Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   970 / 2513
(#) saraha válasza Edek hozzászólására (») Dec 28, 2011 1 /
 
Ennyire lusta nem lehetsz!
KD mester valószínűleg azért adta ki így a doksit amiben ott van minden építési tanács is,hogy a kedves után építő kicsit tanuljon és ismerkedjen a témával.
Tessék szépen visszakövetni a kapcsolási rajzról a beültetést...nem nehéz csak neki kell állni és ki tudja lehet még a végére meg is tetszik a dolog.
(#) Edek válasza saraha hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Na tehát kezdjük az elején nem vagyok lusta, csak sajnos nem egy 15 éves diák vagyok aki minden idejét erre tudja fordítani, hála istennek van munkám ami igencsak kimerítő, szerintem kevesen vagyunk aki hajnali fél háromkor kel utazik 70 kilométert dolgozik 8 órát és ismét utazik 70 kilométert hazaér és folytatja otthon és ha sikerül egy lyukas órát összehozni akkor beül a műhelybe hogy levezesse a napi stresszt, szerintem nem kell rögtön a pirítással kezdeni, elég lett volna ha annyit írsz hogy nem készült hozzá ilyen rajz, felfogtam volna, tehát nem a lustaság miatt kértem amit kértem, ha nem akarsz segíteni akkor meg minek írsz, azzal hogy oltod a másikat neked mivel lesz jobb...

Akkor marad a visszakövetés, esetleg valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban, hangosításhoz kellene, a lényeg hogy bírja a 7-8 órás folyamatos üzemet, nem egy diszkóba kell hanem egy borospincébe ahol bulikat szoktunk csinálni.
(#) dances hozzászólása Dec 28, 2011 /
 
szevasztok.arra szeretném a választ hogy ha egy erősitő felvett teljesitménye 470watt,akkor az hány vatos lehet?
(#) Bassmester válasza dances hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Meg kell mérni
(#) saraha válasza Edek hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Idézet:
„ha nem akarsz segíteni akkor meg minek írsz, azzal hogy oltod a másikat neked mivel lesz jobb...”

Csak te érzed úgy,hogy oltva vagy ....én segíteni szerettem volna!Ám,ha nincs szabad 15 perced az értékek beírására azt sajnálom tényleg,pedig ez még csak a kezdet!Pedig nagyon jó kis stresszlevezető az is.
A munkával kapcsolatban meg hidd csak el nekem,nem is vagyunk olyan kevesen ezzel a dologgal..!
(#) reloop válasza Edek hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Szia! Monsterrel hangosíts. Nem a teljesítmény, hanem a védelem és a terhelés elosztás végett ajánlom.
(#) kiss.ferenc hozzászólása Dec 28, 2011 /
 
Szevasztok! A quadomba akarok beépiteni egy clip jelzőt, hogy tudjam, hogy meddig tekerhetem fel a hangerőt. Tud valaki valami jo bevált kapcsolást?
(#) Edek válasza reloop hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Meglestem a Monstert, de teljesítményben elegendő volna olyan is ami 8Ohm-on tud 150-180W-ot azért is gondoltam a kisebb tesójára, meg nem is akarok túl sokat költeni sem, a 270Wos változat kb kijönne olyan 20-ezerből, ez még az az ár mait rászánok, és ha jól sikerül akkor a jelenlegi 3 végemet is ilyenre cserélném.
(#) Edek válasza kiss.ferenc hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Üdv a Majki féle reflex védelmi áramkört áttervezett és után épített változatát ajánlom javaslom, két végfokomban is ez üzemel már nagyon régóta, nekem bevált, lehet hogy van egyszerűbb is de egynek ez sem rossz.
(#) Bassmester válasza Edek hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Ha 8 Ohm-ra kell a végfok, akkor a TDA 7294 híd is jó választás lehet. Olcsó, strapabíró, kevesebb időt kell ráfordítani és még jól is szól.
(#) Bassmester válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
A múltkor egy Sharp végfokot javítottam reléhibával... abban is 2 db STK 4050 volt. Komoly darab, 150W felett adott le 8 Ohm-ra. Végül is ennyi pénzért korrekt.
(#) Doncso válasza Edek hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Üdv. Ez jó lenne quadhoz is? Mármint a tápfeszt tekintve?
(#) Edek válasza Doncso hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Nézz be ide! Itt az elektronika rovatban a kapcsolások közt lesz, itt van róla egy kicsi leírás is.
(#) Edek válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Már van egy TDA 7294 híd végem is és nem vagyok elragadtatva tőle, nekem nem jön be a hangja és valahogy nem az igazi, az STK meg elfűti a teljesítményt, bár igaz ami igaz egyszerűbb és olcsóbb is mint egy FET-es végfok de valahogy szimpatikusabb mint az IC-s, olyan véget szeretnék amiben az alkatrészek nincsenek csúcsra járatva és van benne tartalék... tanácstalan vagyok na mindegy szétnézek még hátha találok valami nekem tetszőt.
(#) reloop válasza Doncso hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Szia! Bár nem nekem címezted, de válaszolnék.
Minden erősítőhöz jó, esetleg igazítani kell rajta.
Kimásoltam a rajzból a clip áramkört és ráírtam, hogyan számolnám ki a clip jezéshez szükséges minimális feszültséget. Tehát, ha a kimenő jel csúcsa eléri ezt - az RC elemek időállandóját elhanyagolva -, akkor a led világít. Jelen értékekkel ez Ut-8V-nál következik be. Ideális.
Szerencsés a kapcsolás, mert a jelcsúcsot a táp pillanatnyi értékéhez viszonyítja. Annak ingadozása nem befolyásoló tényező.
Ha módosítani szeretnéd, vedd figyelembe mekkora az a feszültség amit az erősítő nem tud kivezérelni a szaturáció, (emitter) ellenállás és a kapcsolásból eredő egyéb korlátok miatt. (A Quad405-nél BD249C-vel, 8 ohm -on ez nálam 5V).
Mindezt csak azért írom, mert tapasztalatom, hogy a topológiától a félvezetőkön keresztül a terhelő impedanciáig minden számít. Úgy miként a torzítás kialakulásában is.
Vigasztaló viszont, hogy az alig érzékelhető 1dB 1:1,12 feszültség arányt jelent. Tehát 40V-os tápnál 5V-ot állítva a clip érzékenységén szinte észrevehetetlen. A melléklet Clip 02-vel kísérleteztem, merem állítani szkóp nélkül is belőhető egy ilyen egyszerű kapcsolás. Az állítható zener is pazarlás, egy-két ellenállás cserével célt lehet érni. Különösen azért, mert egy másik terhelő impedanciára már eleve nem lesznek érvényesek a beállítások.
(#) Bassmester válasza Edek hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Az UCD-t nem próbáltad még? Bár ha a soktranyós (fetes) AB-osztályú cuccok jönnek be, akkor csinálj inkább KD-féle végfokot.
(#) rufika hozzászólása Dec 28, 2011 /
 
Üdv!
Van egy erősítőm az a gond vele ha a basszust negyedénél jobban feltekerem elkezd recsegni.
Másik erősítővel próbáltam nem e a hangfal rossz , de evvel az erősítővel tökéletesen megy . Aza kérdésem hogy lehet e kondenzátor gondja? Mer: a benne levő kondenzátor értéke : 80 v és 4700 µF deén ezt kiforrasztottam és alatta az az érték volt, hogy 63 v ,4700µF tehát ezek szerint cserélték már benne meg lehet ennek is kicsi már a kapacitása .
(#) Doncso válasza reloop hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Köszönöm, igazán hasznos számomra. Igazából nekem a DC védelem a lényegesebb, bár nem baj, ha a clip helyesen mutat.
Köszönöm.
(#) reloop válasza rufika hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Szia! A recsegésből az áramkorlátozó működébe lépésére következtetek. A kondihoz aligha van köze.
(#) Edek válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Az UCD-t nem ismerem sajnos, de jól látod a soktranyós cumók jönnek be, a tranzisztor kor éjjelén és a az IC kor hajnalán nőttem fel, míg mindenki IC-s végfokokat gyártott én pedig a Quad szerelmese voltam, csináltam is egy párat, maradok akkor KD féle végnél az a legszimpatikusabb, köszönöm mindenkinek a segedelmet, a fejleményekről természetesen írok
(#) rufika válasza reloop hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Mer az erősítő 1*300watt 4-16 ohm és én kb 120w 4ohm kötöttem rá ettől lehet? mer egy kisebb erősítővel jobban szól akkor mi lehet a hiba? (esetleg ez? )
(#) reloop válasza rufika hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Az is adhat kellemetlen hangot, hogy lekoppan a túl kis teljesítményű hangszóró csévéje.
(#) rufika válasza reloop hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
De én nem tudom olyan szépen kivezérelni mit a kisebb erősítővel pedig a nagyobbal is ki kellene tudnom vezérelni annyira .(elvileg)
(#) Morfeusz3 hozzászólása Dec 28, 2011 /
 
Sziasztok.
Szeretnék egy olyan kéréssel elő jönni,hogy és pedig.
Szert tettem 2db AMP-05 végfok kit-re.
Össze is lett sikeresen szerelve köszönet nektek.(részben).
Nos szóval.
Az lenne a kérdésem,hogy tud e esetleg olyan funkciót az a végfok kit,hogy ha tulterheltség van akkor egy vissza jelző pitch néha fölvillan.
Már csak azért,hogy tudjam,hogy mikor elég.
Itt a Végfok kit rajza és paraméterei.

:http://www.d-audio.hu/pub/tda7293.pdf

Ezt nem a biztonsági védelemre értem (mute/Stand-by) módra.
Válaszokat előre is Nagyon köszönöm.
(#) Edek válasza Morfeusz3 hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
A 7293 as ic tudja a 'peak' funkciót, (a 'pitch' az sebességszabályzást jelent dj lejátszókon) nézd át az ic saját topikját ott találsz erre vonatkozó leírást.
Ezt nézd át!
(#) Morfeusz3 válasza Edek hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Köszönöm.
(#) reloop válasza Morfeusz3 hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Szia! Használom ezt a funkciót. A 220R, 82k, 6,8k, BC182 és egy led vesznek benne részt.
(#) jumbo65 hozzászólása Dec 28, 2011 /
 
sziasztok!
Van egy cascone CPA-200B végfokom és az egyik oldal recsegve halkan szol . Mit tehetnék vele ?
(#) soos csaba válasza jumbo65 hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Üdv, az első dolog, hogy mérd meg a végfok tranyókat, a meghajtó tranyókkal együtt, ha a tranyók jók akkor nézd át a forrasztásokat nem e engedett e el valamelyik, az is lehet hogy valamelyik ellenállás el szált. Mi történt amúgy vele, mielőtt még jó volt?
(#) boxjakab válasza tankos hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Üdv!

Sikerült rajzot találnod?
Következő: »»   970 / 2513
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem