Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
Sziasztok
Egy Atmega8 és egy ATmega162 között akarok adatot átvinni RFmodulal, ha vezetékkel kötöm össze őket akkor müködik rendesen, ha a modulokkal akkor nem. De a vevő veszi a rádió jelet, mert ha egy ledet kötök a kimenetére azon látszik hogy van jel. Ha az órajellel lenne gond akkor nem menne vezetékkel sem, nem?
Talán zavar van a jelben és nem érkezik meg az egész küldött adat, csak egy része, vagy hibásan érkezik meg. Ezt nézd át szerintem. Bővebben: Link
Üdv Mindenkinek!
Tudom, hogy sok programozó kering itt a fórumon, de szeretném felhívni a tisztelt társaság figyelmét arra, hogy fellelhető a neten az AVRISP MKII klónja is! Kiemelném ennek azt az előnyét, hogy ezzel lehetővé válik az ATXMEGA sorozat programozása is. Én már megépítettem, működik. Amennyiben van rá igény, akkor bővebben kifejtem a dolgokat. Üdv.
Na ez lessz igazán a nehéz szülés!
Felforrasztottam a pin kiosztások szerint a klón kimeneti lábait, De az a szép, hogy ha megterhelem a panelomat 12v al (J1+) és (j3-) pin akkor a klónon világítani kezd a zöld led, pedig nincs is felgugva USB-re. Edeison féle labor tápról hajtom, de folyamatosan világít az áramkorlát jelző led. A 7812 stab kocka felmelegedett, (le is kapcsoltam az agészet) Nem is értem mitől melegedett fől, mikor csak 12voltot kapott. Berakom a kapcsolást, hátha én nem figyeltem valamit és te észreveszed.
Természetesen!
A kiindulási történet: Link USB devboard-ok: Link Én a micropendous1-et építettem meg, mert a többihez sajnos nem tudtam volna szerezni AVR-t. A micropendous panel elsősorban USB-s tanulásra van kihegyezve. Ha csak programozóra van szükséged, akkor ezt érdemes átpofozni és csak a szükséges lábakat kivezetni. Üdv.
Sziasztok!
Én még csak most ismerkedek az AVR programozással és ennek céljából rendeltem egy programozót Budapestrő. A programozónak a kimenete egy hat erű szalagkábel,végén egy hatos tüskesorral. Mivel én még csak kezdő vagyok, sajnos nem tudom, hogy a szalagkábel melyik ere melyik kivezetés (melyik ér a MOSI, a MISO, az SCK, a RESET, a GND és a VCC ). Ez sorrendben halad balról jobbra ? Vagy talán nem is törvényszerű? A válaszokat előre is köszönöm
Még annyi, hogy ezt a klónos felprogramozást sem értem.
Olvastam, hogy kell valami emuláló program (com0com) Amivel tudok csinálni egy virtuális com portot ezt le is szedtem fel is raktam, csináltam máris vagy 4 portot de a pickit2 progi nem látja. mellesleg kerestem a progin belül az epromoknál az (atmega8)-at de semmi. Valaki egy pár sorba leírná nekem a felprogramozás menetét, azt megköszönném. Ráadásul, ha a j2 pinre 12+ adok és mondjuk a tápom negatívját ráteszem a stabkocka GND lábára, akkor a túloldalt található zéner D1 egészen feltüzesedik. nézhetem át az egészet.
Várjál csak egy kicsit! Ahová az LCD csatlakozna, oda kell rákötni a táblázat szerint:
LCD csatlakozó-AVR programozó 1-GND 2-VCC 4-SCK 5-MISO 6-MOSI 10-RESET Tehát a panelodon az LCD csati első lába megy a programozód GND-jére, stb... Mielőtt elkezdenél programozni, rendesen adsz neki a tápcsatlakozón +12V-ot. (J3-as csatlakozón) Ha sikerült a progizás, lekapcsolod a tápot, eltávolítod a progizó kábelt majd felteszed az LCD-t és beállítod a kontrasztot.
Illetve, ha nem boldogulsz a PICKIT-tel, akkor itt van egy párhuzamos porton működő programozó. Ezzel mennie kell. Ehhez én a ponyprog szoftvert használtam.
Bővebben: Link
Mindent megcsináltam úgy ahogy írtad!
Bekötöttem rendesen a lábakat viszint, ha a 12v negatívját ráteszem a GND-re akkor a klónon is világítani kezd a zőld led halványan. (pedig még nincs is feldugva usb re) Összedugtam mindent rádugtam a kompira, fel is ismerte a hardvert, (telepítette a drivert) viszont a program nem komonikál a procival. Totál ideg vagyok. lassan hozok egy hevítőt és meghevítem ezt a vezérlőt.
Várjál még azzal az indukciós hevítővel!
Van párhuzamos port a gépeden? (régi fajta nyomtató port) Ha igen, készítsünk azzal egy gyors programozót!
Helló!
Az oldal közepe környékén van egy kép a két csati bekötéséről. Bővebben: Link Elvileg mindenhol ezt a bekötést használják.
Sziasztok!
Én is nekiállnék már az avr-ezésnek csak nem nagyon értek még hozzá. Kezdésnek egy atmega8-16 ra gondoltam. Ehhez melyik programozót ajánljátok? (én nem tok választani ebből a sokból ami itt fent van) Biztos már le van írva ide hogy melyik a legalkalmasabb de a 258oldal az rengeteg. Ha valakinek megvan a kapcsolásirajz feltenné ide? Vagy ha már fent van akkor mondja meg hogy melyik az. ui:a mega8-as jó lesz kezdésnek?
Mindkét vezérlő jó kezdésnek, az atmega16-nak még több lába van, így még több mindenre használható. Nekem eddig még a mega8 elég volt mindenre. Programozónak szerintem a Topi féle avrdoper tökéletes. Van itt cikk is róla az oldalon, több nyákrajzzal is. Bár annak a felprogramozásához is szükség van programozóra, de ahhoz egyszerűen lehet egy lpt portos programozót csinálni, vagy valaki felprogramozza esetleg neked, ha szépen megkéred. De nem nagy dolog bekötni egy lpt dugóra 5 kábelt és felprogramozni.
Lehet hogy nem nagy dolog de melyik az az lpt dugó? Nah majd elolvasom azt a cikket. Köszönöm a gyors segítséget
Lpt port, nyomtatóport. laptopokon ne keresd, asztali gépeken még általában van.
Egyetértek. LPT programozó! Az kell neked, nem a PicKit-tel a szenvedés. Sokkal jobban jársz vele: Bővebben: Link
szerintem...
A programozón ne kösd rá a Vdd szálat a céláramkörre, mert visszafelé táplálod meg a programozódat!
A vezérlőt meg ne keresd a pickit2 progijában. Az AVRStudio-t tedd fel, ott meg a programozásnál az eszköz kiválasztásnál válaszd az stk500-as programozót. El kellene olvasni azt a leírást rendesen.
Nincs azzal semmi gond. A PK2 elvben tudja az AVR-eket is...
Már meg találtam itt a topikban is. Ő lenne az a programozó? És csak simán az ellenállásokon keresztül rá kell kötni az avr-re meg tápot adni neki és már mehet is? Programozónak szerintetek a ponyprog jó lesz? Köszönöm az edigi segítséget, szerintem még kérdezek majd ha nekiállok a programozásnak
Igen és igen mindkét kérdésedre. Persze csak óvatosan és saját felelősségre.
Mi a suliban ilyenekkel programoztunk. Tökéletesen működtek. A legegyszerűbb néha a legjobb megoldás.
Szia!
Igen van soros portom "D-sub 25" El is készítettem a kábelt, felraktam a 330-100 ellenálásokat. Azt a progit is leszedtem, már fent is van. Már csak azt kéne tudnom, hogyan megy a dolog, hogy csináljam. Idézet: „(#776079) vicsys válasza vaszil29 hozzászólására (#776074) Van párhuzamos port a gépeden? (régi fajta nyomtató port) Ha igen, készítsünk azzal egy gyors programozót!” Idézet: „(#776314) vaszil29 válasza vicsys hozzászólására (#776062) Igen van soros portom "D-sub 25"” Ez a kettő NEM azonos! Párhuzamos port kell, nem soros! (LPT1, LPT2, stb...) A soros portra ne dugd rá! (COM1, COM2, stb...)
Lazsi!
Szerintem csak elírta Vaszil mester... Na akkor kezdjük: A programozó kábeled egyértelmű? Mármint a kivezetések? ITT van a táblázat, hogy melyik kábelt hova kell csatlakoztatni. Tehát a panelodon lévő LCD tüskesorra fognak menni a megfelelő kábelek. Azaz: az 1-es tüskére a programozó kábeled GND szála megy. A 2-es LCD tüskére pedig semmi, a 4-es tüskére az SCK, 5-re a MISO, 6-ra a MOSI, legvégül a 10-re pedig a RESET kábel megy. A panelodon van egy LP3 csatlakozó 2 lábbal. Ide polaritáshelyesen(!) +12V-ot adsz. Elindítod a ponyprogot, majd Setup->Interface Setup... Itt kiválasztod a parallel portot és az alatta lévő legördülő menüből az Avr ISP I/O-t. Ezután ok gomb majd: Device->ATMega8-t választasz. Ezután: File->Open Program (FLASH) File. Ekkor már jöhet a programozás: Command->Write Program (FLASH) menüpontot indítod. Ha sikeres volt exit-tel kilépsz. Leveszed a tápot, leveszed a programozó kábelt, majd feltolod az LCD-t. Visszakapcsolod a tápfeszt és a trimmerrel beállítod az LCD kontrasztját. Ezután majd lesz még egy kalibráció és beállítás, de ez csak akkor, ha eddig eljutottál.
Sziasztok! Már kérdeztem a forumom régebben,de csak most jutottam oda, hogy avr-t égessek, és ráadásul mégfurább most a dolog! Van egy "csináld magad égetőm, a hestoreból", és van 5db atiny2313 avr chipem! Kettő vadonat új, kettő már volt programozva és egynek az órajelével szórakoztam (vmilyen bitekkel, talán fuse) ,és azóta csak 1 db avr-t tudok programozni, a többire órajel hibát ir ki az avr studio (asszem, hogy probáljam meg 4ed akkora frekvenciával! Nem tudom melyik az az egy, egyszeűen nemértem mi lehet! Gondoltam biztos elállitottam a programozot... Aztán találtam egy chipet ami működik! Van valami ötletetek???
|
Bejelentkezés
Hirdetés |