Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » EPROM
 
Témaindító: source2, idő: Júl 13, 2005
Lapozás: OK   5 / 20
(#) Stadi válasza Koncsar hozzászólására (») Okt 9, 2007 /
 
Szerintem ez nem így van. Esetleg az USB-paralell átalakítókra igaz ez, nem tudom.
(#) Koncsar válasza Stadi hozzászólására (») Okt 9, 2007 /
 
csak akkor miért van az hogy ráírják, hogy nyomtató ill.nyomtató és adat port?
(#) Boldika hozzászólása Nov 17, 2007 /
 
Hello!
Egy olyat szeretnék csinálni, hogy egy cucc megjegyezne bizonyos dolgokat. Nyolc ites rendszer lehetne. Esetleg van ilyen IC ?
Köszi!
(#) dpeti válasza Boldika hozzászólására (») Nov 17, 2007 /
 
Én meg szeretnék nagy házat egy szigeten, Aston Martint, meg hasonló jókat...

valaki tud segíteni?
(#) Boldika válasza dpeti hozzászólására (») Nov 17, 2007 /
 
Nagyon vicces! :levele:
(#) dpeti válasza Boldika hozzászólására (») Nov 17, 2007 /
 
ha már felteszel egy kérdést, akkor azt illik érthetően megfogalmazni (esetleg ügyelni a helyesírásra is)

az hogy kellene valami ami megjegyez bizonyos dolgokat sok minden lehet...

pl a kutyám megjegyzi, hogy hová szoktam neki tenni a kaját (és mégsem 8 bites áramkör), a füzetem megjegyzi a beleírt dolgokat (és még áram sem kell hozzá), és még sorolhatnám...
---
egyébként amit keresel nagy valószínűséggel úgy hívják MEMÓRIA
(#) Boldika válasza dpeti hozzászólására (») Nov 17, 2007 /
 
YES!
(#) ferci válasza Boldika hozzászólására (») Nov 17, 2007 / 4
 
Pl. 28C16, EEPROM 2kx8 bítes, elektromosan törölhető , egyszerűen beírható.
(#) Boldika válasza ferci hozzászólására (») Nov 17, 2007 /
 
Köszi!
De hogyan lehet bele írni bele, hogyan lehet olvasni belőle, és hogyan lehet törölni?
(#) dpeti válasza Boldika hozzászólására (») Nov 17, 2007 /
 
keress rá google-on az adatlapjára és megtudod...
(#) ferci válasza Boldika hozzászólására (») Nov 17, 2007 /
 
Lemented a netről az adatlapját, aztán megcsinálod ennek az áramkörnek a kézi működtetését, mert egyszerre sok lenne... a lábszámozást meg tudod csinálni, gondolom...
A jobb oldalon van egy kézi címzési lehetőség a 4520 helyett, a D0-D7-ig terjeszd ki.
Nem árt , ha megtanulod, hogyan kell ilyen áramköröket használni.
A beírás és a kiolvasást utána, ha megcsinálod tényleg...
(#) Boldika válasza ferci hozzászólására (») Nov 17, 2007 /
 
Kösz! De azok a "végtelen" lábak hova mennek?
(#) ferci válasza Boldika hozzászólására (») Nov 17, 2007 /
 
Végtelen láb nincs... ha nem a 4520-szal léptetsz, akkor oda kötöd a jobb oldali rész "végtelenjeit"... gondolkozz már cseppet... az A0, A1.... lábakra...
(#) Boldika válasza ferci hozzászólására (») Nov 17, 2007 /
 
Bocs a hülye kérdésekért, de olvasni hogy kell? Mert az írást értem. És milyen léptetésről beszélsz?

Egyébként milyen áron lehet beszerezni?
(#) ferci válasza Boldika hozzászólására (») Nov 17, 2007 /
 
Hu-huuu...
Beállítod valamelyik címet, beállítod hozzá a D0.... D7-en a 8 bítet, amit tárolni akarsz, a kimenetet tiltod, (ahogy van éppen), aztán a WR-t lehúzod 0-ra egy pillanatra..
Kiolvasáshoz ugyanaz a címbeállítás , kimenetet engedélyezed (OE) és megjelenik a beírt 8 bít, de akkor már azok a kapcsolók nem kellenek (D0...).
(#) (Felhasználó 2863) hozzászólása Nov 17, 2007 /
 
Sziasztok! Egy kis segitségre lenne szükségem. 2db. 27c256-t kellene felprogramozni de nincs hozzá égetöm. Dunaharaszti, Taksony, Délpest környékén tudna nekem valaki segiteni?

Köszi: Ferenc
(#) Norberto válasza Boldika hozzászólására (») Nov 18, 2007 /
 
(#) Stakypot hozzászólása Jan 16, 2008 /
 
sziasztok

Van egy EPROM programozóm, régi! Beüzemeltem működik! A hozzávaló szoftverrel vannak gondjaim.
A szoftver neve multiprom V2.4.
A gond az hogy az EPROM-ot ki tudom olvasni, de a lemezre menteni már nem tudom a kiolvasott adatot.

Tudtok segíteni?

Itt egy kép a progiról

1p.JPG
    
(#) kobold válasza Stakypot hozzászólására (») Jan 16, 2008 /
 
Gondolom, az S parancs erre való, inkább a szintaktikájával lehet gondod.
Hogyan próbáltad?
(#) nagy_david1 hozzászólása Márc 22, 2008 /
 
Hi! En abszolut 0-an alok e teren de szeretnem ha kicsit felvilagositanatok. Pl. mien programmal erdemes megirni egy epromot (pascal, c++, ...)? En a suliban pascalt tanulok de nem hiszem hogy az az idevalo program. Azontul halas lannek ha valaki tudna adni egy linket vagy egy radiotechnika vagy hobbielektronika folyoiratszamot esetleg 'elektronikus konyvet' ahol belevezet az epromok irasanak vilagaba es alapveto, kezdo szinten megtanit par alapveto lepesre, muveletre. Elore is koszonom, Remelem ennyire kezdoknek is mind en tudtok segiteni valamit.
(#) kobold válasza nagy_david1 hozzászólására (») Márc 22, 2008 /
 
Szerintem, sajnos tévúton jársz ebben a témában.
Az EPROM egy memóriachip, nem processzor. Tartalma byte-ok halmaza, jelentésük mindig attól függ, hogy a kiolvasó, feldolgozó egység (mikroprocesszor) hogyan értelmezi. Lehet benne kép, adattábla, szöveg, a lényeg az, hogy önmagában egy ilyen IC semmire sem jó. Törölni UV-fénnyel, írni elektronikusan lehet.
A bele írandó információ létrehozására több alkalmazás is van, őszintén szólva én egy mezei hexa editort használtam, mikor egyszer szükségem volt külső memóriára. A beírással kapcsolatban pedig nem sok "művelet" van; beteszed az IC-t a tokba, és akár saját program, akár idegen alkalmazás segítségével, a számítógéped valamelyik portját használva, áttolod a korábban megszerkesztett bináris állományt a tokot tartalmazó égetőbe, ami meg elvégzi a munkát.
Pár link a pontosításhoz:
wiki
pc-fórum
és még egy
Valamint a topic első pár hozzászólása
(#) nagy_david1 válasza kobold hozzászólására (») Márc 22, 2008 /
 
Koszi az infokat, es mielott irtam volna mar atnyalaztam az osszes itteni epromrol szolo hozzaszolast s mar magyaraztak is el parszor de meg ezek szerint midig nem tiszta valami. Koszi megegyszer azt mondjuk tudtam hogy magaban semmire nem jo s azt is tudtam hogy memoria s adatokat tarol csak az nem all ossze hogy akkor hogy lehet beirni egy pic vagy epromba pl egy negyszogjelgeneratort vagy a mar soxor hallot futofenyt vagy egyaltalan barmi ilyesmit. Tudom hogy ez nekem meg ennel a kornal nagyon magas de csak valami fogalmam szeretnem ha lenne az egeszrol. Hja es akkor mar egyuttal egesz pontosan a pic es eprom miben kulonbozik azontul hogy az eprom torolheto mig a pic az nem. Egyelore meg messze nem az a celom hogy ezzel foglalkozzak de azert szeretnem ha lenne sejtesem a dolgokrol es nem mondanek es tudnek hibas dolgokat.
(#) kobold válasza nagy_david1 hozzászólására (») Márc 22, 2008 /
 
Futófényes példa: van ezer leded, amiket meghatározott szekvenciában akarsz kivillantani, például 4500 lépésben, fél másodpercenként (csak durva példa). Bazi sok hely kellene az egyes lépésekhez tartozó led-állapotok tárolásához, ráadásul olyan a szekvencia, hogy matematikailag nem állítható elő egy előző állapotból a következő. Ekkor fáradtságos munkával lekódolod az állapotokat, egy-egy byte-on 8 led egyik állapota fér el. Az összes lépéshez tartozó összes állapotot lekódolod, lesz egy újabb bazi nagy bináris halmazod, ezt beírod az EPROM-ba. A processzor ezután fél másodpercenként már csak a lépéseket számolja, lekérdezi az aktuális lépéshez tartozó állapotok kódjait, és úgy vezérli a kimenetein lévő hardvert, hogy a megfelelő ledek világítsanak.
Függvénygenerátor majdnem ugyanez, csak nem led-állapotokat kell eltárolni, hanem digitalizált feszültség-szinteket, és a mintavételi (lekérdezési) periódusidő lesz rövidebb.
Az EPROM törölhető, UV-fénnyel, a rajta lévő kvarcüveg ablakon át adott ideig megvilágítva. A PIC ennél egy fokkal jobb: szintén törölhető, de elektromosan, legalábbis az F sorozat (mert EPROM helyett Flash EEPROM van bennük): speciális kódokat küldve neki, amiket a processzormag a felhasználói programtól függetlenül értelmez és végrehajt.
Vannak C jelű PIC-ek is (pl. 16C56 stb.), ezek sajnos egyszer írhatóak, ami akkor belekerült, az benne is marad.
(#) nagy_david1 válasza kobold hozzászólására (») Márc 22, 2008 /
 
Hja nagyjabol vilagos. Akkor lenyegebe a Pic is memoria, vagy nem? Kicsit azt hiszem osszegabajodtam de nem baj, szokas szerint majd idovel kivilagosodik. Es nagyon koszonom a turelmed
(#) kobold válasza nagy_david1 hozzászólására (») Márc 22, 2008 /
 
Tulajdonképpen memória, olyan, ami képes a megfelelően kódolt adatok szerinti önálló végrehajtásra is. Égetéskor programot és esetleg adatot tárolunk benne, visszaolvasáskor ugyanezt kapjuk. De, ha valaki pl. nem tesz rá oszcillátort, és a programozóeszközhöz hasonlóan kezeli, akkor akár soros memóriaként is üzemelhetne, csak ez ugye pocséklás, mert a sok beépített okosságot (pl. perifériák) akkor nem használjuk.
Igaz, ilyenre még nem is láttam példát.
(#) nagy_david1 válasza kobold hozzászólására (») Márc 23, 2008 /
 
Koszi szepen mindent, es most miutan meg meg is kaptam a picekrol kezdoknek rovatot mar elegge felvilagosodtam. Meg viszont lenne egy lehet hogy buta kerdesem: mivel ezek ugye digitalis alkatreszek es nem analogok, es logikai valtozokkal mukodnek ezert nem lehet pl beprogramozni egy uaa180, stb vagy feny, hang, motor stb erosseg szabalyozot? nem mitha egybol ilyennel akarnam kezdeni de azert felmerult a kerdes. Mondtam lehet buta kerdes , es megegyszer koszi vegtelen turelmed, leblamalas nelkul
(#) nagy_david1 hozzászólása Márc 23, 2008 /
 
Hulyeseget kerdeztem az uzenet megirasa utan jottem ra kicsivel, hogy analog ic Ne vegyetek figyelemben az ez elotti uzenetem legyszives
(#) pbalazs válasza nagy_david1 hozzászólására (») Márc 23, 2008 /
 
Nem kérdeztél olyan hülyeséget. Egy UAA180 például megvalósítható egy mikrokontrollerrel, ha van benne analóg/digitális átalakító.
(#) terjedés hozzászólása Ápr 8, 2008 /
 
Sziasztok!

Kis segítségre lenne szükségem.
27C512 típusú epromba kellene írni adatot. Tokozása olyan, hogy négyzet alakú, minden oldalán lábakkal. Keresek valakit aki segítene nekem ez ügyben.

Előre is köszi!
Üdv.: István
(#) watt válasza terjedés hozzászólására (») Ápr 8, 2008 /
 
Ez nem teljesen az a topic!
(ennek ellenére tuti lesz valaki, aki a szabályok ellenére válaszolni fog, azzal szétoffolva a PIC-es témát... )
Következő: »»   5 / 20
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem