Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es lámpa 230 V ról
 
Témaindító: Paso, idő: Szept 12, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 6
(#) FlashFWD válasza potyo hozzászólására (») Okt 1, 2007 /
 
Mikor beköltöztünk - lassan másfél éve - működött, használtam is (porszívó, masszázsfotel... elég elcseszett egy helyen van a konnektor, a szoba sarkában) aztán egyszer csak mondja a párom, hogy nem működik az aljzat, mert nem megy a porszívó. Sokáig lustaságból nem foglalkoztam vele, mert úgy véltem, kontakthiba. Aztán egyszer szétkaptam, de minden a helyén volt. Nem is értettem, de rádugtam a porszívót, s semmi. Akor összeraktam, s úgy hagytam, de izgatott, ezért rámértem... 1000 éves batár műszerem van, nem nagyon lehet vele mit elmérni... de megnézem újfent.
(#) potyo válasza FlashFWD hozzászólására (») Okt 1, 2007 /
 
Akkor valahol tönkrement a vezeték. Keresd meg a konnektor előtti utolsó elágazást, és nézd meg, hogy ott rendben van-e a feszültség.
(#) FlashFWD válasza potyo hozzászólására (») Okt 1, 2007 /
 
De most őszintén. Hogy a túróba keressem meg az utolsó elágazást?
Elképzelésem sincs, hogy honnan mehet oda a vezeték. A másik két szobában a fal és a talaj találkozásánál, a fal tövében van körbevezetve (valami szociopata találhatta ki), de sem az előszobában, sem máshol nem látom semmi jelét, hogy lenne valahol vezeték. A hozzá legközelebb eső elektromos egység a fürdőszobai lámpa kapcsolója...
Szóval megfogtál, de köszönöm, valahogy megpróbálom.
Az a röhej, hogy az egész lakásban csak a konyhában van két helyen süllyesztett aljzat, sehol máshol. Ma szereltem 220-at, a ledek trafójának kellett áram, s a bejárati ajtó feletti biztosíték-táblában láttam, hogy a földelés és a nulla össze van kötve... szóval egy nagy gány az egész.
(#) potyo válasza FlashFWD hozzászólására (») Okt 1, 2007 /
 
Keress elosztódobozt a közelben. Valahol a kötéseket meg kellett csinálni.

Az nem okvetlenül szabálytalan, hogy alul a sarokban van vezetve!
(#) zsoltee0001 válasza FlashFWD hozzászólására (») Okt 1, 2007 /
 
hi
asszem tudom a választ, bár szerintem nem nagyon fogsz örülni neki
ha jó látom egy felújított panelben lax. és a folyosón járólap lett letéve (valszeg előző tulaj)
a nagyszoba ajtótól kb 15-20 cm re megy a fali konektorokhoz az áram a padlóból, nálam ugyanez volt a gond. a kőmíves, ahogy egyengette a padló felületét elnyeste a vezetéket flexel, aztán én azt csokival összekötöttem, de ez már sose lesz olyan mint az eredeti, elképzelhető, hogy nálad is ilyen gond van
üdv
(#) FlashFWD válasza potyo hozzászólására (») Okt 1, 2007 /
 
oks, meg fogom nézni. :yes:
(#) FlashFWD válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Okt 1, 2007 /
 
Ezt megérteném, ha a beköltözést követően azonnal rossz lett volna a konnektor, de nem. Használtuk, majd egyszer csak annyi. Vagy elképzelhető, hogy csak idő kérdése volt, mikor adja be a kulcsot?
Mindenesetre köszi, még az is lehet - ha nem jutok nevezőre - hogy kihívok egy szakit, hogy hozza rendbe, ha megoldható.
(#) zsoltee0001 válasza FlashFWD hozzászólására (») Okt 1, 2007 /
 
most eszembe jutott, hogy erről a vezetékről nemcsak 1 konektor ment, hanem az egész nagyszoba és még a konyha egyik dugasza is, bár ez nem mostanába volt, leht, hogy mégsincs akkora vész nálad
(#) palack hozzászólása Nov 3, 2007 /
 
Sziasztok
A következő dologhoz szeretnék segítséget kérni, egy 500wattos reflektor belébe raknék 112db 8mm-es fehér ledet, 220 voltról üzemelne. hogyan kössem őket? sorba, párhuzamba, vegyesen? előre köszi
(#) PCB válasza palack hozzászólására (») Nov 3, 2007 /
 
Szia !

Annyit mindenképpen sorbekell kötni, hogy a nyitófeszekkel a 230V -ot elérd.
Ezeket aztán már kötheted párhuzamossan is.

Üdv!
(#) palack válasza PCB hozzászólására (») Nov 3, 2007 /
 
Szia!
tehát, a 230-at egyenírányítom, és 70 db -ort sorba kötök a többit párhuzamosan?
üdv
(#) PCB válasza palack hozzászólására (») Nov 3, 2007 /
 
Szia !

Egyenirányitva + 10µF kondival 300V-ra számold a ledek darabszámát.

Amúgy segítségnek itt van ez.

Link

300V -ra 3.2V -os nyitófesznél 94db LED sorba, és ezek párhuzamossan.

R1-el állítod be az áramot amit a ledeken folyatni akarsz.

Üdv!
(#) palack válasza PCB hozzászólására (») Nov 3, 2007 /
 
Szia!
Köszönöm a segítséget, az R1 az 68 ohm vagy kohm?
üdv
(#) PCB válasza palack hozzászólására (») Nov 3, 2007 /
 
Szia !

Ott 68 ohm, de neked nem ennyi kell.

Üdv!
(#) zagor válasza oldman hozzászólására (») Dec 20, 2007 /
 
Ugyanez a problémám, kb.100 óra és már nem működik az izzó. Sikerült szétszednem és szeretném leellenőrizni. A felépítés szinte ugyanaz. Én már nagyon régen tanultam elektronikát és nem sok mindenre emlékszem. Az egész szerkezetben van 3 ellenállás, két kondenzátor és egy tranzisztorszerű valami, amelynek négy lába van. Szerintem valamiféle dióda (egyenírányító - jele MB6S). Ennek az egyenáramú részére párhuzamosan van az egyik kondenzátor kötve). Mit ellenőrizzek le és hogyan? A LED-eket hogyan célszerű ellenőrizni? Ha egy rossz, ki kell cserélni vagy át lehet hidalni?
(#) zsoltee0001 hozzászólása Jún 17, 2008 /
 
Sziasztok!

Még régebben csináltam egy Led-es lámpát ami teljesen megadta magát. 24V os kis teljesítményű trafóról üzemeltettem, olyan formába, hogy 20mA-esből 7-et kötöttem sorba (ebből volt 3, tehát 3X7) és 100mA-esből 8 db volt sorbakötve, előtétellenállásként egy 10ohm-os 10W-ost használtam, ampermérővel leellenőriztem, mindegyik Led a terhelési tartományon belül volt. Akkor miért van az, hogy mégis ilyen gyorsan tönkrementek? Mégse lenne jó megoldás a Ledek sorba kapcsolása? Ha párhuzamosan kötnék mindegyik Ledhez egy-egy ellenállást akkor meg a trafó se nagyon bírná, annyi áramot elfűtene, az úgy nem lenne gazdaságos.
Elképzelhető, hogy a trafó ki-be kapcsoláskor képződik egy feszültséglökés amivel nem számoltam? ha igen, hogy tudom kiküszöbölni? pl egy 24V os stab Ic-vel? Jó volna elméletben megoldani ezt a problémát mielőtt megint ezreket adok ki Ledekre amik pár hét alatt tönkremennek.
ha valakinek van ötlete, kérem segítsen ,
köszönöm
(#) zsoltee0001 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jún 17, 2008 /
 
senkinek nincs ötlete?
(#) potyo válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jún 17, 2008 /
 
Nem teljesen világos, hogy hogyan voltak bekötve. Volt a trafón graetz, és utána voltak a ledek? A ledekkel sorba volt valami ellenállás? Mert ha nem volt ellenállás, akkor a hálózati feszültség megemelkedésekor simán jutott nagyobb áram a ledekre, és attól tönkremehettek. Ha a lökéstől akarod megvédeni őket, akkor a ledekkel párhuzamosan kell egy kondenzátort kötni. Valami 220-470µF-os példányt.
(#) zsoltee0001 válasza potyo hozzászólására (») Jún 17, 2008 /
 
Hali
A graetz után van egy 1000µF elko.

7db 20mA es led volt sorbakötve (ebből volt 3 garnitúra)
és 8db 100mA es
és az egész elé raktam egy 10ohm 10wattos ellenállást.
Először a 20mA-es ledek haltakbe. (elkezdett villogni, majd kampec) tehát nem egyszerre. legutoljára a 100mA-esek égtek ki. nyilván nem az összes szállt el, hanem csak 1 (a leggyengébb láncszem) minden garnitúrában.
A lényeg az, hogy nem akarok így járni mégegyszer + párhuzamosan se akarom kötni a Ledeket, ezért kéne valami egzakt megoldás.
köszi
üdv
(#) potyo válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jún 17, 2008 /
 
Külön illett volna ellenállást tenni minden csoport elé. Ahogy a led melegszik, változik a nyitófeszültsége, emiatt lehet, hogy hideg állapotban jók voltak az áramok, de fél óra múlva már nem biztos. A 100mA-os ledek meg szerintem hűtést igényelnek. Ha az nem volt, akkor csak simán a túlmelegedéstől is tönkremehettek. A soros kapcsolástól nincs jobb módszer, esetleg lehet áramgenerátort használni az áram beállítására. Akkor nem fognak az áramok függni a hálózati feszültségtől.
(#) zsoltee0001 válasza potyo hozzászólására (») Jún 17, 2008 /
 
Ehhez a fajta ledhez nem tudok hűtőbordát tenni, hagyományos kivitelű, csak nagyobb méretű, enyibe külömbözik.
Ez az áramgenerátoros megoldás érdekel, az már elég biztonságos lenne. Tudnál esetleg egy kapcsolást ajánlani ami 200-250mA tud produkálni, hálás lennék.
üdv
(#) potyo válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jún 17, 2008 /
 
Az olyant a lábain keresztül kell hűteni. Megfelelő méretű fémszigetre kell forrasztani rövid lábakkal, ami el tudja vezetni a hőt.

Az áramgenerátort is mindegy egyes soros kapcsoláshoz külön kell építeni. Nem lehet megúszni egyetlen 250mA-es áramgenerátorral a dolgot.
(#) zsoltee0001 válasza potyo hozzászólására (») Jún 17, 2008 /
 
Értem! de melyiket válasszam? mert több félét is láttam a weben.
Valami szuperpe féle áramgencsit is találtam, azt lézerdiódához készítik, kicsit egyszerűbb kellene, meg szerintem azért egy led messze nem olyan kényes mint egy lézerdióda
(#) potyo válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jún 17, 2008 /
 
Na valami ilyesmi kellene neked. Az R1, R2,...,Rx értékét úgy kapod meg, hogy a 0,7V-ot elosztod a szükséges árammal. Ha 100mA kell a tranzisztor kollektoránál, akkor 7 ohmot teszel az emitterébe. Ha 20mA kell, akkor 35 ohmot. Illetve előtte mérd le egy valamekkora ellenálláson, hogy pontosan mekkora feszültség jut oda az emitterre, hogy pontos áramértéket lehessen beállítani. A 0,7V az egy körülbelüli érték.
(#) zsoltee0001 válasza potyo hozzászólására (») Jún 17, 2008 /
 
Húúú... ez egész kivitelezhetőnek tűnik! Köszönöm!
Milyen tranzisztort használjak?
van egy rakás BD901 esem. az jó oda?
mégegyszer köszi
üdv
(#) zsoltee0001 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 17, 2008 /
 
ok kipróbálom, természetesen,
viszont azt néztem, hogy ez darlington tranyó, ... na mindegy majd látjuk, hogy jó lesz-e
üdv
(#) tekergö hozzászólása Jún 17, 2008 /
 
heló lenne 1-olyan kérdésem hogy 14 3v- voltos led sorba van kötve mekkora áram kell neki hogy ne égjen ki elöre is köszi ????
(#) KTobi válasza tekergö hozzászólására (») Jún 17, 2008 /
 
Potosan akkora, mint amekkora egy LED névleges áramerőssége.
(#) zsoltee0001 válasza potyo hozzászólására (») Jún 18, 2008 /
 
Hali
összeraktam egy próba kapcsolást és azon kísérletezgetek,
Tapasztalataim:
nekem 1N4007-es diódából van egy csomó, úgyhogy azt használok (3db kell) meg BD901-es tranyót, 100mA-nál már igényel egy hűtőbordát, de nem azért mert nem bírná, csak mert megfigyeltem, hogy ha melegszik akkor az áram is megy felfelé.
a 2k2 ellenállás helyére meg betettem egy 10k-s potit, azzal meg lehet csinálni a finombeállítást, mivel nekem 7 ohmos ellenállásom nincs, de nagyonjól tartja az áramot.
Amin meglepődtem: a tranyón sincs nagy veszteség, kb 20-25 % disszipál el, így 100mA nál az egész 120mA fogyaszt. Ha lesz időm megcsinálok neki egy panelt ami 5 Led csoportot ki tud szolgálni.
mégegyszer köszi.
üdv
(#) potyo válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jún 18, 2008 /
 
Hűtőborda nélkül is jó lesz az, csak úgy kell beállítani, hogy meleg állapotban legyen az áram a normális. Akkor hideg állapotban az áram csak kisebb lehet. Az a 120mA nekem kicsit soknak tűnik. Ha a tranzisztor kollektorára 100mA megy be, akkor a 2k2 ellenállással sem lenne szabad kb. 110mA-nél többnek folynia.
Következő: »»   3 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem