Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es kivezérlésjelzők
 
Témaindító: KeserűCukor, idő: Márc 27, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   151 / 151
(#) Potkiller válasza proli007 hozzászólására (») Szo, 1:13 / 1
 
Sziasztok! Bár régi bejegyzés, és azóta az újabbnál-újabb verziók meghaladták (talán) ezt a kapcsolást, de a hozzám hasonló utánépítőknek hasznos lehet.

Ezen kapcsolásnál futottam bele abba az anomáliába (mint kiderült, nem egyedül), hogy nagyfényerejű LEDeket ültettem a panelbe, minekután hamar kiderült, hogy:
1, a referencia feszültséggel ugyan lehet szabályozni a LEDekre jutó áramot, ezzel pedig a fényerőt, de!
2, ez a tokon belüli kapcsolástechnika miatt módosítja a kivezérelhetőséget is.
Az eredeti referencia ellenállásarányokat betartva emeltem 22k/33k-ra a feszosztó értékeit, viszont a fényerő csak elhanyagolhatóan csökkent, cserébe a kivezérelhetőség teljesen módosult. Pár dolgot átfutva, visszaraktam az eredeti 1k/1k5 párost, elővettem a LEDekhez bekötött 47-68R ellenállásokat (2W-os szénrétegek, ugyan nem "égtek" el, de jelentős hőt termeltek) elkezdtem kísérletezni előbb 10x nagyságrendekkel, utóbb kOhm értékekkel. A 4k7-5k6 (utóbbi van bent jelenleg is) szemkímélőnek bizonyult, valamint 0,6W-os kivitellel nem melegszik szinte semennyire. Fontos megemlíteni, hogy így is módosult a LEDek felvillanásához tartozó feszültségérték, de szubjektív szemszögből mivel nálam inkább díszelem, mint sem műszer, így bőven az elfogadható kategóriába tartozik. Szóval, ha van a fiókban sok-sok nagyfényerejű LEDje az embernek és nem akar normál LEDeket venni, ez is egy megoldás.

Tisztelettel, Roland.

Az idézésért elnézést kérek, de ehhez a hozzászóláshoz tudnám leginkább csatolni a fönti szösszenetet.
A hozzászólás módosítva: Szo, 1:21
(#) Massawa válasza Potkiller hozzászólására (») Szo, 9:50 /
 
Az sem tul optimális, söt bargraph ( oszlopos) üzemmödban egyenesen rossz, hiszen egy ellenálláson folyik át minden LED árama, azaz gyakorlatilag igy árammoduláciot kapsz. Pontos ( egyszerre csak 1 LED világit) üzemmodban jo a megoldásod.

Ha oszlopos üzemmodeban gondolkodsz, akkor jobb lenne, ha LEDek táplálására egy feszstabit (LM317 stb) tennél oda, ahol egy potival beállithatod a LEDek fényerejét. Az ellenállás nem kell, igy a LEDek akár 4-5Voltrol is mehetnek.
(#) Potkiller válasza Massawa hozzászólására (») Szo, 12:31 /
 
Nem is hangzik rosszul, köszönöm a tippet . Igen, bargraph volt a cél. Most hogy írod, az első néhány led fényereje valóban csökken, ha magasan van a kijelzés értéke.
(#) Massawa válasza Potkiller hozzászólására (») Szo, 12:48 /
 
Az LM kimenetei áramgenerátorosak, azaz ahhoz fix feszültség kell a LED-ek tápjára. Ráadásul még igy is gond lehet, többszinü LEDek nem egyforma optikai meg elektromos tulajdonságaival. Azaz nem egyforma a fényerejük, a szinük vagy mind a kettö.

Valamikor ilyen kijelzökhöz hölgyek csapatai válogatták a LEDeket ( több ezer darabot naponta és fejenként). Akkoriban a sárgák szinhüségével is baj volt. A cég sok százerer LEDet használt, ha jol emlékszem 48 volt egy kijelzöben - egy berendezesben akár több mint 100. Azokat a LEDeket amik nem mentek át a teszten egy nagykereskedö vette át.
A hozzászólás módosítva: Szo, 12:49
Következő: »»   151 / 151
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem