Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Jól néznek ki ezek a gyári cuccok.
A VB után én nekiállok összerakni a MACI-t már félkész állapotban van.
Panaszkodsz,dicsekedsz-vagy eladók?
Akkor csak egy lehetőség maradt...
Az igazság az,hogy a cégünknél átalakítások voltak,többek között egy 11kW motorhoz szereltek fel frekvencia váltót és még egyebeket,amit a kissé különleges vezérlése megkívánt.A szerelőkkel konzultálva (mit is kell csinálnia a gépnek üzemszerűen) került szóba az én hobbim,az illető cég vezetője is jelen volt,aki szívesen segítve hozott nekem egy doboz kiselejtezett frekiváltót,vagy 7 darabot,melyeket szétbontottam és a még használható dolgokat félretettem.Az IGBT modult,melyen látszik a belseje,csak érdekesség képen tettem fel.Még sok más apró alkatrész is kitermelésre került,ezekről nem tettem fel képet.Érdekesség még (már akinek) a 20100626125.jpg képen látható alkatrész,szerintem,áram érzékelő lehet.Náluk ez szemét,nekem kincs,nem dicsekedni akartam,csak megmutatni a szerzeményt,bár,ez is dicsekvés,de jó értelemben.
Helyes!
Gondoljátok el, ezelőtt 40 évvel, csak ilyen megoldásokkal juthattál hozzá valami használhatóbb anyaghoz, nem beszélve arról, mennyit lehetett tanulni ezekből. Szóval, csak begyűjteni mindent...sosem lehet tudni mire lesz jó...
Anno én is "termeltem" ki alkatrészeket frekvenciaváltókból és másféle motorvezérlőkből. Sajnos általában a kinyert félvezetők vagy teljesítményben, vagy sebességben nem voltak "elegek" az inverteres hegesztő projectemhez. De a hűtőbordák felhasználhatók voltak.
Jó lenne ha végre be is tudnám már fejezni....
NEM!!!
Olvass vissza, elég sok leírás fent van! Üdv: Zoltán
Itt sem megy a hegy Mohamedhez
Először is azt kell eldöntened hogy melyik kell neked. A nyitóüzeműből és a teljes hidasból is épült néhány. Az előbbi itt jobban ki lett tárgyalva mert ezt többen építették. A hidas előnye hogy egyszerűbb, kevesebb alkatrész kell bele, kisebb helyen elfér (egy 80A-est láttam már PC táp dobozban (nem vicc)). Az egyszerűségnek ára is van a melegedő sönt, ami miatt kisebb teljesítménytartományt lehet átfogni vele, de használhatsz áramváltót is. A hidast én üzembiztosabbnak is tartom. A nyitóüzeművel valamivel könnyebb az ívfogás a magasabb üresjárati feszültség miatt. Ez csak a periódus felében visz át teljesítményt, ekkor természetesen nagyobb áram folyik mint a hidasban. Nekem ez sem tetszett benne és a több nagy ellenállás és dióda amik helyet foglalnak és fűtenek. Ennek ellenére ezt többen építik, fene tudja hogy miért. Mindkettőről találsz sokmindent, vissza kell olvasni.
engem a megbízhatóbb érdekelne. A mohamed dologrol csak annyit hogy reggel 6-tol este 8-ig dolgozok idöm nagyon kevés ezért kértem a segitségeteket.Köszi előre is mindenkinek. Szép napot nektek. SZIASZTOK.
Üdvözöllek!
Ne,hogy megsértődj,megértünk téged. Szerintem,de ez csak az én véleményem,azért nem kaptál konkrétumot,mert az itt megépített gépek vonatkozásában megoszlanak a vélemények,kinek melyiket sikerült megépíteni,ki hogyan van megelégedve,kinek-kinek mi a véleménye,egyértelmű elgondolás nincs.
üdv.senkire sem haragszom csak egy megbízható megépíthető leírást szeretnék előre is köszi mindenkinek
Hali!
(...jobb későn, mint soha...) Először csak átfutottam ezen a rajzon, de később mikor ismét a kezembe került, hát megakadt a szemem a kimenet megoldásán. Előre bocsájtom, hogy a kapcsitápokhoz jobban, a hegesztéshez kevésbé értek. Vagyis, hogy ez a rajz milyen gépé. Sovány ismereteim azt súgják, mintha Wolfram-elektródás gépé lenne nagyfesz. gyújtással? És ahol találtad, van ott más is erről? Bocsi a lassú felfogásomért
Sajnos már nem emlékszem,melyik oldalon találtam,ha újra rábukkanok,fogok szólni.Akkor senkit nem érdekelt,én sem kutakodtam tovább.
...és milyen típusú készüléké? hegesztés-technikai szempontból.
Szia!
"...és milyen típusú készüléké? hegesztés-technikai szempontból." Ez a masina egy 100A-es TIG(AWI) hegesztő, némi Castolin koppintással. Jól látod, a kimeneti feszültségre a nagyfeszültségű gyújtás van ráültetve,mégpedig a Castolin gépeknél látott módon.
Szia Zoli!
A probléma az,hogy a primer köri szabályzód valószínűleg egy egyszerű darab, amelyik a szabályozást sima fázishasítással végzi. Amikor letekered az áramot kis értékűre, a gyújtófeszültség is jelentősen leesik,aztán emiatt válik nehézkessé az ív begyújtása. Valamelyik régi rádiótechnika újságban vagy évkönyvben van kapcsolási rajz áramgenerátoros hegesztőtrafó szabályzóról, azt megépítve ez a probléma megszűnik. Valamelyik hegesztőgépekkel foglalkozó fórumon a rajz megtalálható itt a hobbielektronikán. A nagyfrekis rásegítés nem tudom hogy megoldaná-e a problémádat, MMA technológiánál ilyen megoldással még nem találkoztam.Ha netán megépíted,akkor gondoskodnod kell az időzítéséről is,mert elektróda cserekor kellemetlen meglepetés fog érni.
Hali!
A fentebb említett rajzról mi a szakmai véleményetek, érdemes esetleg utánépítésen gondolkodni.
Sziasztok,
kerestem a topikon belül, de nem találtam. Az lenne a kérdésem, hogy több helyen is láttam olyan kiegészítő elektronikát, trafós MMA (fogyó elektródás) gépekhez, ami "univerzális", márkától, teljesítménytől független és megoldja a HF (nagyfrekvenciás) gyújtás hiányát, illetve a gáz adagolását. Egy ilyen awi feltét után építhető lenne vajon? Alapjáraton ugye bármilyen trafós, inverteres MMA géppel lehet átalakítás nélkül is awi-zni, csak macerás a koppintós ívgyújtás miatt.
Üdv! Utánépíthető és nem is nehéz feladat. Annó egy Hetra 160-ast ajándékoztunkmeg avi képességgel. Váltó áramnál folyamatosan kell neki a Hf segítség de ha egyenirányítod és teszelrá puffer kondit akkor csak a gyújtáshoz kell. Az invertereket viszont védeni kell a HF tüskéktől (legalábbis én nem mertem "szupresszor" nélkül rátenni cimbora Güde inverterére. Ha megtalálom a rajrot felteszem
Ha lehetne ilyet építeni, az valami nagyon jó dolog lenne!!!
Gondolom rutinosabbaknak nem jelentene problémát az egyéb ínyencségek: - pulzálási frekvencia állítása - áram fel-, lefutás állítása - gáz elő-, után engedés állítása
Találtam egy egyszerűnek tűnő kapcsolást, de ez AC-hez való, ha nem tévedek:
http://www.casano.com/projects/hfstart/index.html Érdemes foglalkozni vele, átalakítani lehet-e?
Sziasztok! Tudna nekem vki segiteni? olyan kérdésem lenne h inverteles hegesztő gépet akarok venni, enhell inverteles 160A BT-IW160 tipusút és 3.2 cell pálcával 120-as 5-ös falú csövet akarok hegeszteni, fogja e birni vinni fogja e? mi a véleményetek?? elöre is köszönöm!!
Miért akarsz te cellulóz pálcával hegeszteni csövet? Ilyen ötvözet az anyaga? Mert ha nem, akkor rutilos vagy bázikus alapu pálcát használj!
Egyébként ilyen falvastagsághoz a 2.5mm-es pálca bőven elég és 80Amper!
A cellulózpálcának magasabb ívgyújtási feszültség kell, mint a többi típusnak. Nézd meg a szóbanforgó készülék üresjárási feszültségét, ennek minimum 80V-nak kell lennie, de nem árt, ha magasabb.
Köszi szépen a segitséget! Tehát akkor elég a gép?!cell hegesztést kezdem tanulni és azért érdeklödök utána! Nem tudsz vmi ezzel kapcsolatos hegesztési kézikönyvet ajánlani?(elektrodás)Mégegyszer köszönöm!
Az adatok alapján ez a gép a 2,5mm elektródát tudja 80A áramon 100% hegeszteni,de magad is olvashatod ezeket az adatokat a gép leírásában,gyújtófeszültsége 80V.A 3,25mm elektródát 45-60% között képes elhegeszteni,áramtól függően.Folyamatos 3,25mm elektródához,az én véleményem szerint,kicsit gyenge,legalább a 110A áramot kellene tudnia 100%.
Szia!
Ha cellel akarsz hegeszteni,akkor olyan gépet válassz,amelyiken megtalálható a cell üzemmód átkapcsoló. Az általad említett típus egy nagyon alap gép, a cell üzemmódra teljesen alkalmatlan.Ha iparszerűen akarsz cellel hegeszteni,akkor Fronius Transpocket 1600-at vegyél, abban nem fogsz csalódni. Igaz,hogy több mint 3x annyiba kerül mint az Einhell.
A gép elég, de nem alkalmas cell.pálcához. Annak más az ív karakterisztikája
|
Bejelentkezés
Hirdetés |