön érzékelő van, vagy kb-ra van kiszámolva a motor működési ideje? A led villogását beállítanám: etetés előtt 1 perccel sűrű villogás a halakba beindulna a pavlovi reflex
Nekem úgy tűnik, a narancssárga lap bal alsó sarkában van egy opto kapu, a zöld lapon meg lyukak, ott lehet a kutya elásva.
Sityu39: Gratulálok, nagyon ötletes
Egy LD271 infra led és egy BPW41 érzékelő alkotta infra sorompó érzékeli a tálcára készített furatokat, ezek segítségével lehet pozicionálni a tálcát. A tálca is azért van ilyen lassan mozgatva, hogy a tehetetlensége miatt precízen lehessen vezérelni.
A motor pwm vezérléssel van hajtva, az idő csak annyit számít, hogy ha bizonyos idő alatt nem éri el a tálca a pozíciót, akkor sokkal nagyobb erővel tolja a motor a tálcát (de akkora erőnél már a halak élete a tét és nem a tálca pozicionálásának kérdése). Ha a dobozokba 2-2 napi adag kerül, és minden 2. nap mozgatom a tálcát, akkor 12 napot is át lehet vele hidalni. Sajnos a készítésekkor sokkal fontosabb volt a mielőbbi működőképessége, mint a kivitelezése, ezért lett ilyen csúnyácska, de működik! Viszont alkatrészigénye meglehetősen olcsó: - 5 db nagy tic-tac - os doboz, aminek az alja le van vágva - 1 db kidobásra váró ketté tört DVD mechanika - 1 db tecsós műa. étkező alátét lap (sárga) - 1 db tecsós kemény műa. lap a dobozok résmentes zárására (zöld) - 1 db próba panel + 1 db PIC + 7805 + néhány dióda, tranyó, stb - 1 db kidobásra váró 230V - 9 V adapter - néhány fehér led világításnak - 1 db 9V elem vagy akksi - 1 db plexi alaplapnak A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2013
Igaz, hogy még csak tesztelés és nem kész áramkör, de annyira aranyos, hogy meg kell, hogy osszam veletek. Egy mikro steppert hajt közvetlenül egy PIC12F629, féllépéses módban. A motor alig nagyobb mint egy SMD PIC, így majd elég kis helyen el fog férni a meghajtó és motor egyben. A video közben muszáj volt egy nagyító lencsét használni, hogy látható legyen a lényeg és egy fogaskereket odabiggyeszteni, hogy szemmel is látható legyen a forgás és annak iránya.
LINK a videohoz.
Nagyon ötletes, simán írhattál volna belőle egy cikket is!
Szia!
Ez tök jó, de mit akarsz csinálni vele? Ilyen kicsi léptecsnél, gondolom igen kicsi a motor-tekercs OHM-os ellenállása, mivel hajtod (mármit a H-híd-ra gondolok)? Üdv: Zsolt A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2013
Közvetlenül a PIC hajtja, -mint írtam is. Az is könnyen kitalálható, hogy mi lesz belőle...
Ez komoly lett! Még lencse alatt vizsgálva is...
Ha nem túl indiszkrét kérdés, miben volt a moci?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |