Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vonalbemenet magnóra

Témaindító: kopasz, idő: Júl 17, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) kopasz hozzászólása Júl 17, 2006 /

Üdv!
Talán egy viszonylag egyszerűbb kérdés...
Van egy ős hi-fi-m amin van egy lemezjátszó és egy kétkazettás magnó. Van rajta egy mikrofonbemenet valahogy, de nem nagyon működik, jobban még nem nagyon néztem meg hogy miért is nem.
A kérdés az lenne, hogy hogyan tudnék rá vonalbemenetet csinálni, mert jelenleg átjátszó kazettával használom, de nincs túl sok kedvem megszokni a zümmögését.
Az eddigi ötletem az volt, hogy simán a magnó olvasófeje után beköni egy jakcaljzatot. Ez menyire játszható. Kipóbáltam, tozított és még csak hangos sem volt. Szinte semennyire. (Talán túl nagy neki a jel, vagy nem értem...)
Szíves segítségetek előre is köszönöm!
(#) szabi83 válasza kopasz hozzászólására (») Júl 17, 2006 /

rádió nincs benne?
mert szerintem csak az jóhet szóba, hogy egy kapcsolóval kapcsolod át a rádió kimenetét és a line bemenetet szerintem, más megoldás nem igen lehetséges(ami egyszerű), mivel a lemezjátszó és a magnó része is igen érzékeny(alacsony bemenetű), visszont a rádiónak rendes majdnem line színtű a jele sztem..

szedd szét, aztán keressed meg a rádió ict benne -> keres adatlap és megnéz mi a kimenete..

szerintem
Rádiót azért nem irtad, mert nincs benne akkor sry nem szóltam, tárgytalan..

üdv

ui: visszont a végfok bemenettét megkeresed, ott megszakíttod és oda teszel egy kapcsolót és a line bemenettet, meg ami rá csatlakozott.. :yes:
(#) kopasz válasza szabi83 hozzászólására (») Júl 17, 2006 /

Oks, kössz!
Megpróbálom, de miért nem lehet semmit sem kezdeni a magnóval?
Amúgy igen van rajta rádió, azért nem írtam mert eszembe sem jutott, hogy azzal próbálkozzam...
(#) szabi83 válasza kopasz hozzászólására (») Júl 17, 2006 /

magnónak nagyon alacsony a színtje 4-20mV kb.
egy line színt meg 0.75V 0 dB-nél, ha jól tudom..

De az a legbiztosabb, amit utoljára írtam, a végfok bemenetét megkeresni!
(A rádió az biztos mono jelet add ki.)

üdv
(#) Kera_Will válasza kopasz hozzászólására (») Júl 18, 2006 /

"Az eddigi ötletem az volt, hogy simán a magnó olvasófeje után beköni egy jakcaljzatot. Ez menyire játszható. Kipóbáltam, tozított és még csak hangos sem volt. Szinte semennyire. (Talán túl nagy neki a jel, vagy nem értem...)

Ez DÚÚÚÚRRRVVVAAAA !

::

NEEEEEEEEM vagy semmi !

Ezek után legközelebb mit fogsz hazavágni ?

(#) kopasz válasza Kera_Will hozzászólására (») Júl 18, 2006 /

igazán köszönöm a segítő hozzászólást...
(#) kmt1234 válasza kopasz hozzászólására (») Júl 20, 2006 / 4

Hali!
Nekem is ugyanez volt a bajom...
Ráismertem a leírásra. Az enyém márkája S-el kezdődik és amsung-gal végződik. De bisssztosss, hogy ugyanaz.
Én az enyémet teljesen szétszedtem, kikaptam belőle a végfokot a hangerőszabályzó modullal és a trafóval (és a trafóhoz tartozó cumókkal). Ami az egészben nagyon meglepő volt, hogy az a nagy panel, amire a lemezjátszó, magnó rákapcsolódik és mellékesen egybe van építve a rádióval(!); ezt én előerősítőnek hittem...
De ezt az egészet ki lehet belőle hagyni!!!
Még így is túl van vezérelve!!!!!
Ami a hangerőszabályzóba megy vezeték, raktam egy trimmert és egy potmétert (miért pont így? : nem tudom ) és erre forrasztottam a jack aljzatot. Ezek állásával és méretével eljátszottam egy darabig.
Új dobozt csináltam neki, bivaly hűtőborda ventivel...
Tökéletesen meg vagyok a cuccal elégedve. Egy 250 literes szub-basszus tölcsért hajtok meg vele...
Egy alapos méréssorozat után majd eldöntöm, hogy érdemes-e hídba kötni.

Remélem, segítettem!
Ha kellően felkészültnek érzed magad, akkor hajrá.
Minden lépés előtt ellenőrizd le, hogy jó lesz-e úgy! (egy jó tanács )
(#) pet hozzászólása Júl 24, 2007 /

Sziasztok!

Most szereztem egy (félig) rossz hifit. A CD-lejátszója rossz és nincs rajta bemenet. Azt szeretném megcsinálni, hogy a CD-lejátszóba menő 3 kábelt rakom bemenetnek. Ha jól sejtem nem elég az, ha kötök rá 1 jack dugót, mert akkor a hozzákötöm a számítógéphez, akkor feszültség is megy át.
Tudtok ehhez vmi kapcsolást?
(#) kopasz válasza pet hozzászólására (») Júl 25, 2007 /

ahogy itt a fentiek írják szerintem előszőr azt kellene kitalálni (megmérni, utánanézni) hogy mekkora jel megy ki egy ilyen cd-olvasóból. ezekután pedig már csak illeszteni kell a vonal jelszintjét ehhez.
egyéb okosat nem tudok segíteni...
(#) pet válasza kopasz hozzászólására (») Júl 25, 2007 /

De ez egy áramkör, és nem hiszem, hogy jó, ha egy másik áramkörre összekötöm. Szerintem kell legalább egy tranzisztor oda. Nem?
(#) slave557 hozzászólása Márc 28, 2009 /

Sziasztok!
Én most szereztem egy régi autórádiót erősítő céljából, de nem tudom hova tegyem a jack-csatlakozót...
ebbe van rádió és magnó. az jó, hogyha a magnóolvasó fejéhet teszem a jack-csatlakozót, és ott vezetem be a zenét??
Válaszokat előre is köszönöm..
Slave557
(#) slave557 hozzászólása Márc 28, 2009 /

Valaki help...
(#) Medve válasza slave557 hozzászólására (») Márc 28, 2009 /

Hello, a bemenetet a hangerő szabályozó poti középső kivezetéséhez tedd. Célszerű egy kapcsolóval leválasztani a magnó vagy a rádió jelét, ha a külső műsorforrásról hallgatod a műsort. Ez lehet a jack aljzat beépített kapcsolója...
A magnó lejátszófejére kötni azért nem célszerű, mert az igen alacsony szintű, és van rajta némi korrekció is. (hangszín szabályzás)
De helyesbitenék: ha a középső kivezetés a végfok bemenetére megy, akkor arra a szélsőre tedd, ami nem a test.
(#) slave557 hozzászólása Márc 29, 2009 /

Üdv.
Segítség.. mondjátok meg hogy hányadik kábelen legyen a jack-bemenet csatlakozó...
köszi

ui.:
4 képet csatiztam ugyanarról az egységről van szó...
(#) slave557 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

Meg is csináltam, de a hangerőszabályzást nem érzékeli...
(#) titi válasza slave557 hozzászólására (») Márc 29, 2009 /

Talán azért nem, mert az a pont már a potméter után van, így arra már nincs hatással a hangerőszabályozás.
(#) ZagorNoNF hozzászólása Ápr 1, 2010 /

Hello!
Egy új problémával jelentkezem. Tettem fel néhány képet.

Autómagnó. Ami az elejére van írva, az alapján amit tudunk:
Best audio store system
Roadsound auto reverse RS-869
120watt

Kicsavaroztam a tokmányból, és leszedtem a felső lapot. Csináltam pár fotót és eddig jutottam.

Először abban reménykedtem, hogy az utolsó képen jelzett helyen csak leforrasztom azt a bizonyos 3 kábelt és arra mehet rá a jack dugaszoló. Vagy inkább rca. De ez most nem lényeges.
Azért gondoltam erre, mert PC-ben is a cdrom-hangkártya közötti csatik anno ugyanilyenek voltak.

Az olvasottak után kiderült, hogy akkor ez nem igazán fog menni. De hátha mégis. az olvasófej egy picinyke nyákra megy rá, amin ha jól látom, van némi elektronika. Már nincs szét szedve, így nem tudom most megmondani. Viszont ha esetleg az a bizonyos jelcsökkenés azon a nyákon lenne, akkor mehetne erre a kábelre nem?

Vagy amin gondolkodom, hogy már régebben is láttma ilyen átjátszó kazettát jack dugóra. Egy ismerősöm szerint 1000forint minden boltban. Én még sose láttam boltban.. hm. Ha sikerülne egy olyat kaparintanom, kiforrasztom a motorokat, hogy ne búgjon és bedugom a magnóba, akkor az úgy működőképes ugye? Azért is tetszik ez az autó magnó mert van rajta eq szabályzó.

Vagy egyéb tipp? hangszabályzó potira forrasztás? Miről tegyek még fel közelibb képet?

Előre is köszönet a segítségért!

A képek:

magnó1
magnó2
magnó3
magnó4
magnó5
magnó6
magnó7
(#) karpi válasza slave557 hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /

Mukodesbe hozod a radiomagnot .Valami mp3player-rol a fulhalgatokimenetrol hozol egy arnyekolt kabellel audio jelet.Az arnyekolt kabel kulso arnyekolasat a sasszira kotod.A belso ket huzal vegere raforrasztasz egy egy 0,1-0,5µF polarizalatlen kondenzatort.Majd a kondenzatorok szabad vegerol egy egy rovid huzallal lehet probalgatni (bekotve idoiglenessen ) hogy hol a megfelelo bemeneti pont a hangero potmeteren a becsatolashoz.Valahogy mint ahogy a rajzon probaltam szemleltetni.

Nem talaltam lejebb csak ezt a potmeter tanacsot. Gondolom a kazettasmagno reszen az atkapcsolo elott ( radio/magno..audiojel valaszto .kapcsolo) kell bekotni a csatlakozot ugy hogy hasznalatkor kapcsolja le a magnorol jovo jelet .vagyis magnora allitva a cuccot ha egy kulso jack-ot dugunk a csatlakozoba ez lekapcsoja a megnotol jovo jelet igy csak a kulso bemenet lessz az erosito fele kotve.ezt is megkeresheted az emlitett kondenzator-vegu kabellel.
Ha nem hasznaljuk a magnot a motort tapfeszultseget megszakitjuk, veglegessen vagy egy kulso plusz kapcsoloval kikapcsopljuk es csak ha szukseg lenne ra kapcsoljuk vissza.

Nem tudom mire lessz hasznalva .Ha mp3 Player van akkor ehez egy FM ado mar nem egy osszeg .En vettem eggyet 88-108 MHz URH FM ado azt hiszem ugy 12 Euro-volt az ara most 3 eve.Akarmilyen audio jel kb 10- 50 meterren belul foghato perfekt sztereoba. Az egesz akkora mint a huvelykujam .Meg van BlueTooth- os tipus is amin USB csatlakozo is van valamint + sztereo jacsk bemenet ( ez dragabb).Az cigaretta gyujtoba kell bedugni onnan kap tapot , van amelyiknek taviranyitoja is van. Igy mp3 player audioba ,bluetooth-os telefon, es USB stick-et mukodtethet.A radiodat csak raalitodd egy szabad frekvencia reszre es fogod az "adast".
(#) Creta hozzászólása Ápr 6, 2011 /

Hali
Én egy 80-as évek beli hordozható stereo magnót szeretnék átalakítani.
Úgy szeretném, hogy fa ládák készülnek neki , mnc hangfalak,autós erősítőn gondolkoztam , mivel úgy kellen , hogy 12 V-ről tökéletesen működjön .. akkor még egy akksi , még egy táp is jó lenne bele ..
szóval .. ha eddig még jól is hangzana .. az autós erősítőre nem biztos , hogy rá tudok kötni mp3 lejátszót , amivel szólhatna mivel vonal bemenet kell neki ...
ha valaki tud valami megoldást , az írjon : )
itt egy e-mail : dg94@freemail.hu
(#) Skiller hozzászólása Ápr 16, 2011 /

Sziasztok!

Azt hiszem kb. tökkezdőként írok .. nos .. végigolvastam a topic-ot, és nagyon hasznosnak találtam így kezdőként, csak nem teljesen tudom konvertálni az információkat az Én "problémámra"

Nekem van egy régi kis toshiba hi-fi-m, amiben van egy nagyon jó kis "Mono-Stereo" kapcsoló is .. a kérdésem az lenne, ha ezen kapcsoló sztereo részére rátenném a line in-t, akkor hogy tudom elérni, hogy a rádió ne adjon rá jelet, csak a bemeneti cucc .. csinálok képet is, ha kell .. gondolom nem árt, csak gondoltam megírom előtte, mivel lehet, hogy ez akkora hülyeség, amiért képet sem éri meg csinálnom :$

Ha pedig a kapcsoló nem lenne jó megoldás e célra, akkor kellene valami ötlet egy mestertől egy kezdőnek .. (lelkes kezdőnek)

u.i.: nagyon lelkes, nagyon kezdő u.u.i.: előre is köszönöm Nektek! Üdvözlettel, Skill
(#) Inhouse válasza Skiller hozzászólására (») Ápr 16, 2011 /

1500Ft-ért FM transzmitter nem jó? Azon van vonalbemenet is, meg MP3 is mehet egyből és nem kell csinálni semmit, csak adni neki 12V-ot...

Üdv Inhouse
(#) Skiller válasza Inhouse hozzászólására (») Ápr 16, 2011 /

Szervusz!

Nem igazán értem, de szerintem nem, Nekem nem kell a rádió, csak szeretnék egy "erősített" hangot a számítógépre, és ehhez szeretném felhasználni a hi-fi-t .. Csak nem akarok venni egy erősítőt ezért .. vagy nem tudom, lehet ki kéne Nekem is vennem az IC-t, meg egy pár dolgot, és építeni belőle egy kis végfok dolgot? .. Én az egyszerűbb megoldás híve lennék, de ha az marad csak, akkor megcsinálom azt ..

Köszi előre is a választ
Skill
(#) SzervízMacska válasza Skiller hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /

Próbáld értelmezni az előzőleg kapott választ, mert szerintem is jó ötlet, és végtelenül egyszerű... Előnye, hogy még fizikai kapcsolatot sem kell létesíteni a rádiós magnód eés a pc között. ( Pont azért, mert tájékozatlan vagy, érdemes a keresőt használni, hogy megtudd, mi is az az fm transzmitter, mielőtt látatlaanban elvetsz egy értelmes oötletet. )
(#) Skiller hozzászólása Ápr 17, 2011 /

Szervusztok!

Szóval ..

A kérdésem a következő ..

Van a számítégem, abból jön egy "normál" ("speaker out") hangszóró kimeneti jel, (nincsen a hangártyán "line out") amit szeretnék felerősíteni egy adott, régi hi-fi segítségével, amiben van többek közt rádió is. (a többit a topic-ban szereplő hozzászólások miatt nem is említeném)

Option 1 -

Akkor a rádió .. szóval ezen a hi-fi-n, az fm rádió részt, lehet állítani, hogy monó, vagy sztereó legyen a hangzása, egy ("mono-stereo") kapcsoló segítségével, amire egy az egyben jön a rádió jele, a nyákra forrasztva. (gondolom így logikus) Innen pedig, (ezt ismét csak gondolom) egyből megy a rádió jele, a végfok IC-re, és onnan a kivezetésekre (van egy fejhallgató jack is az elején)

Nos, Én arra gondoltam, hogy ennél a kapcsolónál lenne talán a legegyszerűbb megoldani a jel bejutását a rendszerbe, mivel az említett (most még) kimeneti fejhallgató jack, nagyon közel van ehhez a kapcsolóhoz, így nem kellene sok mindent tennem, csak rákötném ezt a jack csatlakozót, a szóban forgó kapcsolóra, és mikor "stereo" állásba kapcsolnám a kapcsolót, akkor a jack-ről kapott jelet küldeni át a végfok IC-nek, így az szólna.

Ebben a megoldásban, csak azt nem tudom, hogy mivel a kapcsoló a lapra forrasztva megkapja a rádió jelet mindenképpen, azt hogyan tudom megoldani, hogy mikor átkapcsolom "stereo"-ra, akkor csak az szóljon, amit (immáron) bemeneti jelként kap a jackről.

Azért írtam, hogy Nekem nem kell a rádió, mert ha nem kellene forrasztanom, az lenne most számomra a legideálisabb, mivel nagyon sokat melózom, és nem nagyon érek rá forrasztgatni, és ha nem ezzel a megoldással élnék, akkor az Én gondolatmenetem szerint, még van egy másik opció is, amiben még forrasztanom sem kellene, csak nem tudom, hogy az mennyire kivitelezhető.

Option 2 -

Arról a nyákról, amin ez a szóban forgó kapcsoló is van, (egyébként ez az előlapi lapja) összesen 3 ("sorkábel") × 7 (vezeték, kábelenként) jel megy át a központi lapra, amin az IC-is található. Szerencsémre, még el is vannak látva névvel, a lapra vésve, így még találgatnom sem kellene, hogy melyik, micsoda, (persze nem tudom, melyik micsoda, ezért is körmölök most ennyit, remélem ebben majd tud valaki segíteni) és az Én elgondolásom szerint, ha itt, a megfelelő kábelre kötném rá a számítgatógépem jelét, akkor ugyan az lenne az eredmény, csak nem lenne kapcsoló. (ami egyébként nem zavar, mivel nem kell a rádió rész )

Azt hiszem ez lenne a második verzió vége ..

Option 3 -

Fogom, kiveszem az IC-t, meg nem tudom még mit, és építek egy saját végfokot a gépnek, ez az amit csak a legvégső esetben tennék, mivel ennyire nem tartom még jónak magamat, így Rám, csak a megépítés maradna, Ti pedig törhetnétek a kobakotokat, hogy hogyan magyarázzátok el Nekem, hogy mit hová kell forrasztanom, és mire megcsinálnám, lenne vagy egy fél év, mivel tényleg nem sok időm van erre most

Így remélem már teljes a kép, és jobban tudtok Nekem segíteni válaszokkal ..

Előre is köszönöm, mindenkinek, aki képes volt ezt végig olvasni

Üdvözlettel,
Skill
(#) Skiller válasza SzervízMacska hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /

hmm .. értem, akkor viszont nagyon köszönöm a választ, Neked is, és Inhouse, Neked is!

Ne haragudjatok, kicsit még szoknom kell a fórumozás szabájait

Rendben .. akkor keresgélek, hogy mi is az, amit javasoltok

Köszönöm!
(#) Skiller válasza SzervízMacska hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /

hmm .. hááát .. hosszas időtöltés után, végre találtam valamit, ami értékelhető ..

FM Transmitter - on HESTORE

Ez tényleg nagyon jó kis kütyü, de remélem értitek .. Én azért kezdtem el foglalkozni a témával, meg egyáltalán a "hobbyelektronikával", mert szeretek bütykölni .. ennek a magnónak, megvan minden "képessége" arra, hogy kiszolgálja a "vágyamat", úgy, hogy nem kell rá költenem, ráadásul egyetlen egy rádió van ebben a háromszintes házban, amiben lakom, és nem is tervezzük, hogy veszünk még, így teljesen felesleges lenne, a dolog, mivel nem tudnám értelmesen kihasználni .. itt a gépem, amellett a hi-fi, és jó gondolatnak tűnt összekötni őket .. ennyi erővel vehetek egy erősítőt is, és bedugom abba .. nem tudom .. minden esetre nagyon köszönöm, hogy foglalkoztatok a kérdéssel .. majd akkor kiforrasztgatom belőle az alkatrészeket, és összerakok valami végfokot .. meg akkor inkább olvasgatok, mielőtt blődségeket kérdeznék ..

Oks .. Köszönöm mindenkinek

Kellemes kikapcsolódást Nektek

Üdv, Skill
(#) radiomano hozzászólása Ápr 17, 2011 /

Sziasztok!

Nekem is van egy hasonló jellegű problémám. Philips autórádión nincsen ugye vonalbemenet, de jól jönne rá egy. Arra gondoltam, hogy a kazettás részt kicsit átalakítani, csinálni hozzá egy "spéci" kazettát, amin van egy érintkező felület, illetve a magnóba az ellendarabja, így a fej vezetékeire rá lehetne kötni, plusz még egy átkapcsolót nyomna meg a kazetta, ami lekapcsolja a fejet és bekapcsolja az általam elhelyezett érintkezőket. Persze a jelszintet nem egy az egybe akarom rákötni, arra gondoltam hogy esetleg egy egyszerű feszültség osztóval, vagy akár egyetlen darab soros ellenállással nem lehetne megoldani hogy megfelelő legyen a bemenő jel?
(#) Skiller válasza radiomano hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /

Szervusz!

Csak hogy megpróbáljam viszonozni a magas fokú, és megfelelőképp kielégítő segítségnyújtási próbálkozásokat, mutatok Neked egy topic-ot, ahol pár comment végigolvasásával is nagy segítséget kapsz majd szerintem .. bár 2005-ös comment-ek, de szerintem pont a Te problémádra van ott a megoldás

Ha hülyeség lenne, ezerbocs, csak egy ötlet, mivel arra jártam ma a transmitter miatt, és benne volt a fejemben, hogy láttam ..

Üdvözlettel,
Skill
(#) Skiller válasza radiomano hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /

u.i: ... remélem legalább Neked segít a transmitter ))
(#) proli007 válasza radiomano hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /

Hello!
A magnó "fejbemenete" nem jó ötlet,
- mert a fejerősítőben drasztikus frekvencia korrekciós áramkör van. Ez teljesen megmódosítaná a frekvencia átvitelt.
- Mert ha már van egy "nagy jel, akkor értelmetlen ezt mV-ra leosztani, majd visszaerősíteni. Csak a zaj lesz több vele.
- Tehát a jó megoldás, a korrekciós fejerősítő kimenete. Ahol a jelszint is magasabb, és már nincs korrekció (ami hangszínszabályzóként működne).
üdv! proli007
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem