Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   119 / 564
(#) saraha válasza erdgab hozzászólására (») Jún 26, 2010 /

Jól néznek ki ezek a gyári cuccok.
A VB után én nekiállok összerakni a MACI-t már félkész állapotban van.
(#) kralikandras válasza erdgab hozzászólására (») Jún 26, 2010 /

Panaszkodsz,dicsekedsz-vagy eladók?
(#) (Felhasználó 46585) válasza kralikandras hozzászólására (») Jún 26, 2010 /

Akkor csak egy lehetőség maradt...
(#) erdgab válasza kralikandras hozzászólására (») Jún 26, 2010 /

Az igazság az,hogy a cégünknél átalakítások voltak,többek között egy 11kW motorhoz szereltek fel frekvencia váltót és még egyebeket,amit a kissé különleges vezérlése megkívánt.A szerelőkkel konzultálva (mit is kell csinálnia a gépnek üzemszerűen) került szóba az én hobbim,az illető cég vezetője is jelen volt,aki szívesen segítve hozott nekem egy doboz kiselejtezett frekiváltót,vagy 7 darabot,melyeket szétbontottam és a még használható dolgokat félretettem.Az IGBT modult,melyen látszik a belseje,csak érdekesség képen tettem fel.Még sok más apró alkatrész is kitermelésre került,ezekről nem tettem fel képet.Érdekesség még (már akinek) a 20100626125.jpg képen látható alkatrész,szerintem,áram érzékelő lehet.Náluk ez szemét,nekem kincs,nem dicsekedni akartam,csak megmutatni a szerzeményt,bár,ez is dicsekvés,de jó értelemben.
(#) (Felhasználó 46585) válasza erdgab hozzászólására (») Jún 26, 2010 / 1

Helyes!
Gondoljátok el, ezelőtt 40 évvel, csak ilyen megoldásokkal juthattál hozzá valami használhatóbb anyaghoz, nem beszélve arról, mennyit lehetett tanulni ezekből. Szóval, csak begyűjteni mindent...sosem lehet tudni mire lesz jó...
(#) vottokar válasza erdgab hozzászólására (») Jún 27, 2010 /

Anno én is "termeltem" ki alkatrészeket frekvenciaváltókból és másféle motorvezérlőkből. Sajnos általában a kinyert félvezetők vagy teljesítményben, vagy sebességben nem voltak "elegek" az inverteres hegesztő projectemhez. De a hűtőbordák felhasználhatók voltak.
Jó lenne ha végre be is tudnám már fejezni....
(#) BODHEAD hozzászólása Jún 27, 2010 /

sziasztok.tudnátok küldeni egy komplett építési leírást
(#) zoz11 válasza BODHEAD hozzászólására (») Jún 27, 2010 /

NEM!!!
Olvass vissza, elég sok leírás fent van!
Üdv: Zoltán
(#) Ge Lee válasza BODHEAD hozzászólására (») Jún 27, 2010 /

Itt sem megy a hegy Mohamedhez
Először is azt kell eldöntened hogy melyik kell neked. A nyitóüzeműből és a teljes hidasból is épült néhány. Az előbbi itt jobban ki lett tárgyalva mert ezt többen építették.
A hidas előnye hogy egyszerűbb, kevesebb alkatrész kell bele, kisebb helyen elfér (egy 80A-est láttam már PC táp dobozban (nem vicc)). Az egyszerűségnek ára is van a melegedő sönt, ami miatt kisebb teljesítménytartományt lehet átfogni vele, de használhatsz áramváltót is. A hidast én üzembiztosabbnak is tartom.
A nyitóüzeművel valamivel könnyebb az ívfogás a magasabb üresjárati feszültség miatt. Ez csak a periódus felében visz át teljesítményt, ekkor természetesen nagyobb áram folyik mint a hidasban. Nekem ez sem tetszett benne és a több nagy ellenállás és dióda amik helyet foglalnak és fűtenek. Ennek ellenére ezt többen építik, fene tudja hogy miért.

Mindkettőről találsz sokmindent, vissza kell olvasni.
(#) BODHEAD válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 28, 2010 /

engem a megbízhatóbb érdekelne. A mohamed dologrol csak annyit hogy reggel 6-tol este 8-ig dolgozok idöm nagyon kevés ezért kértem a segitségeteket.Köszi előre is mindenkinek. Szép napot nektek. SZIASZTOK.
(#) erdgab válasza BODHEAD hozzászólására (») Jún 28, 2010 /

Üdvözöllek!
Ne,hogy megsértődj,megértünk téged.
Szerintem,de ez csak az én véleményem,azért nem kaptál konkrétumot,mert az itt megépített gépek vonatkozásában megoszlanak a vélemények,kinek melyiket sikerült megépíteni,ki hogyan van megelégedve,kinek-kinek mi a véleménye,egyértelmű elgondolás nincs.
(#) BODHEAD válasza erdgab hozzászólására (») Jún 28, 2010 /

üdv.senkire sem haragszom csak egy megbízható megépíthető leírást szeretnék előre is köszi mindenkinek
(#) Zerocross válasza erdgab hozzászólására (») Jún 29, 2010 /

Hali!
(...jobb későn, mint soha...)
Először csak átfutottam ezen a rajzon, de később mikor ismét a kezembe került, hát megakadt a szemem a kimenet megoldásán. Előre bocsájtom, hogy a kapcsitápokhoz jobban, a hegesztéshez kevésbé értek. Vagyis, hogy ez a rajz milyen gépé. Sovány ismereteim azt súgják, mintha Wolfram-elektródás gépé lenne nagyfesz. gyújtással?
És ahol találtad, van ott más is erről?
Bocsi a lassú felfogásomért
(#) erdgab válasza Zerocross hozzászólására (») Jún 30, 2010 /

Sajnos már nem emlékszem,melyik oldalon találtam,ha újra rábukkanok,fogok szólni.Akkor senkit nem érdekelt,én sem kutakodtam tovább.
(#) Zerocross válasza erdgab hozzászólására (») Júl 1, 2010 /

...és milyen típusú készüléké? hegesztés-technikai szempontból.
(#) mpisti válasza Zerocross hozzászólására (») Júl 1, 2010 /

Szia!
"...és milyen típusú készüléké? hegesztés-technikai szempontból."
Ez a masina egy 100A-es TIG(AWI) hegesztő, némi Castolin koppintással.
Jól látod, a kimeneti feszültségre a nagyfeszültségű gyújtás van ráültetve,mégpedig a Castolin gépeknél látott módon.
(#) mpisti válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 2, 2010 /

Szia Zoli!
A probléma az,hogy a primer köri szabályzód valószínűleg egy egyszerű darab, amelyik a szabályozást sima fázishasítással végzi. Amikor letekered az áramot kis értékűre, a gyújtófeszültség is jelentősen leesik,aztán emiatt válik nehézkessé az ív begyújtása. Valamelyik régi rádiótechnika újságban vagy évkönyvben van kapcsolási rajz áramgenerátoros hegesztőtrafó szabályzóról, azt megépítve ez a probléma megszűnik.
Valamelyik hegesztőgépekkel foglalkozó fórumon a rajz megtalálható itt a hobbielektronikán. A nagyfrekis rásegítés nem tudom hogy megoldaná-e a problémádat, MMA technológiánál ilyen megoldással még nem találkoztam.Ha netán megépíted,akkor gondoskodnod kell az időzítéséről is,mert elektróda cserekor kellemetlen meglepetés fog érni.
(#) Zerocross hozzászólása Júl 3, 2010 /

Hali!
A fentebb említett rajzról mi a szakmai véleményetek, érdemes esetleg utánépítésen gondolkodni.
(#) albinolynx hozzászólása Júl 6, 2010 /

Sziasztok,
kerestem a topikon belül, de nem találtam.
Az lenne a kérdésem, hogy több helyen is láttam olyan kiegészítő elektronikát, trafós MMA (fogyó elektródás) gépekhez, ami "univerzális", márkától, teljesítménytől független és megoldja a HF (nagyfrekvenciás) gyújtás hiányát, illetve a gáz adagolását.
Egy ilyen awi feltét után építhető lenne vajon?
Alapjáraton ugye bármilyen trafós, inverteres MMA géppel lehet átalakítás nélkül is awi-zni, csak macerás a koppintós ívgyújtás miatt.
(#) ShadeW válasza albinolynx hozzászólására (») Júl 6, 2010 /

Üdv! Utánépíthető és nem is nehéz feladat. Annó egy Hetra 160-ast ajándékoztunkmeg avi képességgel. Váltó áramnál folyamatosan kell neki a Hf segítség de ha egyenirányítod és teszelrá puffer kondit akkor csak a gyújtáshoz kell. Az invertereket viszont védeni kell a HF tüskéktől (legalábbis én nem mertem "szupresszor" nélkül rátenni cimbora Güde inverterére. Ha megtalálom a rajrot felteszem
(#) albinolynx válasza ShadeW hozzászólására (») Júl 7, 2010 /

Ha lehetne ilyet építeni, az valami nagyon jó dolog lenne!!!

Gondolom rutinosabbaknak nem jelentene problémát az egyéb ínyencségek:
- pulzálási frekvencia állítása
- áram fel-, lefutás állítása
- gáz elő-, után engedés állítása
(#) albinolynx válasza albinolynx hozzászólására (») Júl 7, 2010 /

Találtam egy egyszerűnek tűnő kapcsolást, de ez AC-hez való, ha nem tévedek:

http://www.casano.com/projects/hfstart/index.html

Érdemes foglalkozni vele, átalakítani lehet-e?
(#) vass.vilmos hozzászólása Júl 10, 2010 /

Sziasztok! Tudna nekem vki segiteni? olyan kérdésem lenne h inverteles hegesztő gépet akarok venni, enhell inverteles 160A BT-IW160 tipusút és 3.2 cell pálcával 120-as 5-ös falú csövet akarok hegeszteni, fogja e birni vinni fogja e? mi a véleményetek?? elöre is köszönöm!!
(#) Tubi56 válasza vass.vilmos hozzászólására (») Júl 10, 2010 /

Miért akarsz te cellulóz pálcával hegeszteni csövet? Ilyen ötvözet az anyaga? Mert ha nem, akkor rutilos vagy bázikus alapu pálcát használj!
Egyébként ilyen falvastagsághoz a 2.5mm-es pálca bőven elég és 80Amper!
(#) mex válasza vass.vilmos hozzászólására (») Júl 10, 2010 /

A cellulózpálcának magasabb ívgyújtási feszültség kell, mint a többi típusnak. Nézd meg a szóbanforgó készülék üresjárási feszültségét, ennek minimum 80V-nak kell lennie, de nem árt, ha magasabb.
(#) vass.vilmos válasza Tubi56 hozzászólására (») Júl 10, 2010 /

Köszi szépen a segitséget! Tehát akkor elég a gép?!cell hegesztést kezdem tanulni és azért érdeklödök utána! Nem tudsz vmi ezzel kapcsolatos hegesztési kézikönyvet ajánlani?(elektrodás)Mégegyszer köszönöm!
(#) erdgab válasza vass.vilmos hozzászólására (») Júl 10, 2010 /

Az adatok alapján ez a gép a 2,5mm elektródát tudja 80A áramon 100% hegeszteni,de magad is olvashatod ezeket az adatokat a gép leírásában,gyújtófeszültsége 80V.A 3,25mm elektródát 45-60% között képes elhegeszteni,áramtól függően.Folyamatos 3,25mm elektródához,az én véleményem szerint,kicsit gyenge,legalább a 110A áramot kellene tudnia 100%.
(#) mpisti válasza vass.vilmos hozzászólására (») Júl 12, 2010 /

Szia!
Ha cellel akarsz hegeszteni,akkor olyan gépet válassz,amelyiken megtalálható a cell üzemmód átkapcsoló.
Az általad említett típus egy nagyon alap gép, a cell üzemmódra teljesen alkalmatlan.Ha iparszerűen akarsz cellel hegeszteni,akkor Fronius Transpocket 1600-at vegyél, abban nem fogsz csalódni. Igaz,hogy több mint 3x annyiba kerül mint az Einhell.
(#) Tubi56 válasza vass.vilmos hozzászólására (») Júl 12, 2010 /

A gép elég, de nem alkalmas cell.pálcához. Annak más az ív karakterisztikája
(#) guliver83 hozzászólása Júl 18, 2010 /

Szép jó reggelt mindenkinek!
Valaki látta már ezt a kapcsolási rajzot?
Bővebben: Link
Következő: »»   119 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem