Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Igazából ez a nézek és látok az a pontos beállításra, fókuszálásra, fényérzékenység beállításra vonatkozik.
Ha teheted, vegyél Bridge gépet és megoldod a fotózós kérdést. Az azért hatékonyabban állítja be az optimális képkészítést, nem kell hozzá profinak lenni, hogy beállítgasd.
Most hogy közeledik a Karácsony... Egy "hasznos" AJÁNDÉKÖTLET!
A fenébe...
Na sebaj, van neki MKII verziója, ez rafkósabb Majd elgondolkodok a megoldásán, talán nem kell hozzá pic-et programozni A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2012
Nálunk ez úgy ment, hogy egy tű volt a végén.
A kapcsoló-eltüntető poén a végén tetszik!
Sziasztok!
Beköszöntött a "hideg" (már akinek -6°C az, mondjuk nekem igen ), fel kellett csavarni a radiátort. Az ötlött eszembe, hogy egy kis ventilátort kellene szerelni a fűtőtest alá, akkor keringetné valamilyen szinten a meleget. Panelban vagyok, sarokszoba az enyém, cudarul le tud hűlni a levegő. A kérdés az lenne, hogy vajon mennyivel számláznának többet ilyen megoldásnál? A radiátoron egy hagyományos "párolgós" fogyasztásmérő van. Csinált már valaki hasonlót? Máté.
A szoba szigetelése is hasznos. Mi belülről megcsináltuk és valamennyit használt.
Sziasztok!
Egy RC szervó motor tuningolást szeretnék összehozni, a kérdésem az lenne, hogy hogyan lehet azt kiszámolni, hogy egy bizonyos forgatónyomatékhoz mekkora teljesítményű motor szükséges? A kihajtó tengelyen az áttételes motornak 80-90RPM-et kellene forognia, és kb 6Kg-os húzóerőt kellene produkálnia. Milyen motort érdemes választani? Lassabb fordulatú, nyomatékost, vagy nagyobb fordulatú, kevésbé nyomatékos motort? Előre is köszönöm a választ!
Mekkora erőkarral kell a 6kg-os húzóerő? (60N) Mert attól függ a többi adat. A fordulatszámot (szögsebesség) neked kell meghatározni. És ha ezek megvannak akkor tudsz teljesítményt számítani.
Üdv.: Miki A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2012
Turbósított radiátor Nem kizárt, hogy még kevesebbet is fog mérni.
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2012
Helyben is vagyunk Köszönöm a linket, hasznos kis leírás. A megvalósítást módosítani kell, mert nálunk a hagyományos radiátor van.Bővebben: Link Csak nem ilyen hosszú Látom volt segítőd is
Az erőkar nagyjából 25-35mm lenne. A szögsebességnek 80-90RPM körül kellene lenni.
Tudnál segíteni a többiben?
Szívesen. Igen, volt. Bár azóta már kétszer annyi éves, ha nem több. Ha kérdés van, ne kímélj. Ja és némi zajra készülj fel, bár ez egy kis háttérzenével kompenzálható.
Van a jutyubon 1-2 video, amin egy PC ventit 4db mágnessel, áram nélkül hajtják.
Próbáltam én is, de nekem valamiért nem működik. A polaritással lehet a gond, vagy kamu lenne az elmélet? Én ezzel nyáron az akváriumomat hűteném, de lehetne ilyet tenni a radiátor tuningba is, elvileg csöndesebb lenne.Pl. ez:
Ha a tapasztalatból indulunk, akkor én egy 50 W körüli teljesítményű motorra tippelnék első körben. De számoljunk egy kicsit: a teljesítmény a forgatónyomaték és a fordulatszám szorzata. Ha RPM-ben és Nm-ben akarunk számolni, akkor az útból és a nyomatékból Nm-es értékben kell kifejezni. Vagyis ha tudjuk hogy 35 mm-es erőkarnál 60 N-os erővel képes húzni, akkor 1m-re ugyanez 2,1 N. (35/1000) Ebből megkaptuk hogy 2,1 Nm-es a forgatónyomatéka. Már csak meg kell szoroznunk a 90 RPM-mel és megkapjuk hogy 189 W-os teljesítménnyel érhető el ez a húzóerő ekkora sebesség mellett. (Akár a klasszikus fizikával is ki lehet számolni. Elkezdtem azzal, de meguntam, így egyszerűbb.) Ebbe még kalkulálj bele egy 60-90%-os hatásfokot és megkapod hogy mekkora teljesítményű motor kell hozzá.
Üdv.: Miki
Annyit fűznék a linkelt leíráshoz, hogy nálam vegyestüzelésű kazán van, azon van huzatszabályzó, amivel be lehet állítani egy bizonyos fűtővíz hőfokot. Ha hidegebb van, nyilván feljebb tekerem, de ha még nem is tekerem följebb, akkor is tovább van nyitva, ha hidegebb van. Ha egy ilyen ventilátor aparáttal megfújatnám a radiátort, a visszatérő vizem hidegebb lenne, ergo megint csak tovább lenne nyitva a huzatszabályzóm, több tüzelőt enne a kazán.
Magyarán a kazánnál is befolyásolja a fogyasztást ez a tuning, de jó ötlet szerintem.
Köszönöm ezt a levezetést...
Szóval majd 200W-os motor kellene. Ez azért már igen nagy teljesítmény lenne... A gyári RC szervókban egy picike motor van hatalmas (kb 1:100-as) áttétellel. Csak a gyári szervók elég drágák, valamint ekkora terhelés mellett, nem tudom mennyire lenne tartós.
De forgatja körbe, sehol a madzag, rakott bele kis elemet?
A szögsebességet is vedd figyelembe. Egy gyári szervó meg sem közelíti a 90 RPM-et a kihajtott tengelyén. De milyen célra kell? Mert azért a 90 RPM igen csak gyors. Ha mondjuk 10 RPM elég, akkor már csak 20 W körüli teljesítményről van szó. És 10 RPM mel is 6 sec. alatt tesz meg 360°-ot, vagyis 1 sec. alatt tesz meg 60°-ot. Ami azért elég gyors. (Kormány szervóhoz szerintem bőven elég, de nem tudom neked mi a célod.)
A gyári szervók fordulatszámáról nem tudtam semmit, csak egy ablaktörlő motor fordulatszámáról tudtam némi támpontot venni. Mert szokás úgy "tuningolni" a szervókat.
A gyári szervók kb 10RPM_et forognak? Ha valóban 10RPM-el 6mp alatt tesz egy fordulatot és 60 fokot 1 másodperc alatt, akkor igen jó lenne a dolog.
Nem az elmélet a kamu (vagyis nem tudom milyen elméletre gondolsz.) Ezek kis BLDC motorok vagyis több fázisúak és kefe nélküliek. Egy kis HALL-elemes jeladó és szabályzó segítségével gerjeszti a tekercseket. Elég bonyolult, de van róla leírás. Erősebb mágneses erőtérrel elmélet szerint valóban növelhető a fordulatszám, de tekercseket attól még gerjeszteni kell, vagyis mindenféleképp szükséges tápforrás hozzá.
RPM--> fordulat per perc. (Egy teljes fordulat 360°)
A gyári RC szervóknál általában egy szög és a hozzá tartozó idő van megadva. (Számolj ki egyet és ahhoz tudsz viszonyítani.) Üdv.: Miki
Nagyjából értem, de akkor ez azt jelenti, hogy valahova elrejtett egy kis elemet a videon látható ventibe, vagy hogy foroghat?
Mindegy, akkor marad az eredeti elképzelés, hogy 5 Volttal hajtom majd meg a 12 Voltos fukert, hogy csendesen hűtsön.
A legjobb az a video, ahol a venti vezetékére még egy kis ledet, vagy izzót is köt és mikor forog a mágnestől, világít a pilács.
Gondolom a kábele alul van elvezetve és az fixen tápra volt kötve.
Amúgy a legtöbb 12V-os venti nem indul el 5V-tal. (Tapasztalataim szerint olyan 7V körül már stabilan elindul a legtöbb típus.) Egy 7805-ös és 2-3 db 1N4148-as sorbakötve a GND ágába a stabilizátornak megfelel ilyen célra. Vagy akár egy sima potit is tehetsz oda. Üdv.: Miki |
Bejelentkezés
Hirdetés |